Πολεμιστές (στην καταιγίδα) ετών 17!

Πολεμιστές (στην καταιγίδα) ετών 17!

bet365

Ένα όνειρο που έμοιαζε απατηλό έγινε πραγματικότητα καθώς η ΔΕΚΑ του Νίκου Χατζηβρέττα κατέκτησε αήττητη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και το Gazzetta μίλησε με τον προπονητή, Ιωσήφ Νικολαΐδη, αλλά και φέρνει στη δημοσιότητα το «μότο» της ομάδας.

«Η μοίρα συνάντησε τους πολεμιστές και τους ψιθύρισε.. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην καταιγίδα... Και οι πολεμιστές απάντησαν... ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!!!»

Είναι τα λόγια που γράφτηκαν στο πινάκιο το οποίο «αναρτήθηκε» στα αποδυτήρια της ομάδας λίγα λεπτά πριν τον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων απέναντι στο Περιστέρι. Η αναπόφευκτη συνάντηση της μοίρας με τους πολεμιστές και το μήνυμα ότι σαν καταιγίδα, αυτοί θα γράψουν την ιστορία.

Η ΔΕΚΑ δεν έχει την ιστορικότητα και το αθλητικό βεληνεκές των ομάδων που ανταγωνίζεται. Φρόντισε όμως να σπάσει τα δεσμά της άλλοτε συνοικιακής ομάδας από τον Εύοσμο απλώνοντας τη φήμη της στο πανελλήνιο, ξεπερνώντας κι αυτό που στα τελευταία χρόνια σιγοψιθυριζόταν στη Θεσσαλονίκη. Το γενικό και αόριστο… «κάνει δουλίτσα ο Χατζηβρέττας» δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν επάρκεια γνώσης γι’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη δυτική πλευρά της πόλης. Το νεόκτιστο γήπεδο που παρουσίασε το Gazzetta σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση ενός αθλητικού ονείρου, φθάνοντας στο σημείο υλοποίησης ενός στόχου ο οποίος μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ουτοπικός.

Γιατί η ΔΕΚΑ δεν κατέκτησε απλά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων αλλά το κατάφερε σαν άλλος «μονάρχης» με το εκκωφαντικό 42-0! Σπάνια συναντάς τέτοιο βαθμό εντέλειας σε παιδιά που καλά-καλά δεν έχουν τρίχες στα πόδια τους και προσπαθούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

 

Βέβαια, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι τίτλος τιμής, λειτουργεί περισσότερο σαν επιβράβευση αυτών που μόχθησαν. Η πραγματική επιτυχία της ΔΕΚΑ είναι το background, ο αριθμός των παιδιών που διαβαίνουν το κατώφλι του κλειστού γηπέδου, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο αθλητικό πρόγραμμα που εκπόνησαν και εκτελούν ο Νίκος Χατζηβρέττας και οι συνεργάτες του.

«Είναι το winner spirit, η νοοτροπία του ότι παίζουμε, παλεύουμε για την κάθε φάση κι αυτό το στοιχείο το είχε ο Νίκος και σαν παίκτης. Το πνεύμα του νικητή. Θα φωνάξει όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά γιατί αυτό οφείλει να κάνει. Θεωρώ ότι ο Νίκος είναι ευλογία για έναν προπονητή γιατί σου παρέχει οτιδήποτε. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, έχεις όλες τις ανέσεις. Το βασικό ζητούμενο για έναν προπονητή είναι το γήπεδο και οι ώρες τις προπόνησης. Αν ένας αθλητής θέλει να πάει πρωί-πρωί στο γήπεδο για να προπονηθεί πριν πάει στο σχολείο θα είμαστε εκεί να το ανοίξουμε. Νιώθεις ότι το γήπεδο είναι δικό σου», είπε στο Gazzetta ο Ιωσήφ Νικολαΐδης ο οποίος είναι ο βασικός (αθλητικός) συνεργάτης του «Χάτζη» καθώς είναι ο προπονητής της παιδικής, της εφηβικής και της ανδρικής ομάδας.

Από τις Η.Π.Α. στον Άρη

Η γνωριμία με τον Ιωσήφ βαστά από τις αρχές της χιλιετίας, όταν επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το MountSenario College υπέγραψε στον Άρη, σ’ εκείνη την έντονη συναισθηματικά σεζόν (2001-02) λόγω της κατάστασης των «κίτρινων». Λίγα χρόνια αργότερα μετουσίωσε τις σπουδές του πάνω στη φυσική αγωγή και την αθλητική ψυχολογία ξεκινώντας από το «πανεπιστήμιο» του Θόδωρου Ροδόπουλου, τη SBC. «Ο κόουτς έχει δώσει τη ζωή του στο μπάσκετ. Είναι στη φιλοσοφία του, στη νοοτροπία του αυτή η αφοσίωση και θα έλεγα ότι μας έχει εμφυσήσει σ’ αυτό το πράγματα. Σε αυτό που λέμε ότι τίποτε δεν γίνεται τυχαία, απαιτεί σκληρή δουλειά και αφοσίωση σ’ αυτό που κάνεις. Στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Όλοι κάνουν προπονήσεις αλλά έχει σημασία το πόσο θα επιμείνεις στη λεπτομέρεια. Εκτός του κόουτς Ροδόπουλου, μέντοράς μου είναι ο Δημήτρης Νικολαΐδης».

Πηγαίνοντας στη ΔΕΚΑ ουσιαστικά αφουγκράστηκε το όνειρο του Νίκου Χατζηβρέττα. Αρχικά, αυτό δεν έμοιαζε να περιλαμβάνει την τωρινή εξέλιξη. Το είχε πει ξεκάθαρα και ο ίδιος σ’ εκείνη τη συνέντευξή του στο Gazzetta. «Στόχος μου δεν είναι να βγάλω τον νέο Χατζηβρέττα». Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο πολλαπλασιασμός των παιδιών που ασχολούνται με το άθλημα και η πρόθεση να τους εμφυσήσει σ’ αυτό με τον σωστό τρόπο είναι το κίνητρό του. Με αυτές τις επιταγές «γεννήθηκε» η Ακαδημία.

«Είναι η νοοτροπία και το κλίμα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά, να γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί γι’ αυτούς για να απαιτήσουμε να είναι κι αυτοί εκεί για τους συμπαίκτες τους.. Για παράδειγμα, προσωπικά περιμένω την επόμενη προπόνηση. Η ευχαρίστησή μου είναι να βλέπω γεμάτα και αφοσιωμένα παιδιά, παιδιά που θέλουν να πετύχουν, να βελτιωθούν και να εξελιχθούν όχι μόνο ως αθλητές αλλά και ως χαρακτήρες. Βασικό μέλημά μας είναι να φτιάξουμε συμπαίκτες. Οι νίκες μπορεί να έρθουν μια χρονιά, να μην έρθουν στην επόμενη αλλά η σωστή νοοτροπία, το οικογενειακό κλίμα και το ‘παίζω για τον συμπαίκτη μου’ πάντα πρέπει να είναι εκεί», συμπλήρωσε ο Ιωσήφ Νικολαΐδης.

Σαμοντούροβ

«Ο Αλέξανδρος πάντα θα κάνει αυτό που θα του ζητήσεις»

Βέβαια στα εκατοντάδες παιδιά που θα ιδρώσουν στο παρκέ του γηπέδου, είναι αναπόφευκτο να συναντήσει κανείς και ιδιαίτερα ταλέντα σαν τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν έχουν καταλήξει δεδομένα την επιρροή της εφηβικής ηλικίας, αλλά το όνομά του έχει κυριαρχήσει σε μπόλικους τίτλους λόγω και της πρόσφατης μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό.

«Λόγω χαρακτήρα είναι εύκολη η διαχείριση του Αλέξανδρου γιατί είναι παιδί το οποίο θα κάνει αυτό που θα του ζητήσεις. Αν για παράδειγμα του ζητήσεις σ’ ένα παιχνίδι να μην πάρει ούτε μία προσπάθεια θα το κάνει. Είναι αφοσιωμένος στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και θα ακολουθήσει αυτό που θα κάνει το σύνολο χωρίς δεύτερη σκέψη και κουβέντα. Είναι θέμα χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας του δεν αλλοιώθηκε από τον ντόρο που δημιουργήθηκε. Είναι προσγειωμένος και αφοσιωμένος σ’ αυτό που του ζητούν οι προπονητές, στις απαιτήσεις της ομάδας. Δεν πετάει στα σύννεφα. Μιλούσαμε καθημερινά για το ζήτημα της μεταγραφής, του εξήγησα ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι εύκολο να χάσει το μυαλό του και κατ’ επέκταση την κατεύθυνσή του. Στην πραγματικότητα όμως, το μυαλό του ήταν αφοσιωμένο στην ομάδα, στο πώς πρέπει να τελειώσει η χρονιά και νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων», συμπλήρωσε ο προπονητής του.

Βέβαια οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν. «Τώρα πρέπει να κάνουμε μια άλλη μεγάλη συζήτηση, έχοντας καταλήξει στο επόμενο βήμα στη ζωή του και κυρίως για το τι θα συναντήσει, τι θα χρειαστεί να διαχειριστεί και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί όταν φεύγει από την αθλητική οικογένειά του γιατί η βάση του είναι στη ΔΕΚΑ. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί του ούτως ώστε να τον προετοιμάσουμε πριν γίνει η αλλαγή περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να πάει προετοιμασμένος».

Τα παιδιά που έγιναν άντρες

Παράλληλα με την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων, η ίδια πιτσιρικαρία κατέκτησε και το Πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική. Εκεί βέβαια έκανε μια ήττα (17-1)! Κι εδώ εντοπίζεται κομμάτι της λογικής του Νίκου Χατζηβρέττα καθώς ευθύς εξαρχής ήταν αντίθετος στη δημιουργία ομάδας από έμπειρους, αλλά στη σταδιακή προώθηση (στην ανδρική ομάδα) παικτών από τα μικρότερα τμήματα καθώς εκτιμά ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό μπάσκετ είναι η κατεύθυνση των αθλητών όταν ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τις εφηβικές ομάδες. «Τα Πρωταθλήματα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η αφοσίωση, η εξέλιξη και η ανάπτυξη των παιδιών. Η ανδρική ομάδα αποτελείται από τους έφηβους, συν τρεις παίκτες οι οποίοι τελείωσαν πέρυσι το εφηβικό και τρεις έμπειρος. Βέβαια, έγινε ένας μικρός άθλος και αναφέρομαι στον συνδυασμό των υποχρεώσεων σε δύο ομάδες. Εδώ όμως βρίσκεται ο ρόλος του προπονητή ο οποίος πρέπει να εμπνεύσει και κυρίως να πείσει τους αθλητές για να πιστέψουν σ’ αυτό που λέει. Να πιστέψουν δηλαδή ότι θα γίνουν καλύτεροι μέσα από τις κατευθύνσεις του», κατέληξε ο Νικολαΐδης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα