Πλατανιώτη: Η ευκαιρία ζωής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα

Δημήτρης Ντζάνης
H Ευαγγελία Πλατανιώτη στον προκριματικό του σόλο

bet365

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Ντόχα στον τελικό του τεχνικού προγράμματος στο σόλο. Οι άλλες ελληνικές συμμετοχές της 2ης ημέρας της διοργάνωσης.

Για την Ευαγγελία Πλατανιώτη οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να γράψει ιστορία για την ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση στο 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Ντόχα.

Η 29χρονη πρωταθλήτρια μετέχει το μεσημέρι του Σαββάτου (3/2, 13:00) στον τελικό του τεχνικού προγράμματος στο σόλο και με βάση όσα έδειξε στον προκριματικό της Παρασκευής (2/2) είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Η Πλατανιώτη εντυπωσίασε στον προκριματικό, με 270,1901 βαθμούς πέρασε με την καλύτερη επίδοση και με δεδομένη τη μη συμμετοχή στο σόλο αθλητριών από την Κίνα, την Ισπανία και την Ουκρανία έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει την κορυφαία θέση στο αγώνισμα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Αν τα καταφέρει θα χαρίσει στην Ελλάδα το 5ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης: Μετά τον Αρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο στο Μόντρεαλ το 2005, την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών στη Σαγκάη το 2011 και τα δύο από τον Σπύρο Γιαννιώτη στα 10 χλμ. open water, στη Σαγκάη (2011) και στη Βαρκελώνη (2013).

Η Πλατανιώτη, έχει στη συλλογή της τα δύο χάλκινα μετάλλια στο ελεύθερο και στο τεχνικό πρόγραμμα στο σόλο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2022, τα μοναδικά ελληνικά μετάλλια στην καλλιτεχνική κολύμβηση στη διοργάνωση.

Από τη στιγμή που απουσιάζουν η Γιουκίκο Ινούι από την Ιαπωνία, που αποχώρησε πέρυσι μετά τις νίκες της στο σόλο πέρυσι στη Φουκουόκα και η Ισπανίδα Ιρις Τίο Κάσας (3η στη Φουκουόκα) ο τελικός του τεχνικού προγράμματος στο σόλο σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπορεί να εξελιχθεί σε ελληνική υπόθεση,

Η Βασιλική Αλεξανδρή, που εκπροσωπεί την Αυστρία, προκρίθηκε με τη 2η καλύτερη επίδοση 264,5967β. Η Αλεξανδρή ήταν 2η πέρυσι στη Φουκουόκα, με την Πλατανιώτη να ακολουθεί στην 4η θέση στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ποιες μπορούν να απειλήσουν τις Πλατανιώτη και Αλεξανδρή; Με βάση το αποτέλεσμα του προκριματικού Κοντά βρίσκονται επίσης η Ζακλίν Σιμονό από τον Καναδά (260.7500β.) και η Χουιγιάν Σου από την Κίνα (258.2067β.).

Στον τελικό προκρίθηκαν ακόμη, η Λευκορωσίδα Βασιλίνα Χαντρόσκα (συμμετέχει ως ουδέτερη αθλήτρια) με 253.1917β., η Ιταλίδα Σουζάνα Πεντότι (238.2967β.), η Γεωργιανή Μαρί Αλαβίτζε (233.5017β.), η Ολλανδή Μαρλούς Στεενμπέεκ (231.9267β.), η Γερμανίδα Κλάρα Μπλέγερ (231.8401β.), η Κολομβιανή Μόνικα Αράνγκο Εστράδα (230.6650β.), η Κίρα Χέβερτς από την Αρούμπα (221.3450β.) και η Καρίνα Μαγκρούποβα από το Καζακστάν (219.8800β.).

Στη μάχη της ολυμπιακής πρόκρισης το ομαδικό

Η προοπτική μεταλλίου στο σόλο, που δεν ανήκει στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είναι το ένα σκέλος για την καλλιτεχνική κολύμβηση στην Ντόχα.

Το δεύτερο είναι η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μέσα από το ντουέτο ή το ομαδικό.

Το απόγευμα του Σαββάτου (3/2, 19:00) η αρχή γίνεται με τον προκριματικό στο ακροβατικό, που μαζί με το ελεύθερο και το τεχνικό θα βγάλει την τελική κατάταξη.

Τα πέντε τελευταία ολυμπιακά εισιτήρια στο ομαδικό θα κριθούν στην Ντόχα και όποιες χώρες τα εξασφαλίζουν, αυτόματα δίνουν την πρόκριση και στο ντουέτο.

Την εθνική ομάδα απαρτίζουν οι: Μαρία Αλζιγκούζη-Κομηνέα, Θάλεια Δάμπαλη, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Άρτεμη Κουτράκη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη και Σοφία Μαλκογεώργου. Μετέχουν συνολικά 19 χώρες και οι πρώτες 12 θα προκριθούν στον τελικό του ακροβατικού την Κυριακή (4/2, 13:00).

Πρεμιέρα στο open water με τη Μακρή στα 10 χλμ.

Πρεμιέρα το Σάββατο και στα αγωνίσματα του open water, με τη διεξαγωγή των 10χλμ. γυναικών, στις 9:30 (ΕΡΤ Sports).

Από ελληνικής πλευράς, η 18χρονη Γεωργία Μακρή κάνει ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση και θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό, σε μία κούρσα με 66 συμμετοχές, που θα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, καθώς αποτελεί και αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες οι συνολικές θέσεις είναι 22 και από αυτές μόνο οι τέσσερις είναι γνωστές: Τα τρία μετάλλια από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα και η θέση της διοργανώτριας Γαλλίας. Από εκεί και πέρα οι 13 θέσεις θα δοθούν με βάση την τελική κατάταξη, ενώ άλλες πέντε θα πάνε σε κάθε ήπειρο.

Στις γυναίκες την πρόκριση έχουν ήδη από τη Φουκουόκα κατά σειρά οι: Λεονί Μπεκ (Γερμανία), Τσέλσι Γκουμπέτσκα (Αυστραλία) και Κέιτι Γκράιμς (ΗΠΑ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα