Βίκτορ Γουεμπανιάμα, ο Γάλλος μπασκετμπολίστας του 21ου αιώνα
Του Α. Κατσομήτρου
Το μικρό γηπεδάκι της Μετροπολιτάν 92, ή αλλιώς Λεβαλουά-Παρί όπως είναι γνωστή η ομάδα από το ομώνυμο βορειοδυτικό προάστιο της Γαλλικής πρωτεύουσας, γνωρίζει πιένες αυτή την εποχή. Τα εισιτήρια για τους αγώνες της εξαφανίζονται εβδομάδες πριν, καθώς όλοι θέλουν να δουν από κοντά το παιδί θαύμα του Γαλλικού μπάσκετ, ονόματι Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Ανάμεσα σε αυτούς και διάφοροι εγχώριοι και ξένοι celebrities, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιονέλ Ζοσπάν και ο Mάικλ Ντάγκλας, ο οποίος παρευρέθηκε πρόσφατα στον εντός έδρας αγώνα της ομάδας κόντρα στην παλαί ποτέ αυτοκράτειρα του Γαλλικού μπάσκετ Λιμόζ.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, ο ύψους 2.21 αθλητής φρόντισε να τους αποζημιώσει, δείχνοντας γιατί είναι φαβορί για να γίνει νούμερο 1 ντραφτ φέτος. Σε μια από τις πρώτες φάσεις, ο πλειμέικερ της Μετροπολιτάν πετάει μια πάσα άλειουπ στον Γουεμπανιάμα για να καρφώσει. Αυτός δεν μπορεί να την φτάσει, αλλά είναι τόσο ψηλός και με τόσο ανεπτυγμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου που με ένα απλό άγγιγμα των δαχτύλων την πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του που καρφώνει. Είναι μια ανεπαίσθητη κίνηση που εάν την είχε κάνει άλλος παίκτης θα εισέπραττε ένα χλιαρό χειροκρότημα, αλλά αρκετή για να κάνει το κοινό να παραληρεί, ακόμα και πολλούς οπαδούς της Λιμόζ που κυριαρχούν στο γήπεδο με τις φωνές και τα ταμπούρλα τους.
Προς το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, ο Γουεμπανιάμα μοιάζει να κουτσαίνει, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στον πάγκο. Όλο το γήπεδο αναρωτιέται αν θα τον ξαναδούμε στον αγώνα. Σίγουρα μερικοί σκέφτονται την περίφημη δήλωση του ατζέντη του, ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε ότι ομάδες του ΝΒΑ προσπαθούσαν να τον πείσουν να μην παίξει ο Γουεμπανιάμα στην Ευρώπη φέτος, πιθανόν προκειμένου να αποφύγει τραυματισμούς που θα κρατούσαν πίσω την εξέλιξη του. Ωστόσο, η ανησυχία περνάει όταν ξαναμπαίνει στο δεύτερο δεκάλεπτο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα και μάλιστα ανεβάζοντας την απόδοση του. Σε αρκετές φάσεις παίρνει τη μπάλα και απλά σουτάρει πάνω από τον αντίπαλο του, όσο ψηλός κι αν είναι αυτός. Ακόμα κι όταν αστοχεί έχει τα αντανακλαστικά να πάρει το ριμπάουντ και να καρφώσει. Στην άμυνα, είναι τόσο μακρύς που οι αντίπαλοι αποφεύγουν να προσεγγίζουν το ζωγραφιστό.
Αυτό που είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή είναι οτι παρά το ύψος του ο Γουεμπανιάμα βλέπει γήπεδο, έχει αυτό που ονομάζουν οι Αμερικανοί «court vision». Δεν είναι τυχαίο ότι ο προπονητής του στην Μετροπολιτάν και την Εθνική Γαλλίας, Βενσάν Κολέ, έχει τολμήσει να τον συγκρίνει με τον ίσως καλύτερο Ευρωπαίο σέντερ όλων των εποχών, τον Άρβιντας Σαμπόνις. Σε αρκετές φάσεις προτιμάει να πασάρει στον αιφνιδιασμό παρά να καρφώσει, κάνοντας το παιχνίδι καλύτερο για τους συμπαίκτες του, ενώ έχει και αρκετά καλή ντριμπλα για το ύψος του.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το πόσο εμπιστεύεται το μακρινό του σουτ, σουτάροντας με μεγάλη ευκολία από το τρίποντο. Στον αγώνα κόντρα στη Λιμόζ, παρότι έχασε τα πρώτα μακρινά σουτ, επέμεινε και το γήπεδο εξερράγη όταν έβαλε το πρώτο. Στο τέλος του αγώνα, η στατιστική του έγραψε 3/8 τρίποντα, ενώ στους αγώνες κόντρα σε ομάδας της G League στο Λας Βέγκας δοκίμασε μέχρι και 11 τρίποντα στον ίδιο αγώνα.
Έχει κάνει το μπάσκετ μόδα στη Γαλλική πρωτεύουσα
Το μπάσκετ δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη Γαλλία, πιθανόν ούτε καν τρίτο ή τέταρτο –κάποιες χρονιές οι αγώνες του Γαλλικού πρωταθλήματος δεν έχουν καν τηλεοπτική κάλυψη από πανεθνικά κανάλια. Ωστόσο, η προοπτική της ανάδειξης ενός Γάλλου παίκτη στο νούμερο 1 του draft έχει φέρει το άθλημα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, φέρνοντας στα γήπεδα του μπάσκετ αρκετούς φιλάθλους που δεν είναι κατεξοχήν μπασκετόφιλοι.
