Εθνική Ελλάδας: Η εξήγηση για τα τρίποντα, οι πεντάδες που σουτάρουν όλοι και η ένταση της άμυνας!

Εθνική Ελλάδας: Η εξήγηση για τα τρίποντα, οι πεντάδες που σουτάρουν όλοι και η ένταση της άμυνας!

Εθνική Ελλάδας: Η εξήγηση για τα τρίποντα, οι πεντάδες που σουτάρουν όλοι και η ένταση της άμυνας!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας δεν περίμενε τόσο μεγάλη συνέπεια (σε δύο νευραλγικούς τομείς) από μία προσπάθεια δέκα ημερών, χαίρεται για την ενότητα που παρουσιάζουν οι διεθνείς στο παρκέ αλλά βρίσκεται στο σκοτάδι για το πως θα είναι η «επίσημη αγαπημένη» με την προσθήκη του Γιάννη.

Από μία ομάδα που έχει κάνει σκάρτες 5-6 προπονήσεις κι αυτές χωρίς όλους τους παίκτες στην διάθεση του προπονητή, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε ούτε τις δύο πεντακάθαρες νίκες σε ισάριθμα φιλικά (αυτό σε πρώτη φάση δεν έχει την μεγαλύτερη σημασία), πολλώ δε μάλλον τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση που είχε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως σύνολο μέσα στις τέσσερις γραμμές και εν συνεχεία την διάθεση των διεθνών.

Από αυτή την άποψη, «η επίσημη αγαπημένη» παίρνει μέχρι στιγμής άριστα κι ενώ απομένουν επτά εικοσιτετράωρα πριν την πρεμιέρα της στο προολυμπιακό τουρνουά (στις 03/07 με αντίπαλο την Δομηνικανή Δημοκρατία), την ίδια ώρα που στο ενεργητικό της έχει τρεις σημαντικές απουσίες (Σλούκα, Παπαπέτρου και Θανάση Αντετοκούνμπο), μία νέα φωνή στον πάγκο της (Σπανούλης) και ακόμη δεν έχει δει στο παρκέ το μεγάλο της «όπλο», τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Περιμένοντας, λοιπόν, να δούμε (εντός αγωνιστικού χώρου) έστω για λίγα λεπτά τον “Greek Freak” στο αυριανό (27/06, 20.00) ματς με τις Μπαχάμες («αυτός είναι ο προγραμματισμός της ομάδας», δήλωσε ευθαρσώς ο “Kill Bill” στην συνέντευξη Τύπου), ας ασχοληθούμε με όλα όσα είδαμε στην νικηφόρα (86-57) πρεμιέρα του 33ου τουρνουά «Ακρόπολις» απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Το συγκρότημα, δηλαδή, που μας νίκησε (69-73) στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Μανίλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο), παίρνοντας την καλύτερη θέση (11η) στην ιστορία του σε διεθνές τουρνουά και αντίστοιχα στέλνοντας την Ελλάδα στην χειρότερη των τελευταίων 23 χρόνων (μετά την 16η θέση στο Eurobasket του 1999 στην Γαλλία).

Αν η Πολωνία θεωρούνταν πιο βατός αντίπαλος και το 78-73 στο πρώτο αναγνωριστικό «ξεμούδιασμα» της περασμένης Παρασκευής (22/06) δεν ενδείκνυτο για ασφαλή συμπεράσματα, το τεστ με την ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς (τώρα πως είδε την Εθνική μας ως σχεδόν ίδια ομάδα με εκείνη που έπαιξε πέρυσι στις Φιλιππίνες, ένας Θεός το ξέρει) που προετοιμάζεται για το προολυμπιακό της Ρίγα, προσφερόταν πολύ περισσότερο για να δούμε που βρισκόμαστε σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού.

 

Ένα απ’ αυτά, σίγουρα ήταν η εναέρια κυκλοφορία και ο έλεγχος των ριμπάουντ (στην άμυνα αλλά και μετά από χαμένα σουτ), από την άποψη ότι οι Μαυροβούνιοι διέθεταν δύο μεγάλα κορμιά μέσα στην ρακέτα και έχουν παράδοση στην συλλογή των «σκουπιδιών». Τομέας στον οποίο υστερήσαμε στον πρώτο φιλικό απέναντι στους Πολωνούς (38-41 στο σύνολο και 8-11 στα επιθετικά), οι οποίοι μας έπιασαν στον ύπνο στην 1η περίοδο και προηγήθηκαν ακόμη και με 11 πόντους διαφορά!

Κόντρα στους Βαλκάνιους (Βούτσεβιτς 20π., 11ρ., 3ασ., 2κλ. & 2κοψ. με 5/15 σουτ σε 33’) τα παραπάνω προβλήματα δεν μας απασχόλησαν. Με το δίδυμο Γουόκαπ-Καλάθη στις θέσεις των guard, τους Παπανικολάου και Χαραλαμπόπουλο στους forward και τον Παπαγιάννη στο “5” (σαν βασικό σχήμα), ο ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε μία πεντάδα που μπήκε με απόλυτη συγκέντρωση από το πρώτο λεπτό.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στην Εθνική

Κι αυτό φάνηκε τόσο στην άμυνα, όπου χρειάστηκε να περάσουν 3’38” για να δεχτούμε το πρώτο μας καλάθι, αλλά και στην επίθεση όπου με ποσοστό επιτυχίας 80% στις πέντε πρώτες επιθέσεις (4/5), φτάσαμε στο 11-0 (στο 2’26”) και αργότερα στο 14-2 (στο 3’52”), έχοντας ως όπλο την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και την άριστη λειτουργία του pick’n’roll!

Είτε αυτό κατέληγε σε “alleyoop” του Καλάθη (8π., 6ρ. & 4ασ. σε 19’) και κάρφωμα του “Big Papa” (12π. & 6ρ. με 5/6 σουτ σε 16’), είτε σε δημιουργία από μέσα προς τα έξω για ελεύθερο μακρινό σουτ (ξεκινήσαμε με 4/6 τριπ.). Η μοναδική αναλαμπή των φιλοξενούμενων ήταν η μείωση του σκορ σε 16-10 (στο 6’49”) και από την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (23-12) και μετά, η διαφορά δεν ξανάπεσε σε μονοφήφιο νούμερο!

Οι 7 τελικές έναντι μόλις ενός λάθους στην 1η περίοδο, που διπλασιάζονταν από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο (μέχρι την τελική αναλογία 26 ασίστ/9 λάθη) και η επιβλητική κυριαρχία των διεθνών και στις δύο ρακέτες (+17 στο σύνολο των ριμπάουντ με 17 επιθετικά ριμπάουντ), ανεξαρτήτως της εκάστοτε πεντάδας που βρισκόταν στο παρκέ, ήταν τα δύο κομμάτια στα οποία η βελτίωση της ελληνικής ομάδας, ικανοποίησε πλήρως τον Βασίλη Σπανούλη.

Από ‘κει και πέρα δύο ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία, ήταν κατά πρώτον η διάρκεια από την άποψη ότι η «γαλανόλευκη» δεν σήκωσε ποτέ το πόδι από το γκάζι και επί σχεδόν 40 λεπτά έπαιξε στον ίδιο ρυθμό μπροστά και πίσω και κατά δεύτερον η συνέπεια στην άμυνα και την ασφυκτική πίεση.

Μετά το ματς, στην αίθουσα Τύπου ο “V-Span” εξήρε την διάθεση και την δέσμευση όλων των παικτών να βοηθήσουν ανασταλτικά και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρόστερ διαθέτει το μέγεθος αλλά και το IQ για να διαπρέψει στα μετόπισθεν.

Ο Βασίλης ΣΠανούλης με τον Καλαϊντζάκη στην Εθνική

Ίσως, λοιπόν, να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι στα τέσσερα παιχνίδια με τον Σπανούλη στον πάγκο (ρεκόρ 4-0), έχουμε μέσο παθητικό κάτω από τους 70 πόντους (μ.ο. 66,5π.), χωρίς ακόμη να έχει πατήσει παρκέ ο επιδραστικός ‘Ελληνας παίκτης στο κομμάτι της άμυνας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αισθάνθηκε αδιαθεσία και για προληπτικούς λόγους κρίθηκε να μείνει μακριά από την ομάδα (σε ξενοδοχείο και γήπεδο), ωστόσο, αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, θα προπονηθεί σήμερα και θα πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής στο τελευταίο τεστ προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας απέναντι στις Μπαχάμες, που ήρθαν στην Αθήνα με σημαντικά ονόματα από το ΝΒΑ (Γκόρντον, Έϊτον και Χιλντ).

Με δεδομένο ότι ο “Greek Freak” έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών και αναμένεται να είναι το πιο «δυνατό μας χαρτί» στο προολυμπιακό τουρνουά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι 10-15 λεπτά στο παρκέ με το βασικό rotation, θα βοηθήσουν αρκετά τον ίδιο, τους συμπαίκτες του αλλά και τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ενόψει των τελευταίων προπονήσεων πριν το πρώτο τζάμπολ σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Όσον αφορά την παραφιλολογία που επικρατεί για τα πολλά τρίποντα που επιχειρεί η «επίσημη αγαπημένη» (από 41 στα δύο πρώτα φιλικά), η εξήγηση του Σπανουλη είναι απλή και πειστική, ακόμη και αν δεν διαθέτουμε τον κλασικό μεγάλο σουτέρ!

«Όταν τα ελεύθερα σουτ και εν προκειμένω τα τρίποντα αποτελούν προϊόν σωστής δημιουργίας, είτε μας τα δίνει η αντίπαλη άμυνα επιλέγοντας να καλύψει κάποιους άλλους χώρους, τότε θέλω να τα παίρνουμε χωρίς δισταγμό!», είπε μέσες-άκρες ο 41χρονος Λαρισινός προπονητής όταν ρωτήθηκε από τον υπογράφοντα στην συνέντευξη Τύπου.

Στο σύγχρονο μπάσκετ, άλλωστε, για μία ομάδα είναι πολυτέλεια να διαθέτει μία 12άδα με 11 παίκτες που μπορούν να σουτάρουν από μακριά (μοναδική εξαίρεση για μας ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που, όμως, παίζει με τόσο μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, που του συγχωρούμε ακόμη και την αστοχία στις βολές!) και τα τρίποντα φαίνονται ότι θα είναι το στοιχείο που ενδεχομένως να δώσει στην Ελλάδα το κάτι παραπάνω και στο οποίο δεν ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε πιο μόνιμη βάση (άμυνα και ριμπάουντ)!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!