Το 2023 ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού (vids)

Φώτης Καρακούσης
Το 2023 ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού (vids)

bet365

Το 2023 ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού στο βόλεϊ ανδρών με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν το Challenge Cup, αλλά και το πρωτάθλημα. Στον ΠΑΟΚ το Κύπελλο, ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε το League Cup και το Super Cup.

Μεγάλες μάχες, πλούσιο θέαμα και κατάκτηση Ευρωπαϊκού, είχε το 2023 για το βόλεϊ ανδρών στην χώρα μας. Μια χρονιά που ξεχώρισε φυσικά ο Ολυμπιακός, αλλά και ο Μίλωνας που μπήκε σφήνα στην τετράδα αφήνοντας εκτός το Φοίνικα Σύρου, με την ομάδα του Σάκη Ψάρρα να είναι και στο νέο πρωτάθλημα η ευχάριστη έκπληξη.

Τρίτο Ευρωπαϊκό και πρωτάθλημα

Τρίτο Ευρωπαϊκό και πρωτάθλημα

Πήρε το Κύπελλο και έπαιξε τελικό στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Πήρε το Κύπελλο και έπαιξε τελικό στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Έχασε τους 2 μεγάλους στόχους και πήρε League Cup και Super Cup ο Παναθηναϊκός

Έχασε τους 2 μεγάλους στόχους και πήρε League Cup και Super Cup ο Παναθηναϊκός

Η ΑΕΚ που δεν μπόρεσε να κατέβει και ο εξαιρετικός και φέτος Μίλωνας

Η ΑΕΚ που δεν μπόρεσε να κατέβει και ο εξαιρετικός και φέτος Μίλωνας

Τα επεισόδια που επισκίασαν τα πάντα

Τα επεισόδια που επισκίασαν τα πάντα

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος στο ελληνικό βόλεϊ το 2023. Οι Πειραιώτες του Αλμπέρτο Τζουλιάνι κατάφεραν να πάρουν το 3ο Ευρωπαϊκό στην ιστορία του κατακτώντας το Challenge Cup μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ, σε έναν τελικό κόντρα στην Μακάμπι που θα μείνει αξέχαστος στους παίκτες της ομάδας, καθώς δεν είναι λίγο πράγμα για το άθλημα στην χώρα μας να παίρνεις Ευρωπαϊκό και μάλιστα μπροστά σε πάνω από 13.000 κόσμο.

Για να φτάσουν να πάρουν τον Challenge Cup απέναντι στους Ισραηλινούς, οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό στον πρώτο «εμφύλιο» σε ημιτελικό που έχει γίνει στην ιστορία του αθλήματος. Οι Πειραιώτες είχαν χάσει με 3-1 στο Ρέντη και πήγαν στον Άγιο Θωμά ως το μεγάλο αουτσάιντερ. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω ρίψης χημικών και έγινε τη επόμενη ημέρα κεκλεισμένων των θυρών. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 1-0, έδειξε πως είναι μια ανάσα από την πρόκριση, αλλά ο Ολυμπιακός με επική ανατροπή πήρε το εισιτήριο για τον τελικό και στην συνέχεια και την κούπα.

Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι δεν έμεινε εκεί, καθώς κατάφερε να κερδίσει και το πρωτάθλημα, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 3-1 νίκες. Ένας ΠΑΟΚ που με «σκούπα» (3-0) είχε αφήσει εκτός τελικού τον Παναθηναϊκό. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους Πειραιώτες ήταν οι Τράβιτσα, Κουμεντάκης, Στερν, Παγένκ και Ιντάλγκο, ενώ κομβικός στην Ευρώπη ήταν και ο Γκουσταβάο. Ο Ολυμπιακός συνέχισε την εξαιρετική του πορεία και στο δεύτερο μισό του 2023, καθώς ήδη βρίσκεται στην κορυφή της Volley League μετά το τέλος του πρώτου γύρου, ενώ κατάφερε να βρεθεί και στους ομίλους του Champions League παλεύοντας για την 3η θέση που οδηγεί στο CEV Cup. Και όλα αυτά με τον ίδιο κορμό, εκτός του προπονητή, με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι να αποχωρεί λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και στην θέση του να αναλαμβάνει ο Ντανιέλ Καστελάνι.

Μετά τον Ολυμπιακό, θετικό πρόσημο είχε το 2023 και για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο επικρατώντας του Παναθηναϊκού στην Καλαμάτα στον ημιτελικό και του Ολυμπιακού στον τελικό με 3-1 παίρνοντας το τρόπαιο για 4η συνεχόμενη φορά που βρέθηκε σε τελικό και 5η συνολικά. Οι Θεσσαλονικείς στην Καλαμάτα έδειξαν πόσο τους πάει ο συγκεκριμένος θεσμός και με εξαιρετικό Βαν ντεν Ντρις στον ημιτελικό και Ράπτη στον τελικό, πήραν ακόμα μία κούπα.

Στο πρωτάθλημα είχαν και πάλι μια πολλή καλή χρονιά, καθώς αφού απέκλεισαν και μάλιστα με 3-0 νίκες τον Παναθηναϊκό, έφτασαν στον τελικό. Εκεί δεν τα κατάφεραν κόντρα στον Ολυμπιακό χάνοντας με 3-1 νίκες, ωστόσο η χρονιά μόνο πετυχημένη μπορεί να είναι με έναν τίτλο και έναν τελικό. Μια χρονιά που ξεκίνησε με ήττα στο Super Cup από τον Παναθηναϊκό και συνεχόμενες ήττες στα ντέρμπι. Οι «ασπρόμαυροι» όμως δεν το έβαλαν κάτω και με αντεπίθεση διαρκείας άλλαξαν την δύσκολη κατάσταση, πετυχαίνοντας τους στόχους τους.

Στο μισό της νέας αγωνιστικής χρονιάς ο ΠΑΟΚ που άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα, βρίσκεται στην 3η θέση και με τον Τρούχτσεφ να δείχνει πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης της, δείχνει πως μπορεί να πετύχει ανάλογη χρονιά με το 2023. Στην Ευρώπη και στην φετινή αγωνιστική χρονιά, οι Θεσσαλονικείς έπεσαν επάνω στην δυνατή Μιλάνο του φοβερού και τρομερού Καζίτσκι και έμειναν εκτός συνέχειας.

Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που κατέκτησε τους άλλους δύο τίτλους. Οι «πράσινοι» είχαν ως μεγάλους στόχους το Challenge Cup και το Πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν κάποιον από τους δύο, παίρνοντας το Super Cup μετά τη νίκη τους επί του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο και το League Cup νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό. Όπως είχε πει μετά και με δηλώσεις του ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος το τριφύλλι» πάλεψε στην χρονιά να κατακτήσει 5 τίτλους και στο τέλος πήρε τους πιο μικρούς, σε μια χρονιά που μόνο πετυχημένη δεν μπορείς να την πεις.

Στην Ευρώπη νίκησε με 3-1 τον Ολυμπιακό στο Ρέντη, πήρε το πρώτο σετ στον 2ο ημιτελικό και έχασε 4 συνεχόμενα μένοντας εκτός τελικού και ουσιαστικά εκτός κατάκτησης του πρώτου Ευρωπαϊκού στην ιστορία του. Στο πρωτάθλημα έμεινε εκτός τελικού και μάλιστα με 3-0 ήττες από τον ΠΑΟΚ, ενώ και στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου έμεινε εκτός τελικού επίσης από τον ΠΑΟΚ. Το 2023 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλά όνειρα για τους «πράσινους», χωρίς όμως να καταφέρουν να τα πραγματοποιήσουν.

Στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έκανε ακόμα καλύτερες κινήσεις, με τον Θανάση Πρωτοψάλτη να επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ έμειναν και οι Ερνάντες, Κόβαρ. Οι «πράσινοι» έμειναν εκτός Ευρώπης από την εξαιρετική Μόντσα, ενώ στο πρωτάθλημα είναι στην 2η θέση με έναν βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, το 2023 δεν ήταν και το καλύτερο για τον ΟΦΗ που δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία πέφτοντας μαζί με τον Αριστοτέλη Σκύδρας. Στον αντίποδα κατάφεραν να ανέβουν οι ΑΕΚ και Καλαμάτα 80. Ωστόσο η Ένωση λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να κατέβει στη Volley League και έτσι το πρωτάθλημα πραγματοποιείται με 9 ομάδες.

Τέλος το 2023 ήταν ένα πολύ καλό έτος για τον Μίλωνα. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης μπήκε στην τετράδα όπου βρίσκεται και στο νέο πρωτάθλημα, ενώ συνεχίζει και στο CEV Cup πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Δυστυχώς και το 2023 το βόλεϊ πλήρωσε άσχημα την ποδοσφαιροποίησή του. Φυσικά αναφερόμαστε στα επεισόδια έξω από το Ρέντη κατά την διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Επεισόδια που είχαν ως θλιβερή συνέπεια τον θάνατο του αστυνομικού που είχε τραυματιστεί από ναυτική φωτοβολίδα στις οδομαχίες οπαδών του Ολυμπιακού με αστυνομικούς. Ενώ η αναμέτρηση διακόπηκε και ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση μετά από σχετική απόφαση του αθλητικού Δικαστή.

Ο Γιώργος Λυγγερίδης άφησε την τελευταία του πνοή 20 ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε. Μια επίθεση που ώθησε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να κλείσει τις εξέδρες σε όλα τα γήπεδα της Super League. Η χρονιά έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο για το βόλεϊ και συνολικά τον ελληνικό αθλητισμό και όλοι ελπίζουμε αυτή που θα έρθει να είναι καλύτερη γεμάτη υγεία για όλους, επιτυχίες και πλούσιο θέαμα.