Λευτέρης Λιοτόπουλος: Ο παίδας που έκλεψε την παράσταση στο Πανελλήνιο εφήβων!

Λευτέρης Λιοτόπουλος: Ο παίδας που έκλεψε την παράσταση στο Πανελλήνιο εφήβων!

bet365

Το Gazzetta ακτινογραφεί τους παίκτες που ξεχώρισαν στην τελική φάση του εφηβικού πρωταθλήματος στην Κρήτη. Εκτός συναγωνισμού ο Σαμοντούροβ, πρώτη φορά χωρίς παίκτη των «αιωνίων» η καλύτερη πεντάδα.

To 49o Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, με την ακαδημία ΔΕΚΑ να κατακτά αήττητη τον τίτλο (με ρεκόρ 5-0) και να πιστοποιεί ότι η δουλειά που κάνει ο βετεράνος διεθνής guard, Νίκος Χατζηβρέττας και οι συνεργάτες του, αξίζει να βρει μιμητές.

Ο σύλλογος που εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και πέρυσι έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος παίδων (2η θέση) και κατέλαβε την 4η θέση στους εφήβους, έχει τροφοδοτήσει ήδη τις μικρές Εθνικές ομάδες με δύο παίκτες που συγκεντρώνουν σπουδαία προοπτική.

Και αν ο θόρυβος για τον Αλέξανδρο Σομοντούροβ είναι τόσο εκκωφαντικός, που σίγουρα έχει φτάσει στα αυτιά σας – το παιδί που αποτέλεσε την πρώτη μετεγγραφή του Παναθηναϊκού, έχει «κουραστεί» να βγαίνει MVP (πέρυσι στους παίδες και φέτος στο “Rising Stars” και στους εφήβους), μέχρι και πριν από λίγο καιρό δεν ίσχυε το ίδιο για 16χρονο πρώην συμπαίκτη του, που έκλεψε την παράσταση στην τελική φάση που διεξήχθη στο Ηράκλειο.

Ο λόγος για τον Λευτέρη Λιοτόπουλο, που το καλοκαίρι θα είναι ο βασικός playmaker της Εθνικής παίδων και ήταν αδιαμφισβήτητα ο πιο επιδραστικός παίδας που έκανε την εμφάνισή του στο Πανελλήνιο των εφήβων.

Πάμε όμως, να δούμε ξεχωριστά τα παιδιά που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά και εκείνα που θεωρούνται prospects και παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αρχίζοντας από τα μέλη της καλύτερης πεντάδας.

Limit up

Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (17χρ., 2,09)


«Ο νεοποκτηθείς άσος του Παναθηναϊκού, που στην Κρήτη έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την ομάδα στην οποία αναδείχτηκε, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο prospect του ελληνικού μπάσκετ. Μπασκετικά και σωματοδομικά είναι έτοιμος για να βοηθήσει τους «πράσινους» στις εγχώριες διοργανώσεις και μετά την επόμενη σεζόν, που θα δυναμώσει περισσότερο μυϊκά, θα μπορεί να κοιτάξει και ψηλότερα. Έχει τρομερή μπασκετική αντίληψη και εντυπωσιακό έλεγχο του μεγάλου του κορμιού, τα μακριά του χέρια του δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στην άμυνα, ενώ όταν θα αποκτήσει μεγαλύτερη συνέπεια στο μακρινό σουτ, θα γίνει ένας υπερπλήρης forward. Αν συνεχίσει να προοδεύει σε δύο χρόνια, θα έχει την προοπτική να φτάσει και να μείνει στο ΝΒΑ.»
Στατιστικά: μ.ο. 17,8π., 15,4ρ., 4,4ασ. & 3,0κοψ., 68,3% βολ., 63,9% διπ. & 17,9% τριπ.

Λευτέρης Λιοτόπουλος (16χρ., 1,90)


«Η πιο ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Αν και δύο χρόνια μικρότερος από τους περισσότερους συμπαίκτες και αντιπάλους, ο point-guard από τα Διαβατά παρουσίασε τρομερή ωριμότητα και αντίληψη του παιχνιδιού και σπουδαία επίδραση στο αμυντικό και το επιθετικό κομμάτι. Τα μακριά χέρια του και οι μεγάλες παλάμες του, του δίνουν μεγάλη ευχέρεια στα deflections αλλά και στην ικανότητα στο λεγόμενο “catch and shoot”. Είναι πολύ ήρεμος και το ίδιο ψύχραιμος σε όλα τα σημεία του αγώνα (σ.σ.: ο προπονητής του Ιωσήφ Νικολαϊδης λέει χαρακτηριστικά ότι “έχει κρύο αίμα”), έχει πολύ αξιόπιστο σουτ και παίρνει πολύ καλό βαθμό στην λήψη αποφάσεων. Αν και είναι νωρίς, δείχνει ότι αποτελεί Euroleague material!»
Στατιστικά: μ.ο. 17,4π., 5,0ρ., 2,8ασ., 78,6% βολ., 52,3% διπ. & 33,3% τριπ.

Βαγγέλης Ζούγρης (17χρ., 2,01)
«Πολύ δυνατό παιδί που παίζει καλά το post-up και το pick'n'roll, είναι μεγάλος μαχητής και πολύ κυριαρχικός με τους συνομήλικούς του. Αυτή την στιγμή, χαρακτηρίζεται κοντό πεντάρι και για να παίξει σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να φτιάξει το μακρινό του σουτ (δεν σουτάρει τρίποντα) και τις βολές, για να παίξει σαν stretch four.»
Στατιστικά: μ.ο. 10,0π., 10,2ρ., 30,8% βολ. & 63,9% διπ.

Νίκος Πλώτας (17χρ., 1,93)


«Πολύ αθλητικός combo-guard που αξιοποιεί πολύ την έκρηξή που διαθέτει και παίζει περισσότερο με το ένστικτο και λιγότερο με την αντίληψη του παιχνιδιού. Ήταν ο πιο αξιόπιστος παίκτης του Προμηθέα στο τουρνουά και αν γίνει πιο εγκεφαλικός, έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν παίκτη που θα παίξει για πολλά χρόνια στο επίπεδο της Basket League. Από τον ίδιο εξαρτάται να φτάσει και ψηλότερα.»
Στατιστικά: μ.ο. 17,6π., 5,8ρ. & 4,0ασ., 1,0κλ. με 66,7% βολ., 46,2% διπ. & 34,7% τριπ.

Κωνσταντίνος Μπιλάλης (18χρ., 1,84)
«Αν και βραχύσωμος, είναι γρήγορος με την μπάλα στα χέρια, θρασύς στην επίθεση και οξυδερκής στην δημιουργία. Έχει μπασκετικό ένστικτο και αντίληψη, ωστόσο, νομίζω ότι τον αδικεί ο μονοδιάστατος τρόπος που επιτίθεται το Περιστέρι, με τα συνεχόμενα picks. Από τους “κοντούς” που μπορούν να σταθούν στο επίπεδο της Α1 Κατηγορίας.»
Στατιστικά: μ.ο. 11,4π., 4,2ρ., 6,6ασ. & 1,2κλ., 76,9% βολ., 43,2% διπ. & 31,2% τριπ.

Καλές εντυπώσεις

Βενιαμίν Αμπόση (16χρ., 1,97)


«Ίσως ο πιο αθλητικός παίκτης που αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των εφήβων. Έχει πολύ καλά χέρια και πολύ εκρηκτικό πρώτο βήμα, ενώ διαθέτει ανθεκτικότητα και διάρκεια στο physical game. Δείχνει ότι θα έχει μεγάλο ταβάνι, ειδικότερα αν βελτιώσει αισθητά το μακρινό του σουτ και τις βολές, αλλά και την αυτοπεποίθησή του όταν επιτίθεται. Πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τα προσόντα του στο ένας εναντίον ενός και να μάθει να "παίρνει" καλύτερα το pick.»
Στατιστικά: 11,8π., 8,0ρ., 5,2ασ. & 2,4κλ. με 63,6% βολ. & 29% σουτ

Εμμανουήλ Δήμου (18χρ., 1,93)

«Από τα πιο προικισμένα “ασόδυα” της νέας εποχής. Αν και η αθλητικότητα δεν συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματά του, έχει πολύ μπάσκετ μέσα του και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο combo guard. Έχει πολύ καλή επαφή με το καλάθι, τόσο με μακρινό σουτ, όσο και με την διείσδυση, μπορεί να δημιουργήσει (καλός πασέρ με περιφερειακή όραση) και αν γυμναστεί περισσότερο και απωλέσει κάποια περιττά κιλά, μπορεί να πάει μπροστά.»
Στατιστικά: μ.ο. 17,2π., 4,8ρ., 4,2ασ., 1,0κλ., 72,7% βολ., 41,0% διπ. & 25% τριπ.

Δημήτρης Δεϊμέζης (18χρ., 2,00)
«Πολύ χρήσιμος ρολίστας, από την άποψη ότι βοηθάει σε πάρα πολλούς τομείς και παρά το μεγάλο του κορμί μπορεί να παίξει αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους. Είναι καλός στο transition αλλά ακόμη πιο επιδραστικός με πλάτη, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει πολύ το μακρινό του σουτ και τις βολές αλλά και να γίνει λιγότερο προβλέψιμος (πηγαίνει συνέχεια αριστερά). Έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε έναν πληθωρικό forward (με αμυντικούς κυρίως προσανατολισμούς), που θα ανεβάσει τις μετοχές του αν βελτιώσει την επιθετική του επίδραση.»
Στατιστικά: μ.ο. 14,4π., 8,4ρ., 2,4ασ., 2,2κλ., 46,2% βολ., 52,6% σουτ (0/5 τριπ.)

Περιμέναμε περισσότερα

Μιχάλης Σπρίντζιος (17χρ., 2,04)
«Ο ψηλός από τα Πεύκα Θεσσαλονίκης έχει πολλά ελαφρυντικά από την άποψη ότι μόλις στις αρχές του χρόνου μεταπήδησε στον Ολυμπιακό (δανεικός από το Λαύριο) και δεν έχει κλείσει ούτε 6 μήνες δυνατών προπονήσεων και αγώνων. Η μεγάλη του επίδραση στην τελική φάση του “Rising Stars" (οδήγησε στον τελικό τον μέχρι εκείνη την στιγμή απογοητευτικό Ολυμπιακό, που έχασε στις λεπτομέρειες από το ΔΕΚΑ), δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες τις οποίες δεν έδειξε στην Κρήτη. Η σοβαρή προοπτική του είναι υπαρκτή, ειδικότερα αν «ελαφρύνει» το κορμί του και αποκτήσει συνέπεια στα τελειώματα κοντά στο καλάθι, υπό την έννοια ότι έχει αρκετά καλό μακρινό σουτ για ψηλός.»
Στατιστικά: 11,4π., 5,8ρ., 3,0ασ., 1κλ. με 64,3% βολ. & 30,8% σουτ

Νεοκλής Αβδάλας (16χρ., 2,02)


«Ο μικρός γιος του βετεράνου Μεσσήνιου μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Αβδάλα, έχει αποκτήσει όνομα και επαγγελματικό συμβόλαιο, χάρη στην παρουσία του στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού και την συμμετοχή του στην Basket League και την Euroleague (ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει στην ιστορία της διοργάνωσης), πριν συμπληρώσει τα 16 του χρόνια. Το ταλέντο του και οι υψηλές του προδιαγραφές δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης. Ωστόσο, επειδή τυχαίνει να τον έχω δει περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα παιδιά, εκτιμώ ότι η υπερέκθεση και το overuse (ακολουθούσε το πρόγραμμα της ανδρικής ομάδας και ήταν ταυτόχρονα το “πρώτο βιολί” κυρίως στους εφήβους και λιγότερο στους παίδες) που του έχει γίνει φέτος, σε συνδυασμό με το απότομο ύψος που έχει πάρει, δεν τον έχουν βοηθήσει. Ο τρόπος παιχνιδιού του με την υπερβολική ντρίμπλα, την δυσκολία να περάσει προς το καλάθι με την μπάλα στο πάτωμα (δεν έχει ακόμη την δύναμη και την ευλυγισία για να χαμηλώσει), τον ανάγκασαν σε ατυχείς επιλογές που δεν τον βοήθησαν καθόλου. Έχει πάρα πολύ μέλλον και ίσως αδίκως, κρίνεται πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους λόγω των προσδοκιών που έχει προκαλέσει η υπερβολική προβολή του.»
Στατιστικά: μ.ο. 13,2π., 6,0ρ., 1,6ασ., 1,4κλ., 2,4λ. με 57,1% βολ., 34,2% σουτ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα