Παρίσι 2024: Πέντε προκρίσεις ως τώρα η Ελλάδα, τα «ραντεβού» των επόμενων μηνών

Πηνελόπη Γκιώνη
Παρίσι 2024: Πέντε προκρίσεις ως τώρα η Ελλάδα, τα «ραντεβού» των επόμενων μηνών

bet365

Με αφορμή την έναρξης της περιόδου Ολυμπιακών προκρίσεων στο άθλημα-Βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο και τα αγωνίσματα σταδίου, αξίζει να δούμε τις έως τώρα προκρίσεις της χώρας αλλά τα ραντεβού των επόμενων μηνών.

Η Ελλάδα μετρά μέχρι στιγμής πέντε προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, τέσσερις από γυναίκες και μία από άνδρα, ενώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου ο συγκεκριμένος αριθμός πιθανότατα θα έχει αυξηθεί.

Η πρώτη Ολυμπιακή πρόκριση ήρθε από τη δύο φορές Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων τον Οκτώβρη του 2022 από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου. Ακολούθησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην όταν τερμάτισε με 1:28.12 σε αγώνα στη Μελβούρνη, τον Φεβρουάριο, και μαζί με το όριο για τους τρίτους της Ολυμπιακούς έκανε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Η Χριστίνη Μόσχη στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., προκρίθηκε επίσης στους Ολυμπιακούς από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαρτίου και έγινε η δεύτερη σκοπεύτρια που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Παρίσι.

Ο Απόστολος Χρήστου είναι ο μοναδικός άνδρας -μέχρι στιγμής- που έχει την Ολυμπιακή πρόκριση, καθώς ο πρωταθλητής της κολύμβησης έπιασε το όριο (53.74) κολυμπώντας τα 100μ. ύπτιο σε 53.22. Η συναθλήτριά του και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκη, είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει κλείσει θέση για Παρίσι αφού με 57.75 έπιασε το όριο (57.92) για τα 100μ. πεταλούδα.

Τα «ραντεβού» με τις Ολυμπιακές προκρίσεις

Σε τροχιά Ολυμπιακής πρόκρισης βρίσκεται και η πρωταθλήτρια του τζούντο Ελισάβετ Τελτσίδου στα -70κ (Νο5) όμως η οριστική λίστα των προκριθέντων αθλητριών στο Παρίσι 2024 θα προκύψει μετά τη λήξη περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης, στις 23 Ιουνίου 2024. Το ίδιο ισχύει και για τον Θοδωρή Τσελίδη στα -90κ.

Σε τροχιά πρόκρισης βρίσκονται και οι δύο ξιφομάχοι, Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου αφού αμφότερες κερδίζουν συνεχώς πόντους για το ranking, μέσω του οποίου θα προκριθούν και στο Παρίσι 2024. Αυτή τη στιγμή η Γκουντούρα, που είναι μέλος της Team Future της Bwin,, είναι στο Νο3 και η Γεωργιάδου στο Νο4 στο sabre γυναικών.

Ενδεικτικά, από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Φουκουόκα (14-30 Ιουλίου) θα μπορούσαν να προκύψουν προκρίσεις σε πόλο ανδρών και γυναικών, κολύμβηση μέσω των ορίων αλλά και καταδύσεις.

Από τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, πολύ πιθανό είναι να προστεθούν στη λίστα και αθλητές/-τριες της γυμναστικής αφού θα διεξαχθούν τα αντίστοιχα Παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης (30/9-8/10) και ρυθμικής (23-27/8), από όπου και θα δοθούν Ολυμπιακές προκρίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, όπως και το ανσάμπλ στη ρυθμική ενδέχεται να επιστρέψουν με ένα… βάρος λιγότερο, εφόσον θα έχουν καταφέρει να τσεκάρουν εισιτήρια για Παρίσι. Οι ίδιοι θα έχουν ευκαιρία πρόκρισης και μέσω των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αλλά και τη σειρά των παγκόσμιων κυπέλλων.

Με ελπίδες για Ολυμπιακή πρόκριση θα ταξιδέψει στη Μανίλα των Φιλιππίνων η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το διάστημα (25/8-10/9) από όπου θα δοθούν δύο προκρίσεις σε ευρωπαϊκές ομάδες και η Ελλάδα ελπίζει να κατακτήσει τη μία. Τέσσερις ομάδες βόλεϊ (δύο σε άνδρες και δύο σε γυναίκες) θα προκριθούν από τα συνολικά έξι (τρία σε άνδρες και τρία σε γυναίκες) προ-Ολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαθούν 16-24/9 για τις γυναίκες και 30/9-24/10 στους άνδρες.

Μέσω Παγκόσμιου πρωταθλήματος (3-10/9) θα διεκδικήσουν προκρίσεις και στην κωπηλασία ενώ και στην πάλη θα μπορέσουν πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του αθλήματος να κλείσουν θέση μέσα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (16-24/9) στο Βελιγράδι.

Από τις 8 μέχρι τις 20 Αυγούστου θα μοιράζονται Ολυμπιακά εισιτήρια και στην ιστιοπλοΐα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Χάγη της Ολλανδίας ενώ 3-13/8 θα δοθούν προκρίσεις στην ποδηλασία δρόμου και το BMX. Από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που είναι προγραμματισμένο για τις 28/7-6/8 στο Βερολίνο, θα δοθούν προκρίσεις και στην τοξοβολία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο Τόκιο 2021 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 83 μέλη και επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα