Τουρκία-Ρωσία 73-76
Ο 29χρονος γκαρντ απέδειξε ότι είναι από τους πιο ποιοτικούς αλλά και αλλοπρόσαλλους ευρωπαίους παίκτες. Μπορεί να σε βγάλει από τα… ρούχα σου, μπορεί όμως και να σε αναγκάσει στο μεγαλύτερο επιτόπιο άλμα. Αυτό έκανε απέναντι στην Τουρκία και η Ρωσία απέφυγε το κάζο διότι αυτό θα γινόταν αν έχανε από τους (οικοδεσπότες του ομίλου) οι οποίοι αγωνίστηκαν χωρίς τον Μπόμπι Ντίξον κι εκ των προτέρων ήταν σε δύσκολη θέση.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μέχρι τις αρχές της δεύτερης περιόδου επικρατούσε ο νόμος των Σβεντ, Μοζγκόφ. Διότι ο πρώτος σημείωσε εννιά πόντους στην πρώτη περίοδο (15-20) και ο δεύτερος ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια οδηγώντας τη Ρωσία στο +10 (15-25, 11:30).
Όταν οι γραμμές επικοινωνίας είναι κομμένες και ο αντίπαλος διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα, τότε ο ανταρτοπόλεμος είναι η μοναδική επιλογή. Αυτό έκανε η Τουρκία από εκείνο το σημείο και μετά. Ανέβασε τα επίπεδα πίεσής του, ανάγκασε τους Ρώσους να υποπέσουν σε οκτώ λάθη μέχρι το τέλος της δεύτερης περιόδου (σ. σ. τέσσερα εξ’ αυτών έγιναν από τον Σβεντ) και με τον Οσμάν να φοράει τη στολή του ηγέτη ροκάνισε τη διαφορά (30-33, 17’). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 33-36 υπέρ των Ρώσων.
Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο. Μέσα από την ασφυκτική πίεση η Τουρκία προσπάθησε να πάρει τα ηνία του παιχνιδιού και ισορρόπησε την κατάσταση (46-46, 27’). Εκεί η Ρωσία – αναπάντεχα – είδε τον Ζούμπκοφ να υψώνει ανάστημα και σε συνδυασμό με δύο εύστοχες βολές από τον Σβεντ στο τέλος της περιόδου, προηγήθηκε με 51-55(30’).
Οι λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν στην τελευταία περίοδο με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Ο Μοζγκόφ προσπάθησε να κουβαλήσει τη Ρωσία στις πλάτες του, ενώ για τους Τούρκους ο Οσμάν βρήκε συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Ερντέν. Βέβαια ο τελευταίος, με το σκορ στο 68-69 στα 45 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, έδωσε επιπλέον κατοχή στη Ρωσία για να ακολουθήσει το «θανατηφόρο» τρίποντο του Σβεντ.
ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί ο Αλεξέι Σβεντ έβαλε ένα τρελό σουτ στην κρισιμότερη επίθεση του αγώνα κι έβγαλε τη Ρωσία από τη δύσκολη θέση.
ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Σβεντ και Μοζγκόφ ήταν όλη η Ρωσία. Βέβαια η ομάδα του Μπαζάρεβιτς… ζει και πεθαίνει από τον πρώτο. Αυτός την «κατέστρεψε» στο δεύτερο δεκάλεπτο, αυτός την «ανέστησε» στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Μοζγκόφ ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια.
ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Βοροντσέβιτς και Κουρμπάνοφ είναι θεωρητικά από τους παίκτες πρώτης γραμμής της Ρωσίας αλλά στο παιχνίδι έλαμψαν δια της απουσίας τους.
ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι διαδοχικές άστοχες επιθέσεις των Τούρκων στα τελευταία 90 δευτερόλεπτα σε συνδυασμό με το ανόητο επιθετικό φάουλ στο οποίο υπέπεσε ο Ερντέν.
ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Ζούμπκοφ κράτησε όρθια τη Ρωσία στο τρίτο δεκάλεπτο όταν Σβεντ και Μοζγκόφ είχαν σιγήσει.
ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Απόρροια της έλλειψης αξιόπιστου πλέι μέικερ η Ρωσία έκανε πάρα πολλά λάθη και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πίεση των Τούρκων. Οι δε οικοδεσπότες του ομίλου δεν μπορούσαν να βρουν συνεργασίες και από τις 10 ασίστ που έγραψε η στατιστική οι μισές ήταν στο ανοιχτό γήπεδο.
Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το τρίποντο του Αλεξέι Σβεντ από τα επτά μέτρα στα 25 δευτερόλεπτα πριν το τέλος «σκότωσε» τους Τούρκους καθώς διαμόρφωσε το 68-72 για τους Ρώσους και «κλείδωσε» τη νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 15-20, 33-36, 51-55, 73-76.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.