Τσαρτσαρής: «Ρεαλιστική η πρόταση της FIBA, να μην θιχτεί άλλο το μπάσκετ!»
Οι πάλαι ποτέ διεθνείς και συμπαίκτες Κώστας Τσαρτσαρής και Δήμος Ντικούδης τοποθετήθηκαν για την κόντρα FIBA - Euroleague και τις προτάσεις που έχουν κάνει η μία στην άλλη, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» στους αγώνες που θα γίνουν μεσούσης της σεζόν και να επωφεληθούν οι παίκτες.
Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υποστήριξε: «Η άποψή μου είναι ότι με όλα όσα συμβαίνουν το μπάσκετ πλήττεται και χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μία λύση και σίγουρα όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Για να έρθει όμως η συμφωνία απαιτούνται και ρεαλιστικές προθέσεις ή προτάσεις. Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις που διάβασα ότι εξέφρασαν οι δύο πλευρές με τις εναλλακτικές προτάσεις τους θα έλεγα ότι η FIBA έχει πλησιάσει πολύ περισσότερο σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Δεν θεωρώ ότι το μπάσκετ μπορεί να πετύχει τους στόχους του με τις εθνικές ομάδες, αν τις στριμώχναμε στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο. Πιστεύω ότι η πρόταση της Euroleague δεν είναι πολύ ρεαλιστική. Η πρόταση της FIBA αυξάνει στη διάρκεια δύο εβδομάδων τις υποχρεώσεις των παικτών και είναι αλήθεια αυτό.
Τσάμπιονς Λιγκ, Ατλέτικο Μ. – Τσέλσι, ώρα 21:45. (21+)!
Όμως είναι μία ρεαλιστική πρόταση, χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Είναι μία πρόταση που αφήνει και τους δύο ευχαριστημένους, και κυρίως επιτρέπει, σε όλους, να επιστρέψουμε σε μία εποχή που έχει χάσει τα ίχνη της στο σύγχρονο τοπίο του μπάσκετ. Την εποχή του ρομαντισμού, την εθνικής υπερηφάνειας και της αληθινής τιμής που αισθάνεται κάθε παίκτης φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Το μπάσκετ θίγεται εδώ και πολύ καιρό. Ο κόσμος έχει κουραστεί, οι πληροφορίες έρχονται από παντού και περισσότερο υπάρχει μπέρδεμα παρά ενημέρωση. Όμως, φτάσαμε στο σημείο όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μιλάμε για δύο εβδομάδες. Είναι αδύνατον το μπάσκετ να βρίσκεται μπροστά σε τέτοιο χάος, όταν μιλάμε για δύο εβδομάδες μόνο. Η πρόταση της FIBA ειναι ρεαλιστική και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης».
Ντικούδης: «Με δύο εβδομάδες κενές, το μπάσκετ θα κέρδιζε πολλά»
Και ο Λαρισινός, πρώην φόργουορντ, δεν απέκλινε από την ίδια άποψη και υποστήριξε πως προέχει το καλό των παικτών, προτείνοντας πως δύο εβδομάδες κενού, θα έβγαζαν το μπάσκετ από το αδιέξοδο.
«Η γενική άποψή μου είναι ότι ως άνθρωπος που έχει παίξει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο είναι ότι τόσο η FIBA και η Euroleague από την πλευρά της έχουν προσφέρει στο μπάσκετ αρκετά πολλά πράγματα. Ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να προστετεύσει το προϊόν του. Μιλάμε για διοργανώσεις, όπως είναι η Euroleague, ή τα τουρνουά των Εθνικών ομάδων που αγαπάει πολύ ο κόσμος κι έχει ταυτιστεί. Αυτό που θα ήθελα είναι να καταλήξει με μία λογική συνεννόηση των δύο πλευρών με απώτερο σκοπό το καλό των παικτών, οι οποίοι εν τέλει είναι αυτοί που φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα και τους χορηγούς.
Είναι αλήθεια πάντως ότι διακρίνω πλέον τη FIBA να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας των παικτών κι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Τόσο με τα ελεύθερα καλοκαίρια, όσο και με τις ημέρες προετοιμασίας πριν από τα μεγάλα τουρνουά, που δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τις 28. Είναι πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση και κάτι που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η πρόταση που κατέθεσε σημαίνει έξτρα υποχρεώσεις και ταξίδια για τους παίκτες. Μιλώντας ως παίκτης, θα προτιμούσα να έχω το καλοκαίρι μου πιο ευέλικτο και πιο ανοιχτό ώστε να το εκμεταλλευτώ προκειμένου να ξεκουραστώ και να δουλέψω πάνω στη βελτίωση μου ως παίκτης. Τα προγράμματα είναι πλέον πολύ πιο απαιτητικά. Δε θα ήθελα η μία διοργάνωση να καπελώσει την άλλη, αλλά και ο παίκτης να μην παίζει 4-5 αγώνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ίσως η Euroleague, που έχει ένα πολύ ελκυστικό προϊόν, θα πρέπει να θυσιάσει δύο εβδομάδες, να τις αφήσει ελεύθερες για να γίνουν οι αγώνες των εθνικών ομάδων, όπου όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί να έρθουν σε ρήξη με τις ομάδες τους. Η Euroleague, δεν έχει να χάσει τίποτα, καθώς για περίπου 35 εβδομάδες προσφέρει σπουδαία παιχνίδια, ισχυρό ανταγωνισμό και θέαμα στον κόσμο, ενώ στο τέλος υπάρχει και το Final 4 που καθηλώνει. Κάνοντας κάτι τέτοιο, αφήνοντας δύο εβδομάδες κενές, το μπάσκετ θα κέρδιζε πάρα πολλά, βγαίνοντας από το αδιέξοδο».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.