Δύο από αυτούς είναι και ο Nathan και ο Τhibault, περισσότερο ποδοσφαιρόφιλοι αλλά και φίλοι του ΝΒΑ – στη Γαλλία δεν είναι σπάνιο να παρακολουθεί κανείς περισσότερο Αμερικάνικο μπάσκετ παρά Ευρωπαικό – οι οποίοι όπως μας είπαν ήρθαν στο γήπεδο παρακινούμενοι από ένα μείγμα περιέργειας και εθνικής περηφάνειας, θέλοντας να δουν έναν παίκτη φαινόμενο από κοντά. Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν θα προτιμούσαν να παραμείνει λίγο ακόμα στο Παρίσι, απάντησαν χωρίς δισταγμό ότι θα ήταν καλύτερα να πάει στο ΝΒΑ, όπως τόσοι Γάλλοι σταρ και φυσικά ο Τόνυ Πάρκερ, ο απόλυτος θρύλος του Γαλλικού μπάσκετ.
Ήδη είναι ηγέτης
Το σφύριγμα της λήξης του αγώνα βρίσκει τον Γουεμπανιάμα να έχει κάνει ρεκόρ καριέρας με 33 πόντους, ενώ η ομάδα του κερδίζει εύκολα τη Λιμόζ, σε ένα ματς όπου ήταν από την αρχή φανερή η διαφορά ποιότητας. Στο μικρό δωματιάκι του γηπέδου όπου γίνονται οι συνεντεύξεις τύπου, στοιβάζονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, όπως ο ανταποκριτής του Sports Illustrated που καλύπτει το Draft, ο οποίος όπως μας έλεγε παρακολουθεί εδώ και καιρό τον Γουεμπανιάμα και έχει εντυπωσιαστεί από τη βελτίωση του.
Στη συνέντευξη τύπου ο Ιταλός προπονητής της Λιμόζ Μάσιμο Κανσελιέρι, ο οποίος μοιάζει να έχει δανειστεί τις μούτες του συμπατριώτη του Ποτζέκο, επισήμανε από την αρχή πόσο δυσκολο είναι να αντιμετωπίσεις έναν παίκτη σαν τον Γουεμπανιάμα. Ωστόσο, απηυδισμένος μετά την τρίτη συνεχόμενη ερώτηση για έναν παίκτη που δεν είναι καν στην ομάδα του, δεν δίστασε να μιλήσει για «hype», κάτι που όπως εξήγησε δεν του αρέσει. Ακόμα και ο ίδιος ο συμπαίκτης του Γουεμπανιάμα φάνηκε να δυσανασχετεί με τις πολλές ερωτήσεις για τον νεαρό αστέρα. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κάλυψη του Γαλλικού και ξένου τύπου έχει φέρει και αντίστοιχη αντίδραση, σε μια χώρα όπου κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Πρόσφατα η παλιά δόξα του Γαλλικού μπάσκετ Λοράν Σκιαρά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Γουεμπανιάμα αξίζει όλης αυτής της προσοχής, συγκρίνοντας την περίπτωση του με την αντίστοιχη προβολή που απολαμβάνει ο Κιλιάν Εμπαπέ.
Αυτός που πρέπει να είναι ο πιο χαρούμενος μπασκετάνθρωπος στη Γαλλία πρέπει να είναι ο Βενσάν Κολέ, προπονητής τόσο της Μετροπολιτάν. Όπως επισήμανε, αυτό που κάνει τον Γουεμπανιάμα ξεχωριστό είναι το πόσο πολύπλευρο είναι το ταλέντο του. Μπορεί να μην είναι ένα μπασκετικό πακέτο εντελώς νέο, όπως εξήγησε, αλλά είναι σίγουρα πιο εξελιγμένο, κάτι που κάνει το παιχνίδι του δύσκολα προβλέψιμο για τον αντίπαλο. Εξίσου εντυπωσιακά ώριμη είναι και η νοοτροπία του σύμφωνα με τον προπονητή του, καθώς μαθαίνει σαν σφουγγάρι. Φυσικά, αυτό που τον κάνει τόσο διαφορετικό είναι ο συνδυασμός ταλέντου και φυσικών προσόντων – «κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα διδάξεις», όπως εξήγησε ο Κολέ. Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αντέξει με το λεπτό κορμί του και πιο σκληρές εκδοχές του παιχνιδιού, ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κολέ απάντησε ότι ο Γουεμπανιάμα δουλεύει σκληρά και σε αυτό το κομμάτι και θα βρει τρόπο να προσαρμοστεί.
Μπορεί ο Γουεμπανιάμα να φαντάζει μικρός σε ηλικία για να ηγηθεί μιας ομάδας με σοβαρές βλέψεις, αλλά ήδη μοιάζει αρκετά μεγάλος σε αξία για να χωρέσει στο μικρό γηπεδάκι του Λεβαλουά. Όπως εξήγησε ο Κολέ, είναι ήδη στην πράξη αρχηγός της ομάδας, και πιθανόν θα ηγηθεί και της εθνικής Γαλλίας σε λίγα χρόνια, κάτι που εξάλλου αποδείχτηκε και στους δύο τελευταίους αγώνες στα παράθυρα της FIBA. Μάλιστα, ο Γάλλος κόουτς δεν δίστασε να ομολογήσει ότι δεν έχει ξαναδεί παίκτη σαν αυτόν σε τόσο νεαρή ηλικία - κι όλα αυτά από έναν προπονητή που κάποτε είχε στα χέρια του τον Τόνι Πάρκερ και τον Μπορίς Ντιαό, έως πρόσφατα πρόεδρο των Μετροπολιτάν...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.