Το «Έπος του Μονάχου» που έμεινε στη μέση…

Σταύρος Σουντουλίδης
Το «Έπος του Μονάχου» που έμεινε στη μέση…

bet365

Η ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ έχει πολλές και έντονες στιγμές, που παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Όπως και αυτή στο παγωμένο Μόναχο πριν από 35 χρόνια...

Επιστροφή χρημάτων* στο Μπούντουτστνοστ – Παναθηναϊκός και σούπερ αποδόσεις στην Euroleague από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Πριν από λίγους μήνες ο Κλάους Αουνγκεντάλερ παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως την ντροπή που ένιωσε το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου του 1983, όταν είδε τον ανεκδιήγητο Άγγλος ρέφερι, Αλαν Ρόμπινσον, να διατάζει διπλή επανάληψη στα πέναλτι που εκτέλεσε και απέκρουσε ο Μλάντεν Φούρτουλα. «Ενιωσα ντροπή γιατί στα πέναλτι ο διαιτητής ζήτησε να εκτελέσω ένα πέναλτι για τρίτη φορά! Η εύνοια που είχαμε σε αυτό το παιχνίδι εξαντλήθηκε με αυτές τις αποφάσεις», ομολόγησε τον περασμένο Ιούνιο σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Αουνγκεντάλερ.

Για τον αγαπημένο «Φούκι» των ΠΑΟΚτσήδων ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, όπως και για τους Κούδα και Γκουερίνο, όμως αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Άγγλος ρέφερι, που εκείνο το βράδυ στο παγωμένο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου σφύριζε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ο Ρόμπινσον μέτρησε μόνο την απόκρουση του Φούρτουλα στο πέναλτι του Ντίτερ Χένες, ενώ ο Κλάους Αουγκεντάλερ χρειάστηκε τρεις εκτελέσεις για να νικήσει τον Σέρβο «κίπερ» της ελληνικής ομάδας.

Ο πρώτος που δεν το πίστευε ήταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής της Μπάγερν, που εκείνο το βράδυ χρειάστηκε 120 λεπτά και 20 πέναλτι για να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στον ηρωικό ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» του Παλ Τσερνάι θα μπορούσαν να είχαν «κλέψει» την πρόκριση, αν ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης δεν αστοχούσε σε μια μοναδική ευκαιρία στην παράταση. Τελικά τους… έκλεψε ο Αγγλος διαιτητής, με τον Μλάντεν Φούρτουλα πρόσφατα να θυμάται πως μετά από χρόνια συναντήθηκε με τον Κλάους Αουγκεντάλερ σε αεροδρόμιο της Γερμανίας και θυμήθηκαν τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της βραδιάς.

 

«Καθίσαμε μιλήσαμε και μου αποκάλυψε ότι δεν πίστευε ότι είχα αποκρούσει δυο φορές το πέναλτι που εκτέλεσε. Μόλις ευστόχησε με την τρίτη προσπάθεια ήρθε και με αγκάλιασε και μου είπε: "Nein goal”, δηλαδή ότι δεν υπάρχει γκολ», θυμήθηκε ο βετεράνος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, ο οποίος έμαθε από τον πρώην αρχηγό της Μπάγερν ότι εκείνη την εποχή είχε μετρηθεί η ταχύτητα της μπάλας από τις εκτελέσεις πέναλτι που αναλάμβανε και έφτανε τα 130 χιλιόμετρα την ώρα!

Πάντως όταν ήρθε η ώρα των πέναλτι ρώτησε τον Τσερνάι για τον τρόπο που εκτελούν οι παίκτες της Μπάγερν. Ήλπιζε ότι κάτι θα γνώριζε ή θα θυμόταν από την συνύπαρξη του με τα αστέρια της γερμανικής ομάδας. Όμως, ο Μαγυάρος προπονητής τον συμβούλευσε να ακολουθήσει το ένστικτό του…

Υπάρχουν κι άλλες πολλές ανέκδοτες ιστορίες, που συνοδεύουν το συγκλονιστικό παιχνίδι για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1983-84. Στις 19/10/1983 ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει σχετικά εύκολα το 0-0 από του Βαυαρούς στο πρώτο ματς της Τούμπας και πήγε στο Μόναχο, με στόχο να μη διασυρθεί, όπως συνέβαινε με τις περισσότερες ομάδες, που έβρισκαν και τότε την Μπάγερν στο δρόμο τους.

Τα… κομπιουτεράκια

«Οι Γερμανοί παίζουν σαν.. κομπιουτεράκια, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή τους, τους ήξερε πολύ καλά ο δικός μας προπονητής, ο Παλ Τσερνάι, κι όταν αρχίσαμε να τους παίζουμε το τεχνητό οφσάιντ, μπλόκαραν με αποτέλεσμα να τους βγάλαμε 15-20 φορές οφσάιντ», θα πει ο Μλάντεν Φούρτουλα κάτι που το επιβεβαίωσε και εκείνο το βράδυ ο Ντίτερ Χένες, μετά το ματς: «Σήμερα δεν βρήκαμε απέναντί μας 11 ποδοσφαιριστές, αλλά 11 υπολογιστές».

Ο Παλ Τσερνάι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών τον Σεπτέμβριο του 2013, δε θα έπαιρνε ποτέ την εκδίκηση που έψαχνε απέναντι στην ομάδα με την οποία είχε κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα (1979-80,1980-81), ένα κύπελλο (1981-82) και την είχε οδηγήσει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982 στο Ρότερνταμ, χάνοντας με 1-0 από την Άστον Βίλα, αλλά είδε να του δείχνουν την πόρτα της εξόδου! «Σήμερα δεν διάβασα στον γερμανικό Τύπο ότι η Μπάγερν έπαιξε με σηκωμένο χειρόφρενο, όπως είχε γράψει μετά το ματς της Τούμπας», είχε πει μετά το τέλος του συγκλονιστικού αγώνα.

Την παραμονή πάνω από 500 Έλληνες μετανάστες φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στην τελευταία προπόνηση της ομάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με τον Τσερνάι να περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή να αποφασίσει για τη συμμετοχή του Γιώργου Κούδα, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Γερμανία με πρόβλημα τραυματισμού από το παιχνίδι πρωταθλήματος, που είχε προηγηθεί με τον Ηρακλή. Τελικά ο αρχηγός του «Δικεφάλου» αγωνίστηκε μόλις για 55 λεπτά (τη θέση του πήρε ο Βασίλης Βασιλάκος) και δεν συμμετείχε στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, που ξεκίνησε με τον Γιώργο Κωστίκο να εκτελεί πρώτος και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Ζαν Μαρί Πφαφ.

Ακολούθησε η τριπλή εκτέλεση από τον Αουγκεντάλερ, ο Φούρτουλα θα νικήσει τον Χένες, αλλά για τον ΠΑΟΚ ο Γιάννης Δαμανάκης θα αστοχήσει στο πέμπτο και καθοριστικό πέναλτι. Στη Θεσσαλονίκη όλοι ήταν έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους, αλλά η αγωνία παρατάθηκε για να φτάσουμε στο 19ο πέναλτι. Ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας θα το χάσει, ο Ζαν-Μαρί Πφαφ, θα χαθεί η τεράστια πρόκριση, όπως έχει συμβεί πάντα όταν οι παίκτες του «Δικεφάλου» στήνουν την μπάλα στην «άσπρη βούλα». Αυτά τα καταραμένα πέναλτι έχουν «καταστρέψει» τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ: χαμένη πρόκριση με την Αϊντραχτ και την Σεβίλλη στην Τούμπα, με την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα και σημάδεψαν την καριέρα παικτών, όπως ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας, ο οποίος έχασε το 19ο πέναλτι!

Ήταν στο… μπάνιο!

Όλοι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν είχαν εκτελέσει πέναλτι, εκτός από τον Βέλγο τερματοφύλακα και τον Μπερτράμ Μπεϊερλόρζερ, που κανονικά θα έπρεπε να πάρει την μπάλα και να χτυπήσει το 20ο πέναλτι. Πολλές φορές, όμως, η ιστορία παίζει τα δικά της παιχνίδια. Ο Γερμανός αμυντικός είχε φύγει από τον αγωνιστικό χώρο, «δεν μπορούσε να δει τα πέναλτι, είχε εξαφανιστεί», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Πφαφ. «Ο Ούντο Λάτεκ και ο Ούλι Χένες ήρθαν και μου είπαν ότι δεν υπήρχαν άλλοι παίκτες. Έπρεπε να το χτυπήσω εγώ το επόμενο πέναλτι», θυμήθηκε ο βετεράνος Βέλγος τερματοφύλακας, που μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει ούτε ένα πέναλτι και δεν έστησε ποτέ ξανά άλλοτε την μπάλα στην «άσπρη βούλα», μετά από εκείνο το πέναλτι, το οποίο και τελικά χάρισε την πρόκριση (9-8) στην Μπάγερν. Γι’ αυτό και η φάση της εκτέλεσης έχει γίνει αφίσα στο σαλόνι του σπιτιού του.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Μπεϊερλόρζερ διηγήθηκε κάπως διαφορετικά την ιστορία: «Το γόνατό μου πονούσε, ήξερα ότι δεν έπρεπε να εκτελέσω πέναλτι και γι’ αυτό έφυγα στα αποδυτήρια και ήδη είχα κάνει και ντους». Ο Μπεϊερλόρζερ μπορεί να ήταν κάτω από το ζεστό νερό, ωστόσο αν ο Πφαφ δεν ευστοχούσε θα έπρεπε να ντυθεί και να βγει να εκτελέσει το επόμενο πέναλτι!

(Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα «Praktorinos-PAOK-Retro» στο Facebook, όπου μπορείτε να δείτε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό ανέκδοτων φωτογραφιών).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα