The Admiral Football Heritage: Πώς η Admiral κατάφερε μέσω του ρουχισμού να διαμορφώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Branded Content Team
ελλαδα
Η συνεισφορά της Admiral στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αποτυπώνεται μέσα από το «The Admiral Football Heritage», μία μίνι σειρά πέντε επεισοδίων.

Η Admiral έχει γράψει μία σπουδαία ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου, κάνοντας πρωτοποριακές κινήσεις τη δεκαετία του '70, γράφοντας το όνομα της με... χρυσά γράμματα τη δεκαετία του '80 ενώ ουκ ολίγοι σπουδαίοι αθλητές φόρεσαν το λόγκο της.

Το «The Admiral Football Heritage» είναι μία μίνι σειρά πέντε επεισοδίων που αναφέρεται στη συνεισφορά του brand στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέσα στο πέρασμα των χρόνων. O Ντέμης Νικολαΐδης, αφηγείται την ιστορική διαδρομή, την συνεισφορά του βρετανικού brand στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ξετυλίγει την πορεία του, η οποία συνεχίζεται για πάνω από 50 χρόνια. Μην χάσετε αυτή την συναρπαστική διαδρομή από τον λογαριασμό του Ντέμη Νικολαΐδη στο Instagram, αλλά και από το κανάλι της Admiral στο YouTube!

Η κίνηση-ματ της Admiral που αποτέλεσε την... αφετηρία για μπει στην Ιστορία

Πάμε τον χρόνο πίσω, στο Μουντιάλ του 1982, όπου για πρώτη φορά θα μεταδιδόταν σε έγχρωμη τηλεόραση. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε και τον βασικό παράγοντα της Admiral ώστε να κάνει την κίνηση-ματ και να σχεδιάσει μία εμφάνιση που θα κάνει «γκελ» στους τηλεθεατές. Παράλληλα, η Εθνική Αγγλίας επέστρεψε μετά από 12 χρόνια στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Admiral ανέλαβε να... ντύσει την ομάδα του Κέβιν Κίγκαν.

Το αποτέλεσμα; Μέχρι και σήμερα, οι Άγγλοι οπαδοί να την έχουν μέσα στο Top-5 των αγαπημένων τους εμφανίσεων και η εταιρία ένδυσης να περάσει στην ιστορία για το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού αποτέλεσε και την αφετηρία για μία σειρά από σπουδαίες συνεργασίες.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Η Admiral έγινε η πρώτη εταιρία που δημιούργησε δίχρωμες φανέλες και έγινε και η πρώτη που έβαλε το σήμα της πάνω στις εμφανίσεις. Από εκεί και πέρα, στη δεκαετία του '70 και του '80 έντυσε αρκετές επιτυχημένες ομάδες όπως η Λιντς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τόττεναμ, η Γουέστ Χαμ, η Λέστερ, η Νόριτς, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Κρίσταλ Πάλας, η Σαουθάμπτον, η Μπράντφορντ, η Κάρντιφ, η Σουόνσι, η Γκλάσκοου Ρέιντζερς και η Στόουκ.

ελλάδα

Η αρχή της στον ποδοσφαιρικό κόσμο έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '70 όταν ο Ντον Ρέβι, μάνατζερ της Λιντς, ζήτησε από την Admiral να σχεδιάσει τις φανέλες για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις, αλλά και τη φόρμα της ομάδας. Μέχρι τότε, ο αγγλικός σύλλογος, που ήταν από τους σπουδαιότερους στο Νησί, είχε... ανώνυμες φανέλες, όμως με αυτή την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην Admiral, αποτέλεσε την αρχή στο κομμάτι της ένδυσης για το ποδόσφαιρο.

Η εταιρία ήταν πρωτοπόριακή σε εκείνη την εποχή και η δημιουργία μίας φανέλας με διάφορα χρώματα και όχι μονότονα, κέρδισε τα βλέμματα αλλά και την εκτίμηση του κόσμου. Το ημερολόγιο έδειχνε 1973 όταν η Admiral έκανε μία πραγματική αλλαγή στο ποδόσφαιρο και παράλληλα, έπεσε «πάνω» στη μετάβαση της τηλεόραση από ασπρόμαυρη σε έγχρωμη. Έτσι η Λιντς έγινε η πρώτη ομάδα που φόρεσε φανέλα με το λογότυπο της εταιρίας πάνω της στο μπροστά μέρος και το παιχνίδι των... χρωμάτων, έκανε το κοινό να αναζητήσει τρόπο να την αγοράσει, με αποτέλεσμα να βγουν αντίγραφα προς πώληση για πρώτη φορά στην ιστορία.

Λαιμόκοψη σε σχήμα V, μεγάλοι γιακάδες, ρίγες και κολλήματα με λογότυπα ήταν κάποιες από τις πρωτοποριακές προσθήκες της Admiral σε μία εποχή που κανένας φίλος του ποδοσφαίρου δεν είχε φανταστεί.

ελλάδα

Ο τρόπος που η Admiral μπήκε στον ποδοσφαιρικό κόσμο μέσω του Γκόρντον Μπανκς

Μουντιάλ του 1966. Ο πρώτος και μοναδικός τίτλος μέχρι σήμερα για την Εθνική Αγγλίας μέσα στο... σπίτι της. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το όνομα της Admiral. Ο τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας, Γκόρντον Μπανκς έπαιζε εκείνη την περίοδο στη Λέστερ, όπου βρισκόταν και το πρώτο εργοστάσιο της εταιρίας ένδυσης, με αποτέλεσμα να φορέσει μία φανέλα της, χωρίς αμοιβή, λόγω της ποιότητάς της. Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συνεργαστεί και έτσι η εταιρία είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του διεθνή τερματοφύλακα, κάτι που την έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο.

Ωστόσο, η συνεργασία της Αγγλίας με την Admiral ήρθε σχεδόν 18 χρόνια μετά, όταν ο Ντον Ρέβι, ο άνθρωπος που ζήτησε από την Admiral να ντύσει τη Λιντς, ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας και ζήτησε από την εταιρία να ντύσει την ομάδα ενόψει του Μουντιάλ του 1974. Η παρθενική εμφάνιση της νέας φανέλας, έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1974, όταν η Αγγλία φόρεσε για πρώτη φορά μια επώνυμη φανέλα, στον αγώνα εναντίον της Τσεχοσλοβακίας στο Γουέμπλεϊ, μπροστά σε 85.000 θεατές. Λευκός γιακάς, κόκκινα και μπλε διακοσμητικά στο μανίκι, στον γιακά και τις μανσέτες, μπλε σορτς με κόκκινες και λευκές ρίγες στο πλάι, λευκές κάλτσες με
κόκκινες και μπλε γραμμές στην κορυφή. Για την ιστορία, το ματς έληξε 3-0 υπέρ των «λιονταριών».

ελλάδα

Το 1974 η Admiral υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία με την αγγλική ομοσπονδία για την παροχή ρουχισμού με αρχικό κόστος τις 15.000 λίρες ετησίως. Βάσει της συμφωνίας, η Admiral μπορούσε να προμηθεύσει την Εθνική και με φόρμες για τα ταξίδια, και με ιατρικές τσάντες με το λογότυπό της για τον πάγκο. Αυτή ήταν η αρχή για την Admiral ώστε να κάνει συμφωνία με μεγάλα κλαμπ κάθε χρόνο στην Αγγλία, μεταξύ αυτών και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επίσης, μία στιγμή-σταθμός για την τεχνοτροπία της Admiral ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1976, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε κόντρα στην Σαουθάμπτον. Το γεγονός ότι και δύο φορούσαν Admiral έφερε πρόβλημα στο BBC καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί βάσει πρωτοκόλλου ότι το εμπορικό έμβλημα θα εμφανιζόταν και στις δύο εμφανίσεις. Έτσι, για να μην υπάρξει πρόβλημα, είχαν την ιδέα να τοποθετήσουν το λογότυπο στην μπροστά πλευρά για τη μία ομάδα και στο πίσω μέρος για την άλλη, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Αυτή ήταν και η αφετηρία για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις όπως τις ξέρουμε σήμερα ενώ η εταιρία έφτασε σε σημείο να βγει από τα... όρια της Αγγλίας και να ντύσει πάνω από 100 ομάδες παγκοσμίως. Οι πωλήσεις ρέπλικα εμφανίσεων απογειώθηκαν, ειδικά για τα παιδιά που ήθελαν να φορούν τη φανέλα των... ηρώων τους.

ελλάδα

Ο δρόμος που χάραξε η φανέλα της Αγγλίας του 1982

Η παρουσίαση του σχεδίου για τη φανέλα που θα φορούσε η Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1982, έγινε το 1980, όπου το αποτέλεσμα με την τριχρωμία να... σοκάρει τους φίλους του ποδοσφαίρου, ειδικά τους πιο παραδοσιακούς που είχαν συνηθίσει τη λευκή φανέλα. Η συμφωνία άγγιξε το ένα εκατ. λίρες και οι άνθρωποι της εταιρίας χρειάστηκαν σχεδόν 12 εβδομάδες για να καταλήξουν στο ένα από 60 σχέδια που είχαν ετοιμάσει.

Οι πιο «λαμπερές» λωρίδες είχαν σκοπό να εντυπωσιάσουν κάτω από τους προβολείς αλλά και στην τηλεόραση. Στην φανέλα κυριαρχούσε ένας μεγάλος μπλε και κόκκινος «ζυγός» που απλώνονταν σε όλο το στήθος, συνοδευόμενος από έναν βαθύ λαιμό σε σχήμα V, που ήταν διακοσμημένος με μπλε και κόκκινες γραμμές.

Η εμφάνιση έκανε το... ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση στο EURO του 1980, όπου το λογότυπο της εταιρίας είχε αφαιρεθεί λόγω των κανονισμών της UEFA αλλά στο Μουντιάλ του 1982 φορέθηκε κανονικά.

Οι παραδοσιακοί, ηλικιωμένοι οπαδοί περιφρόνησαν εκείνη την εποχή την φανέλα και την χαρακτήρισαν ασεβή όμως οι νεότεροι και τα παιδιά τη λάτρεψαν και εξάντλησαν όλο το απόθεμα που είχε παράξει η Admiral. Αυτή ήταν η φανέλα που λάτρεψε ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όπως παραδέχθηκε: «Μπορώ να θυμηθώ έντονα τις στιγμές που φορούσα αυτή τη φανέλα για να παίξω ποδόσφαιρο στο σχολείο, στις προπονήσεις τις Κυριακές, στον κήπο, στο πάρκο, παντού».

...

Η εμφάνιση του 1982 ήταν η πρώτη φανέλα που διατέθηκε προς πώληση στο κοινό σε μεγέθη ενηλίκων. Ακόμη και σήμερα δημοπρατούνται εμφανίσεις εκείνης της εποχής με την υπογραφή των ποδοσφαιριστών που τις φόρεσαν, οι οποίες φτάνουν να κατοχυρώνονται σε ποδοσφαιρόφιλους που προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες λίρες για να κάνουν δικό τους ένα κομμάτι της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν η τελευταία φανέλα που φόρεσε ένας θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Κέβιν Κίγκαν. Με αυτή τη φανέλα ταυτίστηκαν ο Μπράιαν Ρόμπσον, ο Γκλεν Χόντλ, ο Τρέβορ Φράνσις, ο Τόνι Γκούντκοκ, ο Πολ Μάρινερ, ο Εμλιν Χιούζ, o Τρέβορ Μπρούκινγκ και ο Μικ Μιλς.

Τα μεγάλα ονόματα που έχουν φορέσει τη φανέλα της Admiral!

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το όνομα της Admiral αποτυπώθηκε σε πολλές επιτυχημένες ομάδες της Αγγλίας στα μέσα του '70. Εκτός από τη Λιντς και την Εθνική Αγγλίας, σύλλογοι όπως η Λέστερ, η Γουέστ Χαμ, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Σαουθάμπτον και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ στις αρχές του '80, είχε φτάσει σε σημείο να ντύνει πάνω από 100 ομάδες παγκοσμίως και στο Νησί, μαζί με τις παραπάνω, και τις Τότεναμ, Κόβεντρι, Πόρτσμουθ, Νοτς Κάουντι, Μπράντφορντ, Κάρντιφ, Κρίσταλ Πάλας, Χαλ, Σουόνσι, Ρέξαμ.

Με τη Λιντς, η Admiral κατέκτησε για τελευταία φορά το αγγλικό πρωτάθλημα, όταν η παρέα και του Γκάρι Μακ Άλιστερ και του Ερίκ Καντονά έστεψε πρωταθλητρία την ομάδα, έναν χρόνο πριν έρθει στη ζωή μας η Premier League. Στην 15ετία της ακμής της, η Admiral έντυσε 47 αγγλικούς συλλόγους, 16 ομάδες της Σκωτίας, ανάμεσα στις οποίες τους Γκλάσκοου Ρέιντζερς, την Αμπερντίν και την Νταντί, 3 ομάδες της Ουαλίας, 9 ιταλικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Μπολόνια, την Φενέρμπαχτσε, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την Ουτρέχτη, την Ντιναμο Κιέβου, την Γκέτεμποργκ, την Σερβέτ, τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν Βελιγραδίου, 17 ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος, ομάδες του Ισραήλ, του Ιράν, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Βολιβίας. Έντυσε 21 εθνικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες, εκτός από την Αγγλία, ήταν το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ουαλία.

