H μέρα που ο Γκάλης έγινε... πολίτης (vids)

H μέρα που ο Γκάλης έγινε... πολίτης (vids)

Γιώργος Κούβαρης
H μέρα που ο Γκάλης έγινε... πολίτης (vids)

bet365

Συμπληρώνονται 27 χρόνια από το βροχερό απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου 1994, τότε που ο Νίκος Γκάλης αποχωρούσε από το κλειστό του ΜΕΤΣ στο ημίχρονο του αγώνα Αμπελόκηποι-Παναθηναϊκός και έλεγε «αντίο» από την ενεργό δράση! Το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο πίσω μαζί με τη βοήθεια του Γιώργου Καλαφατάκη...

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν στο κλειστό της Γλυφάδας την 12η Οκτωβρίου 1994 για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Δάφνη για την 1η αγωνιστική της Α1...

Ποιος να τους το έλεγε τότε και ποιοι να τον πίστευαν. Απλούστατα ήταν μάρτυρες ενός μοναδικού γεγονότος, καθώς είχαν το μοναδικό προνόμιο να παρακολουθήσουν δια ζώσης την τελευταία παράσταση του Νίκου Γκάλη. Του ανθρώπου που έβαλε την «πορτοκαλί θεά» στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Του καλύτερου Έλληνα μπασκετμπολίστα!

Μάλιστα ο κόσμος που είχε πάει στη Γλυφάδα ήταν λιγοστός. Θέλετε επειδή η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1994-95 είχε γίνει μεσοβδόμαδα; Θέλετε επειδή είχαν προηγηθεί η αγχωτική πρόκριση στους ομίλους του -τότε- Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης έχοντας αποκλείσει με τα χίλια ζόρια την Μπουντιβέλνικ στη Γλυφάδα; Θέλετε επειδή είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας από το Περιστέρι των Άγγελου Κορωνιού και Λανς Μπέργουορλντ;

Το τελευταίο του ματς δεν... προμήνυε τίποτα

 

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο -τότε- προπονητής Κώστας Πολίτης είχε πει στον Γκάλη: «Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδα και πρέπει φύγεις;» με αποτέλεσμα το θέμα να φτάνει μέχρι τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ο οποίος έλαβε τις απαραίτητες εξηγήσεις και από τις δύο πλευρές. Όμως όταν σπάει ένα γυαλί, μετά είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει ξανά. Αν και ο αείμνηστος Παύλος, με αφορμή τις εξαγριωμένες φωνές των οπαδών του Παναθηναϊκού προς τον «Ευρωκόουτς» για να παραιτηθεί, φέρεται να είχε πει: «Αυτή η ομάδα με έχει φέρει στο αμήν. Θα της δώσω δέκα φάσκελα και θα φύγω...»

Παρόλα αυτά το νικηφόρο ξεκίνημα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στη Δάφνη στο κλειστό της Γλυφάδας «γλύκανε» κάπως το κλίμα στις τάξεις της ομάδας. Ο Γκάλης είχε κάνει μια μεστή εμφάνιση στη νίκη των «πρασίνων» με 82-60 (Πάσπαλι 27π, Βράνκοβιτς 21π., 13ριμπ. - Μπρούγος 18π., Ουέμπστερ 15π.) έχοντας 3/3 δίποντα, 2/2 βολές, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 ριμπάουντ. Κι όμως. Αυτό έμελλε να ήταν το τελευταίο παιχνίδι της πλούσιας και γεμάτη επιτυχίες, καριέρα του.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός θα έμενε στο λεκανοπέδιο της Αττικής προκειμένου να αντιμετωπίσει στο κλειστό του ΜΕΤΣ τη... φοβερή και τρομερή ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη. Τους Αμπελοκήπους των Τζανή Σταυρακόπουλου, Λόρενς Φάντεμπεργκ και Ασράφ Αμάγια. Ήταν Τρίτη 18 Οκτωβρίου 1994. Μια βροχερή ημέρα όπου έμελλε να... ξεσπάσει πραγματική μπόρα!

«Στομαχικές διαταραχές» η... επίσημη εκδοχή

Ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης έδωσε στη γραμματεία την αρχική πεντάδα του αγώνα: Τιίτ Σοκ, Κώστας Παταβούκας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ζάρκο Πάσπαλι και Στόγιαν Βράνκοβιτς. Πουθενά ο Νίκος Γκάλης. Για πρώτη φορά στην καριέρα του έπρεπε να έρθει από τον πάγκο. Και αν στο σημερινό μπάσκετ δεν υπάρχουν «βασικοί» και «αναπληρωματικοί» και δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο ποιος ξεκινάει στην πρώτη πεντάδα, τότε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ειδικά για τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος δεν... έβγαινε ποτέ από την πεντάδα! Παρά μόνο όταν εκείνος ήθελε ή είχε τραυματιστεί ή είχε υποπέσει σε πέντε φάουλ. Ούτε στα... τέσσερα φάουλ δεν πήγαινε στον πάγκο για να προφυλαχθεί. Αντίθετα ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να μην ξεκινήσει στην πρώτη πεντάδα.

Το πρώτο τζάμπολ του αγώνα στο ΜΕΤΣ δόθηκε με τον «γκάνγστερ» στον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός δεν ικανοποιούσε με την απόδοσή του και ο Κώστας Πολίτης, περίπου στο 10λεπτο του αγώνα, ζήτησε από τον Γκάλη να περάσει στο παρκέ. Εκείνος αρνήθηκε: «Πονάει το στομάχι μου Κώστα, δεν μπαίνω» φημολογείται ότι ήτα η ακριβής απάντηση του Γκάλη στον -τότε- τεχνικό του Παναθηναϊκού. Το ημίχρονο φέρνει τον Παναθηναϊκό να προηγείται με εννέα πόντους διαφορά (36-45). Οι δύο ομάδες επιστρέφουν στα αποδυτήρια...

Ο 37χρονος -τότε- Νικ δεν επέστρεψε ποτε στο παρκέ. Τόσο ο Κώστας Βερνίκος ο οποίος έκανε τη μετάδοση του αγώνα για λογαριασμό του Mega Channel όσο και ο (δικός μας) Νίκος Παπαδογιάννης που ήταν στο ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου, έψαχναν να βρουν τι γίνεται: «Το μυστήριο με τον Νίκο Γκάλη συνεχίζει να εντείνεται. Δεν υπάρχει απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει. Τώρα να υποθέσουμε ότι χολώθηκε επειδή δεν έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο; Ίσως να είναι και έτσι...» ανέφερε ο Παπαδογιάννης (όπως θα δείτε και εσείς στο βίντεο που ακολουθεί) και συνέχιζε:

Η αποχώρηση στο ημίχρονο με τον Μάνο Παπαδόπουλο και... όχι με ταξί

«Πάντως ο Νίκος Γκάλης είναι στα αποδυτήρια μαζί με τον έφορο της ομάδας, τον Μάνο Παπαδόπουλο. Μέχρι πριν από λίγα δευτερόλεπτα ήταν και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας μπήκε στα αποδυτήρια. Βγήκε μάλλον ήσυχος, τουλάχιστον έτσι φαινόταν όταν του μιλήσαμε κάποια στιγμή, αλλά αμέσως μετά πληροφορήθηκε τι συμβαίνει και ξαναμπήκε. Ξαναβγήκε πριν από μερικα δευτερόλεπτα...»

Το... πέπλο μυστηρίου είχε απλωθεί πάνω από τον βροχερό ουρανό του ΜΕΤΣ. Την ώρα που οι δύο ομάδες έδιναν τη δική τους μάχη στο παρκέ, ο Νίκος Γκάλης είχε μαζέψει τα πράγματά του και παρά τις μάταιες προσπάθειες του Μάνου Παπαδόπουλου να τον μεταπείσει, στο τέλος ήταν και εκείνος που τον επέστρεψε στο σπίτι του (σ.σ. και δεν πήγε με ταξί όπως αναφέρει ο αστικός μύθος της εποχής) μη μπορώντας να κάνει και αλλιώς: «Εκεινη τη στιγμη δεν βίωνα ότι ήταν το τελευταίο μου ματς» είχε πει αρκετά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ, και όπως είχε γραφτεί στα ρεπορτάζ της εποχής και δη στα «ΝΕΑ», φεύγοντας από το γήπεδο, έλεγε: «Κανείς δεν με έχει ξεφτιλίσει έτσι».

Καλαφατάκης: «Μας έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν ξεκίνησε...»

Ένας από τους ανθρώπους που ήταν στο κλειστό του ΜΕΤΣ και έμεινε έκπληκτος από όλα όσα είχαν συμβεί, δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Καλαφατάκη: «Η αλήθεια είναι ότι μας έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν ήταν στην πεντάδα και φυσικά που δεν έπαιξε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο. Και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί είχαμε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουμε τον Γκάλη. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο αρχίσαμε να ψαχνόμαστε και να αναρωτιόμαστε τι είχε συμβεί γιατί δεν τον είδαμε ούτε στον πάγκο» θυμάται στο Gazzetta ο τότε τεχνικός των Αμπελοκήπων, ο οποίος γύρισε τον χρόνο σ' εκείνο το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου 1994.

«Αρχίσαμε να ρωτάμε τον πάγκο μας τι είχε γίνει και αν είχαν πληροφορηθεί κάτι από τον Παναθηναϊκό. Όπως και τον κομισάριο του αγώνα. Όμως δεν έλεγε κανείς τίποτα. Οτι σταμάτησε το μάθαμε και εμείς την επόμενη ημέρα από τις εφημερίδες. Έλεγαν διάφορα τότε ωστόσο τον λόγο που σταμάτησε δεν μπορούσαμε να τον ξέρουμε. Δεν μας τον είπε και κανείς. Το μόνο που καταλάβαμε ότι σίγουρα κάτι συμβαίνει από τη στιγμή που δεν βγήκε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο. Βέβαια υποθέσαμε ότι μπορεί να ήταν μια παρεξήγηση, αλλά και πάλι. Τα πάντα ήταν εικασίες.»

Φυσικά ούτε ο Γιώργος Καλαφατάκης, αλλά ούτε και κανείς άλλος εκείνη την εποχή και δη εκείνη τη στιγμή πίστευαν ότι το συγκεκριμένο σκηνικό θα μπορούσε να «κόψει» το μπάσκετ από τον καλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πιστέψαμε κάτι τέτοιο. Δεν το είχε σκεφτεί κανένας μας» λέει χαρακτηριστικά ο έμπειρος τεχνικός, ενώ και η επίσημη εκδοχή του αγώνα ήταν «στομαχικές διαταραχές» του Νίκου Γκάλη και γι' αυτόν τον λόγο δεν είχε βγει να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα: «Δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο, παρά μόνο περαστικά στον Νίκο Γκάλη» συμπλήρωνε στην μετάδοσή του ο Κώστας Βερνίκος, την ώρα που ο Νίκος Παπαδογιάννης προσπαθούσε μάταια να προσεγγίσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο (ελέω τη συνοδείας του) για να του αποσπάσει μία δήλωση.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με νικητή τον Παναθηναϊκό με 81-73. Ο Τιίτ Σοκ ήταν πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» με 17 πόντους (7/9δίπ., 1/1τρ), 4 κλεψίματα, 4 ασίστ και 2 ριμπάουντ, ενώ είχαν ξεχωρίσει και οι Πάσπαλι (15π., 6ριμπ., 6ασ.) και Βράνκοβιτς (15π., 14ριμπ., 4κλ.) Για τους Αμπελοκήπους οι Σταυρακόπουλος (30π., 8/14δίπ., 2/6τρ., 8/9β.) και Φάντεμπεργκ (23π., 11ριμπ.) ήταν μια ομάδα μόνοι τους!

Βέβαια το παιχνίδι και το τελικό σκορ είχαν πολύ μικρή σημασία. Όλα τα φώτα από εκείνο το απόγευμα ήταν στραμμένα πάνω στον Νίκο Γκάλη ο οποίος είχε επιστρέψει την αμέσως επόμενη ημέρα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός» είχε κλείσει για εκείνον. Αν και όλος ο κόσμος πίστευε ότι ο Έλληνας σούπερ σταρ θα επιστρέψει στην ενεργό δράση, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ...

Η επιστολή και το οριστικό «αντίο» του Γκάλη

Αρχικά ο Παναθηναϊκός και δη ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν πάρει το μέρος του προπονητή της ομάδας απορρίπτοντας και το αίτημα του Γκάλη για άδεια ενός μήνα ενώ ακολούθησε και τετράμηνη διακοπή συμβολαίου. Ο Κώστας Πολίτης ναι μεν αποχώρησε από τον πάγκο αλλά ο Γκάλης δεν επέστρεψε ποτέ. Η απόφαση για να αποχωρήσει ήταν ειλημμένη και σχεδόν έναν χρόνο αργότερα και δη στις 29 Σεπτεμβρίου 1995, γράφει μια επιστολή και την αποστέλλει σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Ήταν η ανακοίνωση για το τέλος της καριέρας του!

«Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή, όλα έχουν μιά αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από μας, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω ότι ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς αδυναμία.

Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν. Μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγαπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο κάνοντας μια ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» ανέφερε στην επιστολή του.

Η ατάκα του Πολίτη για τα «μπασκετικά τελειώματα» του Γκάλη

Από την άλλη ο εκλιπών Κώστας Πολίτης όταν είχε κληθεί να μιλήσει για εκείνο το απόγευμα, είχε πει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τότε ο Νίκος Γκάλης ήταν 37 ετών. Όπως και αν το κάνουμε βρισκόταν τότε στα μπασκετικά του τελειώματα. Δεν τον έδιωξα, ούτε έγινε κάτι άλλο. Απλώς δεν τον επέλεξα για την 5άδα. Επαναλαμβάνω στα 37 του... Ο Νίκος Γκάλης όπως όλοι οι στάρ, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι είχε φθάσει το πλήρωμα του χρόνου. Κανείς στάρ δεν συμβιβάζεται με αυτή την ιδέα...»

Από τη πλευρά του ο Νίκος Γκάλης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον αείμνηστο, Φίλιππο Συρίγο: «Ηταν μια άσχημη στιγμή για μένα. Εγώ δεν ήθελα να φύγω από την ομάδα. Ενιωθα ότι με αυτά που έχω προσφέρει με την καριέρα μου, ότι πρέπει να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Επαιζα ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Και έβγαινα πρώτος σκόρερ. Αλλά δεν ήθελα να με αντιμετωπίζουν έτσι. Εγω είμαι υπερήφανος. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους έγινε ό,τι έγινε..»

Το δεύτερο ημίχρονο από εκείνο το ματς στο ΜΕΤΣ

Οι τελευταίες στιγμές του Νίκου Γκάλη στα παρκέ...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα