Όσα έκανε και... δεν έκανε ο Μπερτομέου στην EuroLeague
- Ένα νέο μονοπάτι χωρίς επιστροφή
- Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ & Περιστέρι στους πιονέρους
- Ο διχασμός και τα λεφτά του Champions League
- Οι Λόντον Τάουερς και το άνοιγμα στις μεγάλες αγορές
- Οι φωνές από Σερβία και τα εκατομμύρια της Βίρτους
- Ο Παναθηναϊκός και το BCL
- Η στήριξη των 10 ομάδων στον Μπερτομέου εις βάρος του ΠΑΟ
- Οι ομάδες θεώρησαν πως πλήρωσαν πολλά
- Η μυστική συνάντηση στην Αθήνα και η αντίστροφη μέτρηση
- Οι ομάδες - μέτοχοι αποφάσισαν κι έδειξαν την έξοδο
Η σεζόν 2000-01 ήταν, αν μη τι άλλο μια παράξενη εποχή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ που ανέδειξε δυο πρωταθλήτριες Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων. Η Βίρτους Μπολόνια κατέκτησε την EuroLeague σε σειρά τελικών με την Ταού ενώ η Μακάμπι κυριάρχησε στο Final 4 της Σουπρολίγκας που διοργάνωσε για τελευταία φορά η FIBA Europe στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού.
Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο Τζόρντι Μπερτομέου και ο Εδουάρντο Πορτέλα χρησιμοποίησαν ως όχημα την ULEB, την Ένωση των Επαγγελματικών Λιγκών της Ευρώπης, πείθοντας ορισμένους από τους σημαντικότερους ιδιοκτήτες - παράγοντες ομάδων της ηπείρου να τους ακολουθήσουν, υποσχόμενοι ότι θα δημιουργούσαν μια διοργάνωση με ξεχωριστή λάμψη και περισσότερα οφέλη για τα κλαμπ. Ήταν η EuroLeague.
Ένα νέο μονοπάτι χωρίς επιστροφή
O Καταλανός δικηγόρος Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη ως Εκτελεστικός Διευθυντής της νέας διοργάνωσης στο ισπανικό περιοδικό Gigantes del Basket τον Σεπτέμβριο του 2000, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στους στόχους της EuroLeague που είχε απέναντί της την FIBA Europe.
«Είναι ξεκάθαρο ότι θα βαδίσουμε σε ένα μονοπάτι στο οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Είμαστε η καλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη και πρέπει να το δείξουμε. Υπάρχει τεράστια ποιότητα σε αυτή τη διοργάνωση, πρέπει να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα, τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και στο κομμάτι της προώθησης της EuroLeague. Θέλουμε να ηγηθούμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ» δήλωνε τότε ο Μπερτομέου, ο οποίος είχε μοιραστεί τη μεγαλύτερη ανησυχία του: «Όλες οι ομάδες να αποκτήσουν κοινή νοοτροπία. Τη νοοτροπία της λίγκας. Μιλάμε για διαφορετικά κλαμπ με παράδοση στην Ευρώπη που πρέπει να συμβαδίσουν στα νέα δεδομένα»
Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ & Περιστέρι στους πιονέρους
Για την ιστορία, οι ομάδες της πρώτης EuroLeague ήταν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Περιστέρι, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Τάου, Εστουδιάντες, Φορτιτούντο Μπολόνια, Βίρτους Μπολόνια, Μπένετον Τρεβίζο, Βερόνα, Ζαλγκίρις, Ζαντάρ, Τσιμπόνα, Αγία Πετρούπολη, Σαρλερουά, Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Οβαρένσε, Μπούντουτσνοστ, Λόντον Τάουερς, Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης και Λουγκάνο.
Έπειτα, λοιπόν από 21 χρόνια κι ενώ στο μεσοδιάστημα η EuroLeague εξελίχθηκε στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης -δίχως όμως να απουσιάζουν οι «φωνές» και τα παράπονα, ο Μπερτομέου αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και CEO το επόμενο καλοκαίρι, έπειτα από την απόφαση των 13 ομάδων - μετόχων στη Γενική Συνέλευση της Βαρκελώνης το διήμερο 18-19/10, προσδοκώντας σε αύξηση 200% όπως αποκάλυψε το Gazzetta.
Ο διχασμός και τα λεφτά του Champions League
Ο κόσμος του μπάσκετ διχάστηκε στις αρχές των 00s, βλέποντας παράλληλα την εκτόξευση των οικονομικών δεδομένων στο Champions League, την αντίστοιχη διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης ευελπιστούσαν πως κάτι παρόμοιο θα συνέβαινε και στο μπάσκετ, ακολουθώντας τελικά τον δρόμο που άνοιξε ο Μπερτομέου και ο Πορτέλα. Πλέον οι ίδιες οι ομάδες θα ήταν υπεύθυνες ώστε η νέα λίγκα να κριθεί πετυχημένη. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια ένωση δυνάμεων, μια σύμπραξη και άπαντες κλήθηκαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του νέου project, με την ULEB να συντονίζει και να υλοποιεί το ενδιαφέρον ενός γκρουπ ομάδων για τη μεγάλη αλλαγή. «Δεν λέμε ότι η FIBA είναι κακή. Απλώς εμείς πιστεύουμε πως η καλύτερη επιλογή είναι να αποφασίζουν απευθείας οι ενδιαφερόμενες ομάδες» διέτεινε ο Μπερτομέου...
Οι Λόντον Τάουερς και το άνοιγμα στις μεγάλες αγορές
Οι Λόντον Τάουερς -με πρόεδρο τον άλλοτε μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κωστή Ζομπανάκη παρατάχθηκαν στην πρώτη EuroLeague της σεζόν 2000-01 ενώ εκείνη η νίκη στην πρεμιέρα επί της Φρανκφούρτης με 86-61 συνιστά, μέχρι σήμερα τη μοναδική αγγλικής ομάδας στη διοργάνωση. Ακολούθησαν 23 συνεχόμενες ήττες (0-9 την πρώτη χρονιά, 0-14 τη δεύτερη) και οι Άγγλοι… χαιρέτησαν. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο συμμετοχής αγγλικής ομάδας στην EuroLeague παραμένει συνεχώς στην ατζέντα, δίχως όμως να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη. Τα επόμενα χρόνια ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε άνοιγμα στις μεγάλες αγορές, ιδίως σε αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Νοέμβριο του 2020, η EL έδωσε εγγυημένα συμβόλαια στην Μπάγερν Μονάχου και τη Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ. Επίσης, η Άλμπα Βερολίνου έχει εξασφαλίσει διετή wild card.
Η αποτυχία στο Final 4 του Λονδίνου
Η EuroLeague είχε αναθέσει τη διεξαγωγή του Final 4 στο Λονδίνο, το 2013 και το 2014 εντούτοις η εμπορική αποτυχία της πρώτης χρονιάς -όταν ο Ολυμπιακός έκανε το back-to-back στην Ο2 Arena είχε ως αποτέλεσμα να πάρει πίσω τη διοργάνωση της επόμενης! «Θεωρώ πως σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αλαζονεία από την πλευρά της EuroLeague. Πίστεψαν πως το Final 4 ήταν από μόνο του σημαντικό προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Στην πραγματικότητα, όμως η Αγγλία είναι μια χώρα που δεν προσελκύει κοινό στο μπάσκετ. Οι άνθρωποι της EuroLeague ένιωσαν τεράστια έκπληξη για αυτή την αδιαφορία όμως δεν θα έπρεπε! Μην ξεχνάτε, επίσης πως το Λονδίνο είναι μια πολύ… δύσκολη πόλη για να πουλήσει κανείς εισιτήρια για οποιοδήποτε event. Εξάλλου, διεξάγονται τόσες πολλές εκδηλώσεις όσο σε καμία άλλη χώρα του κόσμου! Ουδείς έδωσε πραγματική σημασία εκείνο το τριήμερο, εκτός από μια μικρή μερίδα μπασκετικών φιλάθλων» είχε αναφέρει σχετικά μιλώντας στο Gazzetta o δημοσιογράφος, Μαρκ Γουντς της Herald.
Η αλλαγή στο φορμάτ και το «όλοι εναντίων όλων»
Το πρότζεκτ του «όλοι εναντίον όλων, σε έναν μαραθώνιο κανονικής περιόδου στην EuroLeague» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2016-17, αναδεικνύοντας το δίκαιο του πράγματος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα η αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 συνεπάγεται πως κάθε οργανισμός δίνει τουλάχιστον 34 αγώνες στην EuroLeague. Τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά το σύστημα διεξαγωγής δίνουν την ευκαιρία στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν περισσότερο τη διοργάνωση ενώ τα νούμερα σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο αφού ο κόσμος έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο πρώτος γύρος δεν είχε την παραμικρή σημασία.
Οι φωνές από Σερβία και τα εκατομμύρια της Βίρτους
Το ζήτημα όσον αφορά την Αδριατική Λίγκα είναι πως μόνο ο νικητής εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην EuroLeague. Ομάδες, λοιπόν όπως ο Ερυθρός Αστέρας ή η Παρτιζάν που παρεμπιπτόντως, συμμετείχε στην EuroLeague για 14 συνεχόμενα χρόνια, δεν έχουν δεδομένη παρουσία στον θεσμό. Είναι χαρακτηριστικό πως τη σεζόν 2018-19 η Σερβία δεν είχε ομάδα στη διοργάνωση, αφού η Μπουντούτσνοστ ήταν εκείνη που κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα κι εν συνεχεία, έπαιξε στην EuroLeague. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς και ο ομόλογός του στην Παρτιζάν, Οστόγια Μιχαήλοβιτς διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία πως οι Σέρβοι αξίζουν πολυετή συμβόλαια στη διοργάνωση.
«Δεν είναι μυστικό. Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι της EuroLeague και να παίξουμε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση. Όχι να παίξουμε μια ή δυο σεζόν! Θέλουμε να παλέψουμε για μια μακροχρόνια θέση. Να υπάρχει συνέχεια» είχε αναφέρει επί του θέματος ο Μιχαήλοβιτς μιλώντας στο Gazzetta. Όσον αφορά τη Βίρτους, οι Ιταλοί έχουν δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στην Μπολόνια παίκτες όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς και ο Μάρκο Μπελινέλι, δίχως όμως να έχουν την ευκαιρία να παίξουν στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Κι όλα αυτά ενώ πέρσι κατέκτησαν το πρωτάθλημα απέναντι στην Αρμάνι. Τη μοναδική ιταλική ομάδα που συμμετέχει στην EuroLeague και έφτασε ως το Final 4...
Ο Παναθηναϊκός και το BCL
Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος προχώρησε στο παρελθόν σε ολομέτωπη επίθεση κατά της EuroLeague και προσωπικά του Τζόρντι Μπερτομέου, κάνοντας αναφορά στα οικονομικά της διοργάνωσης, τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων και τις διαιτητικές αδικίες που, σύμφωνα με τον ίδιο έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός σε βάθος χρόνου. Ανέφερε, δε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ πως «το Basketball Champions League είναι έτοιμο να σβήσει την EuroLeague», κατηγορώντας τον Μπερτομεόυ ότι δεν υπήρχε διαφάνεια στα οικονομικά και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συντηρούν την Ευρωλίγκα και μας το παίζει μάγκας ο Τζόρντι». Στο περιθώριο του Final 4 του BCL που διεξήχθη στην Αθήνα το 2018 συναντήθηκε με την πλευρά της FIBA κι ενώ προηγουμένως είχε ρίξει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή του Παναθηναϊκού στην EuroLeague. Ουσιαστικά, ήταν οι πρώτες επίσημες «φωνές» κατά του τρόπου λειτουργίας της διοργάνωσης και του ίδιου του Μπερτομέου...
Η στήριξη των 10 ομάδων στον Μπερτομέου εις βάρος του ΠΑΟ
Τον Μάιο του 2018 κι ενώ είχε κορυφωθεί η κόντρα της EL με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, οι 10 εκ των 11 ομάδων που έχουν υπογράψει εγγυημένα συμβόλαια, ζήτησαν την παραμονή του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση αλλά την αποπομπή του προέδρου της! «Τα 10 σωματεία, όπως το Συμβούλιο ECA και η διοίκηση της EuroLeague, επαναλαμβάνουν την επιθυμία τους ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και η ιστορία της ομάδας δεν πρέπει να υπονομεύονται από την αξιοθρήνητη συμπεριφορά ενός ατόμου» ανέφερε, μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση. Οι 10 ομάδες θεώρησαν ουσιαστικά πως ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρόταν με... λάθος τρόπο ωστόσο με την κίνηση αυτή έδειξαν πίστη στο έργο του Μπερτομέου, αλλάζοντας τη στάση τους έπειτα από τρία χρόνια...
Οι ομάδες θεώρησαν πως πλήρωσαν πολλά
Η σεζόν 2019-2020 έληξε άδοξα, πρόωρα και εκτός παρκέ. Η διακοπή στις 13/3 λόγω της έξαρσης του κορονοϊού ήταν αρχικώς προσωρινή και… μέχρι νεωτέρας, ωστόσο η πανδημία έριξε τίτλους τέλους στη διοργάνωση -όπως φυσικά και για το EuroCup στις 25/5. Η EuroLeague δέχτηκε δίχως να κάνει πίσω την απαίτηση της ELPA (Ένωση Παικτών) ώστε να δοθεί το 80% των συμβολαίων, μολονότι οι δραστηριότητες είχαν διακοπεί από τον Μάρτιο, με τις ομάδες να θεωρούν πως πλήρωσαν πολλά περισσότερα από όσα έπρεπε.
Η μυστική συνάντηση στην Αθήνα και η αντίστροφη μέτρηση
Το Gazzetta αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο τη μυστική συνάντηση επτά ομάδων στην Αθήνα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους κατά του Τζόρντι Μπερτομέου. Εκπρόσωποι των Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Ζαλγκίρις Κάουνας συζήτησαν για αρκετές ώρες τις αμφιβολίες τους για την δομή της Euroleague, τον τρόπο λειτουργίας της και φυσικά τα οικονομικά δεδομένα που διαχειρίζεται, μιας και στα ταμεία των ομάδων μπαίνουν ελάχιστα έσοδα. Οι συγκεκριμένες ομάδες εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τα παραπάνω ζητήματα και εύλογες απορίες στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Μπερτομέου στην έκτακτη Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες στη Βαρκελώνη.
Οι ομάδες - μέτοχοι αποφάσισαν κι έδειξαν την έξοδο
Ακολούθησαν συνεχόμενες συνελεύσεις μέχρι τις 26 Απριλίου 2021, όταν οι ομάδες - μέτοχοι αποφασίστηκε πως πλέον θα συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Το βράδυ της Τρίττης 19/10 ήταν ιστορικό από τη στιγμή πήραν την πρώτη μεγάλη απόφαση. Την αποχώρηση του Μπερτομέου από τη θέση του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή το καλοκαίρι του 2022, ύστερα από 22 χρόνια...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.