Υπόθεση Ελένης Πόλακ: Άλλο η ευθύνη, άλλο το σταύρωμα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Υπόθεση Ελένης Πόλακ: Άλλο η ευθύνη, άλλο το σταύρωμα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την περίεργη υπόθεση της Ελένης Πόλακ και την ευθύνη που βαραίνει μόνο την ίδια.

Έτρεφα ανέκαθεν μια συμπάθεια για την Ελένη Πόλακ, μιας και η διαδρομή της ζωής της είχε αρκετά κοινά σημεία με αυτή του Μανόλο. Παιδί μεταναστών, με πατέρα από την Πολωνία και μητέρα από τη Σρι Λάνκα, επομένως αυτομάτως διαφορετική αφετηρία για την πορεία της στον αθλητισμό και τη ζωή. Βίωσε ρατσισμό και bullying στα σχολικά της χρόνια, γεγονός που έκανε τον αθλητισμό το δικό της καταφύγιο. Έχασε νωρίς τον πατέρα της, από τον οποίο είχε παραστάσεις ενδοοικογενειακής βίας. Παιδιά που κουβαλούν τραύματα και κάνουν αθλητικές υπερβάσεις, στη δική μου συνείδηση ζυγίζουν περισσότερο.

Ελένη Πόλακ: Η δημόσια παραδοχή

Παραξενεύτηκα, όπως και οι περισσότεροι από τη δήλωσή της μετά το τέλος των προκριματικών του επί κοντώ. Μπορεί οι περισσότεροι να βλέπουν φτηνές δικαιολογίες και εγώ να είμαι απλώς ένας αφελής εύπιστος που δεν αφήνω τη λεπτομέρεια να μου χαλάσει την ιστορία, όμως δεν είναι δα και το σπουδαιότερο σχέδιο συγκάλυψης να βγεις και να αποκαλύψεις μόνος σου ότι «κάτι βρήκαν στα ούρα μου». Δεν σκηνοθέτησε κάποια απαγωγή, ας πούμε, προκειμένου να μην δώσει δείγμα. Γιατί, στο δικό μου το μυαλό και με βάση κάποιες συζητήσεις, ούτε κι η ίδια γνωρίζει τι έχει γίνει.

Αυτό συμβαίνει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Οι αθλητές πέφτουν θύματα άλλων, οι οποίοι δουλεύουν για να καρπωθούν την επιτυχία τους. Γίνονται πειραματόζωα και στο δικό τους μυαλό το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο είναι το «λίγο κόκκινο κρέας». Και φυσικά, για να είμαστε ξεκάθαροι, η ευθύνη ανήκει στους ίδιους τους αθλητές. Δεν γίνεται τα χρόνια σου να έχουν ναυαγήσει στις προπονήσεις και να μην είσαι απολύτως βέβαιος για το τι μπορεί να έχεις βάλει στο σώμα σου. Δεν γίνεται να αφεθείς στην αφέλεια και την εμπιστοσύνη ούτε για μια μέρα. Νομίζω πως ήταν απόλυτα ειλικρινής και για την ψυχολογική της κατάσταση, μιας και το βουνό που έχει να ανέβει μοιάζει ψηλότερο κι απ' αυτό ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η ουσία δεν αλλάζει. Η Ελένη Πόλακ, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, βρέθηκε ντοπαρισμένη κι αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί κηλίδα. Κανείς αθλητής, όποιος κι αν ήταν ο πρότερος βίος του, δεν μπορεί να την ξεπλύνει. Εκτός κι αν αποδείξει ότι έπεσε θύμα σκευωρίας και δεν γνώριζε πραγματικά τίποτα.

Ελένη Πόλακ: Το παζλ δεν έχει συμπληρωθεί

Το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδογιάννη θέτει κάποια αμείλικτα ερωτήματα προς πάσα κατεύθυνση και ξεκαθαρίζει ότι η άγνοια δεν γίνεται δεκτή ως άλλοθι για τον νόμο. Ούτε η αφέλεια. Σ' αυτό που θα διαφωνήσω με τον Νίκο, είναι το ότι την ντροπή της ντόπας τη μοιραζόμαστε όλοι. Συμβαίνει αυτό, όταν υπάρχει κάποιο εθνικό σχέδιο ντόπινγκ και όταν στήνονται πάνω του ολόκληρες καριέρες, πολιτικές και επιχειρήσεις. Νομίζω ότι δεν έχουμε όμως ακόμα όλη την εικόνα για το τι πραγματικά έχει συμβεί με την Ελένη Πόλακ. Δεν ήμουν ποτέ φαν των βιαστικών συμπερασμάτων, ούτε της βίαιης αποκαθήλωσης και της πλήρους αποδόμησης. Όπως επίσης και της χωρίς κριτική αποθέωσης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή από τα δεδομένα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Γαλλίας θα είναι οι Αγώνες της ντόπας για την Πόλακ. Ας περιμένουμε όμως να μάθουμε όλες τις πτυχές της ιστορίας. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι όλη η ευθύνη είναι δική της, το να τη στήσουμε στο σταυρό και να της χρεώσουμε όλη τη βρώμικη ιστορία ντοπαρίσματος της Ελλάδας νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Ούτε βέβαια να διαχωρίζουμε τους αθλητές που βγήκαν θετικοί ανάλογα με τις συμπάθειες. Θα πληρώσει με βάση το νόμο το λάθος της, θα αποδεχθεί την ευθύνη και οφείλει να πάει παρακάτω.

Το θέμα είναι να δούμε λίγο πέρα απ’ αυτό, όσον αφορά τις ευθύνες και τις ζυμώσεις που οδηγούν σ’ αυτήν την κατάληξη. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα το κάνουμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.