Mundobasket 2023, Καρλ Άντονι Τάουνς: Ο απόλυτος αρχηγός των Δομινικανών, μέσα και έξω από το παρκέ (vids)

Mundobasket 2023, Καρλ Άντονι Τάουνς: Ο απόλυτος αρχηγός των Δομινικανών, μέσα και έξω από το παρκέ (vids)

Towns

bet365

Ο Καρλ Άντονι Τάουνς είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, ορμώμενος από την καταπληκτική πορεία της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το Gazzetta, «σκιαγραφεί» το προφίλ του ηγέτη ψηλού (;), όσον αφορά τις αρμοδιότητες και συνολικά τον τρόπο παιχνιδιού που έχει υιοθετήσει με τους Δομινικανούς.

Μετά από μια δεκαετία, ο Καρλ Άντονι Τάουνς αποφάσισε να αγωνιστεί με τη φανέλα της πατρίδας του, στο κορυφαίο εθνικό μπασκετικό ραντεβού. Στόχος των Δομινικανών ήταν εξαρχής η δεύτερη φάση του Mundobasket 2023, βάζοντας στο στόχαστρο τα παιχνίδια με Ανγκόλα και Φιλιππίνες.

Εν τέλει, όχι απλά κατάφεραν να προκριθούν στις «16» καλύτερες ομάδες του κόσμου, αλλά να πάνε στον δεύτερο γύρο όντας αήττητοι. Η σπουδαία νίκη επί της Ιταλίας με τον Καρλ Άντονι Τάουνς πρωταγωνιστή, ήταν προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει.

Στα παπούτσια των Ντουάρτε και Αλ Χόρφορντ

TOWNS

Ο ψηλός των Μινεσότα Τίμπεργουλβς είχε από την αρχή δύσκολο έργο. Έπρεπε να πρωταγωνιστήσει και κυρίως να βρει τη χημεία του με παίκτες από το χαμηλότερο επίπεδο. Δεν φοβήθηκε, άρπαξε αυτή την πρόκληση και τα κατάφερε. Θα ήταν διαφορετικό αν υπήρχαν οι Αλ Χόρφορντ και Ντουάρτε στο ρόστερ. Ίσως να μιλούσαμε για άλλους στόχους, αλλά εξαρχής, ο Τάουνς γνώριζε πως έπρεπε να ηγηθεί σε ένα μέτριο ποιοτικά σύνολο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ο Τάουνς ήταν ο ηγέτης των Δομινικανών μέσα και έξω από το παρκέ. Συνεχείς οδηγίες, ακόμη και σε τάιμ άουτ, ενώ στο ξενοδοχείο που φιλοξενούνται οι Δομινικανοί, μεγάλο μέρος των ομιλιών δεν το έχει αναλάβει ο προπονητής, Νέστορ Γκαρσία, αλλά ο ίδιος ο Τάουνς.

Ουσιαστικά πρόκειται για το «Α» και το «Ω» και αν καταλαβαίνουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν θα είναι το τελευταίο μεγάλο εθνικό τουρνουά για εκείνον. Του αρέσει να είναι μέλος της Εθνικής του ομάδας. Είχε ξεχάσει πως είναι αυτό το συναίσθημα, αλλά αν κρίνουμε από τον ρόλο που έχει αναλάβει και την πορεία τη Δομινικανής Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως ο Τάουνς θα δηλώνει «παρών» και τα επόμενα χρόνια.

O τελευταίος πιστός

TOWNS1

Καθ’ υπερβολή ο μεσότιτλος. Ο πρώτος και ο τελευταίος που πίστεψε σε αυτή την πορεία για τη Δομινικανή Δημοκρατία, ήταν ο Τάουνς. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την Ανγκόλα που έπαιξε μόλις 15 λεπτά, λόγω μιας ενόχλησης που ευτυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του, δεν αποδείχτηκε σοβαρή, στα εναπομείναντα δύο παιχνίδια, έβγαλε ρίζες στο παρκέ.

Απέναντι στην Ιταλία, αγωνίστηκε 32 λεπτά, έχοντας 24 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά, ενώ απέναντι στις Φιλιππίνες, πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι στο τουρνουά από άποψη παραγωγικότητας, με τους 26 πόντους του σε 35 λεπτά καθαρού αγωνιστικού χρόνου.

Έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει

TOWNS2

Αν παρακολουθήσει κανείς τα παιχνίδια των Δομινικανών, θα παρατηρήσει πως ο Τάουνς έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ. Από το να κινηθεί σαν περιφερειακός και να εκτελεί μετά από ντρίπλα τρίποντα, μέχρι να μιλάει στα τάιμ άουτ και να δίνει οδηγίες στους συμπαίκτες του.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, πως είναι ο απόλυτο σταρ και αν κρίνουμε από τη φετινή τους πορεία, αυτό το δικαίωμα το έχει κερδίσει με το σπαθί του.

Ουσιαστικά λειτουργεί με βάση αυτά που δεν του επιτρέπεται να κάνει στους Τίμπεργουλβς αλλά σε υπέρμετρο βαθμό. Καθαρά μπασκετικά, περισσότερο κινείται ως περιφερειακός, παρά ως καθαρόαιμος ψηλός. Αφού τις περισσότερες φορές, μετά από σκριν, τραβιέται έξω, θέλοντας να πάρει κάποια απομόνωση για να παίξει.

Όπως και να ‘χει, πρόκειται για κάτι παραπάνω από έναν ηγέτη, έχοντας όλα τα προνόμιά εντός και εκτός παρκέ.

ISO και Pop Out

Και στα τρία παιχνίδια απέναντι σε Ανγκόλα, Ιταλία και Φιλιππίνες, ο Τάουνς λειτούργησε περισσότερο ως ένα stretch four, με περιφερειακά παρακλάδια, παρά ως ένα καθαρόαιμο 4άρι ή 5αρι. Του αρέσει να κάνει δύο συγκεκριμένα πράγματα σε αυτό το Mundobasket 2023.

Ο πρώτος τομέας που είναι φοβερά αρεστός σε εκείνον είναι οι καταστάσεις ISO, δηλαδή οι απομονώσεις. Οι περισσότερες επιθέσεις των Δομινικανών, όσο βρίσκεται εκείνος στο παρκέ, «σπαταλούνται» στο δικό του ISO. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάουνς γίνεται κάτοχος της μπάλας με δύο τρόπους.

  • Ξεμαρκάρισμα στη κορυφή

Οι Δομινικανοί έχουν ένα συγκεκριμένο playbook. Παίζουν σίγουρα ένα άναρχο μπάσκετ, κομμένο και ραμμένο πάνω στον Τάουνς. Ο πρώτος τρόπος δράσης, είναι το ξεμαρκάρισμα από την κορυφή, όταν η μπάλα είναι φυσικά σε κάποιο από τα δύο φτερά. Από 'κει και έπειτα περνάει συνήθως δεξιά ή εκτελεί, είτε spot, είτε μέσω κάποιου step side/back.

  • Ακροβολισμένος στην περιφέρεια

Ο δεύτερος τρόπος που επιτίθεται είναι όντας ακροβολισμένος στις 60-70 μοίρες ή στη κορυφή. Φυσικά και δεν επιλέγει συχνά τις γωνίες, ώστε να έχει παραπάνω από μία επιλογές για πέρασμα. Χρησιμοποιεί πολύ το σώμα του στα drive. Συχνά υποκύπτει στα λάθη των βημάτων και των επιθετικών φάουλ, αφού είναι πολύ άτσαλος στα περάσματα του.

Συμπερασματικά...

Ολόκληρο το παιχνίδι του Τάουνς βασίζεται μόνο σε μια παράμετρο, στο ένστικτο του. Από 'κει και πέρα, το 5-out των Δομινικανών, έχει βάση μόνο τη φαντασία του ψηλού των Τίμπεργουλβς. Ωστόσο, αυτός είναι ο μοναδικός μαέστρος και φυσικά έχει το αλάθητο απ' όλους.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα