Η ανασκόπηση του Eurobasket 2013

Γιάννης Ράμμας
Η ανασκόπηση του Eurobasket 2013

bet365

Η Γαλλία του Τόνι Πάρκερ θριάμβευσε στo Eurobasket 2013 κι η Ελλάδα στο μαζοχισμό της αυτοϊκανοποίησης στην αποτυχία. Το gazzetta.gr κάνει το flashback στα παρκέ της Σλοβενίας.

Η «γαλανόλευκη» βρέθηκε σε ακόμη ένα Eurobasket ως συνήθως γεμάτη με όνειρα για ένα μετάλλιο, αλλά η επιστροφή της απ' την 38η τελική φάση της Σλοβενίας στη βάση της τη βρήκε ως συνήθως να απολαμβάνει μαζί με τον Έλληνα παντογνώστη φίλαθλο/οπαδό κι όχι μόνο κάθε πτυχή της αποτυχίας της όπως μόνο αυτή γνωρίζει και μπορεί.

Σίγουρη για το βάθρο απ' την περίοδο της προετοιμασίας της, νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις πρώτες επίσημες νίκες της, σκεπτικισμός στο πρώτο ανεπιτυχές αποτέλεσμά της, στην πυρά στην εν τέλει οδυνηρή ήττα της απ' τη Φινλανδία, αποθέωση στην νίκη της επί της -επιτέλους- Ισπανίας και κατακεραύνωση στον μετέπειτα πρόωρο αποκλεισμό της και στην κατάληψη της 11ης θέσης. Έφταιξα εγώ, έφταιξες εσύ, έφταιξε αυτός, έφταιξαν όλοι και κανένας.

Όσο στην Εθνική Ομάδα οι περισσότεροι προσπαθούσαν να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη φορτώσουν στο διπλανό τους, οι «Les Blues» του ακούραστου και ταπεινού Τόνι Πάρκερ ανέβαιναν στο πρώτο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά στα χρονικά. Το ασημένιο μετάλλιο δε χάλασε τη Λιθουανία, η οποία έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής στην επιστροφή της στα πάτρια εδάφη, ενώ η Ισπανία αντί για το three-peat συμβιβάστηκε με την 3η θέση.

 

Τα αγαθά Κόπονεν κτώνται...

Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (4/9) η Γαλλία ηττήθηκε απ' τη Γερμανία (74-80), αλλά δίχως να της στοιχίσει την πρώτη θέση του α' όμιλο, όπου υπερίσχυσε της Ουκρανίας(!) στην ισοβαθμία στο 4-1, η ομάδα-έκπληξη της προηγούμενης διοργάνωσης (βλ. 4η θέση) Π.Γ.Δ.Μ. αποκλείστηκε νωρίς-νωρίς απ' τον β' όμιλο της... πρώην Γιουγκοσλαβίας (βλ. επίσης η Σερβία, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη & το Μαυροβούνιο), η Ισπανία, η Κροατία κι η Σλοβενία δε δυσκολεύτηκαν να πάρουν τα εισιτήρια της πρόκρισης απ' τον γ' όμιλο, αλλά η ήττα της Ελλάδος απ' τη Φινλανδία (77-86 στις 9/9) αποδείχθηκε πιο ηχηρή απ' ότιδήποτε άλλο.

Έπειτα απουσία απ' τη νέα νίκη επί της Τουρκίας (61-84 στις 7/9) κι απ' την πρώτη ήττα απ' την Ιταλία (72-81 στις 8/9) λόγω διαστρέμματος στον δεξί αστράγαλο ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε στη δράση, αλλά η εμφάνισή του (17π. με 5/5δίπ., 0/6τρίπ., 7/9β., 1ρ., 3ασ., 2κλ., 7λ. σε 33') δεν ήταν αρκετή απέναντι στον ασταμάτητο Πέτερι Κόπονεν (29π. με 5/8δίπ., 5/7τρίπ., 4/4β., 2ρ., 3ασ., 1κλ., 1κοψ., 4λ. σε 33') κι η Ελλάδα συνέχισε στη δεύτερη φάση δίχως να μεταφέρει καμία απ' τις 3 νίκες της. Ήταν γνωστό πως το σύστημα διεξαγωγής είναι τέτοιο, ώστε να επιτρέπει το απρόβλεπτο, αργότερα έγινε γνωστό και πως ίσως να αποδεικνυόταν άδικο, αφού υπήρχε σενάριο πρόκρισης της Ιταλίας χωρίς νίκη στη δεύτερη φάση κι αποκλεισμού της Ελλάδος ακόμη και με 2/3. Εν τέλει κατόπιν εορτής επίσης έγινε γνωστό πως ο VSpan πραγματοποίησε βιαστική επανεμφάνιση, δημιουργώντας κακώς το «πρέπει» απέναντι σε μία αδύναμη μόνο στα χαρτιά Φινλανδία.

Το 79-75 (12/9) επί της «Ρόχα» στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης αναπτέρωσε το ηθικό όλων, αλλά το -24 στα μισά της δεύτερης περιόδου κι εν τέλει το -8 (65-73 στις 14/9) απ' την οικοδέσποινα Σλοβενία επανέφερε τη μιζέρια. Η «επίσημη αγαπημένη» δεν έκανε καμία χάρη στον εαυτό της, επομένως γιατί να της την κάνουν οι υπόλοιπες ομάδες κι ο πρόωρος αποκλεισμός αποτέλεσε γεγονός.

Αμέσως μετά ο Βασίλης Σπανούλης έθεσε το θέμα του ξεσκαρταρίσματος, ο μέχρι πρότινος ικανός, αλλά και δημοσιογραφικός καθότι λαλίστατος κι ατακαδόρος, Αντρέα Τρινκιέρι ως ξένος, άρα κι αναλώσιμος, βρέθηκε στο στόχαστρο, παρόλα αυτά το συμβόλαιό του εξακολουθεί να υπάρχει στα γραφεία της η Ε.Ο.Κ., η οποία, απ' την πλευρά της, ευελπιστεί σε wild card εν όψει Mundobasket 2014.

Oh là là!

Στα άνευ Ελλάδος προημιτελικά (18-19/9) η έμπειρη Ισπανία δε δυσκολεύτηκε απέναντι στην ενθουσιώδη Σερβία (60-90), η Γαλλία εξελίχθηκε σε party crasher της Σλοβενίας (62-72), η Κροατία του Ρόκο-Λένι Ούκιτς δεν την πάτησε απ' την Ουκρανία (84-72) του Μάικ Φρατέλο και του συμπατριώτη του «Που» Τζέτερ, ενώ η Λιθουανία χάριν σε 15-0 σερί στις αρχές της τέταρτης περιόδου ξενέρωσε την Ιταλία (81-77) και τους φίλους τους, οι οποίοι κατέφθαναν ανά 100άδες απ' τη γειτονική χώρα.

Η «Lietuva» προκρίθηκε τελευταία στην 4άδα, αλλά έγινε η πρώτη ομάδα του τελικού (77-62 επί της Κροατίας στις 20/9), όπου αργότερα αντάμωσε με τη Γαλλία. Ο Τόνι Πάρκερ ήθελε όσο τίποτε άλλο το χρυσό μετάλλιο και το απέδειξε, κάνοντας τα πάντα (32π., 6ρ., 1ασ., 2κλ., 5λ. σε 37') παρά το... ξύλο των αντιπάλων, στον ημιτελικό απέναντι στη μέχρι πρότινος back to back κάτοχο του τίτλου Ισπανία (72-75 παρ. στις 20/9), η οποία ακόμα απορεί με το τρίποντο του Μαρκ Γκασόλ στην εκπνοή, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ο Νικολά Μπατούμ (17π., 6ρ., 1ασ., 2κλ., 1κοψ., 1λ. σε 37') κι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του τον βοήθησαν να φορέσει στο λαιμό του το δικό του (80-66 στις 22/9). Το βραβείο του M.V.P. αποτέλεσε bonus στη συλλογή του, έχοντας τους Ντράγκιτς Γκ. (Σλοβενία), Μπογκντάνοβιτς (Κροατία), Κλέιζα (Λιθουανία) & Γκασόλ M. (Ισπανία) για παρέα στην κορυφαία 5άδα.

Προηγουμένως η Ισπανία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο (92-66), αφήνοντας στην 4η θέση τη «Hrvatska», μπροστά απ' τις Σλοβενία, Ουκρανία(!) & Σερβία, οι οποίες συμπλήρωσαν την 7άδα πρόκρισης στο Mundobasket 2014.

Απ' τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες η Ελλάδα μαζί με τις Ιταλία, Φινλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία & Ρωσία απ' την ευρωπαϊκή ζώνη βρίσκονται εν αναμονή της Γενικής Συνέλευσης της F.I.B.A. στις 1-2/2/14 στη Βαρκελώνη, όταν και θα ανακοινώσει ποιες 4 απ' τις 15 αιτηθείσες χώρες θα γίνουν κάτοχες των wild cards για τη διοργάνωση της Ισπανίας (30/8/14-14/9/14).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα