O Ράϊαν Σούλης είναι το "prospect" που ελάχιστοι γνωρίζουν! (pics & vids)
Αν στην διάρκεια της σεζόν υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον από τους επιτελείς του νεοσύστατου αναπτυξιακού προγράμματος για τον μπασκετικά ταλαντούχο και φερέλπιδα Έλληνα μαθητή του Western Reserve Academy, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι αυτοί που τον έχουν δει να παίζει και γνωρίζουν καλά τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά.
Θα μου πείτε τώρα και θα έχετε δίκιο, ότι πως γίνεται στην χώρα που «γέννησε» τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και που – ευτυχώς λόγω ειδικών συνθηκών – τον άφησε να φύγει για να βρει την τύχη του, ένα 17χρονο παιδί με μπόι 2,10, να έχει περάσει τόσο απαρατήρητο; Σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιλέξει τον δρόμο της ξενιτιάς (όταν έφυγε ήταν 16) για να ψάξει την δική του ευκαιρία; Κι όλα αυτά πριν καν τελειώσει το σχολείο...
Η απάντηση είναι ότι αυτό συνέβη κατ' επιλογήν καθώς η αθλητική οικογένεια από την οποία προέρχεται, έκρινε ότι το μπασκετικό του μέλλον, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και απ' ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα και η κατεύθυνση που πήρε, του έχουν αποφέρει καρπούς, από την άποψη ότι μετά από μόλις μία σεζόν στο WRA High School του Οχάιο και τις πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις του στα εφετινά τουρνουά του AAU, βρίσκεται ήδη στο μπλοκάκι των μεγάλων αθλητικών εταιρειών και των κορυφαίων πανεπιστημιακών προγραμμάτων.
Ο λόγος για τον Ράιαν Σούλη, τον γιο του βετεράνου διεθνούς σέντερ, Βασίλη Σούλη (έπαιξε σε Ολυμπιακό, Απόλλωνα Πατρών, Περιστέρι, Πανιώνιο, Πανελλήνιο κ.α. αλλά και σε όλες τις Εθνικές ομάδες) και της Άντζελας Τράνταλη, η οποία ήταν από τις πρώτες που έφεραν τα πιλάτες studios στην Ελλάδα (4Pilates). Με τον μικρό να εξασκείται από νωρίς στην συγκεκριμένη γυμναστική για την ενδυνάμωση του.
Το που βρίσκεται αυτή την στιγμή και το πως έφτασε τόσο μακριά ο 17χρονος Ράιαν, αλλά και γιατί απασχολεί τον Δήμο Ντικούδη (επικεφαλής των Εθνικών ομάδων ανδρών), τον Κώστα Τσαρτσαρή με τον Νίκο Σταυρόπουλο (υπεύθυνοι Νότου και Βορρά αντίστοιχα στις μικρές Εθνικές ομάδες) και φυσικά τον Ηλία Καντζούρη (προπονητής της Εθνικής εφήβων), αποτελούν τους λόγους που ενδεχομένως να διαβάζετε αυτό το κείμενο.
Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και το 5ετές συμβόλαιο
Όλα άρχισαν τον Οκτώβριο του 2017, όταν τα πρώτα highlights που ανέβασε ο μικρός στο κανάλι του στο youtube, απέσπασαν την προσοχή των ανθρώπων των «μπλαουγκράνα», που χωρίς χρονοτριβή, έστειλαν τέσσερα εισιτήρια στην οικογένεια και έφεραν τον 12χρονο και ύψους 1,88 τότε Έλληνα πιτσιρικά στην Βαρκελώνη. Η παραμονή του στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, παρουσία των γονιών του και της αδελφής του, διήρκεσε μία εβδομάδα και το διάστημα αυτό στάθηκε αρκετό να του καταθέσουν πρόταση για 5ετές συμβόλαιο και άμεση μετακόμιση.
Προηγήθηκε «εξονυχιστικός» έλεγχος του μικρού, που πέρασε εργομετρικά και ιατρικά τεστ και από όλων των ειδών τις μετρήσεις και τα προπονητικά try-outs και η πρόταση περιελάμβανε την απόκτηση της ισπανικής υπηκοότητας, αμέσως μετά την ενηλικίωσή του. Με δεδομένο, όμως, το πολύ νεαρό της ηλικίας του, η απόφαση που ελήφθη, ήταν να διατηρηθεί μία επαφή και το θέμα να επανεξεταστεί μερικά χρόνια αργότερα.
Η πρώτη πρόσκληση στην Εθνική κάτω των 15 ετών
Κάπως έτσι, ο Ράιαν Σούλης επέστρεψε στο παμπαιδικό του Διονύσου και όσο ψήλωνε και αναπτυσσόταν μπασκετικά, τόσο περισσότερο πλούτιζε το αρχείο των highlights του, με τα οποία «τροφοδοτούσε» το κανάλι του. Μοιραία το πρώτο κάλεσμα στο κλιμάκιο της Εθνικής παμπαίδων, αποτέλεσε φυσική εξέλιξη. Έστω κι αν την άνοιξη του 2018, ο μικρός δεν είχε ακόμη κλείσει ούτε τα 14 του χρόνια, αλλά είχε ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος!
Το ταξίδι του στην Ισπανία και η συμμετοχή του σε τρία φιλικά παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πάντως, ενεργοποίησε τα ραντάρ αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ανίχνευση ταλέντων και το τηλέφωνο του παλαίμαχου πρωταθλητή κόσμου (το 1995 με την Εθνική εφήβων) και Ευρώπης (το 1993 με την Εθνική παίδων και το 1997 με τον Ολυμπιακό), δεν σταμάτησε να χτυπάει για τον γιο του.
Πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ψιλόλιγνος νεαρός με την αγωνιστική συμπεριφορά περιφερειακού, είχε δεχθεί επίσημες κρούσεις από την Αρμάνι Μιλάνου, την πολύ πιεστική γερμανική Ουλμ (του έστειλε συμβόλαιο και επέδειξε πολύ έντονο ενδιαφέρον), την Ρεάλ Μπέτις και την Σαραγόσα.
Επιλογή της οικογένειας να μην «δεσμευτεί» με ελληνική ομάδα
Σε όλο αυτό το διάστημα, οι γονείς του προτίμησαν να μην ενταχθεί στα αθλητικά προγράμματα κάποιου εκ των εγχώριων μεγάλων συλλόγων, προσδοκώντας περισσότερο στην την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων του μικρού και λιγότερο την σκοπιμότητα του πρωταθλητισμού στις νεαρές ηλικίες.
Υπ' αυτό το πρίσμα και σε όλη την διάρκεια του προπερσινού lock-down, ο νεαρός παίκτης του Διονύσου δούλεψε ατομικά και τον περασμένο Μάιο αποδέχτηκε την πρόταση για ολική υποτροφία ενός από τα αρτιότερα ιδιωτικά ακαδημαϊκά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που εδρεύει στο Χάντσον του Οχάιο, 45 λεπτά έξω από το Κλίβελαντ.
Σε αυτό βοήθησε και ο οικογενειακός προγραμματισμός που είχε γίνει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι γονείς του τον είχαν πάει από την ηλικία των 3 ετών σε αγγλόφωνο σχολείο, στοιχείο που συνέβαλε στην εξοικείωσή του με την γλώσσα, την κουλτούρα και τα high standards των μαθημάτων και διευκόλυνε την επιλογή του από πολύ απαιτητικό ακαδημαϊκά σχολείο στην Αμερική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αποδεχθεί την πρόταση του WRA, ο Ράιαν είχε ήδη προτάσεις από σχολεία της Φλόριντα, της Καλιφόρνια και του Νιού Τζέρσεϊ.
H ζωή στο high school και η προετοιμασία για το NCAA.
Από τον περασμένο Αύγουστο, ο ύψους 2,10 Έλληνας power-forward ανήκει στο ρόστερ της σχολικής ομάδας του Western Reserve Academy. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και ουσιαστικά προετοιμάζει τους μαθητές για τις συνθήκες φοίτησης στο κολέγιο.
Το ξύπνημα είναι στις 05.30 το πρωί με καθημερινή πρωινή προπόνηση και στην συνέχεια μάθημα μέχρι τις 15.30. Αμέσως μετά το σχόλασμα, ακολουθεί δίωρη προπόνηση και έξτρα καθημερινή γυμναστική με βάρη. Μετά διάβασμα με εποπτεία, βραδινό και ύπνος. Σύμφωνα με την πολιτική του σχολείου, το ακαδημαϊκό κομμάτι αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορείς να συμμετέχεις και να παραμείνεις στην ομάδα μπάσκετ.
Μετά τις πρώτες εμφανίσεις του, ο Σούλης επελέγη σε μία εκ των ομάδων που συμμετείχε στα εφετινά τουρνουά του περίφημου AAU.
Τα συγκεκριμένα αρχικά (Athletic Amateur Union) παραπέμπουν στον αγωνιστικό «προθάλαμο» του κολεγιακού πρωταθλήματος και οι παίκτες που προσκαλούνται να παίξουν στις ανεξάρτητες ομάδες που στελεχώνουν οι τρεις μεγαλύτερες αθλητικές εταιρείες, μπαίνουν στην διαδικασία ενός πρώιμου show case για τους scouters των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών προγραμμάτων της χώρας.
Κοινώς, οι παίκτες που συμμετέχουν προορίζονται για υποτροφίες σε κολέγια πρώτης κατηγορίας και ο Σούλης εν προκειμένω, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία (με ομάδα της Adidas) παρ' ότι έχει άλλον έναν χρόνο για να τελειώσει το σχολείο.
Εδώ και λίγες μέρες, έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για να ξεκουραστεί (παράλληλα με το ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων) και στα τέλη του Ιούνη θα ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής εφήβων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας (30/07-07/08).
Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι δύσκολα θα βρει τον χρόνο για κανονικές διακοπές, τότε θα δεν θα δυσκολευτούμε να συμφωνήσουμε ότι ο «Ryan the Greek» διάλεξε τον πιο δύσκολο, αλλά συνάμα και πιο ουσιαστικό δρόμο.
Αν μη τι άλλο, η απόφαση του δείχνει ότι από μικρή ηλικία είναι συνειδητοποιημένος να δοκιμαστεί και να κάνει θυσίες για να πετύχει το όνειρο του... Με την οικογένειά του στο πλευρό του...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.