Πανιώνιος: Μέσα από τις στάχτες του θα αναγεννηθεί

Θοδωρής Βασίλης
Πανιώνιος: Μέσα από τις στάχτες του θα αναγεννηθεί

bet365

Ο Πανιώνιος γιορτάζει τα 130 χρόνια ιστορίας βιώνοντας τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον Ιστορικό και τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα.

Είναι από εκείνους τους συλλόγους που έδινε από την πρώτη ημέρα ύπαρξης του πρώτη ύλη για ιστορίες που θα άξιζε να διηγηθείς. Από το 1890 στη Σμύρνη και τον μουσικό σύλλογο «Ορφεύς», τους Πανιώνιους Αγώνες, την καταστροφή της Σμύρνης και την μετεγκατάσταση στην Αθήνα, το πρωτάθλημα που η Χούντα του στέρησε το 1971, ο Ωνάσης, οι υποβιβασμοί του στην Β' Εθνική, τα δύο Κύπελλα και η φετινή δραματική χρονιά που θα τον βρει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες- μια χρονιά που συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής, είναι κάποια από τα λίγα που έχουν συντελέσει για τον μύθο του ελληνικού αθλητισμού που ονομάζεται Πανιώνιος.

Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ

Κάποτε για τον Πανιώνιο χρησιμοποιούσαμε τις λέξεις για να περιγράψουμε την ομορφιά και τα συναισθήματα που νιώθαμε βλέποντάς τον. Λέξεις όμορφες σαν ρούχα κυριακάτικα. Λέξεις στις οποίες μπορούσες να αισθανθείς πηγιαία χαρά, αληθινή ευτυχία και ανόθευτη αγάπη. Σαν τα αισθήματα που δημιουργούνται όταν κάποιος για πρώτη φορά μια συμφωνία του Μπετόβεν.

Αυτές τις ημέρες όμως, μιλάμε με λέξεις τετριμμένες, καθημερινές, άδειες. Και οι λέξεις αυτές ήρθαν για να μείνουν για πολύ καιρό δυστυχώς. Ο Πανιώνιος υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό κλαμπ. Ένα κλαμπ που περπατούσε πάνω σε μία πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει την δόξα από την κόλαση. Όσο και να προσπάθησε, δεν άντεξε κι έπεσε από την πλευρά της κόλασης.

Ο Πανιώνιος ήταν «άρρωστος», και αυτή η αρρώστια όσο δεν γιατρευόταν όλο και περισσότερο πεινούσε και του έτρωγε τα σωθικά. Ο Ιστορικός είχε ανάγκη από γιατρειά, αλλά όχι τώρα που απλά το μοιραίο είχε γραφτεί και ήταν θέμα χρόνου να έρθει, αλλά τότε που στον οργανισμό του είχε μπει το μικρόβιο και του κατέστρεφε το είναι του.

«Ο θάνατος δεν είναι ουσιαστικά τίποτα

Απλώς γλιστράς στον επόμενο χώρο

Εγώ είμαι εγώ και εσείς είστε εσείς

Όποιοι και αν ήμασταν

Αυτό, είμαστε ακόμα», είχε γράψει κάποτε ο Άγγλος κληρικός Henry Scott Holland, σε ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα ποιήματα που έχουν γραφτεί για τον θάνατο.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ο Πανιώνιος αυτή την στιγμή είναι «νεκρός» και ζει τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Οι «κυανέρυθροι» θα αναγκαστούν για πρώτη φορά στα 130 χρόνια ύπαρξης να αγωνιστούν στην Γ' Εθνική, σε μια κατηγορία ερασιτεχνική με παιδιά που μέχρι πριν λίγες ημέρες αποτελούσαν την ομάδα της Κ-19 και είχαν αντιπάλους αμούστακα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Σε μια κατηγορία που δεν έχουν δικαίωμα ανόδου την πρώτη χρονιά, μια κατηγορία που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ποδοσφαιρική ομάδα αν δεν υπάρξει από όλους συνειδητοποίηση της κατάστασης αφού αν δεν επικρατήσει η λογική τότε τα μαύρα σύννεφα θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάνω από τον ουρανό της Νέας Σμύρνης.

Το πρόβλημα του Πανιωνίου δεν είναι ενιαίο και μονοσήμαντο, αλλά ευμετάβλητο και πολυδιάστατο. Η δαμόκλειο σπάθη με τα χρέη – που για έναν σύλλογο που δεν έχει τον μεγάλο επενδυτή παραμένει πάνω από το κεφάλι. Για να αποκτήσει ξανά ζωή ο Πανιώνιος θα πρέπει η επόμενη ημέρα να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο τόσο διοικητικό όσο και ποδοσφαιρικό ώστε να έρθουν εκείνες οι αλλαγές που θα κάνουν ξανά τον σύλλογο καθαρό από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος.

Και όπως φαίνεται το πρώτο βήμα είναι άκρως ενθαρρυντικό. Ο Κυριάκος Σκούρας ο οποίος είναι μπροστάρης στη νέα προσπάθεια, είναι ένας άνθρωπος σοβαρός και μετρημένος, Πανιώνιος, με ένα ξεκάθαρο πλάνο για την επόμενη ημέρα που μπορεί να δώσει ανάσα αλλά κυρίως ένα όραμα ώστε να επανέλθει ο Ιστορικός εκεί που του αρμόζει.

Ήδη, η απόφαση του Γιάννη Μανιάτη να ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης του Πανιωνίου ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι η πρώτη ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ και το γεγονός πως ήδη έχει προβλεφθεί και βρεθεί το ποσό που χρειάζεται για να τρέξει η ομάδα την φετινή σεζόν δείχνει ότι κινήσεις γίνονται. Αρκεί βέβαια στο μέλλον να μην παρεκκλίνουν από το πλάνο τους στον βωμό της όποια βραχύβιας ή ευκαιριακής επιτυχίας που περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνει στον χίλιοταλαιπωρημένο σύλλογο.

Η πρόβλεψη κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις είναι οι ωδίνες τοκετού μιας νέας σελίδας για τον ομορφότερο σύλλογο της Ελλάδας θα φανεί στην πορεία. Οτιδήποτε όμως και αν συμβεί στο μέλλον, το σίγουρο είναι ότι κατανοώντας όλα αυτά τα γεγονότα που έφεραν τον Πανιώνιο σε αυτή την κατάσταση, θα έχει αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα της μοναδικότητας του ιστορικότερου συλλόγου του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

 

Τελευταία Νέα