Η Καταλονία... οπλίζει τη βόμβα!
Καταλονία ώρα μηδέν: Θέλει η περιοχή να φύγει από την Ισπανία;
Η λατινογενής έκφραση αντ ρεφερέντουμ (ad referendum) που σημαίνει "με κάθε επιφύλαξη" αποτελεί διεθνή όρο που λέγεται ή και σημειώνεται κατά τη σύναψη συνθηκών ή άλλων διπλωματικών συμφωνιών προσδίδοντας επιφύλαξη περισσότερο για την ύστερη επικύρωση από τα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα εκάστου μέρους (Κράτους) ή να εγκριθεί από προβλεπόμενο δημοψήφισμα.
Το τελευταίο διάστημα το referendum της Καταλονίας δεσπόζει στην Ισπανία με φωτογραφίες Καταλανών που διαδηλώνουν, ενώ προσφέρουν λουλούδια σε αστυνομικούς που τους έκαναν έλεγχο για αυτόν τον λόγο.
Η Καταλoνία λοιπόν έχει κάνει κίνηση για να φύγει τελείως από την Ισπανία και να επικυρωθεί αυτό την 1η Οκτωβρίου. Με πληθυσμό 7.5 εκατ. και την περήφανη πόλη της, την Βαρκελώνη.
Η Ισπανία έχει πολλά να χάσει αν οι Καταλανοί αποσχιστές πετύχουν το σχέδιο τους. Η Καταλονία αντιπροσωπεύει μόνο το 6% της επικράτειας της χώρας και το 16% του πληθυσμού της, αλλά αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, το ένα τέταρτο των εξαγωγών, πάνω από το ήμισυ των νέων επενδύσεων εκκίνησης το 2016 - και σχεδόν το ένα τρίτο των Ολυμπιακών μεταλλίων της Ισπανίας .
Οι υποστηρικτές της Ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν την εθνική ημέρα των Καταλανών, πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την απόσχιση που ονομάζεται από την περιφερειακή κυβέρνηση ενάντια στη Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση του ισπανικού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευτεί να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τα πλάνα των αποσχιστών.
Ενώ η πλειοψηφία των Καταλανών δεν θεωρεί την ανεξαρτησία ως την ιδανική πορεία προς τα εμπρός , η απροθυμία της Μαδρίτης να διαπραγματευτεί θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε μια αποσχιστική νίκη στο δημοψήφισμα.
Εδώ είναι το πώς το εθνικό συναίσθημα, η γλώσσα, ο τόπος γέννησης και άλλα παίζουν ρόλο στον καθορισμό της υποστήριξης για την ανεξαρτησία.
Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο πράξη; Η Καταλονία είναι από τις πιο πλούσιες και παραγωγικές περιοχές της Ισπανίας και με μεγάλη ιστορία σχεδόν χιλίων χρόνων. Πριν τον ισπανικό εμφύλιο είχε όλα τα προνόμια της αυτονομίας μετά όμως... λαβώθηκε από την δικτατορία του Φράνκο από το 1939 έως το 1975.
Αυτή η οργή από εκείνη την εποχή οδήγησε τους Καταλανούς σε ανεπίσημη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία τους τον Νοέμβριο του 2014. Πάνω από 2 εκατ. σε μία περιοχή 5.4 εκατ. ψηφοφόρων μετείχαν και οι επίσημοι φορείς τόνισαν πως το 80% ψήφισε υπέρ.
Οι... διαχωριστές από την Ισπανία πέτυχαν τον σκοπό τους το 2015 και άρχισαν να εργάζονται πάνω στο referendum, που θα τους ισχυροποιούσε σε αυτόν τον τομέα αψηφώντας παράλληλα το ισπανικό σύνταγμα.
Ποιο είναι το θέμα τώρα;
Η Βουλή των Καταλανών ξεκίνησε τον δικό της Νόμο και τον έβαλε προς ψήφιση στις 6 Σεπτεμβρίου. Μία βασική ερώτηση είχε τεθεί: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος και να φτιάξει την Δημοκρατία της Καταλονίας;» Υπήρχαν προφανώς δύο επιλογές. Δύο απαντήσεις. Ναι ή Οχι. Με έναν αμφιλεγόμενο Νόμο τίθεται προς ψηφοφορία η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Μέσα σε δυο ημέρες το εκλογικό σώμα των Καταλανών θα έπρεπε να βγάλει και τα αποτελέσματα.
Ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζεμόντ είχε υπογράψει ήδη το referendum για μετατροπή σε τοπικό Νόμο και εφαρμογή του. Επέμενε στο ότι κανένα δικαστήριο και κανένα πολιτικό σώμα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ακυρώσει την δύναμη της Κυβέρνησής του.
Πως το πήραν όλο αυτό στην Μαδρίτη;
Άσχημα. Πολύ άσχημα. Ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε όλες αυτές τις ενέργειες και είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει και δεν θα προχωρήσει αυτό το δημοψήφισμα. Ο Ραχόι ενεργοποίησε και όλες τις Αρχές, τα δικαστήρια και κατόπιν αιτήματός του το αρμόδιο δικαστήριο έβγαλε off τον Νόμο αυτό που πέρασε από τους Καταλανούς. Επίσης η ισπανική κυβέρνηση πίεσε και πιέζει ώστε να πάρει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς στην περιοχή.
Καταλανοί επίσημοι και Κυβερνώντες συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν 10 εκατ. έγγραφα που είχαν σχέση με το referendum και web sites ενημέρωναν τους Καταλανούς πως αυτή η ψηφοφορία δεν υπάρχει πια και προφανώς δεν ισχύει. Η αστυνομία της Καταλονίας, πήρε εντολή να δέχεται οδηγίες από ειδικό σώμα και να σταματήσει κι εκείνη την ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος των Καταλανών δήλωσε πως η περιοχή του είναι πια σε περίοδο έκτακτης ανάγκης και σε πλήρη εγρήγορση λόγω των δράσεων και των κινήσεων της Κυβέρνησης της χώρας.
Τελικά θα υπάρξει ψηφοφορία;
Ψηφοφορία θα υπάρχει δεδομένα έστω και με άλλη μορφή σε κάποιες περιοχές. Οι ισπανικές αρχές έφεραν 4.000 αστυνομικούς εκτός Καταλονίας προκειμένου να καταστείλουν όλη αυτήν την διαδικασία. Φτιάχτηκε μέχρι και εφαρμογή για να πηγαίνει ο κόσμος σε αστυνομικά τμήματα. Έτσι όπως πήγαν τα πράγματα η ψηφοφορία που θα γίνει δεν θα έχει αντιπροσωπευτικό και μεγάλο δείγμα.
Οι Καταλανοί θέλουν πραγματικά ανεξαρτησία ή όχι;
Τα δείγματα που υπήρχαν από τον κόσμο είναι προς το Ναι. Περίπου 1 εκατ. κόσμος πήγε στην Βαρκελώνη για την ετήσια εθνική γιορτή των Καταλανών στις 11 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες κράτησαν στα χέρια τους την μεγάλη σημασία της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ένα πλακάτ για να διαβαστεί το referendum.
Τι είχε δείξει η έρευνα του Ιουλίου;
Τα προηγούμενα δείγματα είχαν βγει τον Ιούλιο. Τότε είχε διενεργηθεί μία δημόσια έρευνα. Το 41% των Καταλανών έλεγε ναι στην ανεξαρτησία και το 49% όχι. Τον Νοέμβριο του 2014 2.2 εκατ. ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας. Το 2015 το ποσοστό υπέρ ήταν 48%.
Η Καταλονία έχει να παρουσιάσει καλό λόγο για ανεξαρτησία;
Ναι. Έχει δική της ιστορία, παρουσία και πολιτισμό, δική της γλώσσα και πληθυσμό όσο η Ελβετία. 7.5 εκατ. Με ιστορία περίπου χιλίων ετών. Ναι φυσικά και έχει.
Οι ειδικοί αναλυτές λένε πως η Καταλονία μπορεί να είναι ένα νέο κράτος πολύ δυνατό και πλούσιο και να γράψει την δική του χωριστή ιστορία στην Ευρώπη.
Η Βαρκελώνη είναι από τις πιο αγαπητές πόλεις στον κόσμο και επίκεντρο πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και εμπορίου. Βέβαια η κρίση που χτύπησε την Ισπανία το 2008 χτύπησε και την Καταλονία που την άφησε με 14% ποσοστό ανεργίας ενώ η Ισπανία συνολικά έχει 21%.
Υπάρχει δρόμος και τρόπος για συμβιβασμό;
Οι Ισπανοί Κυβερνώντες λένε πως δεν έχουν πρόβλημα οι Καταλανοί να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές τους και ακόμα και να βοηθήσουν την περιοχή με αναμόρφωση Νόμων. Μπορεί να έχουν την διάθεση να δώσουν και άλλα χρήματα από το μπάτζετ της χώρας για περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία. Θα είναι όμως όλα αυτά επαρκή; Πιθανώς όχι για την καταλανική Κυβέρνηση που θέλει και επιμένει στην πλήρη ανεξαρτησία.
Πάμε να δούμε τους αριθμούς της Καταλονίας
Η Καταλονία καταλαμβάνει το 6.3% της έκτασης της Ισπανίας, αλλά και το 16% του πληθυσμού με 7.5 εκατομμύρια κατοίκους.
215.6 δισεκατομμύρια τα έσοδα του 2015 που προήλθαν στα ισπανικά ταμεία από την Καταλονία.
Οι εξαγωγές των Καταλανών άγγιξαν το 27% το 2016
Στιο 56.3% ανήλθαν οι νέες επενδύσεις στο 20015 και τα έσοδα άγγιξαν τα 371 εκατ. ευρώ
Μόλις το 5.8% των ψήφων που συγκέντρωσε ο Μαριάνο Ραχόι προήλθε από την Καταλονία, περίπου 463.000
Στο 13.2% ανέρχεται η ανεργία στην Καταλονία και διαρκώς ανεβαίνει. Μάλιστα, οι δείκτες δείχνουν πως το 2017 θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 14%
Το 20.8% των εσόδων από φόρους προέρχεται από τα εισοδήματα των Καταλανών!
Περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το 2016 την Καταλονία, το 23.8% του τουρισμού της Ισπανίας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.