...

Φυσικά, η Admiral είχε σημαντικές στιγμές και στην Ελλάδα, με κορυφαία της σεζόν 1981/82, όταν ο Παναθηναϊκός είχε δώσει τα... χέρια με την εταιρία ένδυσης, σε μία εποχή που έπαιζαν με το «τριφύλλι» παίκτες όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Δεληκάρης, ο Μάικ Γαλάκος, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Ανθιμος Καψής, ο Νίκος Καρούλιας, ο Γιάννης Κυράστας, ο Βασίλης Κωνσταντίνου.

Από εκεί και πέρα, μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου ίδρωσαν τη φανέλα της Admiral. Από τον Γκόρντον Μπανγκς στον Κέβιν Κίγκαν, είναι πολλοί οι Άγγλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τις ιστορικές εμφανίσεις στην Εθνική Αγγλίας. Μέσα από το πλήθος των συνεργασιών της με τους αγγλικούς συλλόγους, η Admiral είδε το σήμα της στο στήθος του Πελέ, του Μαραντόνα, του Κρόιφ, του Ερικ Καντονά, του Γκόρντον Στράχαν, του Οσβάλντο Αρντίλες, του Γκάρι Λίνεκερ, του Γκλεν Χοντλ, του Άλαν Σίρερ και πολλών άλλων σημαντικών ποδοσφαιριστών.

Η εποχή της Premier League, η Ελλάδα και η «επόμενη μέρα» της Admiral

Με την γέννηση της Premier League, η Admiral παρέμεινε υψηλά στις επιλογές των αγγλικών ομάδων, με την Μίντλεσμπρο να φορά τα χρώματα της από το 1990 μέχρι το 1994 και το ίδιο συνέβη και με κλαμπ όπως οι Λιντς Γιουνάιτεντ, Σαουθάμπτον, Γουίμπλεντον, Μπέρμιγχαμ, Πόρτσμπουθ και στην Σκωτία η Ρέιντζερς, η Μάδεργουελ και η Χαρτς.

Στη λίστα προστέθηκε και η Γουλβς το 2003, όταν επέστρεψε στις μεγάλες κατηγορίες ενώ η Λιντς συνεργάστηκε ξανά με την εταιρία το 2005. Αυτή τη στιγμή, η Admiral έχει συνεργασία με πάνω από 30 ομάδες σε όλο τον κόσμο.

...

Συγχρόνως συντηρεί μια παράδοση δεκαετιών που την θέλει να ντύνει και να εξοπλίζει ομάδες και αθλητές άλλων αθλημάτων, όπως το κρίκετ, το γκολφ, το βόλεϊ, το τένις, ενώ δημιουργεί μόδα και στον χώρο της μουσικής. Τον Οκτώβριο του 2023 κυκλοφόρησε μια σειρά ποδοσφαιρικών εμφανίσεων μαζί με τους Rolling Stones για να γιορτάσουν την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ των Stones, «Hackney Diamonds», που είναι το πρώτο νέο άλμπουμ του συγκροτήματος την τελευταία 20ετία. Στην Ελλάδα, το σήμα της Admiral ανήκει τα τελευταία 30 χρόνια στην ελληνική εταιρία Διεθνής Αθλητική ΜΕΠΕ. Σήμερα, τα 134 Admiral Sport Shops αποτελούν ένα ισχυρό δίκτυο πώλησης σε Ελλάδα, Βουλγαρία, και Κύπρο και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε αθλητικά ρούχα, είδη σπορ, casual ρουχισμό, αξεσουάρ, αθλητικά παπούτσια, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό για τα δημοφιλέστερα αθλήματα.

Παράλληλα στο ποδόσφαιρο, η Admiral έχει σχεδιάσει φανέλες για τους Βόλο, Απόλλωνα Σμύρνης, Αναγέννηση Καρδίτσας και Αιγάλεω. Στην Ελλάδα, η Admiral στέκεται εμπράκτως δίπλα στους αθλητές. Το νέο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Athletes Are Made», αγκαλιάζει και στηρίζει νέους αθλητές και αθλήτριες, επιβραβεύοντας την καθημερινή τους προσπάθεια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η Admiral βρίσκεται με μεγάλη περηφάνια στο πλάι των αθλητών και τους στηρίζει έμπρακτα με παροχή ρουχισμού, εξοπλισμού αλλά και την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων για αγωνιστικούς λόγους.

Advertorial

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα