Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και οι (λίγες) άδειες καναλιών!
Τ0 Media Café του gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα πλάνα της κυβέρνησης για να βάλει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό σκηνικό και τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Πόσες τηλεοπτικές άδειες προβλέπονται, για ποιους διαρρέει η κυβέρνηση ότι θα ενδιαφερθούν.
Αλλάζει ριζικά το τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ: σε εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες. Ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει τάξη ώστε να μη συνεχιστεί το γνώριμο άναρχο σκηνικό των τελευταίων χρόνων, ειδικά στο θέμα των καναλιών.
Όπως είπε στο gazzetta.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «δεν αποκλείονται συγχωνεύσεις, αποκλεισμοί, διεργασίες, αλλά και μείωση θέσεων εργασίας ωστόσο επιβάλλεται το τηλεοπτικό τοπίο να αποκτήσει νομιμότητα. Και η κυβέρνηση θα αντέξει σε κάθε είδους προπαγανδιστική επίθεση από τα δελτία και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο». Ρωτώντας για συγκεκριμένο παράδειγμα προπαγάνδας, η απάντηση ήρθε με… ερώτηση: «είναι τυχαίος ο αποκλεισμός του Νίκου Παππά (σ.σ. υπουργός Επικρατείας) από τα συστημικά ΜΜΕ ή τα αστεία δημοσιεύματα ότι είναι σε… δυσμένεια από τον Αλέξη Τσίπρα;».
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει σε πλειστηριασμό τις άδειες για τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας και, ως φαίνεται από το κλίμα, θα είναι λίγες: το πολύ τέσσερις! Γιατί μόνο τόσες άδειες; Οπως είπε από το βήμα της Βουλής πρόσφατα ο κ. Παππάς, «οι σταθμοί είναι ζημιογόνοι και η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης».
Το νομοσχέδιο λοιπόν, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μέσα στον Ιούνιο θα προβλέπει τρεις ή τέσσερις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, οι οποίες θα δοθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Από κυβερνητικούς κύκλους, και μόνο από εκεί (το υπογραμμίζω) διαρρέεται πως εκτός από τους γνωστούς καναλάρχες, η κυβέρνηση αναμένει να συμμετάσχουν και νέοι «παίχτες» όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η Μαριάννα Λάτση, ίσως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά και άλλοι. Απορίας άξιον βέβαια πόσοι και ποιοι θα λάβουν, τελικά, μέρος στον διαγωνισμό, με δεδομένο ότι η διαφημιστική πίτα έχει μικρύνει τόσο ελέω της κρίσης πολύ ώστε η επένδυση να κρίνεται άκρως ρισκαδόρικη.
Αλλοι από την κυβέρνηση θεωρούν εφικτό να υπάρξει επένδυση από ξένο fund, το παρελθόν όμως έχει (απο)δείξει, και σε πολύ καλύτερες συνθήκες, ότι δεν «τράβηξε»: θυμάστε το RTL και τη συμμετοχή του στον ALPHA;
Νομοσχέδιο λοιπόν, πολυνομοσχέδιο για να είμαι just to the point, το οποίο θα ρυθμίζει το σύνολο του πεδίου των ιδιωτικών ΜΜΕ. Το πολυνομοσχέδιο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα και τροποποιεί στην ουσία τους δύο βασικούς νόμους για τα ΜΜΕ, τον 2328/1995 εμπνεύσεως και εισηγήσεων Ευάγγελου Βενιζέλου και τον 3592/2007 εμπνεύσεως Θεόδωρου Ρουσόπουλου (ο περιβόητος «βασικός μέτοχος»).
Το πρώτο «τμήμα» προβλέπει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκχώρηση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ύστερα από προκήρυξη. Σημειώνω ότι η τελευταία προκήρυξη αδειών, το 2003, είχε κριθεί… παράνομη και αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή της τηλεόρασης του MAD. Ολο αυτό θα είναι αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Το δεύτερο, αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστου Σπίρτζη, θα ρυθμίσει τα θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και διαχείρισης του φάσματος ψηφιακών συχνοτήτων ενώ θα επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων Αρχών: του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή του κ. Σπίρτζη, μεταξύ άλλων θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ αναφορικά με την Digea ενώ είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ και της Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Θυμίζω ότι στο Media Café του gazzetta.gr είχα αναφερθεί εκτενώς προ τριμήνου για τη σύμβαση κράτους – Digea και τους λόγους που η ψηφιακή τηλεόραση… δεν είναι για όλους.
Κοντολογίς, τα κανάλια έχουν να τραβήξουν... κανάλι ενόψει της δημοπράτηση των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας…
Βεβαίως, για να εφαρμόσει όμως τη νομιμότητα η κυβέρνηση, οφείλει να… νομιμοποιήσει το ΕΣΡ καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εδώ και τρεις εβδομάδες, μετά την απόσυρση τριών μελών (που είχαν 10ετή και 12ετή θητεία!) έχει απομείνει… τετραμελές με επικεφαλής ως υπηρεσιακή πρόεδρο τη Λίνα Αλεξίου, μητέρα της ΠτΒ (πρόεδρο της Βουλής, ντε) Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η συμπλήρωσή του είναι απαραίτητη συνθήκη για την κυβέρνηση, αν θέλει να βαδίσει στο μονοπάτι της νομιμότητας.
Πώς είχε πει το αμίμητο ο Νίκος Βαμβακούλας, «εγώ λέω να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από 5-6 άτομα»; Κάπως έτσι…
Ε-mail: [email protected]
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.