Basket League: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα
Συμπληρώσαμε έναν μήνα αγωνιστικής δράσης ή αν θέλετε σχεδόν το 20% (για την ακρίβεια το 19,2%) της διαδρομής στην κανονική περίοδο και οι μέχρι τώρα εντυπώσεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι βλέπουμε το πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.
Σε αυτή την διαπίστωση, φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επιστροφή του Ολυμπιακού στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ μετά από δύο χρόνια απουσίας, αλλά και η ευχέρεια για μεγαλύτερο budget και κατά συνέπεια καλύτερες επιλογές παικτών από τις λεγόμενες μικρότερες ομάδες, που προσέδωσε το έξτρα έσοδο που θέσπισε η Πολιτεία από τις στοιχηματικές εταιρίες.
Καθώς, λοιπόν, απέχουμε 21 μέρες πριν την πρώτη εφετινή «μητέρα των μαχών» (22/11 στο ΣΕΦ στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής, πάμε να αναλύσουμε τι μας έκανε εντύπωση στο τριήμερο που μας πέρασε στην Α1 Κατηγορία αλλά και γιατί φέτος, έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε μία Basket League που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των μπασκετόφιλων σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.
Τι έδειξε η 5η αγωνιστική
Ο Προμηθέας (4-1) και το Λαύριο (4-1) άδραξαν την ευκαιρία από το ρεπό των «ερυθρολεύκων» και πλέον μοιράζονται την κορυφή. Ο Λουίς Κασιμίρο παίρνει κοντά στο μάξιμουμ από το rotation των 9 παικτών που χρησιμοποιεί, ο Κέντρικ Ρέι (μ.ο. 18,6π. & 3,8ασ. με 48,4% τριπ.) βρήκε επιτέλους την ομάδα στην οποία μπορεί να ηγηθεί, ενώ το διπλό (71-59) στο πατραϊκό ντέρμπι στο κλειστό της Περιβόλας, ήρθε με την καλύτερη εφετινή αμυντική απόδοση των νικητών.
Για πρώτη φορά στα επτά χρόνια που αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, οι περσινοί δευτεραθλητές Ελλάδας έχουν ξεκινήσει τη σεζόν με 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες εκτός έδρας. Το σημαντικότερο απ' όλα για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη, είναι ότι η επιτυχία της έχει προέλθει χωρίς να προβεί στις διορθωτικές κινήσεις που ήθελε να κάνει και με την άμυνα να για πρώτη χρονιά τόσο έντονα, το σημείο αναφορά της. Οι Λαυριώτες έχουν βγάλει χωρίς απώλειες τα δύο από τα τρία παιχνίδια στην Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ και Άρη), ενώ μετρούν ένα 4/4 στα ματς που δέχονται κάτω από 75 πόντους.
Ο Παναθηναϊκός (3-1) «διασκέδασε τις εντυπώσεις» από την «ανώμαλη προσγείωση» στην οποία τον υπέβαλλε η Βιλερμπάν και ξεπέρασε αλώβητος τις σημαντικές απουσίες (Παπαπέτρου και Ουάιτ), την αστοχία (21,8% με 7/32 τριπ.) και την ατυχία με τον Νέντοβιτς που αποχώρησε με ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και ξεπέρασε σχετικά εύκολα (77-54) το εμπόδιο του Κολοσσού (3-2).
Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε την ομάδα του να καταγράφει την καλύτερη αμυντική επίδοσή της έως τώρα και όσο του το επιτρέπουν οι συνθήκες θα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τον 15χρονο Νεοκλή Αβδάλας, ο οποίος πέρα ότι αξίζει των ευκαιριών φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του. θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο και από τον τρόπο.
Η ΑΕΚ (3-2) κατέγραψε το πρώτο νικηφόρο σερί της χρονιάς (2/2), βελτιώνοντας εντυπωσιακά την αμυντική της εικόνα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές (μ.ο. 61,0π.). Από τους 85+ πόντους που δεχόταν κατά μέσο όρο στους τρεις πρώτους αγώνες, η «Ένωση» επέτρεψε 24 λιγότερους ανά παιχνίδι με Άρη και Ιωνικό κι έτσι πήρε σημαντική ανάσα. Η επιστροφή του Ανγκόλα (μ.ο. 12,0π. & 3,0ασ.) και η απόκτηση του Χάμερ (μ.ο. 13,0π., 9,0ρ. & 3κλ.), έδωσαν πολλές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πρόσωπο του Έρικ ΜακΚρι, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος φαίνεται ότι βρήκε τον κατάλληλο εκτελεστή για τις κρίσιμες στιγμές, καθώς ο 28χρονος Αμερικανός forward, ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής σε Πυλαία και Ιβανόφειο. Το παράδοξο για το Περιστέρι (2-2) είναι ότι έχει το απόλυτο μακριά από το γήπεδό του και μηδέν εις το πηλίκο εντός έδρας και η πλάκα είναι ότι η ανάποδη αυτή η πορεία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τον Ολυμπιακό να επισκέπτεται το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» και εν συνεχεία τους "κυανοκίτρινους" να ανηφορίζουν για τον θεσσαλικό κάμπο.
Η αλλαγή προπονητή (Κουφός αντί Σκουρτόπουλου) φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στον Ηρακλή (1-4), που μέσα σε 8 μέρες κατόρθωσε να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό (έχασε στην παράταση) και πήρε το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη (70-55) του μέσα στο κλειστό της Νεάπολης. Με εννέα κλεψίματα, άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα (οι Θεσσαλοί σούταραν είχαν 18/62 σουτ με 29,03%) και με μπροστάρη τον Τονέϊ Ντάγκλας (22π., 9ρ. & 4ασ.), ο "Γηραιός" άνοιξε λογαριασμό μετά από τρεις σερί ήττες στα σημεία και όπως και ο Άρης (1-4), περιμένει να μάθει τον αριθμό των βαθμών που θα του αφαιρεθούν λόγω της απόρριψης του φακέλου για συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Μετά τον θρίαμβο της πρεμιέρας επί του Παναθηναϊκού (3-1), οι «κιτρινόμαυροι» συμπλήρωσαν τέσσερις συναπτές ήττες στις λεπτομέρειες, σε ματς που ο ηγέτης τους, Ολιβιέ Χάνλαν έχει 7/29 στα τρίποντα (24,1%). Η αντικατάσταση μερικών εκ των ξένων έχει ήδη δρομολογηθεί, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι αντικαταστάτες τους.
Στην ίδια μοίρα όσον αφορά στην εύρεση του Αμερικανού forward που θα καλύψει το κενό του τραυματία Σον Μίλερ (θα μείνει εκτός δράσης για σχεδόν 1,5 μήνα με βαριά θλάση), βρίσκεται και ο Κολοσσός (3-2), που στο ΟΑΚΑ πραγματοποίησε την χειρότερη εφετινή του εμφάνιση (28,1% εντός πεδιάς με 28/64 σουτ) με τον νεοφερμένο Τζόρνταν Φλόιντ (8π.) να σπάει τα στεφάνια (3/16 σουτ)
Στην Πάτρα, ο νεοφώτιστος Απόλλων (2-3) επιβεβαίωσε την παράδοση που τον θέλει να βγαίνει εκτός ρυθμού όταν δεν σκοράρει με υψηλό ποσοστό από την περιφέρεια. Στις μέχρι στιγμής δύο νίκες της, η ομάδα του Νίκου Βετούλα σουτάρει με 38,4% στα τρίποντα και σκοράρει 81 πόντους, ενώ στις τρεις ήττες έχει 19/76 σουτ πίσω από τα 6,75 (19/76) και πετυχαίνει κατά μ.ο. 60,3 πόντους!
Το «χαμηλό βαρομετρικό» του Νίκου Χουγκάζ (μ.ο. 6,8π. & 5,4ρ. με 24,4% εντός πεδιάς) και η έλλειψη επιθετικού στηρίγματος στον Γιουτζίν Τζέρμαν (μ.ο. 20,8π.), σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη απουσία του Κίνγκσλεϊ Μόουζες (δεν έχει αγωνιστεί ακόμη από το ξεκίνημα της σεζόν), αποτελούν τις αιτίες για το μετριότατο μπάσιμο του Ιωνικού (1-4) στην εφετινή σεζόν.
Η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη απογοήτευση του πρωταθλήματος είναι ο ΠΑΟΚ (1-4), που αν και στήθηκε στην αφετηρία της κούρσας με υψηλότερες βλέψεις και μεγαλύτερο budget από τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει τον ντόρο που έγινε πριν την έναρξη της σεζόν. Μία σημαντική παράμετρος που εξηγεί τα παραπάνω, έχει να κάνει με το ότι ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν φέρνει σε ομάδα Λυκογιάννη, όσον αφορά στην αμυντική φιλοσοφία που πρεσβεύει ο 52χρονος τεχνικός και έχει την χειρότερη άμυνα της Basket League (μ.ο. 82,5π.).
Όσον αφορά την Λάρισα (1-4), οι τέσσερις διαδοχικές της ήττες οφείλονται στην χαμηλή ποιότητα του ρόστερ της, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από την προτελευταία θέση που κατέχει στην παραγωγικότητα (μ.ο. 69,6π.) και την τελευταία σε βολές (67%) και δίποντα (43,8%).
