Η παρουσίαση του νέου πρωταθλήματος της Basket League

Η παρουσίαση του νέου πρωταθλήματος της Basket League
Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την ανανεωμένη εφετινή Basket League που ανοίγει σήμερα την αυλαία της και ρίχνει τους προβολείς στους 12 πρωταθλητές Ευρώπης της Εθνικής νέων που «κοσμούν» τα ρόστερ της Α1 Κατηγορίας.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όταν η έρχεται η ώρα για την πρώτη αναγνωριστική προσέγγιση στο άλλοτε κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ευρώπη, οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι σχετικές αναλύσεις κάνουν λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό», περί «κούρσας για δύο άλογα» και γενικότερα για μία λίγκα, στην οποία λείπει ο παράγοντας έκπληξη, επειδή εδώ και 15 συναπτά έτη, όλοι γνωρίζουμε ότι ο νικητής θα είναι ο Παναθηναϊκός (12 φορές) ή ο Ολυμπιακός (3)!

Προσφορά ημέρας σε περιμένει στο Βουλγαρία – Γαλλία. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Αν πιάσουμε τα μπασκετικά πράγματα της αγωνιστικής περιόδου που αρχίζει, από την παραπάνω σκοπιά, τότε ναι, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι, όσον αφορά στην διεκδίκηση του τίτλου, δεν θα δούμε τίποτε καινούριο. Το πιο πιθανό μάλιστα, είναι ότι και φέτος, οι δύο «αιώνιοι αντίπαλοι» δύσκολα θα κινδυνεύσουν με ήττα σε καμία άλλη έδρα, πλην ΟΑΚΑ και ΣΕΦ και τα αποτελέσματα στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια, θα κρίνουν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου -την πρωτιά στην κανονική περίοδο και κατ' επέκταση το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs.

Επομένως, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί κατά μία άποψη το εφετινό πρωτάθλημα και προσφέρει στους απανταχού φίλους του ελληνικού μπάσκετ, την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι το «χιλιοπαιγμένο έργο» της «αιώνιας» μάχης για την πρώτη θέση, θα αποκτήσει φέτος μία διαφορετική διάσταση; Μία διάσταση από τις πρώτες «κροτίδες λάμψης» που θα σκάσουν από τα νέα ταλέντα της παραγωγικής διαδικασίας του αθλήματος.

Τα «χρυσά» παιδιά της Εθνικής Νέων που το περασμένο καλοκαίρι, αν και «άγουρα» από μπασκετικές εμπειρίες και με ελάχιστες αγωνιστικές παραστάσεις, κατόρθωσαν να ανεβάσουν την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης και τρόπον τινά να «αναγκάσουν» τις ομάδες να σκύψουν πάνω τους! Όχι μόνο γιατί το κασέ τους είναι χαμηλό αλλά γιατί απέδειξαν ότι το αξίζουν κιόλας...

Φέτος λοιπόν, οι 12 πρωταθλητές Ευρώπης της Κρήτης, δεν θα ανήκουν απλά σε ομάδες της Basket League, αλλά οι περισσότεροι απ' αυτούς θα έχουν ρόλο, θα πάρουν χρόνο συμμετοχής και θα έχουν την ευκαιρίες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και να δώσουν ακόμη περισσότερο ελληνικό «χρώμα» στο star-system του πρωταθλήματος.

Από κοντά και τα νεότερα «φυντάνια», οι έφηβοι που κατετάγησαν 7οι στο Eurobasket της Σλοβακίας και οι παίδες που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην δεύτερη κατηγορία του αντίστοιχου Πανευρωπαϊκού της Ρουμανίας και πήραν πανηγυρικά την άνοδο. Έξι από τους δώδεκα παίκτες της Εθνικής εφήβων και οκτώ της παίδων ανήκουν σε συλλόγους που θα αγωνιστούν στα σαλόνια της Α1 Κατηγορίας, προπονούνται με την ανδρική ομάδα και μερικοί απ' αυτούς θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο εφετινό πρωτάθλημα.

Αν αυτά δεν είναι καλά νέα για την αξιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, αν αυτό δεν είναι ένα πρώτο βήμα για την σταδιακή ανάδειξη νέων ηγετών της Εθνικής ανδρών και τη σύνδεση της λίγκας με το ελληνικό στοιχείο, τότε τι είναι;

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός μπαίνει στην αφετηρία της εφετινής διαδρομής με στόχο το 36ο τρόπαιο της διοργάνωσης κι έχοντας κάνει τέσσερις μετεγγραφές Ελλήνων και δύο ξένων. Διατήρησε στον πάγκο τον Τσάβι Πασκουάλ που τον οδήγησε στην κατάκτηση του περυσινού «νταμπλ» κι έδωσε στην ομάδα έναν πιο αθλητικό και γρήγορο χαρακτήρα, προωθώντας στην πρώτη ομάδα τον 18χρονο φερέλπιδα point-guard (1,98), Γιώργο Καλαϊτζάκη.

Ο φιναλίστ Ολυμπιακός πρόσθεσε τον Μπόγρη στον βασικό κορμό των Ελλήνων παικτών, άλλαξε τους πέντε από τους έξι ξένους (πλην του Μιλουτίνοφ) και συμπεριέλαβε στο ρόστερ του τον ταλαντούχο σκόρερ, Νίκο Αρσενόπουλο (18χρ., 1,96), ο οποίος αναμένεται να πάρει τις ευκαιρίες του από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που παραμένει για 4η σερί χρονιά στο «λιμάνι».

Η ΑΕΚ ανέθεσε στον Σωτήρη Μανωλόπουλο να φτιάξει την ομάδα από την αρχή και να στήσει το ρόστερ σύμφωνα με τη δική του φιλοσοφία, έκανε συνολικά εννέα μετεγγραφές, θα στηριχθεί σε αρκετούς Έλληνες, έχοντας πλέον στο δυναμικό τους τρεις από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες της νέας γενιάς (Αγραβάνης, Μωραϊτης και Ρογκαβόπουλος).

Ο Άρης έφερε τον Παναγιώτη Γιαννάκη πίσω στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια μετά από 24 ολόκληρα χρόνια και παρά τις οικονομικές δυσκολίες της διοίκησης Λάσκαρη, προσπαθεί να δημιουργήσει μία ομάδα που θα συνδυάσει την εμπειρία, την μαχητικότητα με το ταλέντο και το νεανικό ενθουσιασμό, έχοντας στο ρόστερ του έναν παίκτη της Εθνικής εφήβων (Παναγιώτης Καλαϊτζάκης), τρεις της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εθνικής νέων (Φλιώνης, Δίπλαρος και Χρηστίδης) κι άλλον έναν δανεικό στα Τρίκαλα (Τάταρης).

Ο ΠΑΟΚ προσέλαβε τον «αρχιτέκτονα» της επιτυχίας της Εθνικής Νέων, Ηλία Παπαθεοδώρου κι αυτός βρήκε στην Θεσσαλονίκη το «πουλέν» από τις μικρές Εθνικές ομάδας, Αντώνη Κόνιαρη κι έφερε τον MVP της Κρήτης, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ως δανεικό από τον Παναθηναϊκό και μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά, τον Θόδωρο Καρρά με μετεγγραφή από τον Δούκα.

Από τις υπόλοιπες ομάδες, εκ πρώτης και σύμφωνα με τις κινήσεις τους ξεχωρίζουν ο Κολοσσός Ρόδου, το Ρέθυμνο και ο Προμηθέας Πατρών (Δίπλαρος) και το Λαύριο, ενώ για την μάχη της σωτηρίας, φαίνεται ότι θα παλέψουν η Κύμη, ο Πανιώνιος, τα Τρίκαλα (Λούντζης και Τάταρης), ο νεοσύστατος Γ.Σ. Λάρισας Φάρος (Μουράτος) και ο Κόροιβος (Σκουλίδας και Μιλεντίγιεβιτς).

Προσδεθείτε, μελετήστε αναλυτικά εδώ τον οδηγό του πρωταθλήματος (ρόστερ, προπονητές, πρόγραμμα και οι σημαντικότερες μετεγγραφές) που ετοίμασε η συντακτική ομάδα μπάσκετ του gazzetta.gr κι απολαύστε το ταξίδι... We love this game!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα