Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, το μεγαθήριο Ζάκσα, η εξαιρετικά δυνατή Ζιράτ και η βατή Ροζελάρε

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, το μεγαθήριο Ζάκσα, η εξαιρετικά δυνατή Ζιράτ και η βατή Ροζελάρε

Φώτης Καρακούσης
Ολυμπιακός βόλεϊ

bet365

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στους ομίλους του Champions League μετά από 9 χρόνια και το Gazzetta σας παρουσιάζει τους αντιπάλους του. Το μεγαθήριο Ζάκσα, η εξαιρετικά δυνατή Ζιράτ και η βατή Ροζελάρε.

Με το εμφατικό πέντε στα πέντε ο Ολυμπιακός πέρασε με άριστα τις εξετάσεις των δύο προκριματικών ομίλων του Champions League και πέτυχε τον πρώτο φετινό στόχο του που δεν ήταν άλλος από την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μια πρόκριση που οριστικοποιήθηκε με το 3-1 επί της Γκαλάτι την Κυριακή.

Οι Πειρσαιώτες έχοντας πάρει τα δύο σετ κάνοντας το 2-1, είχαν ήδη προκριθεί και αν θα μπορούσαν να διαλέξουν ομίλους, δεν το έκαναν και θα βρεθούν στον 1ο απέναντι σε Ζάκσα, Ζιράτ και Ροζελάρε. Στο σημείο να θυμίσουμε πως αν η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι είχε ηττηθεί από την Γκαλάτι θα πήγαινε στον 6ο όμιλο μαζί με τις Λούμπε, Νόλικο και Πράγα. Ένας σαφώς πιο βατός όμιλος που του έδινε δικαίωμα ακόμα και για την 2η θέση.

Ο Ολυμπιακός ωστόσο δεν κάθισε να χάσει, κάτι σημαντικό που δείχνει το μέταλλο που φτιάχνει αυτή η ομάδα, ένα μέταλλο που θα της φανεί χρήσιμο στα παιχνίδια του ομίλου απέναντι σε τεράστιες ομάδες που έχουν στη σύνθεσή τους παίκτες που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο.

Πώς προκρίνονται οι ομάδες

Πριν ασχοληθούμε ξεχωριστά με τους αντιπάλους των «ερυθρολεύκων», πάμε να δούμε το πως θα προκρίνονται από τους ομίλους. Η 1η θέση του ομίλου δίνει απευθείας το εισιτήριο για τη φάση των «8» της διοργάνωσης ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση και ο καλύτερος 3ος θα παίξουν στα πλέι οφ με στόχο να περάσουν στους «8».

Οι υπόλοιποι 3οι (4 ομάδες) θα συνεχίσουν στους «8» του CEV Cup και θα αντιμετωπίσουν μια από τις ομάδες της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ζάκσα

Η μυθική Ζάκσα με τα τρία σερί Champions League

Πάμε τώρα να δούμε ξεχωριστά τον κάθε αντίπαλο του Ολυμπιακού, ξεκινώντας φυσικά από την μυθική Ζάκσα. Και λέμε μυθική γιατί η ομάδα της Πολωνίας είναι αυτή που έχει καταφέρει να κατακτήσει τα τρία τελευταία Champions League, κάνοντας την δική της ξεχωριστή δυναστεία. Και μάλιστα το έκανε με 3 διαφορετικούς προπονητές, ενώ φέτος είναι η μοναδική φορά που κατέκτησε τον μεγάλο αυτόν τίτλο και δεν άλλαξε τεχνικό με τον Φιλανδό, Τόμας Σαμελβούο να παραμένει στον πάγκο της.

Έχει κατακτήσει τα πάντα

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να γράψεις πολλά για την σπουδαία αυτή ομάδα. Άλλωστε οι τεράστιες επιτυχίες της μιλάνε από μόνες τους. Η Ζάκσα έχει κατακτήσει 3 Champions League και μάλιστα τα τρία τελευταία χρόνια, 10 πρωταθλήματα Πολωνίας, 10 Κύπελλα και 3 Super Cup. Τίτλοι που δύσκολα συναντάς, καθώς από το Champions League μιλάμε για πρωταθλήματα και κύπελλα σε μια από τις πιο δυνατές λίγκες στον κόσμο για να μην πούμε η πιο δυνατή.

Ομάδα που τρομάζει και πολλοί τραυματισμοί στο ξεκίνημα της χρονιάς

Συνεχίζουμε με το ρόστερ της Ζάκσα. Ένα ρόστερ που τρομάζει, καθώς η κάτοχος του Champions League τα τρία τελευταία χρόνια έχει στη σύνθεσή της, την μισή Εθνική Πολωνίας, την καλύτερη δηλαδή ομάδα στον κόσμο. Το μεγάλο της αστέρι είναι ο Κάτσμαρεκ, ο άνθρωπος που στην Πολωνία άφησε στον πάγκο τον Κούρεκ παίρνοντας τη θέση του βασικού διαγώνιου, ενώ ηγέτης της είναι ο Αλεξάντερ Σλίβκα ο επίσης διεθνής Πολωνός ακραίος. Η Ζάκσα για χρόνια έπαιζε με μόλις δύο ξένους, τους Σότζι και Σμιθ, αλλά φέτος εκτός της παραμονής του Σαμελβούο στο πάγκο, είχε μεγάλη διαφορά και σε αυτό, καθώς θα υπάρχουν συνολικά έξι ξένοι. Ο λόγος για τους Σότσι, Βίντεμπουργκ, Σμιθ, Τάκβαμ, Τσιντιγκόι και Πασίτσκι.

Πριν αναφερθούμε συνολικά στο ρόστερ, το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στον συγκεκριμένο όμιλο, έχει ξεκινήσει με πολλά προβλήματα. Αρχικά στην πάσα, όπου ο Γιάνουζ (βασικός στην Εθνική Πολωνίας) και ο Στέπιαν είναι τραυματίες και δύσκολα θα προλάβουν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, με τον Γκιλ που αποκτήθηκε από τον Παφιακό να είναι ο αντικαταστάτης τους. Εκτός για 2 μήνες θα είναι ο Ρουμάνος ακραίος Ντάνιελ Τσιντιγκόι και για 4 ο Πολωνός ακραίος, Βόιτσεχ Ζαλίνσκι. Όσον αφορά τους Μπέντνροζ (διεθνής ακραίος και αυτός) και Κλουθ (διαγώνιος), έχουν προβλήματα αλλά λογικά θα προλάβουν τις αναμετρήσεις με τους Πειραιώτες.

Το ρόστερ της Ζάκσα

Πασαδόροι: Γιάνουζ, Στέπιεν, Γκιλ, Μπλαζέι

Διαγώνιοι: Κάτσμαρεκ, Κλουθ

Ακραίοι: Ζαπλάτσκι, Μπέντνροζ, Σλίβκα, Ζαλίνσκι, Τσιντιγκόι (Ρουμανία)

Κεντρικοί: Βίντεμπουργκ (Ολλανδία), Υακβάν (Νορβηγία), Σμιθ (ΗΠΑ), Πασίτσκι (Ουκρανία)

Λίμπερο: Σότσι (ΗΠΑ), Μπάνατς

Ζιράτ

Η Ζιράτ που δεν πέφτει από την κορυφή στην Τουρκία και θέλει διάκριση στην Ευρώπη

Για την Ζάκσα όσα και να γράψαμε είναι λίγα, καθώς ξαναλέμε πως μιλάμε για μια ομάδα θρύλο των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική πανίσχυρη που έχει αυτός ο όμιλος. Ο δεύτερος εξαιρετικά δυνατός αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» είναι η Ζιράτ Μπάνκασι. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν για χρόνια να κατακτήσουν το πρωτάθλημα στην χώρα τους χωρίς να τα καταφέρουν, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια το έχουν πετύχει. Εκτός από τα 3 πρωταθλήματα έχει κατακτήσει και 1 Κύπελλο, αλλά και 4 Super Cup, δείχνοντας πως την τελευταία τριετία δεν έχει αντίπαλο στην χώρα της που έχει ένα εξαιρετικά δυνατό πρωτάθλημα.

