Αυτός είναι ο Μάνουελ Ντα Κόστα που έρχεται στον Ολυμπιακό

Αυτός είναι ο Μάνουελ Ντα Κόστα που έρχεται στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Μάνουελ ντα Κόστα είναι αυτός που θα στηρίξει την άμυνά του ο Μάρκο Σίλβα και το gazzetta.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 29χρονου πανύψηλου (1.92) κεντρικού αμυντικού.

Η Σίβασπορ θα λάβει από 1.200.000 έως 1.500.000 ευρώ για τον Ντα Κόστα που αναμένεται σε λίγο στην χώρα μας, για τον Ολυμπιακό.

Ποιος είναι όμως ο Μάνουελ Μαρουάν ντα Κόστα Τριντάντε Σενουσί, που δεν δίστασε να τα βάλει με κάθε μεγάλο όνομα στο Νησί; Που τα δίνει όλα για την ομάδα του; Που θέλει μόνο να πρωταγωνιστεί και απλά, να... παίζει;

Ο Πορτογάλος με ρίζες από το Μαρόκο, γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1986 στο προάστιο της Νανσί Saint-Max, βορειοανατολικά της της Γαλλίας. Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, το μέλλον του έδειξε ότι θα είναι... λαμπρό.

Το 2004 η Νανσί γίνεται η πρώτη του ομάδα και μένει εκεί για δύο χρόνια (η δεύτερη ήταν η ουσιαστική, όπου μέτρησε δέκα εμφανίσεις). Ο τότε προπονητής της ομάδας, Πάμπλο Αλεχάντρο Κορέα, του δίνει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά το Γενάρη στα ημιτελικά του League Cup Γαλλίας απέναντι στη Λε Μαν. Εκείνος δικαιώνει απόλυτα τον προπονητή του σκοράροντας μάλιστα στο ντεμπούτο του. Η ομάδα του προκρίνεται στον τελικό και της δίνει την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο στο θεσμό.

Γυάλισε στον Κούμαν

Η παρουσία του εκεί, τον κάνει γνωστό κι ο Ρόναλντ Κούμαν αποφασίζει να τον πάρει στην Αϊντχόφεν το 2006, δίνοντας 1.000.000 ευρώ. Μάλλον, εκείνος αποφασίζει να πάει στην Ολλανδία λόγω της συμμετοχής της ομάδας στο Champions League. Μπορντό και Νιούκαστλ πήραν την αρνητική του απάντηση.

«Είναι μια όμορφη βάση για να μεγαλώσω και να εξελιχθώ», λέει στις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής πια της PSV των Κοκού, Αφελάι, Ραϊζίνγκερ, Αλεξ, Φαρφάν Σαλσίδο και Χέσελινκ.

Όμως, η αρχή μόνο εύκολη δεν ήταν. Έπρεπε να περάσει ένα μικρό διάστημα προσαρμογής του.

Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της PSV απέναντι στην Αλκμααρ, στις 22/10 του 2006, παίζει παρτενέρ του Αλεξ (το όνομά του "έπαιξε" για τον Ολυμπιακό) και μάλιστα ανοίγει το σκορ στο 12΄αξιοποιώντας την ασίστ του Κοκού. Η ομάδα του νικάει 1-3.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου έρχεται η πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση των αστεριών. Κοντράρει τη Γαλατασαράι κι η ομάδα του πανηγυρίζει άλλη μια νίκη με 2-0.

Η χρονιά ολοκληρώνεται με 18 εμφανίσεις, 1 γκολ και μόλις δύο κίτρινες.

Δεν τον... σήκωσε η Ιταλία, πήρε τα (πολύ) πάνω του στο Νησί

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν εξίσου ανοδική για την καριέρα του. Η μεταγραφή του στη Φιορεντίνα δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε. Ο Τσέζαρε Πραντέλι δεν του δίνει την ευκαιρία και στη συνέχεια πηγαίνει δανεικός στην Σαμπντόρια.

Ούτε εκεί τον... σήκωσε το κλίμα όμως. Ο Βάλτερ Ματσάρι τον χρησιμοποίησε τέσσερις φορές. Μία εξ αυτών ήταν και το πρώτο ματς στα ημιτελικά του Copa Italia απέναντι στην Ίντερ, όπου η ομάδα του νίκησε 3-0 και πήγε στον τελικό του θεσμού όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Λάτσιο.

Το Αύγουστο του 2009 υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τη Γουέστ Χαμ, η οποία τον πήρε ως αντάλλαγμα μιας και παραχώρησε στους «βιόλα» τον Σάβιο Νσερέκο.

με τον Τζιανφράκο Ζόλα παίζει στην πρώτη του χρονιά στο Νησί σε 15 ματς για την Premier League, με το πρώτο του γκολ στο για πολλούς κορυφαό πρωτάθλημα απέναντι στην Χαλ, με το ματς να λήγει 3-3. Και στο δεύτερό του γκολ στη σεζόν η ομάδα του πήρε ισοπαλία, αυτή τη φορά κόντρα στην Εβερτον (2-2).

Κόντρα στην ΑΕΚ

Τον Ιούνιο του 2011 αφήνει τη Μεγάλη Βρετανία με 35 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και τέσσερα γκολ.Επόμενος σταθμός του η παγωμένη Μόσχα, όπου φόρεσε τη φανέλα της Λοκομοτίβ. O Xoσέ Κουσέιρο του δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο και εκείος σε 15 ματς σκοράρει 2 φορές, δίνει άλλες δύο ασίστ.

Η ομάδα του είναι στους ομίλους του Europa League σε έναν όμιλο όπου συμμετείχαν οι ΑΕΚ, Αντερλεχτ, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Στουρμ Γκρατς. Τότε η Λοκομοτίβ είχε νικήσει την Ενωση και στα δύο ματς με το ίδιο σκορ (3-1 και 1-3).

Στις 31 Αυγούστου του 2012 ο Ντα Κόστα αφήνει τη Μόσχα και πηγαίνει να παίξει στην Πορτογαλία ως δανεικός, φορώντας τη φανέλα της Νασιονάλ. Με τον Πέδρο Ταϊσίνια προπονητή παίζει σε 17 ματς και σκοράρει δύο γκολ.

Στην Ρωσία επέστρεψε για να... φύγει. Η Σίβασπορ τον ήθελε, τον απέκτησε και στη Σεβάστια έκανε το... μπαμ του. Στην πρώτη του χρονιά εκεί, έπαιξε σε 30 ματς (25πρωτάθλημα, 5 Κύπελλο) και σκόραρε 6 γκολ, έχοντας προπονητές τους Νομίνγκο και Ρομπέρτο Κάρλος.

Κι η περσινή του χρονιά εκεί ήταν μεστή, αφού έπαιξε σε 29 αγώνες, σκόραρε στους τρεις εξ αυτών και είχε δύο ασίστ και καμία κόκκινη κάρτα (επτά κίτρινες).

Κεφάλαιο εθνική

Αν και δεν μιλάει καλά πορτογαλικά, ο ίδιος δηλώνει ότι αισθάνεται Πορτογάλος. Θα μπορούσε να παίξει για τη Γαλλία ή το Μαρόκο αλλά η καριδά του διάλεξε την Under 21 της Πορτογαλίας.

Επίσης στο διάσημο τουρνουά της Τουλόν το Μάιο του 2006 αντιπροσώπευσε την Πορτογαλία και όχι τη Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2010 έπαιξε με την U-23 της Πορτογαλίας κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο Μπαντού Ετζάκι τον καλεί στο Μαρόκο για το Κόπα Αφρικα 2015, όπου διοργάνωσε η χώρα που έχει τις ρίζες τους.

Θέματα με το νόμο κι η δικαίωση

Όταν ήταν στη Νασιονάλ, του έγινε αλκοτέστ το οπό έδειξε ότι έχει πιει παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Συννελήφθη και στο δικαστήριο που έγινε του επιβλήθηκε πρόστιμο πύψους 350 ευρώ και απαγόρευση οδήγησης για τρεις μήνες.

Όμως αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό. Τον Ιανουάριο του 2011, όταν ήταν στη Γουέστ Χαμ κατηγορήθηκε για επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση σε μια γυναίκα.

Τελικά, η κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης κατέρρευσε και βάσει της απόφασης της 16ης Σεπτεμβρίου του 2011 από το δικαστήριο Snaresbrook Crown πλήρωσε πρόστιμο 1.000 λιρών και άλλες 250 λίρες έδωσε στο θύμα για το χαστούκι που δέχτηκε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα