Οι Σοβιετικοί μετά τις βολές του Καμπούρη (pics)

Οι Σοβιετικοί μετά τις βολές του Καμπούρη (pics)

bet365

Ποιος παίκτης της Σοβιετικής Ένωσης ασχολείται, πλέον, με την πολιτική; Ποιος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Καλιφόρνια και Λιθουανία κι εν πάση περιπτώσει, πού χάθηκε η… χαίτη του Χομίτσιους;

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι έλεγε στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης ότι ήταν οι καλύτεροι στην Ευρώπη και δεν είχαν... δικαίωμα στην ήττα ενώ η Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν η εθνική ομάδα που κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Για την ακρίβεια, έχει κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε, με εξαίρεση του Μοντουμπάσκετ του 1959 από όπου αποχώρησε για πολιτικούς λόγους! Τι ακολούθησε, λοιπόν, του ιστορικού 103-101 για τους Σοβιετικούς; Ποιοι παραμένουν στον χώρο του μπάσκετ, ποιοι ασχολήθηκαν με την πολιτική και ποιοι αποφάσισαν να ιδιωτεύσουν μακριά από τα παρκέ;

Αλεξάντερ Βολκόφ – 53 ετών
Τα προβλήματα στη μέση υποχρέωσαν τον Σάσα Βολκόφ να αποσυρθεί από την ενεργό δράση νωρίτερα από όσο επέβαλαν το τεράστιο μπασκετικό ταλέντο και η προσωπικότητά του «Λύκου», όπως ήταν το προσωνύμιό του ως παίκτης. Ο Βολκόφ, λοιπόν, αγωνίστηκε στο EuroBasket 1987 ως φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ το μακρύ οδοιπορικό συνεχίστηκε στην Ουκρανία (Στρόιτελ Κιέβου 1988-89, Κίεβ 2000-02), το ΝΒΑ (Ατλάντα Χοκς 1989-92), την Ιταλία (Ρέτζιο Καλάμπρια 1992-93) και την Ελλάδα (Παναθηναϊκός 1993-94, Ολυμπιακός 1994-95). Το 1999 διορίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση ως υπουργός Αθλητισμού ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Κίεβ, αντιπρόεδρος κι εν συνεχεία πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, μέλος της ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του κεντρικού Γραφείου της FIBA Europe ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική. Έναν χρόνο μετά την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του EuroBasket, ο Βολκόφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Σεργκέι Ταρακάνοφ – 59 ετών
Ο Ταρακάνοφ αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα της Ε.Σ.Σ.Δ. την περίοδο 1979-90, κατακτώντας πέντε χρυσά, δυο ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και EuroBasket! Το 1987 ο βετεράνος φόργουορντ αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ όπου παρέμεινε ως το 1990, προσθέτοντας στο βιογραφικό του επτά πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης. Εν συνεχεία έπαιξε μπάσκετ στη Γερμανία με τη Λούντβισμπουργκ (1990-91) και το Βέλγιο με τη Λιέγη (1991-92) πριν αποσυρθεί. Στα 59 του χρόνια, ο Ταρακάνοφ είναι σχολιαστής αγώνων στην τηλεόραση, εκπρόσωπος παικτών και πρόεδρος των βετεράνων της ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Επίσης ήταν ο τζένεραλ μάνατζερ της εθνικής Ρωσίας όταν η «αρκούδα» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2007 της Μαδρίτης με το winning shot του Τζέι Αρ Χόλντεν στον τελικό με τους διοργανωτές Ισπανούς. Μάλιστα ήταν εκείνος που έκανε την πρόταση στον Ντέιβιντ Μπλατ προκειμένου ο Αμερικανοϊσραηλινός κόουτς να αναλάβει τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στην εθνική Ρωσίας!

 

Σεργέι Γιοβάισα – 62 ετών
Κι αν ευστοχούσε ο Σεργκέι Γιοβάισα στο τρίποντο; Αν η Ελλάδα έχανε τελικά την κούπα; Πως θα ήταν η συνέχεια στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό; Ή καλύτερα, πως θα ήταν γενικότερα η συνέχεια; Όταν ακούγαμε το Final Countdown, θα ανατριχιάζαμε από συγκίνηση ή θα ήταν ακόμα ένα ωραίο hit των 80s; Ο βετεράνος γκαρντ που πήρε πάνω του το τελευταίο σουτ της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του ‘87 ασχολείται πλέον με την πολιτική. Για την ακρίβεια, είναι βουλευτής με το κόμμα της Δεξιάς στη Λιθουανία! Έπαιξε στη Ζαλγκίρις Κάουνας για 17 χρόνια (1972-1989) και στη συνέχεια στη Χάγκεν (1985-1995). Μετά το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα, αναδείχτηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης το 1992 με τη Lietuva. Γνωστός για τις αιρετικές απόψεις του στη Λιθουανία, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον Σισκάουσκας ως προδότη για την απόφασή του να μην ενισχύσει την εθνική και τον Βαλαντσιούνας ως έναν παίκτη που, απλώς, δεν αξίζει τόση προβολή!

Χέινο Έντεν – 57 ετών
Ο βετεράνος Εσθονός πλέι μέικερ αγωνίστηκε στο EuroBasket της Αθήνας ως αθλητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου παρέμεινε ως το 1988. Τη σεζόν 1988-89 έπαιξε μπάσκετ στην πατρίδα του με τη φανέλα της Τάμπερε πριν αποσυρθεί από τα παρκέ. Από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του, ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ διετέλεσε ομοσπονδιακός κόουτς της εθνικής Εσθονίας την περίοδο 2001-04 από όπου αποχώρησε έπειτα από την αρνητική συγκομιδή της μιας νίκης σε έξι αγώνες στην προκριματική φάση του EuroBasket. Μάλιστα έδωσε τη θέση του στον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού και του Άρη, Τιτ Σοκ! Πλέον εκπροσωπεί την Εσθονία στην επιτροπή της VTB United League ενώ διατηρεί μπουφέ-μπαρ στο Ταλίν μαζί με την αδελφή του.

Βαλντεμάρας Χομίτσιους – 58 ετών
Ο βετεράνος πόιντ γκαρντ ήταν o αρχηγός της Ζαλγκίρις Κάουνας που αμφισβήτησε την κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας την περίοδο 1985-87, κατακτώντας τρία σερί πρωταθλήματα στην Ε.Σ.Σ.Δ. κόντρα στην «ομάδα του στρατού»! Αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης με τη Σοβιετική Ένωση το 1988 στη Σεούλ ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τη Λιθουανία στη Βαρκελώνη το 1992 ως μέλος της... τρελοπαρέας του Σαμπόνις του Μαρτσουλιόνις και του Κουρτινάιτις, με το μαλλί «χαίτη» και τα πολύχρωμα «ροκ» ρούχα, σχεδιασμένα από τον Τζέρι Γκαρσία των Grateful Dead, με τα οποία εμφανίστηκαν στο βάθρο για την απονομή! Μετά τη Ζαλγκίρις, ο Χομίτσιους έπαιξε μπάσκετ στη Βαγιαδολίδ, την Απριμάτικ Μπολόνια (Serie A2) και τη Σαραγόσα πριν ασχοληθεί με την προπονητική. Το 2011 εισήχθη στην εντατική λόγω ενοχλήσεων στην καρδιά, διετέλεσε μέλος του προπονητικού τιμ της εθνικής Λιθουανίας και φέτος ήταν ασίσταντ κόουτς στη ρωσική Πάρμα, η οποία τερμάτισε στην τελευταία θέση της κατάταξης στη VTB United League.

Βίκτορ Παγκράσκιν
Ο γίγαντας της Σοβιετικής Ένωσης πέθανε στις 24 Ιουλίου 1993 σε ηλικία 35 ετών από φυματίωση… Τιμήθηκε με το βραβείο Master of Sports της Σοβιετικής Ένωσης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988) και αναδείχτηκε έξι φορές πρωταθλητής στην Ε.Σ.Σ.Δ. με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αγωνίστηκε, επίσης, στις ΑΣΚ Ρίγα (Λετονία), Ουραρτού (Αρμενία) ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992, αφού στο μεσοδιάστημα ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας λόγω του τσιγάρου και του αλκοόλ.

Σεργκέι Μπαμπένκο – 56 ετών
Ο Μπαμπένκο ζει πλέον στην Εσθονία ενώ το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ και καταδικάστηκε σε 234 ώρες κοινωνικής εργασίας. Το 1989 υπέγραψε στην Κάλεβ Ταλίν ενώ ο γιατρός της πρώην ομάδας του, Σπαρτάκ Μόσχας, αμφέβαλε για το αν και κατά πόσον είναι σε θέση να παίξει μπάσκετ αφού είχε ήδη υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα. Εν τέλει ο Μπαμπένκο συμφώνησε με την Κάλεβ για μονοετές συμβόλαιο και 280 ρούβλια τον μήνα.

Βαλερί Τιχονένκο – 52 ετών
Προ διετίας, ο Βαλερί Τιχονένκο αποφάσισε να γίνει πρόεδρος ομάδας. Για την ακρίβεια, αποδέχθηκε την πρόταση της Αστάνα όπου φέτος εργάστηκαν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο Δημήτρης Κατσίβελης και ο Λεωνίδας Κασελάκης. Το 1987 ήταν σμολ φόργουορντ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι εν συνεχεία αγωνίστηκε στις Άλμα Άτα, Βαγιαδολίδ, Μάλαγα, Ουέσκα, Σπαρτάκ Μόσχας και Σαμάρα ενώ έκλεισε την καριέρα του στην «ομάδα του στρατού». Μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξη του, αποκάλυψε ότι έγινε draft pick από τους Χοκς στο Νο.18 του 7oυ γύρου το 1986 όμως δεν το έμαθε… εγκαίρως αφού δεν είχε το δικαίωμα να παίξει εκτός συνόρων. Διετέλεσε προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας την περίοδο 2000-01 με την οποία προκρίθηκε στο Final 4 της Σουπρολίγκας ενώ έκατσε στον πάγκο της Αστάνα, πριν γίνει πρόεδρός της. Μετά από τον τελικό του ‘87, ο Τιχονένκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 1990 και το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 1989.

Βάλντις Βάλτερς – 59 ετών
Ο βετεράνος πόιντ γκαρντ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες της Ε.Σ.Σ.Δ. τη δεκαετία του ‘80. «Ο ψυχρός Λετονός απάντησε με τρίποντο» μετέδιδε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος όταν ο Βάλτερς μείωσε σε 93-92 στον τελικό του EuroBasket. «Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής πάλι εν δράσει» πρόσθετε όταν δευτερόλεπτα αργότερα, το δεύτερο σερί τρίποντό του έκανε το 92-95 υπέρ των Σοβιετικών! Ο Λετονός, λοιπόν, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην VEF Ρίγα (1976-89). Το 1992 είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση όμως επέστρεψε στα παρκέ για να ενισχύσει την εθνική Λετονίας στο Προολυμπιακό τουρνουά! Εργάστηκε, επίσης, ως προπονητής και τζένεραλ μάνατζερ, ιδρύοντας μάλιστα τη δική του ακαδημία μπάσκετ. Το 2013 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Dumpinieks ar ideāliem» (σ.σ. «Επαναστάτης με ιδανικά») και πλέον είναι σχολιαστής αγώνων στην τηλεόραση της Λετονίας, έχοντας δική του εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή. Την περίοδο 1997-98 έκατσε στον πάγκο της εθνικής Λετονίας για 7 αγώνες.

Βλαντιμίρ Τκατσένκο – 59 ετών
Ο σέντερ της Σοβιετικής Ένωσης… σημάδεψε τον τελικό του 1987 με την αγκωνιά στον Παναγώτη Γιαννάκη ενώ αγωνίστηκε κόντρα στην Ελλάδα με υπερτασική κρίση λόγω της ανυπόφορης ζέστης! Ήταν μέλος της εθνική ομάδας της Ε.Σ.Σ.Δ. την περίοδο 1976-1987, κατακτώντας τέσσερα χρυσά, τέσσερα ασημένια και δυο χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακά τουρνουά, Παγκόσμια Κύπελλα και EuroBasket. Αυτός ο απίθανος τύπος με τη μεγάλη καρδιά έπαιξε μπάσκετ στην Στρόιτελ (1974-82) και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1983-89) ενώ έκλεισε την καριέρα του στη β’ κατηγορία της Ισπανίας με την Γουαδαλαχάρα (1989-90). Εργάστηκε ως οδηγός ταξί στη Μόσχα, πλέον περνάει τον χρόνο του στην εξοχή ενώ ο γιος του, Ιγκόρ, εργάζεται στη ρωσική ομοσπονδία.

Βαλερί Γκομπόροφ
Μετά τον χαμένο τελικό στην Αθήνα, ο Γκομπόροφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και το πρωτάθλημα στην Ε.Σ.Σ.Δ. με την ΤΣΣΚΑ. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1989 σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Μόσχα, σε ηλικία 23 ετών.

Σαρούνας Μαρτσουλιόνις – 53 ετών
Ο Λιθουανός γκαρντ έκανε καριέρα σε Ευρώπη και ΝΒΑ, κυρίως χάρη στην οξυδέρκειά του και ακολούθως χάρη στην ταχύτητά και τα αθλητικά του προσόντα. O Μαρτσουλιόνις είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο ενώ εισήχθη στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame και στο Hall of Fame της FIBA! Το 1987 έπαιζε στη Στατίμπα Βίλνιους, την ομάδα που ανέδειξε επίσης τους Αρτούρας Καρνισόβας, Γιόνας Καζλάουσκας και μετέπειτα εξελίχθηκε σε Λιέτουβος Ρίτας. Αγωνίστηκε στη Λιθουανία ως το 1989 και στη συνέχεια στους Ουόριορς (1989-1994), τους Σούπερσονικς (1994-95), τους Κινγκς (1995-96) και τους Νάγκετς (1996-97). Με τη Σοβιετική Ένωση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του με δυο χάλκινα μετάλλια στις διοργανώσεις της Βαρκελώνης και της Ατλάντα, με τη Λιθουανία. Σήμερα έχει τη δική του ακαδημία μπάσκετ ενώ μοιράζει την χρόνο ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την πατρίδα του.

Προπονητής: Αλεξάντερ Γκομέλσκι
Η κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης είχε καταστήσει τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι προφέσορα της προπονητικής, αποτελώντας την πιο εμβληματική φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών πάγκων για τρεις και πλέον δεκαετίες, έχοντας παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση. Η «αλεπού των πάγκων» κατέκτησε όλους τους τίτλους της τεράστιας καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο με την ΑΣΚ Ρίγα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ διαχειρίστηκε τρεις γενιές κορυφαίων παικτών της Ε.Σ.Σ.Δ., επιβάλλοντας την αυστηρή πειθαρχία και τονίζοντας στους αθλητές τους ότι ήταν οι καλύτεροι στην Ευρώπη και δεν είχαν δικαίωμα στην ήττα! «Υπό τέτοιες συνθήκες, θα μπορούσε να νικήσει και η... Μαυριτανία στον τελικό», ήταν η δήλωση του Γκομέλσκι για την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης με το ιστορικό 103-101 στο ΣΕΦ. Τον Αύγουστο του 2005, ο Γκομέλσκι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Διετέλεσε πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για έξι χρόνια, ήταν μέλος του Hall of Fame στη Μασαχουσέτη από το 1995 και «εισήλθε» στο μουσείο της FIBA μετά θάνατον. Το όνομά του έχει δοθεί στο βραβείο της EuroLeague για τον κορυφαίο προπονητή της διοργάνωσης που απονέμεται κάθε χρόνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα