Ολυμπιακός: Πρεμιέρα πολλών αστέρων για τους «ερυθρόλευκους» παρά την ήττα από την μυθική Ζάκσα

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ολυμπιακός: Πρεμιέρα πολλών αστέρων για τους «ερυθρόλευκους» παρά την ήττα από την μυθική Ζάκσα

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την τεράστια εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Πολωνία απέναντι στο μεγαθήριο Ζάκσα. Μια εμφάνιση που παρά την ήττα στις λεπτομέρειες αφήνει ελπίδες για την συνέχεια στους «ερυθρόλευκους».

Όποιος ξέρει λίγο, ελάχιστο βόλεϊ, όταν είδε πως ο Ολυμπιακός έπεσε στον όμιλο με την Ζάκσα, την Ζιράτ και την Ροζελάρε, το πρώτο πράγμα που θα σκέφτηκε είναι πως ουσιαστικά η πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και πως ο πιο λογικός στόχος θα είναι η 3η θέση και η συνέχεια στο CEV Cup.

Όσον αφορά την πρεμιέρα στην επιστροφή του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι στην μυθική Ζάκσα, πραγματικά ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός και όχι φίλος, δεν θα περίμενε πως οι «ερυθρόλευκοι» θα κοιτάξουν στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης τα τρία τελευταία χρόνια και πως θα χάσουν έναν «χρυσό» πόντο για την συνέχεια, πραγματικά στις λεπτομέρειες.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Ζάκσα με 3-1, με τους κατόχους του περσινού Challenge Cup όμως να κάνουν εντυπωσιακή πρεμιέρα, κερδίζοντας και με το παραπάνω τις εντυπώσεις. Προσωπικά η έκφραση ήττα σαν νίκη, που γράφεται πολλές φορές στο μπάσκετ, δεν μου αρέσει καθόλου. Οι Πειραιώτες έχασαν, αλλά το έκαναν μαχόμενοι και με το παραπάνω. Πάλεψαν όσο ελάχιστοι (για να μην πω κανένας) δεν θα περίμεναν και σίγουρα άφησαν υποσχέσεις για την συνέχεια.

Και επειδή στο βόλεϊ δεν μπορείς να κλειστείς πίσω όπως στην μπάλα ή να παίξεις σκληρή άμυνα όπως στο μπάσκετ, για να έχεις ελπίδες για κάτι καλό πρέπει να παίξεις. Πρέπει να κοιτάξεις τον αντίπαλό σου στα μάτια και να τον κάνεις με την δικιά στου απόδοση να παίξει αυτός χειρότερα. Και ακριβώς αυτό έκανε χθες ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες απέναντι ξαναλέμε σε μια ομάδα που κατακτά για τρεις συνεχόμενες χρονιές το Champions League, πήρε ένα σετ και έχασε τα δύο από τα υπόλοιπα τρία με την χαμηλότερη δυνατή διαφορά. Αυτό πραγματικά λέει πολλά για την χθεσινή εμφάνιση.

Ολυμπιακός βόλεϊ

Μια εμφάνιση που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξουδετέρωση των άκρων της Ζάκσα. Και δεν μιλάμε για ότι και ότι άκρα, καθώς οι Σλίβκα και Μπέντνροζ είναι από τους καλύτερους στη θέση τους στον κόσμο και αποτελούν βασικά μέλη της Εθνικής Πολωνίας, την μεγαλύτερης ομάδας στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Ο Καστελάνι κράτησε τον MVP της πρώτης κατάκτησης του Champions League (Σλίβκα) στους 11 πόντους με 10/24 επιθέσεις και τον έτερο ακραίο της Ζάκσα στους 12 με 11/30 επιθέσεις.

Η σε μεγάλο βαθμό εξουδετέρωση των άκρων της τρις πρωταθλήτριας Ευρώπης, έριξε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των Πολωνών που σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση και ανέβασε αυτή των «ερυθρολεύκων» που έβλεπαν πως μπορούν να φύγουν από το Κόζλε ακόμα και με βαθμό, κάτι που όντως δεν κατάφεραν στις λεπτομέρειες. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο με τον Κάτσμαρεκ που σταμάτησε στους 22 πόντους και τον Σμιθ. Αυτό ακριβώς όμως είναι η Ζάκσα, μια ομάδα με τεράστιους παίκτες που μέσα από το παιχνίδι μπορεί να βγάλει άλλους πρωταγωνιστές

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να πούμε πως πάλεψε, όταν πήρε ένα σετ, έχασε το άλλο με 28-26 και το τελευταίο με 31-29, χάνοντας μάλιστα και 3 σετ μπολ για να πάρει τουλάχιστον τον έναν χρυσό βαθμό, στέλνοντας το παιχνίδι στο τάι μπρέικ. Ένα εντελώς ισορροπημένο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να έχουν ίδια μπλοκ (από 9), πάνω κάτω ίδια λάθη 35-37 και ίδιο ποσοστό στην επίθεση (από 44%). Σε απλά ελληνικά, αν αυτό δεν είναι ισορροπημένο παιχνίδι, τότε τι είναι;

Ο Ολυμπιακός πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση, να δείξει πως δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Να πιστέψει πως αν στην συνέχεια έχει την ίδια εικόνα, μπορεί να ελπίζει ακόμα και στο θαύμα της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Άλλωστε οι ομάδες είναι αυτές που ανεβάζουν ή ρίχνουν τον πήχη και με το χθεσινό παιχνίδι κόντρα στο μεγαθήριο Ζάκσα, ο Ολυμπιακός το ανέβασε και με το παραπάνω...

ΥΓ: Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δύσκολα η Ζάκσα τα τελευταία χρόνια θα έχει δεχθεί 7-0 σερί. Και όμως ο Ολυμπιακός στο 23-16 κατάφερε να φτάσει στο 23-23 με τον κόσμο που βρισκόταν στο γήπεδο, περιμένοντας ένα άνετο 3-0 να μην πιστεύει στα μάτια του. Είναι απίστευτο σερί συνολικά για τέτοιο επίπεδο, πόσο μάλλον όταν λέμε πως το έκανε μια ελληνική απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης τα 3 τελευταία χρόνια.

ΥΓ1: Απέναντι σε μια υπερομάδα που έχει παίκτες που «πυροβολάνε» από το σερβίς, ο Τζιάβρας είχε το μαγικό 71% στην υποδοχή από τις οποίες το 64% ήταν άριστες, μιλάμε πραγματικά για απίστευτοι αριθμοί ειδικά κόντρα στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Αν βάλουμε μέσα και μερικές εντυπωσιακές άμυνες που έβγαλε, τότε άνετα μπορούμε να πούμε πως ο νεαρός λίμπερο έκανε εμφάνιση καριέρας. Εμφάνιση που είναι σε θέση να τον ανεβάσει επίπεδο.

ΥΓ2: Η μοναδική σοβαρή απουσία της Ζάκσα ήταν ο Γιάνουζ, ο βασικός πασαδόρος της και της Εθνικής. Ο Τσιντιγκάι δεν είναι βασικός ακραίος, ούτε ο Ζαλίνσκι, ενώ ο Κλουθ που επίσης έλειπε είναι αναπληρωματικός διαγώνιος. Σε απλά ελληνικά ο Ολυμπιακός έπαιξε στα ίσια μια ομάδα με όλα της τα αστέρια και πραγματικά έχασε τον πόντο στις λεπτομέρειες, χωρίς μα και μου.

ΥΓ3: Δεν έλειψε μόνο στον Ολυμπιακό το Champions League, αλλά και συνολικά στο ελληνικό βόλεϊ. Είναι σημαντικό για το άθλημα μια ομάδα μας να αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ο κόσμος να μπορεί να παρακολουθεί και πάλι μετά από τόσα χρόνια τους καλύτερους παίκτες του κόσμου.

ΥΓ4: Με εξαίρεση την Κηφισιά που ήταν και το μεγάλο αουτσάιντερ, ο Παναθηναϊκός είναι ουσιαστικά στους «16» του Challenge Cup, όπως και οι ΠΑΟΚ και Μίλωνας στους «16» του CEV Cup, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε αλλά κοίταξε στα μάτια την σπουδαία Ζάκσα. Καθόλου άσχημο το διήμερο για το ελληνικό βόλεϊ.

@Photo credits: olympiacossfp.gr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...