Η Ελλάδα έχει ταυτότητα
Η Σλοβενία δεν είναι ο αντίπαλος που θα κρίνουμε την Εθνική. Ναι, είναι μια πολύ καλή ομάδα η παρέα του Ντόντσιτς, αλλά με τα νέα χαρακτηριστικά της «γαλανόλευκης», η οποία βασίζεται πάρα πολύ στο «4 out» με τον Παπαγιάννη ως «δόλωμα» κοντά στο καλάθι, σίγουρα, οι Σλοβένοι δεν ήταν το φόβητρο.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Φάκελος «επίθεση»
Η Ελλάδα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο σε αυτά τα δύο φιλικά. Η αλήθεια είναι ότι θέλαμε να δούμε την ομάδα του Ιτούδη πως θα είναι χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, μαζί με το team του, έχουν δουλέψει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, δίνοντας μια πρώτη εικόνα.
Με βάση των φιλικών με τη Σλοβενία, η Ελλάδα έδειξε επιθετικά ότι:
- Θέλει να παίξει ένα 4-out με τον Παπαγιάννη ως οργανωτή ρακέτας-δόλωμα.
Όπως βλέπετε, ο Ιτούδης χρησιμοποιεί τον Παπαγιάννη ως «δόλωμα» σε καταστάσεις 4-out, είτε μετά από κάποιο fake choice screen, είτε σε κάποια επιλογή pick and roll.
Αυτό που θέλει να κάνει ουσιαστικά ο Ιτούδης είναι να αναγκάσει την αντίπαλη άμυνα να στείλει δεύτερο παίκτη πάνω στον Παπαγιάννη, είτε με κάποια παθητική παγίδα, είτε κανονική. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, μέσω των «σχεδόν» ελεύθερων σουτ. Και λέμε «σχεδόν» γιατί με την πρώτη ευκαιρία, οι Έλληνες δείχνουν ότι θα πάρουν όλα τα σουτ.
- Αξιοποίηση του Μήτογλου
Ο Ντίνος Μήτογλου είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στη «φαρέτρα» του Δημήτρη Ιτούδη. Ο 27χρονος έδειξε ότι θα είναι το βασικό 4αρι και δίπλα στον Παπαγιάννη μπορεί να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Πως; Μέσω του περιφερειακού σουτ, του dive/drive ή μέσω των post up, με κοντύτερο αντίπαλο ή ισοϋψή.
Ο Μήτογλου θα είναι ο ενδιάμεσος στο «4»-«5», και θα πάρει πολλά λεπτά ως σέντερ. Εκεί η Ελλάδα έδειξε κάποιες φάσεις με 5-out, έχοντας τον «Μήτο» ως stretch 5, δίνοντας του κάποια σουτ από ψηλά, είτε τοποθετώντας τον στα 5-6 μέτρα, ώστε να ανοίξει τη ρακέτα για κάποια κοψίματα.
- Transition
Το μεγάλο όπλο της εθνικής ομάδας. Είναι σαφέστατη η όρεξη των Ελλήνων να τρέξουν. Ειδικά με σχήματα που έχουν μέσα δίδυμα και τρίδυμα όπως Ουόκαπ/Λούντζη/Θανάση/Λαρεντζάκη, η Ελλάδα έχει ως πρώτο στόχο να τρέξει.
Στο δεύτερο παιχνίδι με την Σλοβενία από τους 88 συνολικά πόντους, οι 24 ήταν μέσω του transition. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μέτρησε 12/16 πρωτεύοντες αιφνιδιασμούς, την ώρα που το τρίποντο της ήταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά (μόλις 22.2%).
Αυτό δείχνει πως δεν θέλει να «εγκλωβιστεί» στο σουτ. Δηλαδή το Plan A να είναι το transition και αν μπουν και τα σουτ, τότε όλα να βαίνουν -πολύ- καλώς.
Φάκελος «άμυνα»
Πιο σοφοί βγήκαμε και για τον τρόπο που θα αμυνθεί η Εθνική Ομάδα. Η Ελλάδα απέναντι στη Σλοβενία με παίκτες όπως Ντόντσιτς, Τσάντσαρ, Πρέπελιτς, έδειξε ότι έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία έχει ως στόχο να «χτίσει» το επιθετικό της transition.
Απέναντι στον Ντόντσιτς η Ελλάδα έστελνε και δεύτερο παίχτη πάνω του, με την άμυνα να προσαρμόζεται ανάλογα, έχοντας τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- «Press the ball»
Αυτή ήταν η ατάκα του Ιτούδη, συνεπαρμένος από τα προπονητικά του χρόνια στο εξωτερικό. Η Ελλάδα από την πρώτη κιόλας μπάλα θέλει να πιέσει. Όλοι έχουν αυτό το καθήκον αλλά δύο συγκεκριμένοι, έχουν πάρει ξεκάθαρη οδηγία να «σπαταλούν» ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους, εκεί.
Λούντζης και Θανάσης Αντετοκούνμπο από το βασικό ροτέισον, έχουν τον ρόλο του αμυντικού εξολοθρευτή, ώστε να διεκδικήσουν όσες περισσότερες κατοχές μπορούν. Η Ελλάδα έδειξε ότι θέλει να αντισταθμίσει την απουσία Σλούκα, Καλάθη, Γιάννη Αντετοκούνμπο, στις κατοχές και στα ματς με τη Σλοβενία, ήταν σε καλό δρόμο.
- Άμυνα «βεντάλια»
Δεδομένο πως η Εθνική έχει συγκεκριμένο σχέδιο στην άμυνα της σε set παιχνίδι. Στα πρώτα δύο φιλικά, η ομάδα έδειξε πως αμυντικά δεν θέλει απαραίτητα να στοχεύσει κάποιον αντίπαλο παίκτη να σουτάρει, ειδικά μετά από drive και extra pass.
Αντιθέτως, μετά από κάποιο drive, η ομάδα του Ιτούδη «κλείνει» στο, ώστε να αναγκάσει τον εκάστοτε να πασάρει. Εκεί, ακούσαμε πολλές φορές τον κόουτς να φωνάζει για τα close out, καθώς με παίκτες όπως οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Ουόκαπ, Λούντζη, Μήτογλου, έχει την απαίτηση να μην χάνουν τα close outs και αν ο αντίπαλος καταφέρει να σουτάρει, να το κάνει με τις χειρότερες συνθήκες.
Σε αυτό το κομμάτι, ο Ιτούδης δοκίμασε διάφορα σχήματα. Φυσικά αυτή η άμυνα χρειάζεται δουλειά και κυρίως αυτοματισμούς. Γι’ αυτό ο coach δουλεύει με δυάδες/τριάδες που γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά σίγουρα χρειάζεται βελτίωση. Πάντως, με τη συγκεκριμένη άμυνα θέλει να κάνει τον αντίπαλο να υποπέσει σε λάθη, ώστε να φτιάξει με τη σειρά του το δικό του επιθετικό transition.
Πάντως, με την απόσυρση Παπαγιάννη στον πάγκο και με τους Θανάση Αντετοκούνμπο-Μήτογλου στο «4»-«5», η Εθνική σε αυτό το κομμάτι αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα, καθώς το αντίπαλο «5αρι» (Μόργκαν), βρέθηκε αρκετές φορές ελεύθερος κάτω από τη ρακέτα.
- Deny
Στις μέχρι τώρα προπονήσεις, η Ελλάδα έχει δουλέψει πολύ αμυντικά και φαίνεται αυτό. Η άρνηση όλων των γραμμών πάσας είναι απαράβατος κανόνας για τον coach Ιτούδη και αυτό φάνηκε τόσο από τις παρατηρήσεις του, όσο και κυρίως από την τοποθέτηση των σωμάτων των παικτών του.
Στη συγκεκριμένη φάση, ο Παπανικολάου έχει καλύψει πλήρως την γραμμή πάσας του αντιπάλου του, οδηγώντας την Ελλάδα σε ένα ακόμη κλέψιμο. Χαρακτηριστικό στατιστικό είναι τα 6 κλεψίματα του πρώτου αγώνα και τα 15 του δεύτερου.
Συνοπτικά, η Ελλάδα σαφώς και έχει πολλά να βελτιώσει. Το σίγουρο είναι ότι θέλει να αποκτήσει μια ταυτότητα αμυντικής κυριαρχίας και αυτό είναι σημαντικό. Καλύτερο δείγμα θα έχουμε απέναντι σε ομάδες που θα έχουν elite ψηλούς που θα «γεμίζουν» τη ρακέτα και θα αναγκάσουν την Εθνική να κυκλοφορήσει περισσότερο τη μπάλα στην περιφέρεια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.