Θυσία στο… μέλλον

Θυσία στο… μέλλον

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόλυση του Γκέρτιαν Φέρμπεεκ και την αναζήτηση φιλοσοφίας στη Νυρεμβέργη.

Τόσα πάνω και κάτω σε μία σεζόν δύσκολα θα βρεις σε άλλη ομάδα τα τελευταία χρόνια. Η Νυρεμβέργη ξεκίνησε με τον Βάιντσιρλ στον πάγκο και τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε η μεγάλη αλλαγή. Μεγάλη, γιατί ήταν και αλλαγή φιλοσοφίας. Από το αμυντικό ποδόσφαιρο στο επιθετικό. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ήταν ο Γκέρτιαν Φέρμπεεκ.

Ο πρώτος γύρος τελείωσε χωρίς νίκη. Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ στην Μπουντεσλίγκα. Κι όμως, η διαφορά ήταν εμφανής. Τελικά, οι νίκες ήρθαν, όμως μετά από περίπου 6 μήνες και ο Ολλανδός αποτελεί παρελθόν. Όσο τολμηρή ήταν η απόφαση για την πρόσληψή του, άλλο τόσο ήταν και για την απόλυσή του. Ήρθε μετά την εντός έδρας συντριβή από την Λεβερκούζεν με 4-1, ματς στο οποίο οι Φράγκοι έπαιξαν χωρίς 7 βασικούς... Ήταν η 8η ήττα στα τελευταία 9 ματς.

«Έχουμε σηκώσει όλες τις πέτρες, προσπαθώντας να βρούμε τη λύση. Ο Φέρμπεεκ είναι πολύ καλός για τη Νυρεμβέργη», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής, Μάρτιν Μπάντερ, μετά το ματς. Λίγες ώρες αργότερα εισηγήθηκε την απόλυσή του στο Διοικητικό Συμβούλιο...

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η απόφαση θα μας βοηθήσει να βρούμε αυτό το έξτρα κάτι», είπε ο Γερμανός παράγοντας. «Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο Γκέρτιαν πάντα δούλευε μεθοδικά. Παρόλα αυτά, η παραμονή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Νυρεμβέργη», ολοκλήρωσε. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα δεν ήταν στο πρόσωπο στον πάγκο, αλλά στην ίδια την ομάδα.

Οι τραυματισμοί, η ατυχία, η κακή ψυχολογία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, το μικρό βάθος. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους. «Η απόφαση με εξέπληξε. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έζησα τόσες λύπες όσες στη Νυρεμβέργη. Με συνεχείς τραυματισμούς βασικών παικτών, με διαιτητές, με τόσα δοκάρια. Ήταν κίνηση πανικού. Μετά την ήττα από την Λεβερκούζεν όλα γύρισαν 180 μοίρες. Η Νυρεμβέργη είναι μεγάλη ομάδα και οι οπαδοί της φανταστικοί», σχολίασε ο Φέρμπεκ. «Δεν έχει σημασία ποιος κάθεται στον πάγκο. Μπορείς να δεις ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε σε αυτό το επίπεδο χωρίς τους τραυματισμένους παίκτες μας», είπε απογοητευμένος Ράφαελ Σέφερ.

Στη θέση του ανέλαβαν από κοινού ο Ρόγκερ Πρίντσεν με τον Μάρεκ Μίνταλ. Πριν γράψω το κείμενο, περίμενα να δω την εικόνα των Φράγκων στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μάιντς. Η ήττα με 2-0 ήρθε με κατεβασμένα τα χέρια. Καμία απολύτως βελτίωση, ενώ με τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων στο καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Νυρεμβέργη είναι η σωτηρία στα μπαράζ.

Η αντίδραση των οπαδών στην απόλυση του Φέρμπεεκ ήταν άμεση. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Sueddeutsche ήδη έχει αρχίσει η συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Μπάντερ. Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Γιόζιπ Ντρμιτς, επέκρινε ανοιχτά την απόφαση. «Είμαι απογοητευμένος που ο Φέρμπεεκ έφυγε. Ήταν πολύ καλός προπονητής και με βοήθησε πάρα πολύ», σχολίασε ο Ελβετός επιθετικός, που το καλοκαίρι αναμένεται να αποχωρήσει (τις τελευταίες ημέρες ως φαβορί παρουσιάζεται η Λεβερκούζεν).

Ο Φέρμπεεκ ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή. Οι κινήσεις του Μπάντερ προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς, καθώς όπως έγινε γνωστό είχε πλησιάσει τον Ολλανδό μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα από την απόλυσή του, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί και την επόμενη σεζόν. Βλέπετε, ο Φέρμπεεκ είχε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2015, όμως υπήρχε ρήτρα σε περίπτωση υποβιβασμού. Επίσης, από τη στήριξη μέσα σε λίγες ώρες φτάσαμε στην απόλυση. «Αν όλοι οι παίκτες μας ήταν υγιείς, τότε δε θα αμφισβητούσαμε την ποιότητα», είχε πει ο Μπάντερ, στις δηλώσεις και στις πράξεις του οποίου υπάρχει μία ανακολουθία.

Τα σενάρια από το ξεκίνημα της σεζόν προέβλεπαν αυτό το ενδεχόμενο. Ο υποβιβασμός ήταν πάντα στο πρόγραμμα. Η χημεία υπήρχε ανάμεσα στις δύο πλευρές και το μακροπρόθεσμο πλάνο, θα έπρεπε να στηριχθεί εκεί. Αντ' αυτού, αποφασίστηκε να θυσιαστεί για το τώρα. Με τουλάχιστον αμφίβολα αποτελέσματα. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σημασία ποιος θα αναλάβει από το καλοκαίρι, αλλά ο Μπάντερ και η διοίκηση να αποφασίσουν ποια φιλοσοφία θέλουν να ακολουθήσουν. «Η μάχη για την παραμονή χρειάζεται αποτελέσματα και όχι θεαματικό ποδόσφαιρο για τους οπαδούς», σχολίασε ο πρώην παίκτης της Νυρεμβέργης, Μπέρτραμ Μπάιερλορτσερ, όμως αν η παραμονή δεν έρθει ποια θα είναι η κληρονομιά του αύριο;

«Το τέλος μίας ωραίας ουτοπίας», ήταν το σχόλιο της Nürnberger Nachrichten. Στη Νυρεμβέργη πρέπει πάντα να περιμένεις το απροσδόκητο. Πλέον, το εντός έδρας ματς με το Ανόβερο είναι η τελευταία ευκαιρία. «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Το υπόσχομαι», είχε πει ο Πινόλα μετά την ήττα από την Λεβερκούζεν. «Το κίνητρο, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πάντα, πρέπει να έρθει από τους παίκτες. Πρέπει να πουν: Στο παιχνίδι με το Ανόβερο θα δώσουμε την καρδιά και την ψυχή μας για τη νίκη», σχολίασε ο τεχνικός, Ρόγκερ Πρίντσεν.

Η ομάδα που στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου ενέπνευσε ολόκληρη την Μπουντεσλίγκα, κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια, ρισκάροντας όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Το σλόγκαν των Φράγκων είναι το « Ich bereue diese Liebe nicht», «Δεν μετανιώνω για αυτή την αγάπη». Είναι πολύ πιθανό, όμως, ότι η διοίκηση θα μετανιώσει μελλοντικά την απόλυση του Φέρμπεεκ.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα