Μπουρούσης στο Gazzetta: «Ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική, στόχος να βοηθήσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία»
- «Μπορούμε να οδηγήσουμε την ΕΟΚ σε μια καλύτερη εποχή»
- «Συνεχής αξιολόγηση των διαιτητών σε όλα τα επίπεδα»
- «Να δίνουμε συνέχεια ευκαιρίες στους νεαρούς αθλητές»
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Την ερχόμενη Κυριακή (15/9) θα διεξαχθούν οι ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες, με τον Βαγγέλη Λιόλιο να υπερασπίζεται τον θώκο στην ΕΟΚ και την παράταξη «Πρώτα το Μπάσκετ» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα να διεκδικεί τη προεδρία της.
Ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκε στο πλευρό της «αράχνης» του ελληνικού μπάσκετ και ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ έχοντας συντελέσει επί σειρά ετών και αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μπουρούση.
Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας με πλούσια καριέρα και τίτλους στο παλμαρέ του έχοντας φορέσει τις φανέλες μεγάλων ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μπασκόνια, η Αρμάνι Μιλάνο κ.α. μίλησε στο Gazzetta λίγες ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία και υπερθεμάτισε κάποιες πάγιες θέσεις του συνδυασμού.
Βασικός άξονας είναι η παροχή βοήθειας και στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων θέλοντας η εν λόγω παράταση να σταματήσει την οικονομική τους «αιμορραγία» οικονομικά, όπως επίσης η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και δη του ελληνικού στοιχείου από τις μικρές κατηγορίες.
Και όχι μόνο. Ο Γιάννης Μπουρούσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική» έχοντας στο μυαλό του μόνο στο να βοηθήσουν όλοι το ελληνικό μπάσκετ. Δεν βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά απλώνει το πάπλωμα μέχρι εκεί όπου μπορούν να φτάσουν τα πόδια. Κάνει λόγο για συγκεκριμένα πράγματα αναφορικά με το καλύτερο «αύριο» στην ΕΟΚ και έχοντας ως γνώμονα τα ερασιτεχνικά σωματεία.
«Μπορούμε να οδηγήσουμε την ΕΟΚ σε μια καλύτερη εποχή»
- Τι είναι αυτό που θεωρείς πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη η επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ;
«Οι δράσεις είναι το μείζον, όχι τα λόγια. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που ο κ. Λιόλιος διατεινόταν πως θα αλλάξει στην Ομοσπονδία όταν ανέλαβε τα ηνία πριν από τρία χρόνια, τα οποία όμως δεν τα είδαμε ποτέ... Έχω ξαναπεί πως το σημαντικότερο όλων δεν είναι να τάζεις και να λες μεγάλα λόγια, αλλά να υλοποιείς αυτά που λες. Είμαι βέβαιος λοιπόν πως το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε ως συνδυασμός είναι απολύτως υλοποιήσιμο και μπορεί να οδηγήσει την ΕΟΚ σε μια πολύ καλύτερη εποχή».
- Βασικός άξονας του προγράμματός σας είναι ότι όλα τα έξοδα των μετακινήσεων σε διαιτητές, κριτές, γιατρούς αλλά και η αμοιβή τους στα ματς, θα γίνεται μέσω της ΕΟΚ εάν και εφόσον καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές. Πόσο εφικτό είναι αυτό να συμβεί;
«Έχουμε μιλήσει με τα σωματεία και έχουμε δείξει ότι υπάρχουν οι πόροι ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας. Έχουμε αναφέρει στο πρόγραμμά μας ότι θα καλύψουμε αυτά τα έξοδα. Είναι κάτι το οποίο έχουμε δεσμευτεί ως προς τα ερασιτεχνικά σωματεία».
- Όσον αφορά το γηπεδικό θέμα, ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε βάλει στον προγραμματισμό σας και τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν επαναλαμβάνεται το φαινόμενο να συνωστίζονται σ' ένα κλειστό 2 και 3 σύλλογοι και μάλιστα όλων των τμημάτων. Παίδες, Κορασίδες, Έφηβοι κ.ο.κ.
«Μετά τα ταξίδια που κάνω αυτούς τους δύο μήνες, έχουμε κάνει επαφή με σωματεία απ' όλη την Ελλάδα. Απ' όλα όσα έχω ακούσει και έχουμε συζητήσει, το πιο σοβαρό θέμα είναι το γηπεδικό. Δεν υπάρχουν υπάρχουν ώρες προπόνησης. Ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η παράταξή μας δεν έχουμε αναφέρει ότι θα φτιάξουμε τα λεγόμενα 'μπαλόνια'. Όπου και αν πήγα, και το λέω με κάθε υπευθυνότητα αυτό, όλοι μας έλεγαν ότι τους είχαν τάξει και από ένα 'μπαλόνι'. Εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να υλοποιηθούν όλα αυτά διότι πρόκειται για μείζον θέμα. Τα σωματεία πρέπει να έχουν γήπεδα ώστε να μπορούν τα νέα παιδιά να κάνουν προπονήσεις και παράλληλα να υπάρχει βελτίωση στις υποδομές».
- Μπορεί δηλαδή να υπάρξει κοινή συνισταμένη ώστε να βρίσκονται λύσεις;
«Ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική για να τσακωνόμαστε. Πρέπει να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να βρίσκουμε λύσεις. Στόχος μου είναι την επόμενη ημέρα να βοηθήσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Και ειδικά τα ερασιτεχνικά σωματεία που το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι είναι κάτι που εμείς οι επαγγελματίες αθλητές, ειδικά σε αυτό το υψηλό επίπεδο, δεν το γνωρίζαμε. Δεν είχαμε δει τι γινόταν. Πρέπει να πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα προκειμένου να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν κάτι με τόσο αγάπη, τόσο όρεξη και τόσο μεράκι. Τότε και μόνο τότε θα καταλάβουμε την μάχη που δίνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός κάθε μέρα. Όσο είσαι επαγγελματίας αθλητής, και το λέω με λύπη αυτό, δεν ξέρεις τι γίνεται στις χαμηλότερες κατηγορίες. Όλη την αγωνία που περνούν επί καθημερινής βάσης οι σύλλογοι. Και τους αξίζει να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
«Συνεχής αξιολόγηση των διαιτητών σε όλα τα επίπεδα»
- Αντιλαμβάνεσαι βέβαια πως η πιο καυτή πατάτα είναι η διαιτησία, είναι το κομμάτι στο οποίο στέκονται οι περισσότεροι.
«Δεν διαφωνώ ως προς αυτό. Εδώ, για παράδειγμα, υπάρχει μια μεγάλη ανακολουθία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις. Τι είδαμε; Επί της ουσίας τίποτα! Αντίθετα ακούσαμε τον κ. Λιόλιο πριν από μερικές ημέρες να αναφέρει στην ΟΔΚΕ πως αυτή η τριετία ήταν παρατήρησης και όχι πράξης. Παραδέχθηκε δηλαδή πως δεν έκανε τίποτα, απλά κοιτούσε και παρατηρούσε... Γι αυτό κιόλας τα παράπονα που ακούγαμε τόσα χρόνια ήταν πολλά κι από πολλούς. Αυτό κάτι δείχνει».
- Πώς μπορεί όμως να αλλάξει η κατάσταση στη διαιτησία; Είναι τόσο απλό;
«Απλό δεν είναι, μπορεί να γίνει όμως. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα πάντα, να υπάρχει διαρκής βαθμολόγηση και κρίση της απόδοσης των διαιτητών. Δεν γίνεται, αν ένας παίκτης δεν παίζει καλά μια περίοδο να μένει στον πάγκο από τον προπονητή του κι ένας διαιτητής που σε συνεχόμενα παιχνίδια δεν είναι αυτός που πρέπει, να συνεχίσει να ορίζεται. Είναι κάτι λογικό θεωρώ αυτό που αναφέρω. Μιλάμε συνέχεια για αξιολόγηση. Σε όλα τα επίπεδα. Ο οποιοσδήποτε εργάζεται σε μια εταιρεία και δεν αποδίδει, είτε κάνει τις ενέργειες για να βελτιωθεί είτε αποχωρεί. Έτσι επιτυγχάνεται ο υγιής ανταγωνισμός και η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση.»
- Ειδικά από τη στιγμή που βλέπουμε να γίνονται και μεγάλες επενδύσεις;
«Ακριβώς. Βλέπουμε ότι οι επενδύσεις στον χώρο του μπάσκετ αυξάνονται διαρκώς, οι ομάδες ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για να ενισχυθούν αγωνιστικά, είναι πιο ανοιχτές σε επικοινωνιακό επίπεδο. Βλέπουμε τόσο ωραίες προσπάθειες -και δεν εστιάζω μόνο στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Πολύ απλά λοιπόν σκέφτομαι, όπως όλοι μας, το εξής: Γίνεται οι επενδύσεις να μην προστατεύονται από την ίδια την Ομοσπονδία; Να μην κάνει η ΕΟΚ ό,τι είναι δυνατό ώστε να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαιτητών; Την άψογη εκπαίδευσή τους; Την άρτια προετοιμασία τους σωματικά και ψυχολογικά για τους αγώνες; Όλα αυτά είναι κάποιες απλές σκέψεις, που κάνει όλος ο κόσμος».
- Υπάρχει κάτι άλλο που θέλεις τόσο πολύ να αλλάξει;
«Δεν είναι ένα, είναι πολλά. Σου ξαναλέω πως η Ομοσπονδία έχει ανάγκη από αλλαγές που θα την κάνουν πιο αποτελεσματική και πιο λειτουργική. Από τη διαφάνεια στα πεπραγμένα της διοίκησης, γιατί δεν νοείται να μην γνωρίζουμε πού πάνε τα χρήματα που διαχειρίζεται η ΕΟΚ ή ποιοι είναι οι εργαζόμενοι σε αυτοί, έως το κομμάτι των εθνικών ομάδων. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το αναπτυξιακό για να γεμίσουμε με ταλέντο την Εθνική Ανδρών και την Εθνική Γυναικών, που είναι η βιτρίνα μας. Να μην υπάρχει ανάγκη για ελληνοποιήσεις, για διαβατήρια σε ξένους προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν με ρωτάς κιόλας, προτιμώ να αποτύχω με τα δικά μου όπλα παρά να πετύχω πρόσκαιρα με... ξένα όπλα».
«Να δίνουμε συνέχεια ευκαιρίες στους νεαρούς αθλητές»
- Την ίδια ώρα βέβαια, βλέπουμε πως βλέπουμε πλέον ξένους παίκτες σε κάθε κατηγορία.
«Ναι κι αυτό δεν θεωρώ πως είναι κάτι που λειτουργεί ευεργετικά για το άθλημα. Τί προσφέρει δηλαδή ένας ξένος σε μια ομάδα της Β' ή της Γ' Εθνικής; Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτές τις κατηγορίες ακριβώς για την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός ταλέντου. Γιατί να το υποβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο προκειμένου να έρθει ένας ξένος, για να πάρει αυτά τα λεπτά που αναλογούν σε έναν νεαρό αθλητή; Όλα αυτά μόνο και μόνο για να επιτευχθεί μια άνοδος; Μα μία ομάδα ανεβαίνει, άντε δύο. Οι υπόλοιπες τι κάνουν; Σπαταλούν την ευκαιρία της ανάδειξης ενός νεαρού αθλητή χωρίς λόγο.»
- Η συμμετοχή περισσοτέρων Ελλήνων θα αυξήσει και το ενδιαφέρον;
«Αν δίνεις την ευκαιρία σε νεαρούς αθλητές να παίζουν, αυτόματα αυξάνεις το κίνητρο κι από εκεί την προοπτική να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Τι θα ήθελε δηλαδή κάποιος να δει σε έναν αγώνα της Α2, της Β' ή της Γ' Εθνικής; Έναν ξένο που βάζει 30 πόντους, για παράδειγμα, αλλά είναι περαστικός ή έναν νεαρό που δείχνει να έχει το ταλέντο να παίξει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που δεν καταλαβαίνει πολύς κόσμος είναι πως ο νεαρός αθλητής αυξάνει το ενδιαφέρον κι αντίστοιχα δίνει τη δυνατότητα για αύξηση της προβολής του προϊόντος. Πόσο μεγαλύτερη εμπορικότητα θα είχε ένα άθλημα στο οποίο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πιτσιρικάδες; Ρητορικό το ερώτημα φυσικά. Σκέψου το εμπορικά όμως. Το ένα φέρνει το άλλο».
- Σε συνέχεια αυτής της ερώτησης, μήπως τελικά το ελληνικό μπάσκετ υστερεί πραγματικά σε ταλέντα; Μήπως τα νέα παιδιά έχουν γυρίσει τη πλάτη τους στο άθλημα και απλά, λόγω και της εποχής, στρέφονται σε άλλα πράγματα;
«Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται στο μπάσκετ. Γενικά στον αθλητισμό και ειδικά στο μπάσκετ. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει, ξαναλέω, να γίνουν υποδομές ώστε να φέρουμε τον κόσμο και τα νέα παιδιά στα παρκέ. Θα χαρώ πολύ, είτε με τη δική μας παράταξη, είτε με τον κ. Λιόλιο που ξεκίνησε τις υποδομές αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε απολύτως, να δούμε αυτήν την ανάπτυξη και τα παιδιά να έρχονται στο γήπεδο. Μέσα σε δύο μήνες γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και το διαπιστώσαμε αυτό. Χρειάζονται υποδομές!»
Το Gazzetta ως όφειλε απευθύνθηκε και στον κ. Βαγγέλη Λιόλιο για συνέντευξη, ωστόσο ευγενικά αρνήθηκε.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.