Γιάννη, πήρες τούρτα και κεράκια;
Κανονικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εκτός από το χοντρό μπουφάν, τον σκούφο, τα γάντια και τον λοιπό... αλπικό εξοπλισμό, θα έπρεπε να έχει κουβαλήσει στο Καζάν και μια τούρτα με πέντε κεράκια, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια!
Τέτοια ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής η οποία ταξίδεψε στην εξωτική τρίτη πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι περισσότερα από τους παίκτες, τέτοια λόγια και κυρίως τέτοιες αναμνήσεις!
Όντως σήμερα -σε πολύ ζόρικες συνθήκες- ο προπονητής του Ολυμπιακού γιορτάζει μια πολύ σημαντική επέτειο στην καριέρα και σε ολόκληρη τη ζωή του. Ποια είναι αυτή; Επιστρέφει στην πόλη των Τατάρων και αντιμετωπίζει την ομάδα, με την οποία έλαβε το βάπτισμα του πυρός στη διεθνή σταδιοδρομία του!
Δεν είναι δα και μικρό πράγμα αυτή η σύνδεση, απλώς δεδομένης της λειψανδρίας , της κρισιμότητας του ματς και της ανάγκης του Ολυμπιακού να ξανακτίσει το momentum που του διέκοψε ο Παναθηναϊκός, το τι συνέβη στις 28 Νοεμβρίου του 2012 περνάει σε δεύτερη μοίρα, χώρια που μπορεί να διαλανθάνει κιόλας της μνήμης του προπονητή του Ολυμπιακού.
Πριν από τέσσερα χρόνια και δυο μήνες, λοιπόν, ο τότε νεόκοπος στον πάγκο του Πανιωνίου, “coach Bullet” έκανε στο “Basket Hall Kazan”το διεθνές ντεμπούτο του, με αντίπαλο την ομάδα την οποία αντιμετωπίζει και σήμερα ο Ολυμπιακός.
Το θυμάμαι καλά εκείνο το ματς, όχι διότι ήμουν εκεί, αλλά επειδή έτυχε να γυρίζω από ένα ταξίδι και συνάντησα στο αεροδρόμιο την αποστολή των “κυανερύθρων” που ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο με προορισμό την πόλη την οποία κάποτε ξεκλήρισε ο Ιβάν ο Τρομερός!
Ο Σφαιρόπουλος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου πριν από τέσσερις ημέρες, διαδεχόμενος τον Θανάση Σκουρτόπουλο, τον οποίο ο Ηλίας Λιανός σχόλασε μετά την εντός έδρας ήττα από το Ρέθυμνο και ενώ είχαν προηγηθεί πέντε απανωτές νίκες.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο του Eurocup, ο “Ιστορικός” είχε υποστεί δυο ήττες (εκτός έδρας από την Τέλενετ Οστάνδης και εντός από τη Ζιέλονα Γκόρα) και η ομάδα έμεινε ακέφαλη πριν από το ματς με την Ούνικς στο Ελληνικό. Εκείνο το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου του 2012 (Πανιώνιος -Ούνικς 72-92) κάθισε στον πάγκο ως υπηρεσιακός προπονητής ο -συνεργάτης του Σκουρτόπουλου και νυν προπονητής του Πανιωνίου στην Α2- Νίκος Οικονόμου και την επόμενη ημέρα έπιασε δουλειά ο Σφαιρόπουλος.
Μια εβδομάδα αργότερα διεξήχθη το ματς του β' γύρου, που σηματοδότησε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ως head coach. Μέχρι τότε ο Θεσσαλονικιός προπονητής δεν είχε αξιωθεί να κοουτσάρει μια ομάδα σε διεθνή διοργάνωση και να δει το όνομα του να φιγουράρει στο φύλλο αγώνα και ως εκτούτου η αναμέτρηση στο Καζάν απέβη ιστορική.
Βεβαίως ο Γιάννης είναι παλιά καραβάνα στους πάγκους, αλλά πάντοτε έπεφτε στην περίπτωση!
Μετά το πρωτόλειο του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς πήρε προαγωγή στον ΠΑΟΚ, την τεχνική ηγεσία του οποίου ανέλαβε στις 20 Φεβρουαρίου του 2001, διαδεχόμενος τον Κώστα Φλεβαράκη μετά την ήττα από το Ηράκλειο.
Ως πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ ο Σφαιρόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στις 24 Φεβρουαρίου του 2001 στο “παλατάκι” της Πυλαίας και μάλιστα με νίκη στο ντέρμπι κόντρα στον Αρη (77-76), με προεξάρχοντες τον Άγγελο Κορωνιό (25π., 0/2δ., 7/11τρ., 4/4β., 3ασ.) και τον Παναγιώτη Λιαδέλη (21π., 3/10δ., 1/2τρ., 12/15β.).
Σε εκείνη την εφιαλτική (ελέω της "φούσκας Μπατατούδη") σεζόν, ο ΠΑΟΚ είχε εξοστρακισθεί από την Ευρωλίγκα μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα! Στις 14 Φεβρουαρίου στον τρίτο αγώνα των πλέι οφς ο “Δικέφαλος του Βορρά” ηττήθηκε στην έδρα του από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα με 73-69 και αυτό υπήρξε το κύκνειο άσμα του στη διοργάνωση.
Όταν μετά από τέσσερα χρόνια ο Σφαιρόπουλος κατέβηκε στον Πειραιά διετέλεσε συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας, του Πίνι Γκέρσον και του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Ολυμπιακό, οπότε δεν είχε τη δυνατότητα να κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής.
Ακολούθησαν οι τρεις σεζόν στον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος δεν έλαβε μέρος σε καμιά ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ την περίοδο 2011-12 ξενιτεύτηκε στη Μόσχα και βρέθηκε πάλι στο πλευρό του Καζλάουσκας ως ασίσταντ κόουτς στην ΤΣΣΚΑ που υπέστη την... αποπληξία από το "πεταχτάρι" του Γιώργου Πρίντεζη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.
Κατόπιν όλων αυτών ήγγικεν η ώρα να κολλήσει τα πρώτα ένσημα στο ευρωπαϊκό βιβλιάριο του, στην τέταρτη αγωνιστική της πρώτης φάσης του Εurocup, με τον Πανιώνιο στο Καζάν, όπου γνώρισε την ήττα από την Ούνικς (απέναντι στον Κροάτη Ατσο Πέτροβιτς, πρεσβύτερο αδελφό του αείμνηστου “Μότσαρτ”) με 82-73: μια ήττα την οποία “μοιράσθηκε” με δυο παίκτες που κοουτσάρει και στον Ολυμπιακό και τους έχει μαζί του σήμερα στο Καζάν!
Τον Γιάννη Αθηναίου και τον Δημήτρη Αγραβάνη, εννοώ, απέναντι στους οποίους βρέθηκαν και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστών, δυο Έλληνες παίκτες: ο (αγκυροβολημένος στην Ούνικς εδώ και πέντε χρόνια) Κώστας Καϊμακόγλου και ο Ιαν Βουγιούκας.
Παρεμπιπτόντως εκτός από τον Καϊμακόγλου, τον Αθηναίου, τον Αγραβάνη και τον Σφαιρόπουλο, στο αποψινό "reunion" θα συμμετάσχει αυτοδικαίως και ο Πάβελ Αντίποφ, ο οποίος εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Ούνικς.
Ατυχώς για την (ιστορική) σημειολογία της υπόθεσης ο Σφαιρόπουλος άρχισε το ευρωπαϊκό ταξίδι του με την ιδιότητα του πρώτου καπετάνιου με ήττα που ακόμη περισσότερο την έφερε βαρέως ο τότε παίκτης του και νυν αντίπαλος του (στα ντέρμπι των αιωνίων) Νίκος Παππάς, ο οποίος είδε να πηγαίνουν στράφι η συγκλονιστική εμφάνιση και το ρεκόρ πόντων της διεθνούς καριέρας του.
Οι συνθέσεις του αγώνα:
ΟΥΝΙΚΣ: Ντεντούσκιν, Ζαμάνσκι 10, Σαμοϊλένκο 2, Σεργκέεφ 6, Βερεμέενκο 6, Ειντσον 15, Βουγιούκας 17, Καϊμακόγλου 14, Αμντίποφ, Τρούσκιν, Τσάτμαν 12.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπόγρης 4, Πέιν 2, Μοντσενίγος, Αθηναίου 2, Γκιμπς 6, Μίλμπερν 2, Μπατής 8, Γιάνκοβιτς, Παππάς 34 (9/12δ., 3/4τρ., 7/8β., 4ρ., 3ασ., 6κλ.)
Μετά τη λήξη εκείνου του παρθενικού αγώνα του στην ευρωπαϊκή αρένα, ο Σφαιρόπουλος είχε δηλώσει ότι “παρά την ήττα από μια εξαιρετική ομάδα, έμεινα ικανοποιημένος από την αγωνιστικότητα μας και το γεγονός ότι δεν τα παρατήσαμε όταν η διαφορά έφτασε στους είκοσι πόντους και ελπίζω στη συνέχεια να διορθώσουμε κάποια πράγματα”.
Δικαιώθηκε σε αυτή την προσδοκία του ο Σφαιρόπουλος, καθώς στη συνέχεια ο Πανιώνιος νίκησε την Οστάνδη με 101-100 χάρη στο απίθανο τρίποντο του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς στην εκπνοή της παράτασης και άλωσε τη Ζιέλονα Γκόρα με 85-84, ωστόσο αποκλείσθηκε από την επόμενη φάση.
Δυο χρόνια αργότερα και μάλιστα πάλι μήνα Νοέμβριο (στις 7) ο Σφαιρόπουλος ντεμπούταρε με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, διαδεχόμενος τον Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα: και μάλιστα όχι όπου και όπου αλλά στην “Kombank Arena” του Βελιγραδίου, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα.
Σε αυτή την ανώτερου επιπέδου πρεμιέρα του αναδείχθηκε νικητής με 62-57, έχοντας μαζί του τρεις πρώην παίκτες του στον Πανιώνιο: τον Γιάννη Αθηναίου, τον Δημήτρη Αγραβάνη και τον (απόντα από το ματς στο Καζάν) Βασίλη Καββαδά!
Πρώτος σκόρερ κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά κρίμα που χθες έμεινε στο σπίτι του και δεν ακολούθησε την ούτως ή άλλως αποψιλωμένη αποστολή του Ολυμπιακού στο Καζάν: κρίμα όχι μόνο διότι η απουσία του θα είναι αισθητή στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και επειδή θα βίωνε και αυτός (όπως ο νυν προπονητής του τη νοσταλγία μιας μεγάλης επιστροφής!
Βεβαίως ο "V- Span" δεν έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στο Καζάν, αλλά εκεί πριν από δέκα τρία χρόνια έπαιξε τον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο!
Είχαν προηγηθεί δυο τελικοί με τις εθνικές ομάδες, πρώτα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001 στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα (61-72 από την Ιταλία, 8 πόντοι) και ύστερα στις 4 Αυγούστου του 2002 στο Ευρωμπάσκετ Νέων στο Βίλνιους (77-73 επί της Ισπανίας, 21 πόντοι), αλλά το Καζάν σηματοδότησε το ξεπέταγμα της ενηλικίωσης του, που θα κορυφωνόταν τα επόμενα χρόνια.
Εκείνη τη σεζόν (2003-04) που ήταν η τρίτη του στο Μαρούσι, η ομάδα των βορείων προαστίων καθοδηγούμενη από τον Παναγιώτη Γιαννάκη έφτασε στο Φάιναλ Φορ της FIBA Europe League,αποκλείοντας στη δραματική προημιτελική σειρά τον Αρη με 2-1 (85-76, 93-101, 99-90).
Στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ στις 22 Απριλίου του 2004 στο Καζάν οι Μαρουσιώτες επικράτησαν της Χάποελ Τελ Αβίβ με 92-74, με τον Σπανούλη να οργιάζει σκοράροντας 21 πόντους (2/6δ., 5/7τρ., 2/4β.) και μοιράζοντας 5 ασίστ σε 29 λεπτά. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα όμως στον τελικό η οικοδέσποινα Ούνικς με δυο μετέπειτα παίκτες του... Ολυμπιακού (Εουρέλιους Ζουκάουσκας, Λιν Γκριρ) αποδείχθηκε άπαικτη, αιχμαλώτισε τον Σπανούλη (3 πόντοι με 1/6δ., 0/1τρ,., 1/2β., 5 ασίστ και 5 λάθη σε 33 λεπτά) επικράτησε της ελληνικής ομάδας με 87-63 και κατέκτησε το τρόπαιο.
Οι συνθέσεις αυτού του τελικού στο Καζάν:
ΟΥΝΙΚΣ: Ν. Χριάπα, Κεϊρού, Μιλοσέρντοφ 6, Κουμπράκοφ 12, Στομπέργκας 15, Σαμοϊλένκο 2 (9ασ.), Ανστεϊ 11, Εουρ. Ζουκάουσκας 4, Γκριρ, Μούρσεπ 22, Ζοζούλιν 10, Λομπάνοφ. Προπονητής: Στάνισλαβ Ερέμιν.
ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 16, Χάτσον 9, Γκαγκαουδάκης, Σμίλιανιτς, Πρ. Νικολαϊδης 9, Γκργκατ 6, Σπανούλης 3, Δανιήλ, Τσιάκος, Πόποβιτς 7, Αγαδάκος 10, Καράγκουτης 3. Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.