Οι «ελίτ» παίκτες που έκλεισαν την καριέρα «σπίτι» τους

Ευαγγελος Στελλάκης
Οι «ελίτ» παίκτες που έκλεισαν την καριέρα «σπίτι» τους

bet365

Με αφορμή την επιστροφή του Μαρκ Γκασόλ στη Χιρόνα, το Gazzetta θυμάται κι άλλες περιπτώσεις σπουδαίων παικτών που επέλεξαν να βάλουν «τελεία» στην διαδρομή τους με... επιστροφή στις ρίζες.

Εδώ και μερικές ημέρες, ο Μαρκ Γκασόλ βρίσκεται και πάλι στην Καταλονία, ούτως ώστε να αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία των ισπανικών λιγκών με τα χρώματα της Χιρόνα. Ο 36χρονος σέντερ έπαιξε στο NBA από το 2008 έως το 2021 κι ήταν «μέσα» σε πολλές μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας. Προτού εκκινήσει αυτό το εντυπωσιακό ταξίδι, ο Ισπανός ψηλός είχε ξεχωρίσει για μια διετία (2006-08) με την Χιρόνα. Η πρωταθλήτρια του EuroCup το 2007 έπαψε να υπάρχει το 2013, αλλά μερικούς μήνες αργότερα, με πρωτοβουλία του Μαρκ, μια νέα ομάδα εμφανίστηκε στην πόλη: η Κλαμπ Μπάσκετ Χιρόνα 2014 (αρχικά είχε ονομαστεί Κλαμπ Μπάσκετ Μαρκ Γκασόλ), όπως είναι το πλήρες όνομα της. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια της παραδοσιακής Χιρόνα. Ο Γκασόλ προεδρεύει στο συγκεκριμένο εγχείρημα και πλέον θέτει εαυτόν και στην διάθεση του κόουτς της ομάδας, Κιμ Κόστα!

Στα μέρη μας, είδαμε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη τον Γιάννη Μπουρούση να τραβά το χέρι του από το πόμολο της πόρτας της απόσυρσης, αποφασίζοντας να βοηθήσει την ομάδα της Καρδίτσας στην Α2. Στα 38 του χρόνια και μετά από μια μεγάλη καριέρα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια κι Αρμάνι, μεταξύ άλλων, ο Καρδιτσιώτης σέντερ βρήκε μια νέα πρόκληση, θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα της πόλης στο στόχο της ανόδου στην Basket League. Ο «Μπούρου» είχε παίξει μπάσκετ μόνο στις ακαδημίες του Γυμναστικού Συλλόγου Καρδίτσας, μέχρις ότου έγινε επαγγελματίας το καλοκαίρι του 2001. 20 χρόνια μετά, είναι ξανά στο μέρος όπου γεννήθηκε για να βάλει την... πινελιά του που αν μη τι άλλο είναι γεμάτη εμπειρία και ποιότητα.

Πάντως, ο Μπουρούσης δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2017, ο 3 φορές πρωταθλητής Ευρώπης Αντώνης Φώτσης εγκατέλειψε το επαγγελματικό μπάσκετ. Ωστόσο ο 40χρονος πλέον φόργουορντ το διατηρεί ως χόμπι, καθώς την τελευταία τετραετία παραμένει πιστός στον Ηλυσιακό. Ο άλλοτε διεθνής ψηλός είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στο κλειστό στου Ζωγράφου, το οποίο πλέον φέρει το όνομα του. Ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα τεσσάρια που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ, συνεχίζει να προσφέρει στην ομάδα της γειτονιάς του, στα παρκέ των μικρών κατηγοριών (Β'-Γ' Εθνική).

3

 

Ένα σπάνιο αλλά όχι ανύπαρκτο φαινόμενο

Το να κλείνουν μεγάλοι αθλητές μια αξιόλογη καριέρα σε ομάδες της πόλης τους, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν παραδείγματα.

Ο Αργεντινός σέντερ Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο οποίος τη σεζόν 1998-99 είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό κι ύστερα έκανε μια σημαντική καριέρα 5 ετών στο NBA, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του διαδρομή στην Ατένας της Κόρντομπα (1993-98). Επέστρεψε στην ομάδα που «ανδρώθηκε» τον Ιανουάριο του 2013, σε ηλικία 38 ετών κι έπειτα από τριετή αποχή από το άθλημα, προκειμένου να βοηθήσει με την εμπειρία του στην frontline. Ο διεθνής ψηλός έβαλε «τελεία» στην πορεία του, φορώντας τη φανέλα της ομάδας από τη γενέτειρα του.

2

Ακόμη ένας παίκτης που 'χε περάσει από την Ελλάδα (ΑΕΚ τη σεζόν 2001-02) είναι ο Γάλλος φόργουορντ Τζιμ Μπιλμπά. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1993 με την Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, προτού διακριθεί στο κορυφαίο επίπεδο και με την Εθνική Γαλλίας, είχε φτιάξει το όνομα του ως παίκτης της Σολέ (1988-1992). Έπαιξε ακόμη σε Ταού και Βιλερμπάν, αλλά στα 34 του γύρισε στην... αγαπημένη του Σολέ στην δυτική πλευρά της Γαλλίας, για να κρεμάσει εκεί τα sneakers του. Μάλιστα, από το 2008 έως το 2014, μετά την απόσυρση του, υπηρέτησε το σύλλογο από το πόστο του assistant coach, αποδεικνύοντας την αφοσίωση του.

2

Η ΑΕΚ συνεχίζει να έχει την... τιμητική της, καθώς στην λίστα βρίσκεται κι ο Ρόκο Ούκιτς, ο οποίος είχε αγωνιστεί με επιτυχία και στον Παναθηναϊκό (2012-2014). Ο Κροάτης point-guard συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό μέσω της ΚΚ Σπλιτ (2000-2005), προτού μεταπηδήσει στην Ταού κι ακολουθήσει μια σημαντική καριέρα σε Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε αλλά κι ΝΒΑ. Τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στην ομάδα της πόλης του και στα 38 του χρόνια πλέον παραμένει μια ποιοτικότατη λύση για την Σπλιτ. Φέτος μάλιστα στην Αδριατική είναι σαν... το παλιό καλό κρασί και μετρά 10.3 πόντους και 3.3 ασίστ ανά 27 λεπτά!

2

Ο Μίρζα Τελέτοβιτς είναι επίσης εν ενεργεία παίκτης για λογαριασμό της ομάδας της πόλης του. Ο 36χρονος είχε βρεθεί στην Τουρμπίνα Γιαμπλάνιτσα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως έφηβος, πριν ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, η οποία ήταν πλούσια και περιελάμβανε τις Σλόμποντα, Οστάνδη, Μπασκόνια, Νετς, Σανς και Μπακς. Το 2018 είχε αποσυρθεί λόγω θρόμβωσης στους πνεύμονες, αλλά εδώ και μερικούς μήνες έχει φορέσει ξανά τη φόρμα του, ενισχύοντας την Τουρμπίνα στην δεύτερη κατηγορία της Βοσνίας. Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το story του; Είναι συμπαίκτης με τον 13χρονο γιο του!

3

Ο επί σειρά ετών «Ευρωλιγκάτος» και γεννημένος στην Λιουμπλιάνα, Έραζεμ Λόρμπεκ, έπαιξε από τα 15 ως τα 18 του στις ακαδημίες της Ολίμπια καθώς και στην ομάδα Β' του συλλόγου. Φυσικά, γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε κυρίως μέσω της Φορτιτούντο Μπολόνια (2003-2006), ενώ υπήρξε για μια πενταετία στέλεχος της Μπαρτσελόνα (2009-2014), πανηγυρίζοντας τον τίτλο της EuroLeague στο Παρίσι το 2010. Οι τραυματισμοί στο γόνατο τον οδήγησαν σε πρόωρη απόσυρση (30 ετών, το 2014), ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα (2018), επιχείρησε το comeback για να βοηθήσει την αγαπημένη του Ολίμπια. Φόρεσε τη φανέλα της όμως σε μόλις ένα ματς και λίγο καιρό αργότερα αποχαιρέτισε οριστικά το μπάσκετ.

1

Η λίστα - αν και σίγουρα υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις - ολοκληρώνεται με τον Φινλανδό σούτινγκ γκαρντ, Πέτερι Κόπονεν. Ο επί σειρά ετών διεθνής σουτέρ (συμμετοχή σε 4 EuroBasket κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο) επέλεξε τον περασμένο Αύγουστο να αφήσει την περιήγηση στην Γηραιά Ήπειρο, επιστρέφοντας στο μέρους όπου γεννήθηκε: το Ελσίνκι. Ενισχύει πια τους Ελσίνκι Σίγκαλς, μετά από μια καριέρα έξι ετών στην EuroLeague (155 αγώνες) με αποκορύφωμα την διετία του στην Μπαρτσελόνα. O βετεράνος περιφερειακός έπαιξε ακόμη σε Βίρτους Μπολόνια, Χίμκι, Μπάγερν και εσχάτως Ρέτζιο Εμίλια κι αν και θα έλεγε κανείς πως θα μπορούσε να σταθεί ακόμη σε κάποια σημαντική ευρωπαϊκή λίγκα, αποφάσισε να γυρίσει στον τόπο του, όπου τον λατρεύουν (7 φορές κορυφαίος Φινλανδός παίκτης της χρονιάς).

3

Τέλος, αξιοσημείωτη κι η επιστροφή του επί μια εξαετία NBAer (2002-08) Γκόρνταν Γκίριτσεκ στην Τσιμπόνα τον Δεκέμβριο του 2010, η οποία κράτησε μόλις για μερικούς μήνες. Ο Κροάτης ήταν τότε παίκτης των 2 εκατ. ετησίως στη Φενέρμπαχτσε, αλλά πήρε τον δρόμο της επιστροφής στα 33 του, για να βοηθήσει την ιστορική Τσιμπόνα σε μια κρίσιμη και προβληματική καμπή της ιστορίας της. Μπορεί τότε οι Κροάτες να βρίσκονταν στην EuroLeague, αλλά δεν τους ξαναείδαμε ποτέ έκτοτε, με τον σύλλογο να ακολουθεί καθοδική πορεία. Ο Γκίριτσεκ αποσύρθηκε, όπως και να 'χει, φορώντας τη φανέλα της ομάδας με την οποία συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη και στέφθηκε επτά φορές πρωταθλητής στη χώρα του (1993-2001).

2

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα