EuroBasket U20: Μαντζούκας και Ζούγρης... τα κάνουν όλα και συμφέρουν

EuroBasket U20: Μαντζούκας και Ζούγρης... τα κάνουν όλα και συμφέρουν

Ζούγρης Μαντζούκας

bet365

Το Gazzetta αναλύει τις εμφανίσεις των Λευτέρη Μαντζούκα και Βαγγέλη Ζούγρη στο EuroBasket U20 της Κρήτης, με τη βοήθεια του Hudl InStat.

Το EuroBasket U20 που διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, συμπλήρωσε το πρώτο του τριήμερο. Η Εθνική έκλεισε τον όμιλο με δύο νίκες σε τρεις αναμετρήσεις, έχοντας ως μοναδική «μουντζούρα» την αναμέτρηση με τη Λιθουανία. Οι νίκες επί Πολωνών και Κροατών την έφεραν στη δεύτερη θέση πίσω από τη «Lietuva».

Αυτό που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι, είναι η διαφορά που κάνει το δίδυμο των ψηλών της ομάδας. Λευτέρης Μαντζούκας και Βαγγέλης Ζούγρης αποτελούν τους δύο που γεμίζουν τη ρακέτα και οδηγούν την Ελλάδα σε αυτήν της την πορεία έως τώρα, στοχεύοντας πλέον στο νοκ άουτ με την Ισλανδία.

Μαντζούκας και Ζούγρης πέτυχαν 38 από τους 78 πόντους της Ελλάδας κόντρα στην Κροατία, μαζί με 5 ασίστ. Μαζί με τη δημιουργία τους, λοιπόν, έφτασαν στους 46 από τους 78 πόντους της ομάδας για να τη φέρουν στη δεύτερη θέση του ομίλου.

Ο Μαντζούκας με την απειλή του σουτ

Τη φήμη του καλού σουτέρ που τον συνοδεύει, θέλει να κουβαλήσει σε αυτήν την πορεία με την Εθνική U20 ο Λευτέρης Μαντζούκας. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού μετά τη μέτρια πρεμιέρα από την περίμετρο μετράει 7/18 τρίποντα (8/23 συνολικά) και συνεχίζει να ανοίγει το γήπεδο από την περίμετρο.

Τόσο με catch n’ shoot, όσο και πίσω από τα σκριν ο Μαντζούκας είναι… λεφτά στην τράπεζα με το μακρινό του σουτ. Στη διοργάνωση φυσικά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλον, έχοντας 1.67 πόντους ανά κατοχή στο catch n’ shoot.

Πέντε πόντους ανά παιχνίδι προσφέρει ο φόργουορντ των «πρασίνων» στην Εθνική με αυτόν τον τρόπο, ενώ κινείται και αρκετά γρήγορα για να τελειώνει φάσεις στο transition.

1
Το Shot Chart του Μαντζούκα στο EuroBasket U20

Το step-up του Ζούγρη

Το έτερο μέλος του διδύμου των ψηλών όμως, κάνει μερικά εκπληκτικά πράγματα στο παρκέ. Ο Βαγγέλης Ζούγρης κυριαρχεί στις ρακέτες, ολοκληρώνοντας με εκκωφαντικά double-double δύο εκ των τριών αναμετρήσεων του ομίλου. Κόντρα στην Πολωνία μάλιστα μέτρησε 24 πόντους και 17 ριμπάουντ, ενώ με τους Κροάτες το νούμερο αντίστοιχα έφτασε στο 14/11.

Πέραν από την απόλυτη κυριαρχία του στο ριμπάουντ, ο Ζούγρης σκοράρει με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο ψηλός του Περιστερίου, που συστήθηκε στο κοινό της Basket League με μία πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, έχει σκοράρει ήδη στη διοργάνωση 18 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ σε 11 κατοχές, παρόλο που βλέπει τον κόσμο από τα 202 εκατοστά.

Συνεχιζοντας μέσω του Hudl InStat να ρίχνουμε μία ματιά στο επιθετικό κομμάτι, ο Ζούγρης δείχνει να έχει τρόπο ώστε να απειλεί τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη. Δέκα κατοχές έχει διαχειριστεί ως εκτελεστής στο ποστ (25% των εκτελέσεών του στο τουρνουά) και έχει φέρει στην Εθνική 10 πόντους, ενώ όπως είδαμε και στο ματς με την Κροατία, λειτουργεί ιδανικά ως roller στο pick n’ roll.

Οι πόντοι του Ζούγρη στο EuroBasket U20 ως τώρα

  • Επιθετικά ριμπάουντ: 18 πόντοι / 11 κατοχές
  • Ποστ: 10 πόντοι / 10 κατοχές
  • Κοψίματα: 6 πόντοι / 8 κατοχές
  • Pick n' roll: 6 πόντοι / 5 κατοχές
  • Transition: 2 πόντοι / 1 κατοχή
1
Το Shot Chart του Ζούγρη στο EuroBasket U20

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα