Σαμοντούροβ: Αυτός είναι ο 16χρονος που θέλουν οι «αιώνιοι», η Μπαρτσα και η Μπανταλόνα!

Σαμοντούροβ: Αυτός είναι ο 16χρονος που θέλουν οι «αιώνιοι», η Μπαρτσα και η Μπανταλόνα!

bet365

Το Gazzetta ξανανοίγει τον φάκελο του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ, που δείχνει ολοένα και πιο συχνά ότι έχει όλο το «πακέτο» για να αποτελέσει το νέο “big thing” του ελληνικού μπάσκετ. Πως ξεκίνησε, η επίδραση του Χατζηβρέττα, αλλά και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Οι πιο μυημένοι στα μπασκετικά δρώμενα, τους τελευταίους μήνες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει το όνομά του. Άλλωστε, από το περασμένο καλοκαίρι οι μετοχές του βρίσκονται σε συνεχόμενα limit-up και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου διανύει τους τελευταίους μήνες στην ακαδημία ΔΕΚΑ, η οποία τον ανέδειξε και τον σύστησε στο κοινό του αθλήματος.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, που στις 20 του τρέχοντος Απριλίου θα συμπληρώσει τα 17 του χρόνια και ήδη έχει αποτελεί το «μήλον της έριδος» για τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αθήνας και της Βαρκελώνης. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα και την Μπανταλόνα.

Η ακύρωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων για δύο διαδοχικά καλοκαίρια (2020 και 2021) ελέω πανδημίας αλλά και η εξάμηνη καραντίνα της περιόδου 2020-21, ήταν οι λόγοι που το νέο σπουδαίο project του ελληνικού μπάσκετ, άργησε να κάνει κάνει αισθητή την απουσία του.

Η περυσινή συμμετοχή του στην τελική φάση του παιδικού (2η θέση, MVP, 1ος σκόρερ και ριμπάουντερ) και του εφηβικού πρωταθλήματος (3η θέση και μέλος της καλύτερης πεντάδας), του έδωσε την ευκαιρία να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και να αναγκάσει πολλούς ατζέντηδες να στρώσουν χαλί στα πόδια του για να επιδιώξουν αποκλειστική συνεργασία.

 

Ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και έχων γεωργιανές ρίζες, όμως, ψιλόλιγνος και μελαχρινός power forward (2,09), είχε δώσει εδώ και αρκετό καιρό τον λόγο του στην Lotsos Sports, έχοντας χτίσει μία προσωπική σχέση με τον Νίκο και τον Ευθύμη Λώτσο, οι οποίοι τον προσέγγισαν πριν από περίπου 2,5 χρόνια, όταν ο “Samo” ήταν 14 ετών και είχε κληθεί στην Εθνική παμπαίδων.

Ποιος είναι, όμως, ο σούπερ ταλαντούχος ψηλός που γαλουχήθηκε στα χέρια του βετεράνου διεθνούς άσου, Νίκου Χατζηβρέττα και μετά και την εντυπωσιακή του παρουσία του στο τουρνουά Rising Stars της ΕΟΚ (1η θέση για την ΔΕΚΑ και δική του πρωτιά σε πόντους, ριμπάουντ και κοψίματα), πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο;

Το Gazzetta έψαξε την ιστορία του, μίλησε με ανθρώπους που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις και μετά την πρώτη παρουσίαση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Βασίλης Βλαχόπουλος, καταγράφει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς του ελληνικού μπάσκετ.

Το ξεκίνημα στο μπάσκετ

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μένει μαζί με τους γονείς του και τα δύο αδέλφια του (ο Άγγελος είναι 13 και Λεωνίδας 12 ετών) στον Εύοσμο. Ο πατέρας του, Ντένις, έχει ρίζες από την Γεωργία και εργάζεται στην οικοδομή, ενώ η μητέρα του Άννα, που είναι και ο «βράχος» της οικογένειας, έχει κάνει διάφορες δουλειές και τώρα εκτελεί χρέη ταμία σε κατάστημα της περιοχής.

Ο πρωτότοκος γιος τους γράφτηκε στην ακαδημία ΔΕΚΑ από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, το καλοκαίρι του 2015. Οι πρώτες προπονήσεις του στο μπάσκετ, είχαν γίνει λίγους μήνες πριν κι ενώ ο μικρός είχε μόλις κλείσει τα δέκα του χρόνια, στα τμήματα υποδομής της τοπικής Δόξας Ελπίδος. Δεν πρόλαβε να βγάλει δελτίο, όμως, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πρώτος του σύλλογος συγχωνεύτηκε με τον Κρόνο και κάπως έτσι γεννήθηκε η ομάδα που τον ανέδειξε και στην οποία αγωνίζεται την δεδομένη στιγμή.

Ο ιδρυτής της ακαδημίας ΔΕΚΑ, Νίκος Χατζηβρέττας διέκρινε αμέσως τα ξεχωριστά σωματοδομικά χαρακτηριστικά του νεαρού (ήταν αρκετά ψηλός και μακρύς για το ύψος του, είχε την δυνατότητα να τρέξει γρήγορα και να ελέγξει πολύ αποτελεσματικά την κίνηση του κορμιού του) και μόλις γνώρισε και τους γονείς του (1,88 είναι το ύψος του μπαμπά και 1,92 το αντίστοιχο της μαμάς), κατάλαβε ότι είχε «χτυπήσει» φλέβα χρυσού.

Το σπουδαιότερο με το «παιδί θαύμα» από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όμως, ήταν ο χαρακτήρας του και η διάθεσή του να μάθει μπάσκετ και να βελτιώνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ’ ότι δυσκολευόταν αρκετά από τις επαφές, λόγω της αδύνατης σιλουέτας του, δεν έχανε καμία προπόνηση, είχε εξαιρετική συγκέντρωση και ωριμότητα για το νεαρό της ηλικίας και συνάμα προχωρημένη αντίληψη του παιχνιδιού.

Όντας κλειστό και προσγειωμένο παιδί που προτιμούσε τους χαμηλούς τόνους, στην μικρή κοινωνία της ακαδημίας βρήκε μία δεύτερη οικογένεια αλλά και το προστατευμένο περιβάλλον, που του επέτρεψε να καλλιεργήσει έντονα στοιχεία όπως το πείσμα και η ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα να διοχετεύει την αγάπη σε συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα. Το μεγάλο «μπάμ» έγινε από τα 13 έως τα 15 του χρόνια, οπότε κι έριξε το πολύ μπόι, ξεπερνώντας τα δύο μέτρα.

Τότε ήταν που η δουλειά που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια στην διδασκαλία των βασικών του μπάσκετ, άρχισε να αποδίδει καρπούς! Σε τέτοιο σημείο, που σωματικά, μέσα σε δύο χρόνια ο Σαμοντούροβ ξεχώριζε «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα» εντός παρκέ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να τρέχει άνετα με την μπάλα, να έχει ευχέρεια στον χειρισμό της και καταπληκτικές κινήσεις με πρόσωπο και με πλάτη στο καλάθι και με λίγα λόγια να παραπέμπει σε ένα πληθωρικό και πολυτάλαντο νεαρό μπασκετμπολίστα με σπουδαίες προδιαγραφές.

Θέλει να αποχαιρετήσει την ΔΕΚΑ ανταποδίδοντας την βοήθεια

Ο παλαίμαχος διεθνής πρώην άσος του Αίαντα, του Ηρακλή, της ΤΣΣΚΑ, του Παναθηναϊκού και του Άρη, δεν άργησε καθόλου να αντιληφθεί ότι το prospect που είχε στα χέρια του, ήταν τόσο ξεχωριστό που ήταν φύσει αδύνατον να μακροημερεύσει στην ομάδα του. Από ένα σημείο και μετά, λοιπόν, όταν σιγουρεύτηκε και για τον χαρακτήρα, την δεκτικότητά και γι’ αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “work ethic”, θέλησε να τον ρίξει πρόωρα στα βαθιά για να προλάβει να του μεταδώσει όλα τα εφόδια που θα του είναι απαραίτητα στο επόμενο επίπεδο.

Από την ηλικία των 15 ετών, λοιπόν, ο πέραν της παιδικής ομάδας, ο Αλέξανδρος παίζει στο εφηβικό και στον ανδρικό τμήμα της ομάδας και μέσα από αυτή την διαδικασία έχει καταφέρει να αποκτήσει μία εξαιρετική νοοτροπία για αθλητή των προσόντων του και της ηλικίας του. Πέραν της σεμνότητας και της ομαδικότητας που τον χαρακτηρίζουν, ακούει με θρησκευτική ευλάβεια τους προπονητές του, δεν παίρνει βεβιασμένες προσπάθειες και ως μεγαλύτερά του πλεονεκτήματα, προβάλλουν η ορθότητα των αποφάσεων που συνήθως παίρνει μέσα στο γήπεδο και η υπερβολική ωριμότητα και αντίληψη που παρουσιάζει με την μπάλα στα χέρια.

Φέτος, μάλιστα, που η ΔΕΚΑ κάνει πρωταθλητισμό στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (είναι πρώτη στην βαθμολογία με ρεκόρ 11-1 στον 5ο όμιλο) και ο ίδιος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, έχει κερδίσει σημαντικές εμπειρίες κι έχει μάθει να προσαρμόζει το ελάχιστα αναπτυγμένο μυϊκά κορμί του στις επαφές με δυνατότερους αντιπάλους. Η τεράστια εξέλιξή του τον έχει φτάσει στο σημείο που πρέπει πλέον να σκεφτεί το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του, ειδικότερα από την στιγμή που από πέρυσι δέχεται ολοένα και πιο ασφυκτικό pressing από μεγάλες ομάδες.

Ο Νίκος Χατζηβρέττας και οι συνεργάτες του γνωρίζει ότι διανύει τους τελευταίους μήνες συνεργασίας μαζί του και ευελπιστεί ότι πέραν της ανόδου στην Β’ Εθνική και ενδεχομένως της κατάκτησης του εφηβικού πρωταθλήματος, η μετακόμιση του Σαμοντούροβ σε έναν μεγάλο σύλλογο θα ενισχύσει το ταμείο της ακαδημίας με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το πιο ασφαλές και αδιαπραγμάτευτο, όμως, είναι ότι θα διαφημίσει και θα αναγνωρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του.

Γιατί η Ελλάδα και ο Ολυμπιακός έχουν το προβάδισμα

Με δεδομένο ότι ο ψιλόλιγνος νεαρός power forward είναι ένα εσωστρεφές παιδί, που κρατάει χαμηλό προφίλ, δεν αισθάνεται άνετα με την δημοσιότητα και δεν συμμερίζεται, ούτε δείχνει να απολαμβάνει ιδιαίτερα τον θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομά του, άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος καταθέτουν ότι θα δυσκολευτεί αρκετά να αποχωριστεί την μικρή κλειστή κοινωνία της ομάδας του, που αποτελεί το δεύτερό σπίτι του.

Ωστόσο, παρά την μεγάλη του επιθυμία να κάνει καριέρα και να «αλλάξει πίστα», ανεβάζοντας την στάθμη του ανταγωνισμού και δίνοντας παράλληλα οικονομικές «ανάσες» στην οικογένειά του, η απόφασή του δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το οικονομικό σκέλος. Αν ο Αλέξανδρος πειστεί ότι η περαιτέρω παραμονή του για έναν ακόμη χρόνο ή η μεταγραφή του σε ελληνικό σύλλογο μικρότερου βεληνεκούς που θα του δώσει άμεσα χρόνο συμμετοχής θα βοηθήσει περισσότερο στην μπασκετκή του ανάπτυξη, τότε η οικογένειά του θα τον στηρίξει απόλυτα σε αυτή του την απόφαση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η παραμονή σε ελληνικό έδαφος (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (τα αγγλικά του, επιπροσθέτως, δεν είναι προχωρημένα, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά μαθήματα), εκτός και η Μπαρτσελόνα καταλήξει στο ότι το ταλέντο του είναι τόσο δυσεύρετο και αποφασίσει να ξοδέψει πολύ σοβαρά χρήματα για να τον «αναγκάσει» να ξενιτευτεί, τακτοποιώντας παράλληλα και την οικογένειά του.

Όπως γίνεται αντιληπτό η περίπτωση της Μπανταλόνα δύσκολα θα τον απασχολήσει σοβαρά, οπότε καταλήγουμε σε μία εκ των ελληνικών ομάδων. Σοβαρό ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ο Προμηθέας, το Περιστέρι και ο Άρης (στη λογική του να του δώσουν χρόνο να παίξει αμέσως), αλλά δύσκολα μπορούν να «κοντράρουν» τους «αιώνιους» που έχουν «ενοχλήσει» τους εκπροσώπους του.

Κάπως έτσι, λοιπόν, δια της ατόπου απαγωγής φτάνουμε στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εκφράσει από το περασμένο καλοκαίρι το ενδιαφέρον τους, καταβάλλοντας μία ανεπιτυχή προσπάθεια να τον κατεβάσουν στον Πειραιά. Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, τον επισκέφτηκαν στην Θεσσαλονίκη και για την ώρα δείχνουν να έχουν αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα από τους «πράσινους» που λόγω του διοικητικού μοντέλου της τελευταίας διετίας και της έλλειψης αποθεματικού για μία τεράστια επένδυση για το μέλλον, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα που κατ’ ουσίαν δεν περισσεύουν για έναν παίκτη που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παίξει από του χρόνου στην πρώτη ομάδα.

Κομβικής σημασίας κρίνεται η έκβαση της θέσπισης του νέου κανονισμού που έχει μπει σε διαβούλευση και αφορά στο «διπλό δελτίο». Σε αυτή την περίπτωση ευνοούνται οι Πειραιώτες που θα τον έχουν στην πρώτη ομάδα για όσο διάστημα κρίνουν, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να τον παραχωρούν σε μία μικρότερη ομάδα της Α1 ή της Α2 Κατηγορίας για να πάρει χρόνο συμμετοχής και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον επαναφέρουν για να του δώσουν χρόνο στην πρώτη τους ομάδα ή για να ενισχύσει το εφηβικό στην τελευταία του χρονιά πριν θεωρηθεί άνδρας.

Οι πρωταθλητές, που δεν μπορούν να τον δελεάσουν οικονομικά όσο ο Κυπελλούχος Ελλάδας, ίσως να αυξήσουν το ποσοστό που τους αναλογεί αυτή την στιγμή, αν κι εφόσον δεν περάσει η διάταξη του «διπλού δελτίου».

Για την ώρα, ο ίδιος ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Δεν θα αργήσει καθόλου, όμως, η ώρα του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα