«Ώρα ευθύνης!»

«Ώρα ευθύνης!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ώρα ευθύνης!»

bet365

Με αυτή τη δήλωση υποδέχτηκε το gazzetta.gr ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδος, Αντρέα Τρινκιέρι, του οποίου το προφίλ -εντός και εκτός γηπέδων- σκιαγράφησε ο Ιταλός δημοσιογράφος, Λούκα Κιαμπότι.

-Κύριε Τρινκιέρι, καλησπέρα σας... Καλή χρονιά και συγχαρητήρια για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδος.
«Ευχαριστώ πολύ, αλλά δε νομίζω ότι έχω κάνει κάτι για να δεχθώ "συγχαρητήρια"... Θα τα δεχόμουν απλόχερα, αν είχαμε πετύχει κάποιον στόχο, οπότε μακάρι να έχουμε τον ίδιο διάλογο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έπειτα το Eurobasket. Προς το παρόν είναι ώρα ευθύνης, γιατί η κληρονομιά είναι βαριά. Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί υπάρχει όρος στο συμβόλαιό μου, που δεν μου επιτρέπει να δίνω συνεντεύξεις χωρίς την έγκριση της ομοσπονδίας».

Αυτός ήταν ο ακριβής διάλογος, που είχαμε με τον 44χρονο Ιταλό τεχνικό της Καντού, λίγες ώρες έπειτα την επισημοποίηση της συνεργασίας του με την ελληνική ομοσπονδία και 10 ημέρες έπειτα τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε τη συμφωνία του με την Εθνική Ελλάδος. Αμέσως μετά το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον μπασκετικό συντάκτη της Gazzetta dello Sport, Λούκα Κιαμπότι, και με τη βοήθειά του σας παρουσιάζει ποιος είναι ο Αντρέα Τρινκιέρι μέσα κι έξω απ' τους αγωνιστικούς χώρους!

«System coach!»

«Ως προπονητής ο Αντρέα είναι ένας coach που δουλεύει με σύστημα και ξεκάθαρη φιλοσοφία. Οι ομάδες του παίζουν πάντα πολύ δυνατή άμυνα και χαρακτηρίζονται από ομαδικό πνεύμα. Όταν έχει κάποιον πολύ ταλαντούχο επιθετικό παίκτη, θα του δώσει ελευθερία κινήσεων στην επίθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβαίνει τις αρχές του "share the ball" (σ.σ. "μοιράστε την μπάλα") και του "spacing" (σ.σ. κρατήστε αποστάσεις)! Στη δουλειά του δε θα τον χαρακτήριζα με τίποτε "χαλαρό τύπο" κι είναι αρκετά σκληρός και δύσκολος τόσο με τους παίκτες του, όσο και με τους δημοσιογράφους, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει εξοικείωση ανάμεσα στις δύο πλευρές! Πάντως είναι λάτρης του αθλήματος και του coaching και παθιασμένος με τη δουλειά του!», μας είπε αρχικά έμπειρος Ιταλός συνάδελφος, χαρακτηρίζοντάς την επιλογή της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) «τιμητική» για το ιταλικό μπάσκετ.

«Μεγάλη τιμή για ιταλικό μπάσκετ!»

«Την τελευταία δεκαετία το μπάσκετ στην χώρα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο, βρίσκεται σε πτώση! Οπότε η επιλογή ενός Ιταλού προπονητή για την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδος, που είναι μία απ' τις 5-6 καλύτερες στον κόσμο, προσδίδει κύρος στο ιταλικό μπάσκετ. Όπως, για παράδειγμα, συνέβαινε σ' όλη την διάρκεια της περιόδου που ο Σέρτζιο Σκαριόλο βρισκόταν στον πάγκο της εθνικής Ισπανίας κι είχε πολλές επιτυχίες! Όχι τίποτε άλλο, αλλά στο Eurobasket της Σλοβενίας (4-22 Σεπτεμβρίου) θα αναβιώσει πλέον η μεγάλη αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στον Σιμόνε Πιανιτζιάνι και στον Αντρέα Τρινκέρι, τους κατά τεκμήριο δύο κορυφαίους Ιταλούς προπονητές της σύγχρονης εποχής! Μπορεί ο πρώτος να κέρδισε τους δύο προηγούμενους τίτλους στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά η Σιένα είχε πολύ μεγαλύτερο budget και πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ απ' την Καντού και γι' αυτό το λόγο ο δεύτερος ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις κι αναδείχτηκε κορυφαίος Ιταλός προπονητής για το 2010 και για το 2011! Ο μεταξύ μας αγώνας στο Κόπερ (σ.σ. στις 8 Σεπτεμβρίου), θα έχει διπλό ενδιαφέρον, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που ο Τρινκιέρι θα έχει καλύτερη ομάδα στα χέρια του απ' τον Πιανιτζιάνι!», υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ της έγκυρης ιταλικής εφημερίδας, πριν αναφερθεί στο ποιος είναι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

«Πολύ καλός μάγειρας!»

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αντρέα είναι ιδιαίτερος και -με την καλή έννοια- ασυνήθιστος τύπος! Ο πατέρας του είναι Ιταλός που μεγάλωσε στις Η.Π.Α., ενώ η μητέρα του κατάγεται απ' την Κροατία, οπότε καταλαβαίνετε ότι παρότι ο ίδιος γεννήθηκε στο Μιλάνο η κουλτούρα του δεν αμιγώς ιταλική! Οι γονείς του ταξίδευαν για πολλά χρόνια ανά τον κόσμο κι όταν αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια επέλεξαν την Ιταλία ως ιδανικότερο τόπο εγκατάστασης και διαμονής. Γι' αυτό ακριβώς έχει πολλαπλές επιρροές από πολλές κουλτούρες, μιλάει άψογα αγγλικά, κροατικά και σέρβικα και γενικά είναι ένας άνθρωπος πολύ διαβασμένος και μορφωμένος, που δίνει πάντα ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, χρησιμοποιώντας διάφορα φιλοσοφικά αποφθέγματα! Κατά άλλα είναι λάτρης του καλού φαγητού, μαγειρεύει πολύ καλά, αρέσκεται στο να δοκιμάζει καινούριες συνταγές κι είναι πολύ ευχάριστος στην παρέα!», σχολίασε ο Λούκα Κιαμπότι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμφωνία του με την Εθνική Ελλάδος αποτελεί την κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

«Πρώτη του φορά με τόσους stars!»

«Ο Τρινκέρι ξεκίνησε απ' τα χαμηλά, δουλεύοντας αρχικά με τις ακαδημίες της Ολίμπια Μιλάνο, στη συνέχεια θήτευσε ως βοηθός στην ανδρική ομάδα και την πενταετία 2004-09 εργάστηκε στην Κρεμόνα και στην Καζέρτα και μόλις πριν από δυόμιση χρόνια ανέλαβε για πρώτη φορά ομάδα Α1 Κατηγορίας! Με την Καντού, όμως, έκανε σπουδαίο έργο και βήμα-βήμα έφτασε στο σημείο να αναλάβει μία τόσο σημαντική θέση! Θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει να διαχειριστεί παίκτες με τόσο μεγάλα ονόματα, τίτλους και ατομικές διακρίσεις, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι τόσο έξυπνος κι επικοινωνιακός που δε νομίζω να αντιμετωπίσει προβλήματα...», κατέληξε ο έγκυρος μπασκετικός συντάκτης της μεγαλύτερης αθλητικής ιταλικής εφημερίδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα