«Ναοί» υπάρχουν πολλοί... Καμπ Νόου, όμως, ένα!

Κώστας Ζάλιαρης
«Ναοί» υπάρχουν πολλοί... Καμπ Νόου, όμως, ένα!

bet365

Το G-Weekend Journal ευχαριστεί τον... Θεό του ποδοσφαίρου για το «Καμπ Νόου», το οποίο κλείνει 59 χρόνια ζωής και έχει χαρίσει ορισμένες από τις πιο έντονες αναμνήσεις στους οπαδούς ανά τον κόσμο.

Είναι από τα γήπεδα που ομολογουμένως αναφέρονται στη... διάλεκτο των οπαδών ως «ποδοσφαιρικοί ναοί». Και ναι, μπορεί για το εκάστοτε οπαδό ο «ναός» να είναι μονάχα η έδρα της ομάδας του, ή για τους φίλους της Ρεάλ να μην... αξίζει μία το «Καμπ Νόου», αλλά όσοι την απολαμβάνουν σωστά αυτή τη ρημάδα τη μπάλα, ξέρουν και λαχταρούν να τους αξιώσει ο Θεός να βρεθούν έστω μια φορά στη ζωή τους εκεί.

Η 24η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής για ολόκληρη τη Βαρκελώνη. Ημέρα γιορτής για το καμάρι της πόλης. Τη Μπαρτσελόνα που είναι... κάτι παραπάνω από ένας απλός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Στις 24 του Σεπτέμβρη, το 1957, το «Καμπ Νόου» άνοιξε επίσημα τις πύλες του για πρώτη φορά, ώστε να φιλοξενήσει παιχνίδι ανάμεσα στους «μπλαουγκράνα» και μιας μικτής ομάδας από τη Βαρσοβία.

Οι Καταλανοί ήταν οι μεγάλοι νικητές μπροστά στο κοινό τους, στα εγκαίνια του γηπέδου, με τον Eulogio Martinez να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του «Καμπ Νόου», όπως αναφέρει και η Μπαρτσελόνα στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Το αμέσως προηγούμενο γήπεδο της ομάδας ήταν το «Camp de les Corts», χωρητικότητας 60.000 θέσεων, όμως, η ανάπτυξη που σημείωνε ο σύλλογος, ήταν τέτοια που... δεν χωρούσε πλέον εκεί κι έτσι, ανεγέρθη το «Καμπ Νόου», οι θέσεις του οποίου είναι ελάχιστα λιγότερες από 100.000 (99.354) και αρχικά είχε την ονομασία «Estadi del FC Barcelona».

 

Στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας της ιστορικής, πλέον, έδρας της ομάδας, κατακτήθηκαν δύο πρωταθλήματα Ισπανίας από τους Καταλανούς, ενώ, για να επιστρέψει η Μπαρτσελόνα στην κορυφαία τριάδα της Ισπανίας, χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια και η λάμψη πλέον έγινε... εκτυφλωτική στα χρόνια που φόρεσε τη μπλαουγκράνα φανέλα ο τεράστιος, Γιόχαν Κρόιφ.

Παίκτες όπως οι Γκουαρντιόλα, Μίκαελ Λάουντροπυ, Χρίστο Στόιτσκοφ, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Λουίς Ενρίκε, Τσάβι, Ροναλντίνιο, Ινιέστα, Μέσι και πολλοί άλλοι προκαλούσαν... εκρήξεις ενθουσιασμού, πανηγυρισμών και τρέλας στις εξέδρες του γηπέδου, ενώ, μια από τις στιγμές που πάντοτε θα μνημονεύεται από τους οπαδούς του συλλόγου, είναι το χατ-τρικ του Ρομάριο σε μια επιβλητική νίκη (5-0) επί της «αιώνιας» αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης, την αγωνιστική περίοδο 1993/1994.

Στη μνήμη όλων θα μείνει φυσικά και η μεγάλη επιστροφή του Λουίς Φίγκο ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και... υψίστης προδοσίας εχθρός, με τον Πορτογάλο να γίνεται υποδεκτός με κινητά τηλέφωνα, αλυσίδες ποδηλάτων και φυσικά, τη γουρουνοκεφαλή, σε παιχνίδι του 2002...

Το «Καμπ Νόου» έχει φιλοξενήσει δύο μεγάλους τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το 1989 (4-0 η Μίλαν τη Στεάουα Βουκουρεστίου) και το 1999 (2-1 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη Μπάγερν Μονάχου σε ένα ματς – έπος), φιλοξένησε παιχνίδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά και για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1992.

Για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα, το γήπεδο είναι κάτι... παραπάνω από δεύτερο σπίτι τους.

Κάτι που θέλουν πάντοτε να προστατεύουν, κάτι που θα γεμίζουν πάντοτε και θ' αποτελούν τον 12ο παίκτη της ομάδας, κάτι στο οποίο θα μπορούν να διαδηλώσουν και να εκφράσουν αυτό που πραγματικά θέλουν για την πόλη τους, κάτι που έχουν χρησιμοποιήσει στη γενικότερη εκστρατεία υπέρ της απόσπασης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία.

Σε κάθε παιχνίδι, στο 17ο λεπτό και 14ο δευτερόλεπτο, ο κόσμος φωνάζει «independencia», ως αναφορά στο 1714, όταν ο ισπανικός στρατός βγήκε νικητής στη μάχη απέναντι στον καταλανικό στρατό.

Οι δύο πρώτοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τελικοί ήταν εκείνοι του Κυπέλλου Κυπελλούχων για το 1972, ανάμεσα στους Ρέιντζερς και τη Ντιναμό Μόσχας (3-2) όπως επίσης και του 1982, όπου η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε το τρόπαιο μπροστά στο κοινό της, επικρατώντας 2-1 της Σταντάρ Λιέγης.

Έπειτα από αυτό το παιχνίδι, πάρθηκε η απόφαση να τοποθετηθεί ένα τρίτο διάζωμα στις εξέδρες, πράγμα που αύξησε τη χωρητικότητα στις 120.000 θέσεις, ωστόσο, σημειώθηκε μια μεγάλη διαφοροποίηση από το 1990 κι έπειτα, όταν αρκετά από τα κομμάτια των κερκίδων όπου φιλοξενούνταν όρθιοι οπαδοί, μετατράπηκαν σε εξέδρες καθήμενων και όταν πλέον εγκαταστάθηκαν θέσεις παντού, η χωρητικότητα μειώθηκε στις 100.000.

Τα πρώτα πλάνα της ανακατασκευής, οι πρώτες σκέψεις και τα σενάρια για τον καταλληλότερο τρόπο εφαρμογής των σχεδίων, είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η έλλειψη επένδυσης για να περάσει η γενικότερη ιδέα από τη θεωρία στην πράξη, έβαλε αναβολή, όμως, από το 2014, έχει πλέον ανακοινωθεί επίσημα πως το σπουδαίο «Καμπ Νόου» θα πάρει νέα, πιο σύγχρονη μορφή.

Από την ανακατασκευή θα προκύψει πολύ καλύτερη οπτική για τους οπαδούς σε κάθε διάζωμα, θα υπάρξουν διαφορετικές φάσεις και διαφορετικοί ρυθμοί ανάλογα και με τις υποχρεώσεις της Μπαρτσελόνα, ουδείς από τους κατόχους διαρκείας θα χάσει τη θέση του, ενώ από τα σημαντικότερα έργα θα είναι και η δημιουργία σκέπαστρου που θα καλύπτει όλες τις εξέδρες απ' άκρη σ' άκρη για τη διευκόλυνση των οπαδών σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ασφαλώς και έχει ληφθεί μέριμνα και για τους εσωτερικούς χώρους του «Καμπ Νόου», με τη χωρητικότητα να φτάνει μέχρι και τις 105.000 θέσεις και τα έργα να ξεκινούν το 2017, με την ολοκλήρωσή τους να τοποθετείται μέχρι το 2021.

Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε το έργο είναι η κινεζική, Nikken Sekkei, σε συνεργασία με την Pascual I Ausio που εδρεύει στην Καταλονία, ενώ το κόστος έχει υπολογιστεί στα 400 εκατ.ευρώ!

Κατά καιρούς, τα «κορεό» των οπαδών της Μπαρτσελόνα μαγεύουν και τον τελευταίο οπαδό όταν θα καθίσει να παρακολουθήσει κάποιο μεγάλο παιχνίδι της ομάδας και ο κόσμος θα έχει κατακλύσει κάθε γωνιά του «ναού» για να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές, ενώ φυσικά, για κάθε θρύλο που έχει αποχαιρετήσει ο σύλλογος, η εξέδρα έχει στείλει τα δικά της μηνύματα κι έχει συγκινήσει τρομερά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα