Αντετοκούνμπο, Εθνική ομάδα: Τον «Greek Freak» ζητούσε ο κόσμος και... Greek Freak είδε!

Αντετοκούνμπο, Εθνική ομάδα: Τον «Greek Freak» ζητούσε ο κόσμος και... Greek Freak είδε!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Αντετοκούνμπο, Εθνική ομάδα: Τον «Greek Freak» ζητούσε ο κόσμος και... Greek Freak είδε!

bet365

Δεδομένα υπήρξε απογοήτευση στους 18.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για να δουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά εκείνος δεν μπόρεσε να αγωνιστεί και ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στον Κώστα, ο οποίος αντάμειψε τους πάντες και με το παραπάνω στην βραδιά που έγινε... Κωστάρας.

Ναι, δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Όπως εσείς, έτσι και εγώ και όπως όλος ο κόσμος θα ήθελε να δει από κοντά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο. Στην τελική πόσες ευκαιρίες θα έχει κάποιος στην Ελλάδα να παρακολουθήσει δια ζώσης τον καλύτερο μπασκετμπολίστα του κόσμου; Και μάλιστα εκπροσωπώντας την χώρα μας!

Καταλαβαίνω την απογοήτευση που μπορεί να σκόρπισε στους 18.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το άκουσμα της ξαφνικής είδησης. Όμως καλό θα είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Γιάννης θα έπαιζε κανονικά στο ματς. Είχε ντυθεί, είχε φορέσει τη φανέλα του, τα παπούτσια του, όλα. Όμως λίγο πριν μπει η ομάδα στο παρκέ ένιωσε ένα σφίξιμο στη μέση του.

Αντε και να υποθέσουμε ότι δεν είναι κάτι που να εμπνέει ανησυχία. Και ότι θα μπορούσε να παίξει απέναντι την Τουρκία. Για φανταστείτε όμως να συνέβαινε κάτι στο παιχνίδι (όπως για παράδειγμα ένα χτύπημα που ενδεχομένως να επιδείνωνε την κατάσταση ή μια απότομη κίνηση σε μια προσπάθειά του) και να τρέχαμε και να μην φτάναμε τώρα; Τι θα ήταν προτιμότερο; Να έπαιζε ο Γιάννης στο φιλικό και να έχανε (λέμε τώρα) το Eurobasket; Στην Ελλάδα ζούμε και η πρώτη ατάκα θα ήταν εξής: «Μα καλά, ένιωσε σφίξιμο και ρίσκαρε να παίξει σ' ένα φιλικό;» Οπότε ας μην δούμε το ποτήρι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο.

 

Ο Γιάννης καλά έκανε και δεν έπαιξε. Θα ήταν χαζομάρα εάν έπαιζε. Και πέρα από την Εθνική και τον ίδιο, υπάρχει από πίσω και ένας τεράστιος οργανισμός (όπως είναι οι Μπακς), ο οποίος εξαρτάται ολοκληρωτικά από την «υγεία» του Γιάννη. Βήχει; Τρέχουν πανικόβλητοι. Λέει «άουτς», αμέσως θα σημάνει συναγερμός.

Πλέον μόνο... Κωστάρας

Κλείνοντας το θέμα συμμετοχής του Έλληνα σούπερ σταρ του ΝΒΑ, θεωρώ ότι πάρθηκε η σωστή απόφαση και δεν έπαιξε. Και ας μπορούσε που λέει ο λόγος. Από την άλλη καταλαβαίνω και τη «δίψα» του κόσμου για τον «Greek Freak». Όμως ο Γιάννης είχε «δανείσει» τον εν λόγω ρόλο σε πολύ έμπιστα χέρια. Σε αυτά του μικρότερου αδερφού του. Του Κώστα. Και εκείνος όχι μόνο δεν τον πρόδωσε αλλά φρόντισε να τον... βγάλει ασπροπρόσωπο και να προσφέρει το δικό του «Greek Freak» θέαμα στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ε, μετά και το show του Κώστα Αντετοκούνμπο απέναντι στην Τουρκία, δεν πιστεύω να έφυγε έστω και ένας άνθρωπος από το ΟΑΚΑ χωρίς να νιώθει «γεμάτος» και άκρως ικανοποιημένος από τα όσα αντίκρισε στο παρκέ. Ήταν η βραδιά που έβαλε... φρένο σε όσους τον φώναζαν «Κωστάκη». Πλέον μόνο Κώστας. Κωστάρας για την ακρίβεια. Ξέρετε πολλούς παίκτες που να «γεμίζουν» την στατιστική τους με 19 πόντους και 13 ριμπάουντ φορώντας τη φανέλα της Εθνικής ομάδας; Έστω και σ' ένα φιλικό παιχνίδι.

Σίγουρα ο Κώστας δεν έγινε... Χακίμ Ολάζουον σε μια βραδιά ωστόσο (απ)έδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να προσφέρει 5-10 ποιοτικά λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο. Εάν και εφόσον χρειαστεί, μπορεί κάλλιστα να πάρει και τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Στα πέντε φιλικά που έπαιξε με την Εθνική έχει μετρήσει κατά μέσο όρο 10.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.4 τάπες, 1.6 κλεψίματα, σουτάροντας με 69% εντός παιδιάς. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι για να... φανεί και να προσφέρει, πρέπει να «τροφοδοτηθεί» και σωστά. Και τι πιο ... ευτυχία για τον Κώστα όταν στην Εθνική υπάρχουν ο Καλαθης και ο Σλούκας!

Στις βολές μόνο έχει (μεγάλο) θέμα το οποίο πάση θυσία πρέπει (έστω) να βελτιώσει. Αισίως σε αυτά τα ματς είχε 2/13 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Απαγορευτικό ποσοστό για έναν παίκτη που «πατάει» παρκέ 23:47 λεπτά (σ.σ. δηλαδή όσο ήταν ο μέσος όρος συμμετοχής του στα πέντε φιλικά) και παίρνει μπάλες στο «ζωγραφιστό» για να τελειώσει φάσεις.

Ναι, αυτός είναι ο γνωστός Παπανικολάου

Τώρα θα μου πείτε ότι στο Eurobasket ενδεχομένως να έρχεται από πίσω λόγω της παρουσίας του Παπαγιάννη. Όμως σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο «Big Pappa» από τη στιγμή που δεν έχει παίξει ούτε ένα ματς και δεν έχει ρυθμό; Η λογική λέει ότι ο Κώστας Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ρόλο στην Εθνική και είναι απαραίτητο έως αναγκαίο να βελτιώσει το ποσοστό του.

Το επίσης ευχάριστο για τον Κώστα είναι ότι έχει παρουσιάσει σε αυτό το διάστημα μεγάλη βελτίωση στα αμυντικά του καθήκοντα. Ναι μεν θα υποπέσει σε κάποια (ίσως και αναπόφευκτα) λάθη αλλά είναι δεδομένο ότι μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι παρουσιάζεται καλύτερος και βελτιωμένος. Και ξαναλέω. Η Εθνική θα τον έχει ανάγκη εάν και εφόσον ο Παπαγιάννης δεν παρουσιάσει το γνωστό του πρόσωπο... Προσωπικά μιλώντας δεν μου έλειψε ο Γιάννης από αυτό το ματς. Θεωρώ ότι ο Κώστας ανάγκασε όλους όσους βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ να... ξεχάσουν την (αρχική) απογοήτευση για την απουσία του σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Από εκεί και πέρα. Πάνω που έγραφα ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο Κώστας Παπανικολάου «ψάχνει» ακόμα τα πατήματά του, ήρθε η εμφατική (από τον ίδιο) απάντηση. Ναι, αυτός είναι ο Παπανικολάου που θέλει η Εθνική. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα σουτ. Αναφέρομαι σε όλο το «πακέτο» που προσφέρει και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Ενέργεια, άμυνα (σ.σ. αν και ο Οσμάν δύο φορές του ξέφυγε πίσω από την πλάτη και σκόραρε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο), καθαρό μυαλό, hustle plays... Γενικά να είναι παντού! Και όταν βοηθάει και στην επίθεση είναι ευχής έργον. Άλλωστε ο Παπανικολάου πρέπει να κάνει μεγαλύτερο «step up» τώρα και αυτό λόγω του ξαφνικού προβλήματος του Παπαπέτρου.

Λογικά ο «Πάπι» δεν θα χάσει το Eurobasket αλλά στα ματς των Προκριματικών με Σερβία και Βέλγιο, ο Παπανικολάου πρέπει να παίξει και για τον συμπαίκτη του στην Εθνική και να «καλύψει» το κενό του. Ο Σλούκας σταθερά ανεβάζει την απόδοσή του και θυμίζει τον... κανονικό Σλούκα που γνωρίζουμε όλοι, ενώ και ο Ντόρσεϊ «πατάει» πολύ καλύτερα, «γεμίζει» αυτοπεποίθηση, παίρνει τα σουτ που του αναλογούν ενώ «μοιράζει» και τη μπάλα με εξαιρετικό τρόπο. Θεωρώ ότι στο Eurobasket θα καταλάβουμε πόσο αισθητή ήταν η... απουσία του από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Με τα καλά και τα κακά του φυσικά.

ΥΓ: Δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας, λόγος να ακουστεί γιουχάισμα στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας. Κανένας απολύτως.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...