Ζαγκλής: «Η κατάσταση στην Euroleague δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε, η FIBA προσπαθεί μόνη της»
Στην αρχική τοποθέτηση του, ο Ανδρέας Δαγκλής αναφέρθηκε σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά για τη FIBA η οποία γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της, καθώς και στο γεγονός ότι το 2022 ήταν ένα έτος με πάρα πολύ έντονη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και κυρίως με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των Γυναικών και των τριών Ηπειρωτικών πρωταθλημάτων.
Χαρακτήρισε ως highlight το Παγκόσμιο Κύπελλο των Γυναικών, το οποίο έσπασε πολλά ρεκόρ, σε θεαματικότητα, προσέλευση κόσμου και επίπεδο συμμετεχόντων. Αναφέρθηκε στη χρυσόσκονη του Ευρωμπάσκετ, τα περισσότερα από 150 events 3x3 που έγιναν μέσα στο χρόνο με αποκορύφωμα τη γιορτή του 3x3 στην Αμβέρσα. Επίσης έκανε αναφορά στις πολλές απαιτητικές και δύσκολες στιγμές που ζει ο πλανήτης με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατέληξε λέγοντας ότι η FIBA έχει πολλά πράγματα να βελτιώσει, είναι περήφανη για όσα έχει καταφέρει και με το βλέμμα στο Παγκόσμιο Kύπελλο του 2023, το πρώτο που θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές χώρες, υπογράμμισε την πεποίθηση ότι θα είναι ένα καταπληκτικό τουρνουά με τους παίκτες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική εμπειρία που θα καταλήξει στον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί μπροστά σε 50 χιλιάδες θεατές στο γήπεδο των Φιλιππίνων.
Εν συνεχεία απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν ως θέμα:
Τη συνάντηση με την EuroLeague: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είχαμε ένα μίτινγκ. Δεν είναι νέο αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρόοδος. Και μέχρι αυτό το σημείο δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος ακόμα. Το περιβάλλον είναι καλό αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι ενώ η FIBA είναι ανοιχτή και έτοιμη για συζήτηση, μέχρι τώρα και για 18 μήνες νιώθουμε ότι προσπαθούμε μόνοι μας. Γράψαμε επιστολές, φέραμε τους φορείς στο ίδιο τραπέζι, εντάξαμε ακόμα και το ΝΒΑ στις συζητήσεις, είχαμε κάποιες προτάσεις. Πήραμε μάλιστα την απόφαση να αλλάξουμε τις ημερομηνίες του Παραθύρου του Νοεμβρίου που δεν ήταν καθόλου εύκολη για να διευκολύνουμε τους παίκτες και τους προπονητές μας να συμμετάσχουν. Ωστόσο δυστυχώς η κατάσταση εντός της Ευρωλίγκας δεν μας επιτρέπει να προοδεύσουμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη νέα ηγεσία της Ευρωλίγκας.
Νομίζω ότι έχουν τη διάθεση να κάνουν τα πράγματα να συμβούν και να υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εντός της ΕCA υπάρχει μειοψηφία και πλειοψηφία και δεν υπάρχει ομοιογένεια στις απόψεις, που θα επέτρεπαν στην ηγεσία να διαπραγματευτεί με εμάς. Αυτό είναι το στάτους του σήμερα, δεν είμαι χαρούμενος για αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό και να επιμένουμε, διότι έχουμε υποχρέωση, όχι μόνον απέναντι στα μέλη μας, αλλά και ως ο μητρικός οργανισμός του μπάσκετ απέναντι στο άθλημα. Δεν περιμένω κάτι φοβερό να συμβεί για το παράθυρο του Φεβρουαρίου και θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε αυτούς που δούλεψαν για τις αλλαγές του Νοεμβρίου, στις Λίγκες και τις Ομοσπονδίες, αλλά και στους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Εδώ μιλάμε για πολύ απλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, αλλά μέχρι τώρα ακόμα και για αυτά τα απλά πράγματα δεν έχουμε τη μίνιμουμ συναίνεση από την άλλη πλευρά για να προχωρήσουμε. Πρέπει εμείς να συνεχίσουμε στο δρόμο την ανάπτυξης τόσο για τις διοργανώσεις των Εθνικών Ομάδων όσο και για τις συλλογικές διοργανώσεις»
Για τις μεγαλύτερες ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα της Ευρωλίγκα και πόσο αισιόδοξος είναι για την επίλυση του προβλήματος: «Το περιβάλλον είναι θετικό και κάνουμε προόδους σε θεσμικό επίπεδο. Έχω πει από την αρχή ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευθυγράμμιση στους στρατηγικούς στόχους. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ξέρουμε τι θέλει να κάνει αυτό το ελίτ γκρουπ των ομάδων και πως αυτό είναι συμβατό με ό,τι οι εκατοντάδες χιλιάδες κλαμπ, οι Ομοσπονδίες και οι Λίγκες θέλουν να κάνουν. Και να δούμε τελικά τι είναι συμβατό. Δεν είμαστε σίγουροι και μάλιστα όσο και η νέα ηγεσία της Ευρωλίγκας προσπαθεί να κατανοήσει, τι θέλουν ακριβώς να κάνουν τα κλαμπ που έχουν την ιδιοκτησία της ΕCA και σε ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν και πως αυτό είναι συμβατό με του δικούς μας στόχους. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
Το τρίτο σημείο που χρίζει αναφοράς και είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου αφορά στο γεγονός ότι για πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως το καλεντάρι, οι λύσεις απαιτούν πολύ μικρά βήματα. Κι αυτά τα βήματα είναι πολύ εύκολο να γίνουν, αλλά ακόμα και για αυτά τα εύκολα βήματα, οι ομάδες δεν είναι έτοιμες να πάρουν τις αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να σταματήσει η δραστηριότητα τη Ευρωλίγκας όταν παίζουν οι εθνικές ομάδες. Μπορούν να παίξουν την Τρίτη. Και μετά είναι δικό μας θέμα να συζητήσουμε με τις Λίγκες μας, για το τι μπορεί να γίνει το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ώστε οι παίκτες να μην παραφορτωθούν με υποχρεώσεις και να έρθουν να παίξουν με τις Εθνικές ομάδες. Έγιναν πολλοί αγώνες Τρίτη, στην Ευρωλίγκα, κατά τη διάρκεια του COVID και πολλοί αγώνες επίσης στη διάρκεια της χρονιάς. Θυμάστε ότι οι 7 διπλές αγωνιστικές, έγιναν 9 διπλές αγωνιστικές και τώρα είναι πάλι 7… θα μπορούσαν να είναι 9 οι διπλές αγωνιστικές και να δημιουργηθεί χώρος για τα Παράθυρα, αν θέλουν να σταματήσουν και να μην παίζουν τις Τρίτες. Υπάρχει μία σειρά από εύκολες λύσεις εδώ, και είναι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι ακούω να γίνονται συζητήσεις για την προσαρμογή του καλενταριού στις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου, αλλά όχι για τα Προκριματικά των εθνικών ομάδων για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ».
Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται θα είναι το καλύτερο που έχει γίνει, είπε: «Ναι, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα χτίσουμε στις επιτυχία των Ηπειρωτικών Πρωταθλημάτων και όπως αναφέρατε, το Ευρωμπάσκετ ήταν όντως μία πολύ πετυχημένη διοργάνωση. Όλες οι ενδείξεις από τις συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες που συνομιλούν με τους παίκτες τους, αλλά και με το ΝΒΑ αναφέρουν ότι οι προσδοκίες για τους παίκτες που θα συμμετάσχουν είναι πολύ υψηλές και θα είναι ένα event που εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι θα είναι πάρα πολύ θελκτικό για τους παίκτες να συνμμετάσχουν σε αυτό, εκτός φυσικά από την περηφάνεια που έχει κάθε παίκτης όταν εκπροσωπεί τη χώρα του. Θα έχουμε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο κάποια νέα στοιχεία που θα αντικατοπτρίζονται στην εμπειρία των παικτών. Για παράδειγμα θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν μονά δωμάτια για τους παίκτες των ομάδων, μείωση των μετακινήσεων, θα είναι μόνο μία η μεταφορά και δε θα υπάρχει μετακίνηση μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.
Ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στην ίδια πόλη που θα κληρωθεί κάθε ομάδα να αγωνιστεί. Μετά από αίτημα παικτών και προπονητών κατά τη διάρκεια των Ηπειρωτικών Πρωταθλημάτων αυτό το καλοκαίρι, αποφασίσαμε ότι μετά τις μετακινήσεις θα έχουμε μία ημέρα ξεκούρασης πριν την έναρξη της τελικής φάσης. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε φέρει το Παγκόσμιο κύπελλο μία εβδομάδα νωρίτερα μετά από αίτημα των ομάδων και των λιγκών για να υπάρχει εύλογος χρόνος μεταξύ της δικής μας διοργάνωσης και της έναρξης των πρωταθλημάτων. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία είναι εκεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι πολύ γοητευτικό για τους φιλάθλους όλου του κόσμου και μην ξεχνάμε ότι είναι και το μονοπάτι που οδηγεί στη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους παίκτες μας».
Για το Παρίσι 2024, και τη διοργάνωση του τουρνουά μπάσκετ στη Λιλ: «Νομίζω ότι η ιστορία είναι μεγάλη και αρκετά γνωστή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αρχικό πλάνο και αυτό που τελικά συμβαίνει δεν είναι κοινό. Μέχρι την έναρξη των αγώνων μεσολαβεί πάρα πολύς χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να συμβούν κάποιες αλλαγές. Στη δική μας περίπτωση, η αλλαγή στο αρχικό πλάνο ήταν η μεταφορά από τα δύο γήπεδα, όπως αρχικά ήταν να διεξαχθεί το τουρνουά μπάσκετ, στο ένα γήπεδο, στο Μπερσί. Μετά εξαιτίας κατασκευαστικών λόγων πήγαμε και πάλι στο πλάνο των δύο γηπέδων κι έπρεπε να συζητήσουμε για το γήπεδο που θα γινόταν η προκριματική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες στο Παρίσι είναι οι πρλωτοι που θα γίνουν κάτω από το νέο πλαίσιο, που επιτρέπει στις προκριματικές φάσεις να διεξάγονται έξω από την βασική πόλη που φιλοξενεί τους Αγώνες. Δεχθήκαμε ξεκάθαρα αιτήματα από την οργανωτική επιτροπή με τη σημείωση ότι το μπάσκετ πρέπει να συνεισφέρει για την επιτυχία των Αγώνων. Ειπώθηκαν κάποια ισχυρά επιχειρήματα στο οικονομικό σκέλος, που ανέφεραν ότι θα ήταν καλό να γίνουν αγώνες σε γήπεδο που θα μπορεί να φιλοξενήσει 25-27 χιλιάδες κόσμο. Έτσι, θα υπάρχει συνεισφορά στο οικονομικό πλάνο των Αγώνων, αλλά και ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία σε μία μεγαλύτερη κοινότητα φιλάθλων να παρακολουθήσουν τους αγώνες του μπάσκετ, έστω κι αν αυτοί διεξαχθούν στη Λιλ, που είναι 1-1,5 ώρα μακριά από το Παρίσι με το τρένο και 2-2.5 ώρες με το πούλμαν. Προφανώς το συμβούλιο εξέτασε αυτά τα επιχειρήματα.
Οι αγώνες από την προημιτελική φάση και μετά θα γίνουν στην καλύτερη δυνατή αρένα του Παρισιού. Και η απόφαση ήταν: Μπορούμε να συμβιβαστούμε με το που θα γίνει ο προκριματικός γύρος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε θέματα που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια των αθλητών μας. Αυτό σημαίνει, κι έχει κοινοποιηθεί και από την ΔΟΕ στο Παρίσι 2024, ότι η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι οι συνθήκες στο γήπεδο όπου θα γίνουν οι αγώνες και όπου εμείς κάναμε τους αγώνες μας στο Ευρωμπάσκετ του 2015, θα είναι ιδανικές σε μία πόλη όπως η Λιλ, όπου, γνωρίζουμε πως, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σφοδρά κύματα υγρασίας. Πρόκειται για μία ακριβή λύση, αλλά εκεί είναι που η FIBA δεν πρόκειται να κάνει κανέναν συμβιβασμό γιατί η ασφάλεια των αθλητών είναι πάνω απ’όλα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες στον εξωτερικό χώρο, οι αγώνες θα μπορούν να γίνουν κανονικά. Έχουμε δει κάποια πρόοδο τους τελευταίους μήνες, περισσότερη απ’ό,τι είχαμε δει στο παρελθόν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή».
Αν υπάρχουν κάποια μαθήματα, ή κάποιο κίνητρο που έλαβε η FIBA από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να πειστούν οι Αμερικάνοι παίκτες να αγωνιστούν στις διοργανώσεις της FIBA: Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μαθαίνουμε από το άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο και πως το όραμα την ηγεσίας την FIBA και του ΝΒΑ, ότι χρειαζόμαστε ένα πολύ πολύ δυνατό Παγκόσμιο Κύπελλο. Και μόνο με ένα τέτοιο, σε συνδυασμό με τα ισχυρά Ηπειρωτικά πρωταθλήματα που έχουμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο για την ανάπτυξη του αθλήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ναι, υπάρχει όραμα να μεγαλώσουμε την έλξη και τη δημοφιλία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νομίζω ότι κάναμε 1-2 βήματα το 2019 και θέλουμε ακόμα ένα τον επόμενο χρόνο. Υπάρχουν προφανώς θέματα που θα εξετάσουμε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έστω κι αν η δική μας διοργάνωση διεξάγεται σε τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ το ποδόσφαιρο έχει πάρα πολλά γήπεδα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, Αυτό είναι ένα στοιχείο έχει ενδιαφέρον να δούμε. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του μπάσκετ παγκοσμίως.
Τώρα, για τους παίκτες από τις ΗΠΑ, είναι αλήθεια ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι τα δύο βασικά events στον τετραετή κύκλο του καλενταριού. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ακόμα περισσότερους παίκτες στο κοντινό μέλλον και πιστεύω ότι ως event θα βρεθεί σε ακόμα καλύτερη θέση λόγω της επένδυσης που κάνει η FIBA σε αυτό. Στις συζητήσεις μας το ΝΒΑ είναι προτεραιότητα το θέμα του ρόστερ και πως αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο δυνατό. Χρειαζόμαστε δυο εξαιρετικά ρόστερ των ΗΠΑ στον τετραετή κύκλο. Ένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι αυτό είναι κάτι που θα δώσει έξτρα ώθηση στη δημοφιλία του σπορ όταν μιλάμε για τη σχέση του με τις ΗΠΑ.
Όταν έρχεται η συζήτηση στους εκτός ΗΠΑ παίκτες των ΗΠΑ με χαρά θα πω ότι έχουν δείξει την αφοσίωση τους στις εθνικές ομάδες. Από τη δική μας πλευρά αυτό που κάνουμε είναι να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις συνθήκες για αυτούς, ώστε την στιγμή που εκπροσωπώ τη χώρα μου, μαζί με τους συμπαίκτες μου, να έχω και φανταστικές συνθήκες και μία εξαιρετική πολιτιστική εμπειρία».
Για την πρώτη θέση της Ισπανίας στo FIBA World Ranking: «Αν θυμάστε πριν από δύο χρόνια, ένας συνάδελφος σας με είχε ρωτήσει ποια είναι η γνώμη μου για την απόφαση του Σέρτζιο Σκαριόλο να μην καλέσει παίκτες τη Ευρωλίγκας για τα παράθυρα. Και είχα απαντήσει τότε ότι ο κόουτς ξέρει καλύτερα από εμένα. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο ετών αποδεικνύουν ότι γνωρίζει καλύτερα από εμένα (κάτι που είναι προφανές έτσι κι αλλιώς). Το ranking είναι μία απεικόνιση των αποτελεσμάτων στη διαδρομή της τελευταίας 8ετίας και αφορά στη συνέχεια και τη συνέπεια. Αν λοιπόν μία ομάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια την ίδια στιγμή, είναι απόδειξη της συνέπειας. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλεται στη δουλειά που έχει κάνει η Ομοσπονδία από τον πρόεδρο μέχρι και το άνθρωπο που βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας. Συγχαρητήρια στην Ισπανία. Η πρωτιά στο ranking μπορείς να διαρκέσει λίγο, ή και πάρα πολύ, αλλά αυτό είναι στα χέρια της. Πιστεύω ότι αυτές είναι πολύ ωραίες ιστορίες για τον άθλημά μας, χωρίς να υπάρχει όμως υπερβάλλοντας φανατισμός γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι ποιος φέρνει το τρόπαιο Τζέιμς Νέισμιθ πίσω στο σπίτι τον επόμενο Σεπτέμβριο».
Για την πιθανότητα να αποτελέσει το παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών το μονοπάτι πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως συμβαίνει στους Άντρες: «Το κεντρικό Γραφείο της FIBA πήρε κάποιες αποφάσεις φέτος που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Παγκοσμίου κυπέλλου των Γυναικών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ευκαιριών για τις Εθνικές Ομάδες να βαδίσουν προς το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντίθετα με τους Άνδρες, δεν είχαμε την ευκαιρία διοργανώσουμε σε σταθερή βάση αγώνες Παραθύρων μέσα στη σεζόν κι έτσι το Κεντρικό Γραφείο αποφάσισε ότι τα Ηπειρωτικά πρωταθλήματα θα αποτελέσουν πλατφόρμα πρόκρισης για τα Προολυμπιακά τουρνουά και από αυτά τα τουρνουά θα βγουν οι ομάδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο των Γυναικών επεκτάθηκε στις 16 ομάδες και ταυτόχρονα έγινε άλλο ένα τουρνουά 16 ομάδων, που θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε το ρόστερ 20-24 ομάδων για τον μέλλον. Έτσι, η επόμενη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών θα γίνει με 16 ομάδες και άλλες 16 ομάδες, το ίδιο καλοκαίρι θα μπουν στην πρώτη φάση των Προολυμπιακών τουρνουά. Ελπίζουμε σταδιακά να βελτιώσουμε το επίπεδο της δεύτερης διοργάνωσης ώστε να φέρουμε ομάδες στην πρώτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το σώμα των περίπου 45 ομοσπονδιών που παίζουν υψηλό επίπεδο στο γυναικείο μπάσκετ, σε αντίθεση με τις 110 Ομοσπονδίες των Ανδρών, χρειαζόμαστε την μεσαία τάξη να είναι σε θέση να ανταγωνίζεται τις πρώτες 10 ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μας κι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με τις επενδύσεις που κάνουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024».
Για το φαινόμενο Γουεμπανιάμα και πόσο ενθουσιασμένη είναι η ΦΙΜΠΑ για τη διάθεση του να παίξει στο παγκόσμιο Κύπελλο και αν ένα πιθανό λακ άουτ στο ΝΒΑ μπορεί να ανησυχεί την Παγκόσμια Ομοσπονδία… «Ασφαλώς και παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στο ΝΒΑ και μπορώ να πω ότι σε αυτό το στάδιο δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, αλλά παρακολουθούμε στενά και πιστεύω ότι έχοντας καλή συνεργασία με το ΝΒΑ, αλλά και με το ΝΒPA με τη νέα ηγεσία της οποίας είχαμε συνάντηση πριν κάποιους μήνες, οι δύο πλευρές θα κάνουν εποικοδομητικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η λύση.
Σε σχέση με τον Γουεμπανιάμα, θα μου επιτρέψετε ένα προσωπικό σχόλιο… Όταν φέρνουμε νέα πρόσωπα στο μπάσκετ, το πρώτο σχόλιο που λαμβάνουμε είναι ότι: ‘Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλος είναι αυτός ο παίκτης”. Έτσι, όταν ήμουν στη Λετονία το 2019 και τον είδα για πρώτη φορά να παίζει, ακόμα κι εμείς, που υποτίθεται ότι είμαστε πιο έμπειροι στα πράγματα του μπάσκετ, νιώσαμε μεγάλη έκπληξη από το πόσο ψηλός είναι. Και πόσο αρμονικός φυσικά. Είναι φανταστικό ταλέντο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναδείχθηκε μέσα από το παραδοσιακό σύστημα που ακολουθεί η χώρα του για την ανάδειξη των παικτών, μέσα από τη συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες. Είμαστε φυσικά πολύ χαρούμενοι που κάποιοι παίκτες μας είναι υποψήφιοι για το νούμερο 1 του ντραφτ των επόμενων ετών κι αυτό μιλάει από μόνο του για την αξία των αναπτυξιακών διοργανώσεών μας. Πριν μερικούς μήνες είχαμε στη Μάλαγα το u17 Πρωτάθλημα με 8500 κόσμο να βλέπει 16χρονα παιδιά να παίζουν για τον παγκόσμιο τίτλο. Φυσικά, είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι το προηγούμενο Παράθυρο έδωσε τη δυνατότητα στον Γουμπανιάμα να κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικές Ανδρών της Γαλλίας και αυτό σημαίνει πολλά για τον ίδιο, για την χώρα του και για το οικοσύστημα του μπάσκετ. Ωστόσο, με σεβασμό στο γυναικείο μπάσκετ, θα ήθελα να πω ότι όσο εντυπωσιάστηκα από τον Γουεμπανιάμα, το ίδιο ενθουσιασμένος έμεινα και με την Βαλόνγκα και πιστεύω ότι αυτό που κάνει είναι εξίσου μοναδικό στο επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ. Η Γαλλία είναι ευλογημένη».
Για το Παγκόσμιο Κυπέλλου που θα φιλοξενηθεί στη Ινδονησία και ποιες είναι οι προετοιμασίες που κάνεις η FIBA για αυτή τη διοργάνωση… «Είχα τη χαρά να επισκεφθώ την Τζακάρτα φέτος για το Αsia Cup και νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διοργάνωση αποτελεί ένα πολύ δυνατό σήμα για το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ινδονησία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πόσο πεπεισμένοι είμαστε εμείς για την ικανότητα της Ινδονησίας να φιλοξενήσει το επόμενο καλοκαίρι τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Επισκέφθηκα επίσης και το σημείο που γίνονται τα έργα για το νέο γήπεδο, που είναι στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα τα έργα είναι πιο προχωρημένα απ’όσο προέβλεπε το σχέδιο και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την υποστήριξη των Αρχών θα έχουμε ένα πανέμορφο γήπεδο έτοιμο που θα αποτελέσει και το κληροδότημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα. Ήμουν πολύ χαρούμενος επίσης για το γεγονός ότι στο Asia Cup διαπίστωσα των ενθουσιασμό του κόσμου για την παρακολούθηση αγώνων μπάσκετ. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι από τα ξενοδοχεία μέχρι και τις μετακινήσεις και σε όλα τα επίπεδα η κατάσταση θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο».
Για τα παράπονα των παικτών στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ σχετικά με τη διαιτησία και αν υπάρχει περίπτωση να βρεθούνε διαιτητές Ευρωλίγκας στις διοργανώσεις της FIBA… “Πρώτα απ’όλα, νομίζω ότι πάντα υπάρχουν παράπονα για τη διαιτησία. Υπήρξαν παράπονα και φυσικά υπήρξαν λάθη. Οι επικεφαλής της διαιτησίας πήραν κάποια μαθήματα από αυτό και θελουμε να πιστεύουμε ότι τέτοια λάθη δε θα επαναληφθούν το μέλλον. Αυτό που είδαμε επίσης είναι ότι τα λάθη που έγινε στη φάση των ομίλων ήταν πολλά περισσότερα συγκριτικά με την τελική φάση. Κι αυτή είναι μία ένδειξη του βάθους που έχουμε στην ποιότητα των διαιτητών. Κι εδώ έρχεται η ερώτηση: “Αν δεν έχετε βάθος στην ποιότητα, γιατί δεν φέρνετε άλλους διαιτητές που διευθύνουν αγώνες άλλων διοργανώσεων;”. Η απάντηση είναι ότι οι ειδικοί που έχουμε δεν το βλέπουν έτσι. Το αντιμετωπίζουν κάπως έτσι: Η συνεργασία στο επίπεδο της διαιτησίας πρέπει να έχει ένα θεσμικό υπόβαθρο και με αυτό εννοείται η κοινή εκπαίδευση, οι κοινές γραμμές, όχι μόνο για τους κανονισμούς (που ξέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ίδιοι, κι αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που πρέπει να ευθυγραμμιστούμε), αλλά επίσης σε επίπεδο της προσέγγισης.
Αυτό που λένε λοιπόν οι ειδικοί μας, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για το monitoring σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν έρθουν να παιξουν σε επίσημες διοργανώσεις της FIBA. Και η επόμενη ερώτηση σας θα είναι: Μα έχετε ήδη κάποιους διαιτητές από τη GLeague ή από το ΝΒΑ, που συμμετέχουν”. Κι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι κι αυτοί συνδεδεμένοι με την επιτροπή διαιτησίας που έχουμε και είναι πολύ πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Φυσικά, από τη στιγμή που θα έχουμε κανονίσει άλλα ζητήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θέλουμε να είμαστε συμπεριληπτικοί και να έχουμε τους καλύτερους στις διοργανώσεις μας. Και αν υπάρχουν καλύτεροι, αν υπάρχουν ταλέντα, η πιο έμπειροι, θα τους χρησιμοποιήσουμε. Αλλά πρέπει να λύσουμε κάποια άλλα ζητήματα πρώτα και μετά αυτό, μπορώ να πω, ότι είναι από τα θέματα που θα ήθελα να συζητήσω και να βρεθεί μία λύση.
Θα έλεγα απλά ότι ότι με τους διαιτητές της GLeague έχουμε μια συνεργασία για τους αγώνες της Αφρικής. Και εκεί έχουμε κάποια κοινά προγράμματα. Κάτι που δεν υπάρχει με την Ευρωλίγκα. Και δεν μπορεί να υπάρχει από τη στιγμή που έχουμε αυτή τη δομή και αυτή την προσέγγιση, ιδιαίτερα από αυτούς στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να λυθεί ,καταλλήλως και δεν είναι προσωπικό θέμα. Θα είμαι χαρούμενος να έχουμε περισσότερο ταλέντο, αλλά να σας πω την αλήθεια είμαι χαρούμενος με τη δουλειά που κάνουν οι Ομοσπονδίες. Θα ήθελα να καταλάβετε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με αποκλειστικότητα, αλλά με την προσπάθεια να προστατεύσει τη δουλειά που κάνει η FΙΒΑ και οι Ομοσπονδίες με τις επενδύσεις που έχουν γίνει. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των διαιτητών μέσα από τις Ομοσπονδίες. Κι αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν την επιθυμία να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, φυσικά είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Πρέπει να υπάρχει μία θεσμική συνεργασία, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει επιλέγοντας κάποια σημεία ξεχωριστά. Ούτε από τη δική μας πλευρά, ούτε από τη δική τους”.
Για τη συμμετοχή των ομάδων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις διοργανώσεις της FIBA… “Σχετικά με τα συμπεράσματα του Ολυμπιακού summit, τα διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ιδέα δεν είναι νέα. Υπήρχαν πάντα εκτιμήσεις στο παρελθόν αν και κατά πόσο πρέπει η Ρωσία να επιστρέψει σε κάποιες διοργανώσεις στο δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θα έλεγα ότι, σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ, κι αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση, είναι πολύ αργά. Όπως γνωρίζετε η Λευκορωσία πλέον δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει μία θέση για το Παρίσι σε Άνδρες ή Γυναίκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία στις Γυναίκες. Για τους Άντρες εξαρτάται από το χρονικό σημείο που θα γίνει η άρση των μέτρων. Αν γίνει πριν το καλοκαίρι τότε η Ρωσία στους Άνδρες θα έχει τη δυνατότητα μέσω των προολυμπιακών να διεκδικήσει μία θέση. Κι αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα και το ranking. Στο 3Χ3 η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη γιατί η συμμετοχή εξαρτάται από τα τουρνουά και το ranking και ήδη υπάρχουν πόντοι που έχουν συγκεντρωθεί. Θα περιμένουν για την επόμενη επικοινωνία μας με την ηγεσία την ΔΟΕ, που θα έχουν όλες οι διεθνείς Ομοσπονδίες με την ΔΟΕ και θα δούμε ποιες θα είναι οι οδηγίες που θα μας δοθούν προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας. Για την ώρα, το Κεντρικό Γραφείο της FIBA έχει αποφασίσει ότι το status quo που υπάρχει θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι και το επόμενο μίτινγκ μας την Ανοιξη”.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.