Αστέρια παγκοσμίου βεληνεκούς

Η ομάδα του Μουσταφά Καβάζ έχει κάνει το τρία στα τρία και πλέον θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Στην Ζιράτ έχουν αγωνιστεί τεράστιοι παίκτες όπως ο Χουαντορένα που πέρσι την οδήγησε στον τίτλο, ο Κούρεκ, ο Αμπντέλ Αζίζ. Και φέτος όμως το ρόστερ των Τούρκων είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Αρχικά στην γειτονική χώρα θα βρίσκεται από φέτος ο τεράστιος Ματ Άντερσον. Μιλάμε για τον Αμερικανό ακραίο και διαγώνιο, έναν από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη, όχι τα τελευταία χρόνια, αλλά συνολικά στην ιστορία του αθλήματος. Εξαιρετικός ακραίος είναι και ο Κουβανός Καμέχο με μεγάλη καριέρα σε Ρωσία, ενώ και ο Ολλανδός διαγώνιος Βούτερ Τερ Μάατ είναι μεγάλο όνομα, που δυστυχώς γι' αυτόν έχει πέσει στην εποχή του Αμπντέλ Αζίζ και γιαυτό δεν αγωνίζεται ως βασικός στους «οράνιε».

Η Ζιράτ έχει φοβερή δύναμη στα άκρα και στην διαγώνιο, βασικός της πασαδόρος είναι ο Τούρκος διεθνής, Αρσλάν Έκσι, ενώ στο κέντρο έχει μόνο γηγενείς και κανέναν ξένο. Στόχος των πρωταθλητών Τουρκίας είναι να φτάσουν όσο γίνεται πιο ψηλά στο Champions League, κρατώντας και τα σκήπτρα στην χώρα τους. Σίγουρα μιλάμε για μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα που στην μέρα της μπορεί ακόμα και να κοντράρει την Ζάκσα, με τον Ολυμπιακό να είναι το αουτσάιντερ στα ματς απέναντί της, αλλά ειδικά σε ένα γεμάτο Ρέντη μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Το ρόστερ της Ζιράτ

Πασαδόροι: Έκσι, Τοπτσού, Γιατζίν

Διαγώνιοι: Τερ Μάατ (Ολλανδός), ενώ μπορεί να παίξει και ο Άντερσον στη θέση αυτή αν χρειαστεί

Ακραίοι: Άντερσον (ΗΠΑ), Τουίνστρα (Ολλανδία), Καμέχο (Κούβα), Βισεντίν (Αργεντινή), Κουρσάβ

Κεντρικοί: Μπουλμπούλ, Σαχίν, Τοσούν, Γκιουνές, Γιαλτσίν, Μπαϊρακτάρ.

Ροζελάρε

Βατή, αλλά και επικίνδυνη η Ροζελάρε

Η αλήθεια είναι πως όταν στον όμιλό σου υπάρχει η Ζάκσα και η Ζιράτ, όποιος και να είναι ο τρίτος αντίπαλος, δεδομένα θα είναι πιο εύκολος. Αυτό ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο η Κνακ Ροζελάρε είναι μια σημαντική δύναμη στην Ευρώπη. Να φανταστείτε πως πέρσι οι Βέλγοι έφτασαν ως τον τελικό του CEV Cup, χάνοντας μάλιστα τον τίτλο από την Μόντενα στο χρυσό σετ. Αξίζει να αναφερθεί πως είχε κερδίσει με 3-0 στην Ιταλία, αλλά η ομάδα των Μπρούνο, Ν' Γκαπέ και Λαγκούμτζια κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, με την Κνακ βέβαια να πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία.

Κυρίαρχη στο Βέλγιο με εμπειρία στην Ευρώπη

Ξαναλέμε πως σε σχέση με τις Ζάκσα, Ζιράτ η Ροζελάρε είναι σαφώς πιο βατός αντίπαλος, αλλά σίγουρα είναι επικίνδυνη ομάδα. Και είναι επικίνδυνη γιατί παίζει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης για χρόνια. Αν σκεφτούμε πως ο Ολυμπιακός επιστρέφει στους ομίλους του Champions League μετά από 9 χρόνια, το ότι οι Βέλγοι είναι κάθε χρονιά εκεί, ενώ το 2002 είχε κατακτήσει το CEV Cup.

Στην χώρα της η αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» είναι παντοδύναμη έχοντας συνολικά κατακτήσει 14 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα και 11 Super Cup. Αριθμοί που σίγουρα μιλάνε από μόνοι τους αναφορικά με την δυναμική της ομάδας. Όσον αφορά τους παίκτες που θα στηριχθεί είναι ο πασαδόρος Ντ' Αλστ, ο Ολλανδός ακραίος Γιάσπερ Ουίστρα, ο Μεξικανός διαγώνιος, Ντιέγκο Καστανιέδα και ο Βέλγος ακραίος, Μάτις Βερχάνεμαν.

Σίγουρα η Ροζελάρε δεν είναι κάποια υπερδύναμη. Ουσιαστικά και αν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις στον όμιλο, ο Ολυμπιακός θα παλέψει μαζί της για την 3η θέση και την συνέχεια στο CEV Cup. Φυσικά και δεν έχουν εύκολο έργο οι πρωταθλητές Ελλάδας και κάτοχοι του Challenge Cup, αλλά σίγουρα η Κνακ είναι ένας βατός αντίπαλος που μπορείς να καταφέρεις να αφήσεις εκτός Ευρώπης.

Το ρόστερ της Ροζελάρε

Πασαδόροι: Ντ' Αλστ, Ντεπόβερε

Διαγώνιοι: Καστανιέδα, Φίσερ

Ακραίοι: Ουίστρα (Ολλανδία), Πλάσκι, Βερχάνεμαν, Ρότι

Κεντρικοί: Κούλμαν, Βαν Έλσεν, Τρέιαλ (Εσθονία)

Λίμπερο: Ντερό, Ντεν Χοβ

Το πρόγραμμα του ομίλου του Ολυμπιακού

1η αγωνιστική

22/11: Ζάκσα – Ολυμπιακός

23/11: Ροζελάρε - Ζιράτ

2η αγωνιστική - 28 ή 29 ή 30/11

29/11 Ζιράτ - Ζάκσα

*Ολυμπιακός – Ροζελάρε

3η αγωνιστική - 12 ή 13 ή 14/12

13/12 Ροζελάρε - Ζάκσα

*Ολυμπιακός – Ζιράτ

4η αγωνιστική

20/12: Ροζελάρε – Ολυμπιακός

Ζάκσα - Ζιράτ

5η αγωνιστική - 9 ή 10 ή 11/1/2024

*Ολυμπιακός – Ζάκσα

Ζιράτ - Ροζελάρε

6η αγωνιστική - 17/1/2024, 19:00

Ζιράτ – Ολυμπιακός

Ζάκσα - Ροζελάρε

*Oι εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού δεν έχουν ακόμη οριστεί

Αναλυτικά οι όμιλοι του Champions League

1ος όμιλος: Ζάκσα – Ροζελάρε – Ζιράτ – Ολυμπιακός

2ος όμιλος: Τρεντίνο – Ρεσόβια – Τουρ – Λιουμπλιάνα

3ος όμιλος: Μπερλίν – Πιατσέντσα – Χάλκμπανκ – Μπενφίκα

4ος όμιλος: Γιαστρέμπσκι – Λίνεμπουργκ – Μπουντεγιόβιτσε – Γουάγουας

5ος όμιλος: Λούμπε – Νόλικο Μασέικ – Πράγα – Γκαλάτι

 

VOLLEYBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα