Γιάνικ Σίνερ: Το ανατέλλον αστέρι στο αλπικό σκι, που έγινε πρωταθλητής στο Australian Open

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Γιάνικ Σίνερ
«Στο σκι αν κάνεις ένα λάθος τελείωσες, στο τένις μπορείς να κάνεις πολλά λάθη και να νικήσεις» έχει δηλώσει ο Γιάνικ Σίνερ, εξηγώντας γιατί άφησε τις καταβάσεις στις χιονισμένες πλαγιές για τα κορτ.

O Γιάνικ Σίνερ γεννήθηκε σε μια περιοχή όπου τα εννέα από τα 10 παιδιά ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.

Η γενέτειρά του το Σέστο στο Νότιο Τιρόλο και στις ιταλικές Άλπεις στα σύνορα με την Αυστρία, είναι διάσημο ως θέρετρο καλοκαιρινών και χειμερινών σπορ στα βουνά.

Ο πατέρας του, Χάντεσπερ, ήταν σεφ και η μητέρα του Σιγκλίτε σερβιτόρα σε χιονιοδρομικό καταφύγιο. Ηταν απόλυτα φυσιολογικό ο μικρός Γιάνικ να ασχοληθεί με το σκι από την ηλικία των τριών ετών.

Ήταν ένας από τους κορυφαίους νεαρούς σκιέρ στο σλάλομ στην Ιταλία στις ηλικίες οκτώ έως δώδεκα ετών, νίκησε σε εθνικό πρωτάθλημα στο γιγαντιαίο σλάλομ σε ηλικία οκτώ ετών και κέρδισε μια σε δεύτερη θέση σε ηλικία δώδεκα ετών.

Παράλληλα με το σκι ο Σίνερ είχε αρχίσει να ασχολείται με το τένις, παράλληλα έπαιζε και ποδόσφαιρο, το τένις ήταν τρίτο σε προτεραιότητα για τον νεαρό Γιάνικ, όταν ο πατέρας του τον ώθησε να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό. Τελικά σε ηλικία 13 ετών ο Γιάνικ Σίνερ αποφάσισε να αφήσει πίσω του το σκι και το ποδόσφαιρο.

«Στο σκι πρέπει να κατέβεις έναν λόφο για ίσως 90 δευτερόλεπτα και αν κάνεις ένα λάθος, τότε τελείωσε. Στο τένις, μπορείς να παίξεις δύο ώρες, να κάνεις πολλά λάθη και να κερδίσεις τον αγώνα» εξήγησε πολύ αργότερα ο ίδιος.

Με την υποστήριξη των γονιών του μετακόμισε στην πόλη Μποντιγκέρα στην ιταλική Ριβιέρα για να προπονηθεί στο Κέντρο Αντισφαίρισης Πιάτι υπό τους Ρικάρντο Πιάτι και Μάσιμο Σαρτόρι,

Αρχισε να παίζει στο ITF Junior το 2016 και χωρίς κάποια επιτυχία, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο ITF Men's το 2018 και πάλι χωρίς να ξεχωρίζει.

Ο πρώτος του τίτλος ήρθε στο ATP Challenger του Μπέργκαμο τον Φεβρουάριο του 2019 σε ηλικία 17 ετών και αυτή η επιτυχία τον ανέβασε κατά 200 θέσεις στο παγκόσμιο ranking και στο Νο.324. Η πρόοδός του ήταν εντυπωσιακή καθώς στο τέλος του 2019 είχε βρεθεί στο Νο.78.

Ο πρώτος του ΑTP τίτλος κατακτήθηκε στο Όπεν της Σόφιας το 2020, το 2021 έπαιξε για πρώτη φορά σε τελικό Masters, στο Μαϊάμι, ενώ κέρδισε τέσσερις τίτλους σε Μελβούρνη, Ουάσινγκτον, Σόφια και Αμβέρσα.

Το 2022 έφθασε στις 100 νίκες στο Tour (100-47), το 2023 πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο σε 1000άρι τουρνουά στο Όπεν του Καναδά, στο ντεμπούτο του στα ATP Finals στο Τορίνο, ήταν φιναλίστ απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ λίγες ημέρες αργότερα οδήγησε την Ιταλία στην κατάκτηση του Davis Cup, για πρώτη φορά έπειτα από 47 χρόνια.
Είναι οπαδός της Μίλαν, μπήκε στο Top 10 για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 2021 (Νο.9) και από τις 3 Απριλίου 2023 βρίσκεται συνέχεια σε αυτό, φιγουράροντας σήμερα στο Νο.4.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα