Βανέσα Βενέτη: «Μία cis γυναίκα, σε κλίμακα 0-10, βιώνει τον σεξισμό στο 10. Μία trans γυναίκα, στο 20»

Newsroom
Βανέσα Βενέτη: «Μία cis γυναίκα, σε κλίμακα 0-10, βιώνει τον σεξισμό στο 10. Μία trans γυναίκα, στο 20»

bet365

Η Βανέσα Βενέτη δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να την αποδεχθούμε και θεωρεί ότι όποιος κάνει misgendering, αυτοταπεινώνεται

Γράφει η Κλέλια Φατούρου

Η Βανέσα Βενέτη είναι μία τρανς ακτιβίστρια, αλλά κατά βάση είναι φίλη μου. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, κυρίως σε πλαίσιο συνέντευξεων. Κάθε φορά όμως, νιώθω ότι συνομιλώ με μία φίλη μου, οι ώρες περνούν και δεν έχω καταλάβει πώς και πάντα έχει να μου μάθει πολλά. Μπορεί να οφείλεται στο ότι μάς συνδέουν τα Γιάννενα, μπορεί απλά επειδή είναι πάντα ο αυθεντικός της εαυτός.


Αυτή τη φορά μιλήσαμε για το gazzetta.gr, τον σεξισμό στον δημόσιο λόγο, την τρανσφοβία, το misgendering, τα γηπεδικά συνθήματα, τις αδικίες στον αθλητισμό και γιατί μισεί τη λέξη αποδοχή.


Ο σεξισμός στις γυναίκες

 


«Μιλάμε για μία τεράστια μάστιγα. Ο σεξισμός, σε συνδυασμό με την εργασιακή εξουσία μπορεί να κάνει τα πράγματα ανυπόφορα. Το κίνημα #metoo βοήθησε στο να αντιμετωπιστεί ο σεξισμός, τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο. Ειδικά στον εργασιακό χώρο, υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή».


Ως τρανς γυναίκα, πώς βιώνεις τον σεξισμό;


«Μία cis γυναίκα, σε κλίμακα 0-10, βιώνει τον σεξισμό στο 10. Μία trans γυναίκα, στο 20. Κατά τα πρότυπα της πατριαρχίας, μία trans γυναίκα έχει κάνει τη φυλομετάβαση, όχι επειδή είναι γυναίκα, αλλά επειδή θέλει να αρέσει στους άντρες και να κάνει σεξ».


Τα τρανσφοβικά σχόλια από επώνυμους ή μη


«Να ξεκαθαρίσουμε το πιο απλό. Δεν γεννήθηκα άντρας. Γεννήθηκα trans γυναίκα. Ξέρεις κανέναν που να θέλει να περάσει όλη αυτή τη διαδικασία της φυλομετάβασης, χωρίς να έχει γεννηθεί έτσι; Θα ήταν παρανοικό να υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε αυτή τη διαδικασία και γι αυτό ασχολούμαι με τον ακτιβισμό και όλα αυτά τα θέματα. Για να γίνει πλέον κατανοητό».


«Θέλω να πω κάτι πάνω σε αυτό. Με αφορμή το gay ζευγάρι που αυτοκτόνησε στην Αρμενία και πολλές τηλεοπτικές εκπομπές μιλούσαν για επιλογή. Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι η σεξουαλική ταυτότητα δεν είναι επιλογή; Εάν είναι να ασχοληθούν με το θέμα, ας το κάνουν σωστά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα».


Πότε δικαιολογείς το misgendering (τη χρήση λάθος αντωνυμίας);


«Ποτέ και σε καμία περίπτωση. Δηλαδή βλέπεις εμένα ή οποιαδήποτε trans γυναίκα και κάνεις misgendering. Αυτό είναι αυτοταπείνωση, γιατί μου δείχνει ότι δεν σκέφτεσαι. Εγώ δεν πληγώνομαι. Ο άλλος έχει το πρόβλημα και δικά του θέματα να λύσει».


«Τώρα πια δεν συμβαίνει εύκολα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει. Για να μην κάνεις misgendering, αρκεί να υπάρχει σεβασμός. Αλλά βασική προυπόθεση είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου».


Γιατί διαφωνείς με τη λέξη αποδοχή;


«Όταν εσύ πρέπει να αποδεχθείς εμένα, αυτό σου δίνει κάποια δύναμη. Εγώ όμως δεν σου την έχω δώσει. Μπορείς να το κατανοήσεις, αλλά και πάλι είναι δικό σου θέμα».


Ο σεξισμός στον αθλητισμό


«Είναι κι αυτό ένα τεράστιο θέμα. Ας μιλήσουμε για τις έμφυλες διακρίσεις στον αθλητισμό. Θα αμειφθούν το ίδιο τα φύλα; Η καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο, στον τομέα της, αμείβεται πολύ λιγότερο από τους άντρες. Και αν μιλάμε για ομαδικά αθλήματα, υπάρχει χάος. Όλα αυτά τα λέω βάσει έρευνας που έχω κάνει. Επίσης, πολλοί σύλλογοι θέτουν όρο σε αθλήτριες να μην κάνουν παιδί κατά τη διάρκεια του συμβολαίου τους. Θα έλεγαν κάτι τέτοιο σε άντρα»;


«Ας μιλήσουμε και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στον αθλητισμό. Που αναγκάζονται να κρύβουν την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, όταν είναι ενεργοί. Ακόμα κι όταν κάνουν coming out, είναι αφού αποσυρθούν, προκειμένου να μην καταστραφεί η καριέρα τους».


Η κουλτούρα των γηπεδικών συνθημάτων


«Δυστυχώς έχει να κάνει με την αντίληψη του cis straight αρσενικού, που θεωρεί ότι το σεξ έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ είναι το πιο όμορφο πράγμα που υπάρχει. Θα σας κάνουμε θα σας δείξουμε κλπ».

Οι ομάδες και η Βανέσα

«Εγώ είμαι Πας Γιάννινα και αγαπώ και την ομάδα μου λόγω του τόπου καταγωγής μου. Υποτίθεται ότι έχουμε μία κόντρα με τον ΟΦΗ αλλά εγώ τον αγαπώ γιατί κάθε χρόνο, στο Pride, θα βγάλει μία ανακοίνωση, ενώ φέτος έκανε το ίδιο και για τον καρκίνο του μαστού. Έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο και βλέπω αυτή την ομάδα με άλλο μάτι. Δίνει ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι σύλλογοι. Θα κάνει καλό και στο brand τους, γιατί θα φέρουν περισσότερες γυναίκες στο γήπεδο».


«Χάρηκα πολύ με το καινούριο γήπεδο της ΑΕΚ, όμως διαφώνησα με τις τουαλέτες και διαφωνώ με τον αετό που πετά»

Περισσότερα για το #thema_isotitas

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

Το Έργο «Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εταίρο τη Liquid Media.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

banner

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα