Ελληνική διαιτησία: Λάθη, τιμωρίες και μία συγγνώμη

Ελληνική διαιτησία: Λάθη, τιμωρίες και μία συγγνώμη
Το Gazzetta καταγράφει τα πολλά διαιτητικά λάθη που μαζεύτηκαν και τις τιμωρίες που έριξε η ΚΕΔ.

Το ελληνικό μπάσκετ τον τελευταίο καιρό περνά δύσκολες μέρες, αρκετά δύσκολες μέρες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απέτυχαν αμφότεροι στις υποχρεώσεις τους στην Euroleague, η ΕΟΚ παραμένει η μοναδική ομοσπονδία που δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές και τις τελευταίες μέρες πρωταγωνιστές στα παρκέ είναι οι διαιτητές.

Το Gazzetta συγκέντρωσε όλες τις μαζεμένες τιμωρίες των διαιτητών με την ΚΕΔ να έχει περιορισμένες λύσεις για τις σειρές Παναθηναϊκός – Λαύριο και Προμηθέας – ΑΕΚ.

Πριν προχωρήσουμε στα δεδομένα να αναφέρουμε πως η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας λειτουργεί εδώ και χρόνια με τον δικό της τρόπο με αποτέλεσμα να μην δημοσιοποιεί τις τιμωρίες των ρέφερι. Φυσικά αυτές μαθαίνονται όμως μετά από λίγη ώρα...

ΕΞΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Δεν ξέρουμε αν η ελληνική διαιτησία βρίσκεται σε περίοδο ντεφορμαρίσματος ή απλά αν αυτές είναι ικανότητες όσων την πρεσβεύουν. Στο πιο κρίσιμο σημείο των διοργανώσεων αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

 

Η ΚΕΔ η οποία τους προφύλλασε μέχρι πρότινος αναγκάστηκε να τιμωρήσει έξι από αυτούς για το υπόλοιπο της σεζόν.

Βάσω Τσαρούχα, Γιώργος Ανδρικόπουλος, Αργύρης Καλδίρης, Χάρης Καρακατσούνης, Τάσος Μάνος και Γιώργος Πουρσανίδης δεν θα ξανασφυρίξουν φέτος σε αγώνα πρωταθλήματος. Από αυτούς τους έξι οι τέσσερις είναι διεθνείς!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος γυναικών έφερε μία επανάληψη αγώνα, καθυστέρηση στη σεζόν, «πόλεμο» δηλώσεων και την τιμωρία των τριών διαιτητών μέχρι το τέλος της σεζόν..

Τσαρούχα, Ανδρικόπουλος και Καλδίρης δεν πήραν την απόφαση όταν έπρεπε κι επέλεξαν να εξετάσουν το βίντεο από μία κάμερα των γηπεδούχων η οποία έκανε την διαδικτυακή μετάδοση. Εν συνεχεία έγραψαν στο φύλλο αγώνα πως «αποφασίσαμε ότι δεν μετράει και εν συνεχεία πήγαμε να δούμε τη φάση λόγω της κρισιμότητας του αγώνα».

Οι διαιτητές πληρώνονται για να αποφασίζουν εκείνη τη στιγμή και η «τριάδα» δεν το έκανε.

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ

ΛΑΥΡΙΟ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη ανέτρεψε τος εις βάρος της 0-2 και προκρίθηκε με ωραίο μπάσκετ στους τελικούς. Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Προμηθέα και μάλιστα στα τελευταία δευτερόλεπτα η τριάδα των Μάνου, Καρακατσούνη και Γ. Πουρσανίδη ξέχασε βασικό κανονισμό.

Πολύ σωστά χρέωσαν με δύο αντιαθλητικά φάουλ τον Γιάννη Αγραβάνη, αλλά δεν τον απέβαλλαν όπως ορίζει ο κανονισμός.

Ακολούθησε ένταση, ένσταση και η τιμωρία τους μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Και οι τρεις είναι διεθνείς.

Το χειρότερο όλων ακολούθησε του αγώνα και ήταν η αναφορά τους στο φύλλο αγώνα. Οι διαιτητές «έδωσαν» στεγνά την γραμματεία και της χρέωσαν το λάθος. Για να ξέρετε διαιτητές και γραμματεία «υποτίθεται» είναι μία ομάδα και πολλές φορές στο παρελθόν άνθρωποι της γραμματείας έχουν σώσει διαιτητές από γκάφες ολκής.

Μάνος, Καρακατσούνης και Πουρσανίδης επέλεξαν έναν unfair τρόπο να γλιτώσουν, αλλά δεν το κατάφεραν.

Λαύριο - Προμηθέας

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Στο Game 3 της ημιτελικής σειράς μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Ζερμέιν Λοβ πήγε να μειώσει στο καλάθι, ο Ντάριλ Μέικον τον έκοψε αντικανονικά όμως ο Ηλίας Κορομηλάς είπε λανθασμένα «παίζεται».

Η φάση ξεσήκωσε διαμαρτυρίες, αλλά καμία ένσταση ύστερα από απόφαση του ΠΑΟΚ.

Ηλία Κορομηλάς, Γιώργος Πουρσανίδης και Νίκος Τζιοπάνος τιμωρήθηκαν με δύο αγωνιστικές.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – ΛΑΥΡΙΟ

Ο Προμηθέας επικράτησε του Λαυρίου στο Game 2 των ημιτελικών χάρη σε μία εύστοχη βολή του Κλαβέλ. Ο Τόμι Σχινάς χρέωσε με φάουλ τον Ντιαλό ένα δευτερόλεπτο πριν την κόρνα της λήξης και χωρίς να ελοχεύει προσπάθεια των γηπεδούχων.

Το σφύριγμα με το γράμμα του Νόμου ήταν απολύτως σωστό, όμως είχαν προηγηθεί αρκετά λάθη κι έτσι ούτε ο Σχινάς απέφυγε την τιμωρία της ΚΕΔ για δύο αγωνιστικές

ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Το Gazzetta κατέγραψε τα πιο βασικά λάθη των διαιτητών σε κρίσιμες αναμετρήσεις, σε παιχνίδια που έκριναν προκρίσεις, τίτλους και φυσικά χρήματα.

Μόνο ο Ηλίας Κορομηλάς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απολογήθηκε για το λάθος στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Ο διεθνής ρέφερι ζήτησε συγγνώμη τόσο από την διοίκηση του ΠΑΟΚ όσο και από τους «αξιωματούχους» της ΚΕΔ τους οποίους έφερε σε δύσκολη θέση.

Η ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Η Βάσω Τσαρούχα έκανε το τραγικό για την εμπειρία και την ποιότητά της, λάθος να εξετάσει μία φάση μέσω youtube στο Game 1 των γυναικείων τελικών, Αυτό δεν άλλαξε όμως το status της στην Euroleague.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου την επέλεξε για την τελική φάση του τουρνουά Νέων της Euroleague που διεξάγεται στην Βαλένθια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα