O Mαραθώνιος που μας έμαθε να τρέχουμε!
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η προσοχή όλων των Αθηναίων θα είναι στραμμένη στο μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας, τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Από νωρίς το πρωϊ μέχρι αργά το απόγευμα η καρδιά της πρωτεύουσας θα χτυπάει στους ρυθμούς του αγώνα που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων κι από ένα γεγονός για... λίγους και γραφικούς έχει μεταμορφωθεί σε μία σπουδαία εκδήλωση με τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, αλλά σε κοινωνικό και οικονομικό.
Ο φετινός Μαραθώνιος είναι επετειακός καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή Μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 34 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με τη σημερινή του μορφή, 54 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη θρυλική νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946.
Όλα για τον Μαραθώνιο ξεκίνησαν την άνοιξη του 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς, όταν αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία, στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο θρυλικός Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην ιστορία. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.
Από τότε αυτός ο αγώνας των 42.195 μέτρων, όχι απλώς έγινε θεσμός αλλά απέκτησε εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο, καθώς συμβολίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πετύχει το ακατόρθωτο.
Από τους λίγους, στους πολλούς δρομείς!
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας απέκτησε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, από το 1983 και μετά, όταν πήρε την ονομασία «Μαραθώνιος Ειρήνης – Γρηγόρης Λαμπράκης». Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 1955, ύστερα από απόφαση του ΣΕΓΑΣ να οργανώσει ένα διεθνές αθλητικό γεγονός κάθε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του Μαραθωνίου. Ήταν ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διήρκησε περίπου είκοσι χρόνια, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να φθίνει. Οι κορυφαίοι αθλητές του αγωνίσματος σταμάτησαν να έρχονται στην Ελλάδα, γιατί επέλεγαν ευκολότερες διαδρομές αλλά και τα χρηματικά έπαθλα που προσέφεραν οι διοργανωτές άλλων Μαραθωνίων, τη στιγμή που ο ΣΕΓΑΣ συνέχιζε να προσφέρει ως έπαθλο, συμβολικά ένα κλαδί ελιάς, όπως στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.
Αγώνες στην κλασσική διαδρομή συνέχισαν να γίνονται με την ονομασία «Δρόμοι Υγείας» και συμμετοχή ερασιτεχνών δρομέων. Το 1974 σ’ αυτόν τον αγώνα έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες και η 23χρονη τότε Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε Μαραθώνιο σε 5:01:20!
Οι δυνατότητες που είχε, όμως, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, η εξάπλωση του δρομικού κινήματος παντού στον κόσμο αλλά και οι πρωτοποριακές σκέψεις που έκαναν οι άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ, έφεραν τον Μαραθώνιο ξανά υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας και το 1983 έγινε μία νέα αρχή. Τότε ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε και ιδρυτικό μέλος της AIMS, της Παγκόσμιας Ενωσης Μαραθωνίων Αγώνων και σιγά – σιγά άρχισε να αποκτά τη θέση και την αξία που έπρεπε να έχει. Σήμερα, ο Μαραθώνιος των Αθηνών συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο. Είναι ένας σύγχρονος αγώνας, υπό την αιγίδα της AIMS και της IAAF, έχοντας κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου. Μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου από το 2010 συμπεριέλαβε τον αγώνα στους «Χρυσούς Μαραθώνιους» του πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεταξύ των 25 που έχουν αυτό το προνόμιο από τους τουλάχιστον 700 που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Μία μεγάλη γιορτή για την Αθήνα
Χωρίς ίχνος υπερβολής ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας κάθε χρόνο καταρρίπτει πολλά ρεκόρ. Από τους 1779 δρομείς του 2002 φτάσαμε στους περίπου 18.000 που θα τρέξουν φέτος. Κομβική χρονιά ήταν το 2010 όταν λόγω του παράλληλου εορτασμού με τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, οι συμμετοχές στην κλασσική διαδρομή ξεπέρασαν τις 10.000. Συνολικά περισσότεροι από 50.000 δρομείς, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 105 χώρες, θα πάρουν μέρος σε όλους τους αγώνες, δηλαδή στο Μαραθώνιο Δρόμο, στους Αγώνες Δρόμου 5 και 10 χλμ WIND (20.000), στον απογευματινό Αγώνα Δρόμου 5χλμ WIND (6.000) και στους μικρότερους Αγώνες Δρόμου 1.200μ. για Παιδιά και 1.200μ. για αθλητές Special Olympics Hellas (6.500).
Και δεν είναι μόνο η συμμετοχή στους αγώνες, αλλά η ενεργή παρουσία χιλιάδων πολιτών που θα βγουν στους δρόμους για να χαιρετήσουν τους δρομείς αλλά και να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή που θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. O ίδιος στόχος υπάρχει και για φέτος καθώς υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα για την προσέλευση. Ο ΣΕΓΑΣ και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν να τιμήσουν αθλητές και αθλήτριες, Έλληνες και ξένους που έχουν σφραγίσει το αγώνισμα του Μαραθωνίου στην αυθεντική διαδρομή, σε μια επετειακή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.45 για τα 120 χρόνια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια του Μαραθωνίου. Λίγο πριν τον τερματισμό του πρώτου νικητή ο ΣΕΓΑΣ θα τιμήσει αρχικά τους απογόνους του Σπυρίδωνα Λούη και του Χαρίλαου Βασιλάκου, δηλαδή, τον Σπύρο Λούη εγγονό του Ολυμπιονίκη και τον Χάρη Βασιλείου, εγγονό του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας. Επίσης θα βραβευτεί ο Βρετανός Ρον Χιλ που ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο στάδιο "Καραΐσκάκης" το 1969, αλλά και οι Ελληνες, Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα, Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο, Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών. Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε την Ολυμπιακή μας ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας.
Ο Μαραθώνιος με τα μεγάλα οφέλη
Η μεγαλύτερη συμβολή του Μαραθωνίου στη ζωή των Ελλήνων, είναι ότι τους έβγαλε στους δρόμους και τους έμαθε το τρέξιμο. Κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα την ανάπτυξη που είχε παγκοσμίως το δρομικό κίνημα και να κάνει μόδα το τρέξιμο, βάζοντας ουσιαστικά την άσκηση στην καθημερινή ζωή! Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι γυμνάζονται στοιχειωδώς, επιθυμούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, να τρέξουν όπως μπορούν στην αυθεντική διαδρομή.
Ο Μαραθώνιος επίσης άλλαξε και τον τρόπο που οι Ελληνες έβλεπαν τους αγώνες δρόμου. Παλιότερα, οι περισσότεροι γκρίνιαζαν για τους δρόμους που έκλειναν και για τη... χαμένη Κυριακή τους. Πλέον όλο και περισσότεροι συμμετέχουν με κάθε τρόπο, από το να βγουν στο δρόμο στην πορεία της Μαραθώνιας διαδρομής μέχρι να πάνε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να υποδεχθούν τους δρομείς.
Πέρα, όμως, από την ένταξη του τρεξίματος και της άσκησης στην καθημερινή ζωή, ο Μαραθώνιος έχει και πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και την Αθήνα. Σε 7.500 εκτιμάται ο αριθμός των συμμετεχόντων που έρχονται από το εξωτερικό και οι οποίοι -βάσει έρευνας που έγινε- αποδείχθηκε ότι συνοδεύονται κατ’ ελάχιστον από ένα ακόμη άτομο. Μένουν δε στη χώρα για πέντε μέρες κατά μέσο όρο και υπολογίζεται ότι για τη διαμονή και τη διατροφή τους, τη συμμετοχή στους αγώνες και τις παράλληλες δραστηριότητες του Αυθεντικού Μαραθωνίου, για επισκέψεις και ξεναγήσεις και για αγορά αναμνηστικών, ξοδεύουν γύρω στα 1.000-1.200 ευρώ έκαστος.
Ο ΣΕΓΑΣ ωστόσο συνεργάζεται ήδη με 80 τουριστικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο και έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στο μέλλον από τους περίπου 2 εκατ. δρομείς οι οποίοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε διαφορετικές χώρες για να λάβουν μέρος σε κάποιον από τους 700 Μαραθώνιους ή Ημιμαραθώνιους αγώνες που γίνονται ετησίως στον πλανήτη.
Ο Μαραθώνιος έχει και την εφαρμογή του!
Μια εντυπωσιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε για τον 34ο ΑΜΑ ικανή να μεταφέρει τον παλμό του αγώνα σε όλους όσοι τον παρακολουθούν από μακριά, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σε εκείνους που τρέχουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο (Live Tracking) την εξέλιξη του αγώνα από το κινητό, το tablet και τον υπολογιστή, αρκεί να κατεβάσουν την σχετική εφαρμογή «Athens Marathon. The Authentic powered by MyLaps», η οποία είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους και να βλέπουν την εξέλιξή τους σε όποιον αγώνα και αν συμμετέχουν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταυτόχρονα έως και 25 δρομείς λαμβάνοντας ειδοποιήσεις κάθε φορά που περνούν από τα σημεία όπου υπάρχει σταθμός ηλεκτρονικής χρονομέτρησης και συγκεκριμένα στον μαραθώνιο στα 5 - 10 - 15 - 21,1 – 25 - 30 - 35 - 40 χλμ., στα 10 χλμ. στα 1,1 – 5 και 5,8 χλμ. όπου είναι η αναστροφή και στα 5 χλμ. στο 1 και 3 χλμ. αλλά και των 15 αθλητών που προπορεύονται σε κάθε αγώνα.
Όσοι τρέξουν στον ΑΜΑ εκτός από τα παραπάνω θα μπορούν να μοιραστούν τις επιδόσεις τους με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ανεβάσουν selfies με τα λογότυπα του αγώνα και φυσικά να βρίσκουν κάθε στιγμή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στον αγώνα, την πρόγνωση του καιρού αλλά και μετά τον τερματισμό να δουν ξανά την προσπάθεια τους χάρη στη λειτουργία Live Tracking Replay.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.