Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές της ΕΟΚ

Οι δύο αντίπαλοι για την θέση του προέδρου στις εκλογές της ΕΟΚ: Βαγγέλης Λιόλιος και Παναγιώτης Φασούλας

bet365

Το Gazzetta σας βάζει στο κλίμα των αρχαιρεσιών στην ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Σεπτεμβρίου και θα καθορίσουν την διοίκηση του αθλήματος μέχρι και το 2028.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που είτε θα ανανεώσει την θητεία του νυν προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, είτε θα επιφέρει αλλαγές στην διοίκηση του αθλήματος, τόσο σε επίπεδο νέου ισχυρού άνδρα (Παναγιώτης Φασούλας), όσο και στο κομμάτι της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, πλησιάζει προς το τέλος της.

Η λίστα με τα 860 σωματεία έχει σταλεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κι εκείνη με την σειρά, θα επικυρώσει εντός των ημερών τον εκλογικό κατάλογο, βάσει του μητρώου αθλητικών σωματείων (πόσα εξ' αυτών έχουν πιστοποιημένα εγγραφεί), για όσα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

Ποιοι είναι οι διεκδικητές της προεδρίας και ποια τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ.

Ο νυν ισχυρός άνδρας του αθλήματος, Βαγγέλης Λιόλιος, που δεν συμπλήρωσε τετραετία γιατί οι προηγούμενες εκλογές έγιναν το 2021, με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας (οι αρχαιρεσίες σε όλες τις ομοσπονδίες διεξάγονται μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων) και η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Φασούλας, θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά.

Στην πρώτη εκλογική μάχη, ο Πατρινός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης του Προμηθέα, είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας το 55,3% των ψήφων, έναντι του 29,7% που πήρε ο βετεράνος διεθνής σέντερ και εκ των «ιερών τεράτων» της χρυσής επιτυχίας του '87!

Η εκλογική διαδικασία θα έχει διπλό ενδιαφέρον από την άποψη, ο πρόεδρος που θα εκλεγεί δεν θα έχει ισχυρή επιρροή, αν ταυτόχρονα, η παράταξή του δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. της ομοσπονδίας είναι συνολικά σαρανταένας (41)! Από τους είκοσι (20) του συνδυασμού που «κατεβάζει» η νυν διοίκηση, ξεχωρίζουν ο υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων, Δήμος Ντικούδης (ήταν πρώτος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές) και ο Βασίλης Ντάκουρης, οι οποίοι είχαν ρόλο σε όλη την διάρκεια της τριετίας, αλλά και μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης, με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, Άγγελο Παπανικολάου.

Από τους δεκαοκτώ (18) της παράταξης «Πρώτα το μπάσκετ», δεσπόζουν ο βετεράνος διεθνής σέντερ και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Μπουρούσης, ο επίσης βετεράνος ψηλός και πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού Γλυφάδας, Περικλής Δορκοφίκης,ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Κίμων Γκιουλιστάνης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΚΑΒΔΕ, Κώστας Νικάκης και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Σάκης Τζαλαλής.

Την ψήφο των σωματείων θα διεκδικήσουν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο λόγος για τον υπεύθυνο της Elite League και σύμβουλο διοίκησης στο Μαρούσι, Τάσο Δελημπαλταδάκη, που είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές, τον πρώην πρόεδρο, προπονητή και παλαίμαχο άσο του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς και τον πρώην γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη (επί διοίκησης Βασιλακόπουλου).

Οι υποψήφιες γυναίκες

Σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο, και τα δύο φύλα πρέπει να έχουν συμμετοχή κατά μίνιμουμ 40% ποσοστό στις υποψηφιότητες και κατά το 1/3 στο εκλεγμένο Δ.Σ.

Κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες (με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων μελών είναι άνδρες), θα καλύψουν τις 5 ή τις 6 από τις 17 αιρετές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου (στο προηγούμενο υπήρχε μόνο ο «θηλυκός Γκάλης», η Άννυ Κωνσταντινίδου), οι οποίες θα προκύψουν από την ψηφοφορία των σωματείων.

Εκτός της πρώην υπεύθυνης του γυναικείου μπάσκετ, η παράταξη της νυν διοίκησης, έχει καταθέσει συνολικά επτά υποψήφιες (ξεχωρίζουν αυτές της ταμία της ΕΣΚΑ, Ελισάβετ Χατζηαγγελή-Φάσουρα και της πρώην αρχηγού της Εθνικής γυναικών και νυν team manager του Περιστερίου, Σοφίας Κλιγκοπούλου).

Ο συνδυασμός του Παναγιώτη Φασούλα, έχει έξι υποψήφιες. Οι πρώην διεθνείς παίκτριες, Φωτούλα Βολονάκη και Νατάσα Ντάνου και η κόρη του «Δράκου», Κέλλυ Γιαννάκη, αποτελούν τα πιο γνωστά ονόματα στο μπασκετικό κοινό, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑ, Καίτη Θειακού-Σπίνου να έχει το δικό της «ειδικό βάρος»).

Πως θα προκύψουν τα 23 μέλη του νέου Δ.Σ.

Κάθε σωματείο θα συμμετάσχει σε τέσσερις ψηφοφορίες. Η πρώτη θα είναι για την εκλογή προέδρου (Λιόλιος ή Φασούλας), η δεύτερη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (12 σταυρούς), η τρίτη για την εξελεγκτική επιτροπή (2 σταυρούς κι εκλέγονται τρεις) και η τέταρτη για τον εκπρόσωπο στην ΕΟΕ (υποψήφιος ο Λιόλιος και ο Φασούλας).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τίθεται αυτομάτως επικεφαλής του νέου διοικητικού σχήματος. Ο ηττημένος παίρνει θέση μέλους, αν κι εφόσον έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% της προτίμησης των σωματείων που ψήφισαν.

Από 'κει και πέρα, εκλέγονται συνολικά 16 ή 17 μέλη (ανάλογα με το αν ο χαμένος έχει πάρει ή όχι το 25%), εκ των οποίων οι πέντε ή οι έξι θα είναι γυναίκες (ακόμη και αν έχουν πάρει λιγότερες ψήφους από κάποιους που δεν θα εκλεγούν), ενώ το Δ.Σ. θα συμπληρωθεί με τους τρεις εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ (Γαλατσόπουλος, Λεπενιώτης, Ντίνος), τον πρόεδρο του ΣΕΠΚ (Γιαννάκης) και τον αντίστοιχο του ΠΣΑΚΚ (Χρυσικόπουλος).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα