Το κρίκετ «νικάει» το ποδόσφαιρο στην ισότητα των φύλων

Αλέξανδρος Λοθάνο
Το κρίκετ «νικάει» το ποδόσφαιρο στην ισότητα των φύλων
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι, στη πλειοψηφία των αθλημάτων στο υψηλότερο επίπεδο, τα χρηματικά βραβεία που δίνονται σε άνδρες και γυναίκες είναι (σχεδόν) ισόποσα – Μεγάλη εξαίρεση το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το γκολφ.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει πως, παρά την ύπαρξη ισχυρών προσωπικοτήτων και στον αθλητισμό, η προσδοκώμενη ισότητα των φύλων θέλει ακόμα πολλή δουλειά για να επιτευχθεί. Και αυτό, βεβαίως, ισχύει και στους αγωνιστικούς χώρους.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του βρετανικού δικτύου «BBC» στη πλειοψηφία των αθλημάτων στο υψηλότερο επίπεδο, τα χρηματικά βραβεία που δίνονται σε άνδρες και γυναίκες είναι (σχεδόν) ισόποσα. Υπάρχουν, όμως, και... βαρύγδουπες εξαιρέσεις στον διαμορφωμένο κανόνα.

Από τα 48 αθλήματα που συμπεριλαμβάνει η έρευνα, τα 37 προσφέρουν χρηματικά βραβεία και μόνο τρία δεν έχουν επιλέξει την «ισότητα» απέναντι σε άνδρες και γυναίκες, σε ό, τι έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες διοργανώσεις τους: Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το γκολφ και, μάλιστα, με μεγάλες διαφορές.

«Ο γυναικείος αθλητισμός δυναμώνει όλο και περισσότερο» εξηγεί ο Υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Νάιτζελ Χάντλστοουν. «Είναι απολύτως δίκαιο η χρηματική επιβράβευση να αντικατοπτρίζει την επιτυχία και έχουμε δει σημαντική εξισορρόπηση τα τελευταία χρόνια» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, ώστε αυτή η ισότητα να γίνει ακόμα πιο εμφανής.

 

Το κρίκετ δείχνει τον δρόμο

Ένα παραδοσιακό άθλημα όπως το κρίκετ, το οποίο δεν έχει βεβαίως την απήχηση άλλων αθλημάτων, προσφέρει ισόποσα χρηματικά βραβεία σε άνδρες και γυναίκες, έχοντας ξεκινήσει δυναμικά σε αυτή την διαδικασία από την σεζόν 2017-18.

Για παράδειγμα, η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2022 θα πάρει 2,9 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2017, η πρωταθλήτρια Αγγλία είχε λάβει 548.000, από ένα συνολικό ποσό βραβείων ύψους 1,7 εκατομμυρίων. Αντίστοιχα, η Εθνική Ανδρών της Αγγλίας το 2019 πήρε 3,3 εκατομμύρια ευρώ από ένα συνολικό ποσό βραβείων ύψους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.

«Κάναμε μια πραγματικά δυνατή δήλωση ότι θέλαμε να έχουμε ισόποσα χρηματικά βραβεία γιατί έτσι αποδεικνύεται πόσο εκτιμάμε το γυναικείο κρίκετ και το πόσο αυτό εξελίσσεται» εξηγεί η Μπεθ Μπάρετ Γουάιλντ, επικεφαλής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης «The Hundred».

Η έρευνα του 2021 επικεντρώνεται στα χρηματικά βραβεία και όχι στους μισθούς, τα μπόνους ή τις χορηγίες, όπου η διαφορά εξακολουθεί να είναι χαώδης. Κάποια αθλήματα, όπως το ράγκμπι ή η κωπηλασία δεν προσφέρουν χρηματικά βραβεία σε καμία μεγάλη διοργάνωση.

Όσο για το άθλημα όπου υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, αυτή είναι η ιππασία, η οποία άλλωστε άρχισε να το εφαρμόζει από πολύ νωρίς, από την δεκαετία του '50 κιόλας.

Στα νταρτς, το μπιλιάρδο και το μπόουλινγκ, οι γυναίκες μπορούν να πάρουν μέρος στις ανδρικές διοργανώσεις, αν προκριθούν. Σε μπιλιάρδο και μπόουλινγκ υπάρχουν γυναικείες διοργανώσεις, αλλά τα χρήματα είναι σημαντικά λιγότερα.

Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2017 η ποδηλασία δρόμου, σε ό,τι έχει να κάνει με την Μεγάλη Βρετανία, έχει ισόποσα χρηματικά βραβεία από το 2018 (3.615 ευρώ για κάθε νικητή/νικήτρια ετάπ και 14.460 ευρώ για κάθε νικητή/νικήτρια διοργάνωσης). Δεν ισχύει το ίδιο σε άλλους αγώνες.

Χαώδης διαφορά στο ποδόσφαιρο

Την ώρα που στα περισσότερα αθλήματα οι διαφορές μικραίνουν συστηματικά, στο ποδόσφαιρο οι διαφορές εξακολουθούν να είναι τεράστιες. Παρ' ότι η τηλεθέαση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019 έφτασε το 1,12 δισεκατομμύριο τηλεθεατών, το 1/3 δηλαδή από το αντίστοιχο των Ανδρών του 2018, τα χρηματικά βραβεία ήταν εννέα φορές μικρότερα.

Η νικήτρια ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών πήρε 3,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ανδρική της Γαλλίας έβαλε στα ταμεία της ομοσπονδίας... 32 εκατομμύρια. Το βραβείο των Γυναικών διπλασιάστηκε σε σχέση με την διοργάνωση του 2015 και η FIFA ενημέρωσε ότι θα το διπλασιάσει εκ νέου για το 2023, με την διαφορά να παραμένει πολύ μεγάλη.

Αντίστοιχα στο Champions League, η UEFA έριξε το βραβείο για τη νικήτρια ομάδα στις Γυναίκες από τις 250.000 ευρώ (2019) στις 150.000, διατηρώντας όμως στα 19 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο μπόνους των Ανδρών.

Η FIFA εξηγεί ότι τα ποσά θα αυξάνονται συνεχώς στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ως επιβράβευση για την διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητά του, ενώ η UEFA διευκρινίζει ότι τα χρήματα έχουν αυξηθεί στους προηγούμενους γύρους του Champions League των Γυναικών, άρα τα τελικά έσοδα είναι μεγαλύτερα.

Στο Κύπελλο Αγγλίας (μην ξεχνάμε ότι η έρευνα έγινε από βρετανικό μέσο), η νικήτρια ομάδα στους Άνδρες φέτος θα πάρει 2,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη των Γυναικών μόλις 29.000 ευρώ.

Η αγγλική ομοσπονδία υποστηρίζει μέσω εκπροσώπου της (και κανείς δεν μπορεί να της δώσει άδικο) ότι «τα βραβεία καθορίζονται από τα χρήματα που δημιουργούνται μέσω εμπορικών χρήσεων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων».

Οι μεγάλες διαφορές στο ποδόσφαιρο εντοπίζονται και στο γκολφ (περί το ένα εκατομμύριο ευρώ μεταξύ Ανδρών και Γυναικών) και τα φετινά βραβεία επηρεάζονται σε αρκετά αθλήματα από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι εξαιρέσεις, όμως, επιβεβαιώνουν έναν κανόνα και μια διαδικασία (ρεαλιστικής) εξισορρόπησης που θέλει ακόμα δουλειά και η οποία ξεκίνησε το 1950 με την ιππασία και συνεχίστηκε με τένις, μπάντμπιντον, στίβο, βολεϊ, πόλο, χειμερινά αθλήματα και επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Ισότητα στις πράξεις, όχι (μόνο) στα λόγια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα