Μακάμπι - Μπάγερν 95-71

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μακάμπι - Μπάγερν 95-71
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επέστρεψε στις νίκες κι αυτή επί της Μπάγερν Μονάχου έχει την υπογραφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Γιατί η «ομάδα του λαού» απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και άμυνα. Επικράτησε με 95-71 στην πρώτη νίκη με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο.

Το πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε… ανελέητο σφυροκόπημα της Μπάγερν Μονάχου. Τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά. Το απίστευτο ποσοστό ευστοχίας της Μακάμπι Τελ Αβίβ στα σουτ δύο πόντων φθάνοντας έως και στο ποσοστό του 89% έχοντας 17/19 προσπάθειες όταν η διαφορά έφτασε στο +19 (41-22, 16’). Δεύτερο στοιχείο, το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 16 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα για να καταγραφεί αμυντικό ριμπάουντ στη στατιστική της Μπάγερν! Τρίτο στοιχείο, ότι μέχρι εκείνο το σημείο η Μακάμπι μετρούσε 11 επιθετικά ριμπάουντ με τους Μπλακ, Ο’ Μπράιαντ, Τάιους να μαζεύουν όλα τα «σκουπίδια».

Στο τέλος του ημιχρόνου (47-29), η Μακάμπι είχε μαζέψει 27 ριμπάουντ και η Μπάγερν μόλις πέντε! Κορυφαίος για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν οι Μπλακ με τους 12 πόντους που είχε στο τέλος του ημιχρόνου, οι οκτώ εξ’ αυτών στα πρώτα επτά λεπτά (19-8).

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία γιατί οι παίκτες της Μακάμπι άφησαν στα αποδυτήρια τη διάθεση στην άμυνα με συνέπεια να βρει η Μπάγερν 26 πόντους! Ο Ντέρικ Ουίλιαμς σημείωσε οκτώ πόντους, γενικώς οι Γερμανοί είχαν πολυφωνία στην επίθεση και το 60-42 μετά το 25’ (σ. σ. ήταν αποτέλεσμα κυρίως κάποιων μακρινών σουτ) έγινε 67-55 στο τέλος της περιόδου.

Η Μακάμπι συνήλθε στην τελευταία περίοδο όπου τρία λεπτά αποδείχθηκε αρκετά για να επαναφέρει τις αρχικές ισορροπίες. Με 9-2 επιμέρους σκορ, η διαφορά επανήλθε στα επίπεδα των 19 πόντων (76-57, 33’). Με το… πάρτι της Μακάμπι στα επιθετικά ριμπάουντ να συνεχίζεται η διαφορά έφτασε έως το +24 (83-59) μετά τη συμπλήρωση 35 λεπτών αγώνα δίνοντας τυπικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο διάστημα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μακάμπι κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, τα επιθετικά ριμπάουντ της ήταν περισσότερα από τα συνολικά της Μπάγερν!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ταρίκ Μπλακ έκανε ό,τι ήθελε κάτω από το καλάθι συνεπικουρούμενος από τον Ο’ Μπράιαντ, ενώ Ουίλμπεκιν και Κέιν δημιουργικά έκαναν πολύ έξυπνο παιχνίδι

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Αλεξ Τάιους παραμένει ένας χρησιμότατος παίκτης κι έδωσε λύσεις στη Μακάμπι στο διάστημα της απόπειρας επιστροφής στο παιχνίδι από την Μπάγερν.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η τρομερή αδυναμία στο ριμπάουντ ήταν πρόβλημα όλη της Μπάγερν. Σε ατομικό επίπεδο, ο Λο δεν ανταποκρίθηκε και ο Ντέντοβιτς ήταν αρκετά εκνευρισμένος.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η αποτελεσματικότητα της Μακάμπι στα σουτ δύο πόντων, φθάνοντας να είχε έως και 17/19 προσπάθειες.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μακάμπι δεν έπαιξε άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο και η Μπάγερν ξέχασε πώς εξασφαλίζεται ένα ριμπάουντ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η Μακάμπι έβγαλε εξαιρετικές συνεργασίες στο πρώτο ημίχρονο, σε μία από αυτές στο πρώτο δεκάλεπτο, Ουίλμπεκιν και Μπλακ έκρυψαν την μπάλα και ο τελευταίος κάρφωσε εντυπωσιακά.

Τα δεκάλεπτα: 27-17, 47-29, 67-55, 95-71