Ατλέτικο σημαίνει επίθεση! (vids)
Από την αρχή της χιλιετίας η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει χτίσει τη δική της παράδοση στους μεγάλους επιθετικούς, την οποία φιλοδοξεί να συνεχίσει με τον Νταβίντ Βίγια, ο οποίος κόστισε ελάχιστα και έχει δείξει ότι είναι ένας άκρως χαρισματικός παίκτης. Πέραν των πάρα πολλών γκολ που έχει κερδίσει, η ομάδα της Μαδρίτης έχει ουσιαστικά βασίσει και μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της στους επιθετικούς, αφού από τις πωλήσεις έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της πολλά χρήματα.
Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη «φονική» τετράδα των world class επιθετικών που προηγήθηκε του «Γκουάχε», ξεκινόντας ουσιαστικά από την αρχή της νέας χιλιετίας με τον πιτσιρικά Φερνάντο...
Φερνάντο Τόρες
Έχοντας κληρονομήσει την αγάπη για την Ατλέτικο από τον παππού του, ο Τόρες μπήκε στις ακαδημίες των ροχιμπλάνκος σε ηλικία 11 ετών το 1995. Σε ηλικία 15 ετών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό του συμβόλαιο. Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα τον Μάιο του 2001, παρότι ένας σοβαρός τραυματισμός τον είχε κρατήσει εκτός μάχης μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ την επόμενη βδομάδα σκόραρε και το πρώτο του τέρμα με την Ατλέτικο, η οποία πάλεψε ανεπιτυχώς να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Η επόμενη χρονιά του ήταν «γεμάτη» και παρότι έβαλε μόλις 6 γκολ, o σύλλογος ανέβηκε στην Πριμέρα.
Με 13 γκολ σε 29 εμφανίσεις προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αμπράμοβιτς, ενώ το 2003-04 βγήκε τρίτος σκόρερ στην Λίγκα με 19 γκολ. Ήδη τα σενάρια για το μέλλον του είχαν φουντώσει, ενώ μετά το Μουντιάλ του 2006 έπαιξε για τελευταία χρονιά στη Μαδρίτη. Σημείωσε 14 γκολ και από την πώλησή του ο σύλλογος έλαβε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ. Ο «Νίνιο» σημείωσε 89 γκολ σε 239 ματς με τη φανέλα των Μαδριλένων.
Κουν Αγουέρο
Η φυγή του Τόρες συνέπεσε με την άνοδο Κουν Αγουέρο, ο οποίος είχε αποκτηθεί την προηγούμενη χρονιά με περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην πρώτη του σεζόν σημείωσε 7 τέρματα, ένα εκ των οποίων με το... χέρι, το οποίο προκάλεσε αρκετή κριτική. Την επόμενη σεζόν, όταν και έφυγε ο Τόρες, ήταν έτοιμος να αναλάβει το χρίσμα παρότι μόλις 19 ετών. Με 19 γκολ τη σεζόν 2007-08 βγήκε τρίτος σκόρερ στην Πριμέρα ενώ με την εμφάνισή του απέναντι στη Μπαρτσελόνα το Μάρτιο του 2008, όταν και πέτυχε δύο γκολ και έβαλε μια ασίστ στη νίκη της ομάδας του με 4-2, κέρδισε απίστευτη αναγνώριση. Με τα πολύ σημαντικά του γκολ οδήγησε την Ατλέτικο στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ επιτεύχθηκε και την περίοδο 2008-09, με τον Αργεντινό να κόβει και να ράβει με τον Φορλάν στην επίθεση. Το 2009-10 σημείωσε 12 γκολ, ωστόσο ήταν καταλυτικός στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του Europa League, αλλά και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου όπου οι ροχιμπλάνκος έχασαν από τη Σεβίλλη. Στην κατάκτηση τη Σούπερ Καπ επί της Ίντερ με 2-0 είχε ένα γκολ και μία ασίστ. Η επόμενη σεζόν ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερή του. Σημείωσε 20 γκολ και σκόραρε σε επτά συνεχόμενα ματς, κάτι που κανείς άλλος στην Ευρώπη δεν είχε καταφέρει μέσα στη σεζόν. Ωστόσο, η χρονιά εκείνη ήταν και η τελευταία του, με τη Μάντσεστερ Σίτι να βγάζει 38 εκατομμύρια λίρες από τα ταμεία της για να τον αποκτήσει. Σε 232 ματς με την ομάδα της Μαδρίτης, έβαλε 101 γκολ.
Ντιέγο Φορλάν
Το όνομά του είχε ακουστεί για την Ατλέτικο ήδη από την προηγούμενη σεζόν, ωστόσο η μεταγραφή υλοποιήθηκε μετά την πώληση του Φερνάντο Τόρες. Οι ροχιμπλάνκος έδωσαν περίπου 21 εκατομμύρια στη Βιγιαρεάλ για τον Ουρουγουανό, ο οποίος από την πρώτη χρονιά έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Τελείωσε το πρωτάθλημα του 2007-08 με 23 γκολ, συνθέτοντας εκρηκτικό δίδυμο με τον Αγουέρο, αφού οι δυο τους συνεργάζονταν άψογα και αλληλοσυμπληρώνονταν, σε ένα από τα πιο ελκυστικά επιθετικά ντουέτα των τελευταίων ετών. Τη χρονιά 2008-09 ισοπέδωσε τα πάντα και με 32 γκολ σε 33 ματς, πήρε το ισπανικό βραβείο Πιτσίτσι για τον πρώτο σκόρερ, καθώς και το «χρυσό παπούτσι».
Σημείωσε τα πέντε από τα έξι τελευταία γκολ της ομάδας του στην πορεία προς την κατάκτηση του Europa League την επόμενη χρονιά, μεταξύ των οποίων και τα δύο στον τελικό με τη Φούλαμ. Αν και δεν ξεκίνησε καλά, όπως και όλη η Ατλέτικο Μαδρίτης, στο δεύτερο γύρο ανέβασε στροφές, σημειώνοντας συνολικά 28 γκολ. Στην τελευταία του χρονιά στο Βιθέντε Καλδερόν, το ξεκίνημα δεν ήταν ξανά καλό. Τον Ιανουάριο αρκετές ομάδες προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, αλλά τελικά αποχώρησε το καλοκαίρι με προορισμό το Μιλάνο και την Ίντερ. Με 96 γκολ σε 197 αγώνες, οι οπαδοί της Ατλέτικο δύσκολα θα τον ξεχάσουν!
Ραδαμέλ Φαλκάο
Με τους Φορλάν και Αγουέρο να έχουν θέσει ψηλά τον πήχη, η Ατλέτικο Μαδρίτης ξόδεψε το περσινό καλοκαίρι 40 εκατομμύρια για την απόκτηση του Ρανταμέλ Φαλκάο από την Πόρτο. Η απόφασή του να πάει στους ροχιμπλάνκος μετά από μία άκρως παραγωγική χρονιά παραξένεψε πολλούς, που τον κατηγόρησαν ότι έβαλε το χρήμα πάνω από την εξέλιξή του. Χωρίς να έχει δίπλα του τους αστέρες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης έβαλε 36 γκολ και έγινε βάσει τερμάτων η καλύτερη μεταγραφή του αιώνα στην Ισπανία, αφού κανείς δεν κατάφερε στην πρώτη του χρονιά σε ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν να πετύχει περισσότερα γκολ!
Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίκτης που αναδεικνύεται δύο συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ στο Europa League! Τη χρονιά που μας πέρασε, ο «Τίγρης» ξεκίνησε με δύο χατ-τρικ, δείχνοντας ότι συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς! Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 34 γκολ σε΄ολες τις διοργανώσεις και το όνομά του είχε συνδεθεί με την Τσέλσι. Τελικά, ο μεγιστάνας Ριμπλόβλεβ τον πήρε στην νεόπλουτη Μονακό, ξοδεύοντας 45 εκατομμύρια. Θεώρησε ότι τα 70 γκολ σε 90 ματς με την Ατλέτικο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.