Τι δείχνουν οι πέντε πρώτες αγωνιστικές
1. Ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό (4-0), η επιστροφή του οποίου ανανέωσε το ενδιαφέρον για την μάχη του τίτλου και είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό αλλά και την τηλεθέαση, από την στιγμή που φέτος θα δούμε μίνιμουμ πέντε «αιώνια» ντέρμπι σε κανονική περίοδο και playoffs (λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι Πειραιώτες και οι πρωταθλητές θα φτάσουν στους τελικούς της post season). Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φτιάξει μία πολύ fun to watch ομάδα, που παρ' ότι παίζει γρήγορο και επιθετικό μπάσκετ, δεν υστερεί αμυντικά και δείχνει η πιο ισορροπημένη των τελευταίων ετών. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι ότι στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, σκοράρουν κατά μέσο όρο 103,7 πόντους και προελκύουν ολοένα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και αλλά και την μικρή οθόνη.
2. Μπορεί να μην έχει την ευχέρεια να κερδίζει ακόμη και σε βραδιές που είναι off (βλ. την πρεμιέρα στο “Nick Galis Hall”) και να μην δείχνει το ίδιο κυριαρχικός όπως τα δύο τελευταία χρόνια (απόντος Ολυμπιακού), ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει εξαιρετικές αμυντικές αντιδράσεις που απορρέει από την φιλοσοφία του προπονητή του, Δημήτρη Πρίφτη. Ο 52χρονος τεχνικός αποτελεί την μεγάλη εγγύηση της προσπάθειας των «πρασίνων» να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους, υπό την έννοια ότι διαχειρίζεται πολύ ικανοποιητικά ένα ρόστερ χωρίς σπουδαία ποιότητα.
3. Ο Προμηθέας δείχνει απελευθερωμένος από την πίεση της επιτυχίας των τελευταίων δύο ετών και τώρα που το «μεγάλο αφεντικό» (ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος) αναγκαστικά ασχολείται λιγότερο και έχει προπονητή που δεν είναι μέσα στα πράγματα του ελληνικού μπάσκετ, παρουσιάζει ίσως την μεγαλύτερη συνέπεια από τότε που ανέβηκε στην Α1 Κατηγορία. Ακόμη δεν είναι σε θέση να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (Eλλάδα και Ευρώπη) και μοιραία, προϊόντος του χρόνου το ενδιαφέρον του θα επικεντρώθεί στις εγχώριες υποχρεώσεις, όπου φαίνεται ότι έχει μάθει να κερδίζει τα παιχνίδια που «πρέπει» για να βρίσκεται ακριβώς από κάτω από τους δύο «αιώνιους».
4. Το Λαύριο διαχειρίζεται πολύ αποτελεσματικά (μέχρι στιγμής) το δύσκολο δίμηνο των διπλών υποχρεώσεων, που του στοίχισαν τη σεζόν 2018-19 και παίζοντας ελεύθερα και χωρίς το άγχος να αποδείξει κάτι, «βαθμολογείται» με άριστα στον πρώτο μήνα της σεζόν. Αν κρατήσει τον Κάρτερ μέχρι το τέλος της σεζόν και βρει το τριάρι που θέλει, θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος μέσα στην πρώτη 4άδα.
5. Αν η εφετινή προσπάθεια της ΑΕΚ αξίζει θετικής μνείας, αυτό οφείλεται στην μετακόμιση στο δικό της γήπεδο που ήταν όνειρο δεκαετιών και στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για την διευθέτηση του χρέους, που είναι υπέρογκο. Στο αγωνιστικό μέρος, δεν μπορεί να κριθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, πολύ απλά γιατί το budget είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών και το ρόστερ που φτιάχτηκε χαρακτηρίζεται από πολλές «ανορθογραφίες». Στα συν του Δέδα λογίζεται ότι ανακατεύει την τράπουλα και προσπαθεί να διορθώσει την αμυντική εικόνα με παίκτες που δεν φημίζονται για την σχέση τους με την άμυνα.
6. Το Περιστέρι έφτιαξε μία εντελώς καινούρια ομάδα, που άργησε να «δέσει», γεγονός που του κόστισε τον στόχο των ομίλων του BCL. Είχε πολύ δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος με τα τρία πρώτα εντός έδρας κόντρα στους δυσκολότερους αντιπάλους (έπαιξε με ΠΑΟ και Προμηθέα και θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό), αλλά τα “διπλά” που έκανε στην Θεσσαλονίκη και η προοδευτική αγωνιστική βελτίωση που παρουσιάζει, αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι πολύ αξιόλογος προπονητής. Έστω κι αν είχε την τύχη με το μέρος του σε Ιβανόφειο και Πυλαία.
7. Αν δεν είχε κάνει την «γκέλα» της πρεμιέρας στην Λάρισα, όπου έχασε δικό του ματς στο τελευταίο δίλεπτο, ο Κολοσσός θα ήταν η πλέον αψεγάδιαστη ομάδα της επαρχίας. Το θετικό ρεκόρ της ομάδας του Ηλία Καντζούρη, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι το εφετινό πλάνο στηρίχτηκε στον Τάι Λόουσον, ο οποίος έφυγε πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα οι Ροδίτες να ψαχτούν και από νωρίς και να υποχρεωθούν σε διορθωτικές κινήσεις, που πάντα έχουν ένα ρίσκο όσον αφορά την «χημεία» του συνόλου.
8. Αν ο Απόλλων δείχνει πιο μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές της παραμονής, το οφείλει στην έως τώρα πολύ καλή παρουσία των Δίπλαρου (μ.ο. 10,4π. & 5,8ασ.) και Τσαλμπούρη (μ.ο. 16,2π.), που μαζί με τον Κόουλμαν (μ.ο. 17,0π. & 5,8ρ.) πετυχαίνουν το 62% των πόντων της ομάδας. Μεγάλο όπλο των Πατρινών, η έδρα τους στην οποία έχουν ήδη μία νίκη απέναντι σε αντίπαλο με υψηλότερους στόχους (ΑΕΚ).
9. Η ελπιδοφόρα αγωνιστική παρουσία του “rookie” στην Α1 Κατηγορία, Ιωσήφ Κολοβέρου (μ.ο. 11,8π., 2,8ασ. & 1,8κλ. με 50% τριπ.) και του Κώστα Γόντικα (μ.ο. 9,6π. & 7,2ρ.) αλλά και η εν γένει ανταγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει ο Ιωνικός σε όλα τα παιχνίδια που έχασε (μόνο στο ΟΑΚΑ έχασε με -14), αποτελούν τα μέχρι στιγμής «παράσημα» της ομάδας του Κούρο Σεγούρα. Αν συνυπολογίσουμε και τα δύσκολα ταξίδια σε Βέλγιο και Πορτογαλία και την απουσία του Κίνγκσλεϊ Μόουζες, το έως τώρα πρόσημο είναι μάλλον θετικό.
10. Ο Άρης έκανε την έκπληξη μεγατόνων με τη νίκη στην πρεμιέρα επί του Παναθηναϊκού (και μάλιστα με ανατροπή από το -19), έκτοτε όμως, παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία λόγω του ότι δεν έχει πολλές λύσεις και παίζει προβλέψιμο μπάσκετ. Στα δύο τελευταία ματς, το δίδυμο Χάνλαν-Κάουαν έχει 6/37 σουτ (16,2%) και ο Καστρίτης ήδη έχει προχωρήσει σε δύο αλλαγές για να επιχειρήσει την ολική επαναφορά. Στα συν ο σημαντικός ρόλος που έχει ο 18χρονος Όμηρος Νετζήπογλου και στα πλην η «καμπάνα» της αφαίρεσης βαθμών (πιθανότατα -3) που βρίσκεται προ των πυλών.
11. Ο Ηρακλής, που αντιμετωπίζει πολλά οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα, έως τώρα παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα σε σχέση με τα φιλικά. Η αλλαγή προπονητή και έφερε και την πρώτη νίκη και μάλιστα απέναντι σε ομάδα με τους ίδιους στόχους (Λάρισα), με δεδομένο ότι ο «Γηραιός» αντιμετωπίζει την ίδια ποινή αφαίρεσης βαθμών με τον Άρη. Στα συν των «κυανόλευκων» ο μεγάλος χρόνος συμμετοχής των τριών Ελλήνων με προοπτική όπως ο Κουζέλογλου, ο Αγραβάνης και ο Παπαδάκης.
12. Ο ΠΑΟΚ είναι εμφανές ότι έχει τρομερές αυξομειώσεις στην απόδοσή του και δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την επιθυμητή «χημεία» μεταξύ των νέων και των παλιών παικτών. Του στοίχισε σίγουρα η απουσία του Λοβ, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην άμυνα και στην έλλειψη ξεκάθαρου ηγέτη στην επίθεση. Τα ματς με τους «αιώνιους» είναι πιθανό να τον ρίξουν στο 1-5, εξέλιξη που ίσως προκαλέσει αλλαγές σε παίκτες.
13. Βάσει ρόστερ, η Λάρισα είναι ίσως η πιο αδύναμη ποιοτικά ομάδα του πρωταθλήματος. Η σκληράδα του Νίκου Παπανικολόπουλου την έχει βοηθήσει να πετύχει μία νίκη, αποτέλεσμα που θα της δώσει μεγάλο πλεονέκτημα από την στιγμή που τέσσερις ομάδας θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών. Κι εδώ η ενίσχυση μοιάζει με μονόδρομο.
Υγ.: Το πλέον ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε και πολύ καλές διαιτησίες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην νέα ΚΕΔ, που προέκυψε από την αλλαγή φρουράς στην ΕΟΚ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.