Άντι Ομπστ: Ένας σουτέρ από το Χάλε που δεν έπαιζε στις ώρες κοινής ησυχίας (vids)

Άντι Ομπστ: Ένας σουτέρ από το Χάλε που δεν έπαιζε στις ώρες κοινής ησυχίας (vids)

Ο Άντι Ομπστ.

bet365

Κάποτε, ο Άντι Ομπστ σούταρε στην αυλή του σπιτιού του παππού και της γιαγιάς του. Και είχε ένα όνειρο. Να παίξει μπάσκετ. Όχι όμως κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

«Όχι, όχι. Σταμάτα. Είναι ώρα ξεκούρασης και πρέπει να κάνεις ησυχία». Η παρατήρηση του παππού του, αντηχούσε στα αυτιά του μικρού Άντι Ομπστ ως μία... παραφωνία.

Μία «διαταγή» που έπρεπε να τηρήσει κατά... λεπτό, αφού το μικρό χωριό που ζούσαν ο παππούς και η γιαγιά του τηρούσε ευλαβικά τις ώρες της μεσημεριανής σιέστας από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 3.

Το σπίτι των παππούδων διέθετε και μπασκέτα. Και ενώ ο Ομπστ ήθελε να περάσει την ώρα του σουτάροντας την μπάλα, ο παππούς του, του έλεγε «όχι». Στην ουσία του ζητούσε να κάνει υπομονή. Ο Ομπστ έκανε. «Μόλις η ώρα πήγαινε 3 και ένα λεπτό, εγώ ήμουν έξω για να σουτάρω», έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του στη EuroLeague ο γκαρντ της Μπάγερν.

Αυτή η υπομονή που απαίτησε ο παππούς του, μεταφέρθηκε στο και στυλ παιχνιδιού του Ομπστ. Ένας καλός σουτέρ, πρέπει να ξέρει πότε να σουτάρει και πότε όχι.

Ο γκαρντ της Εθνικής Γερμανίας και ήρωας στον ημιτελικό του Mundobasket 2023 απέναντι στις ΗΠΑ με 24 πόντους πέρα από την υπομονή, διαθέτει και την απαραίτητη χάρη σαν σηκωθεί από το παρκέ. Ακόμη μία αντίθεση στην... παράφωνη παρατήρηση που άκουγε για χρόνια.

Όπως αρμόζει σε μία καλή ιστορία, έτσι και σε αυτή του Ομπστ, η πρώτη του αθλητική ενασχόληση δεν ήταν το μπάσκετ. Στην πόλη του Χάλε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μπασκετικά πρότυπα και έτσι ο μικρός Άντι ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και την κολύμβηση.

Μέχρι που στην αθλητική του ζωή μπήκε ο παράγοντας της μητέρας του. Και εκείνη έπαιζε παλιότερα μπάσκετ και μία ημέρα αποφάσισε να δείξει στο γιο της πως υπάρχει και εναλλακτική. Έτσι και αλλιώς, το Χάλε δεν φημίζεται για την παραγωγή ποδοσφαιριστών.

Ο Ομπστ κόλλησε με το μπάσκετ, επειδή με αυτό «είχε περισσότερη διασκέδαση», σε σχέση με τα άλλα σπορ. Αλλά και πάλι, τίποτα δεν οδηγούσε στο δρόμο που ακολούθησε στη συνέχεια της ζωής του.

«Οι προπονήσεις ήταν τρεις φορές την εβδομάδα. Αλλά δεν ήταν προπόνηση-προπόνηση. Ήταν κάτι, "ας δούμε πόσοι θα έρθουν". Αν ήταν δέκα άτομα, τότε παίζαμε διπλό, αλλά τις περισσότερες φορές αρκούμασταν στο τρεις εναντίον τριών ή τέσσερις εναντίον τεσσάρων. Αλλά είχε πλάκα, λέγαμε τα αστεία μας, μετά από λίγο, ωστόσο, ήταν κάπως ενοχλητικό», είναι οι αναμνήσεις του Ομπστ.

Μόνος στο Μπάμπεργκ στα 15 του

Το Χάλε δεν μπορούσε να τον κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Ήταν τόσο μικρό για τα (μεγάλα) όνειρά του. Κάπως έτσι ήρθε η μετακόμιση στο Μπάμπεργκ, 250 χιλιόμετρα μακριά από το Χάλε. Αυτός και ο... εαυτός του σε μία άλλη πόλη.

Τότε ακόμη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει μόλις για δύο φορές στην πατρίδα του, μία τα Χριστούγεννα και μία το καλοκαίρι.

Η απόσταση... πλήγωνε και την οικογένειά του, αφού δεν είχε την ευκαιρία να τον δει να παίζει από κοντά.

Ο Ομπστ αποφάσισε από νωρίς ότι έπρεπε να βελτιωθεί στο άθλημα του μπάσκετ. Η αγάπη του για το άθλημα τον καθοδηγούσε.

Στο περσινό EuroBasket σε ένα από τα ματς της Γερμανίας, ο Ομπστ εμφανίστηκε να κουβαλάει ένα πελώριο χαρτόνι. Ένα πιτσιρίκι του είχε σκαρώσει το πιο όμορφο δώρο. Μερικά σκίτσα για τον αγαπημένο του παίκτη και μία αφιέρωση.

Ο Ομπστ το πήρε μαζί του. Λογικά του θύμισε την αγάπη του για το μπάσκετ. Αυτή που δεν έχει ξεφτίσει ακόμα. Η Εθνική Γερμανίας λειτουργεί ως το αποκούμπι του.

Ενώ στην Μπάγερν ακόμη ψάχνει το ρόλο του, στη Γερμανία είναι ένας άλλος παίκτης: 10.9 πόντους, 2.1 ασίστ με 45.7% στα τρίποντα (16/35) και 11.6 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 48.1% στα τρίποντα (25/52).

Μετά την Μπάμπεργκ, ο Ομπστ απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από το Χάλε, φτάνοντας μέχρι την Ισπανία και την Ομπραντόιρο. Κάπου στο 2019 έφτασε ο καιρός για να γυρίσει. Όχι στην αυλή του παππού του.

Αλλά πρώτα στην Ουλμ. Και μετά παρέα με τα μεγάλα... παιδιά της Μπάγερν. Ο Άντι Ομπστ λατρεύει ακόμα αυτό που κάνει. Φαίνεται στα ελάχιστα εκατοστα του δευτερολέπτου. Από τη στιγμή που θα πάρει την μπάλα στα χέρια του. Θα σηκωθεί με χάρη και θα απελευθερώσει την μπάλα.

Αν επικρατούσε απόλυτη ησυχία, ορκιζόμαστε πως κάθε φορά θα ακούγαμε το... χλατς.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: Fiba Basketball

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα