Ο Βαγγέλης Τσάπας είναι ο διοικητικός παράγοντας που αναζητείται
- Τα κρυπτονομίσματα
- Η σχέση του Τσάπα με το μπάσκετ
- Η χρονιά - όνειρο με τον Φάρο και ο τελικός Κυπέλλου
- Η σύμπραξη με τον Γ.Σ. Λάρισας και η ομάδα Γυναικών
- Όταν ο Ιωνικός... άγγιξε τους 200 πόντους
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις του Ιωνικού Νικαίας η είδηση της «εξαφάνισης» του διοικητικού ηγέτη της ομάδας, Βαγγέλη Τσάπα. Η υπόθεση δεν έχει περάσει ακόμη στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς δεν έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος μολονότι έχουν περάσει ήδη 48 ώρες από τότε που έδωσε σημεία ζωής.
Η είδηση που αποκάλυψε πρώτο το Gazzetta έσκασε σαν... κεραυνός εν αιθρία και ανάγκασε την πρόεδρο της ΚΑΕ, Χριστίνα Σκέντζιου να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από το Βέλγιο που βρισκόταν για τον αποψινό (9/11) αγώνα με την Αντβέρπ στο FIBA Europe Cup. Στις τάξεις του συλλόγου επικρατεί έντονη ανησυχία γιατί ο επί σειρά ετών διοικητικός ηγέτης του ασχολούνταν πολύ στενά με την καθημερινή λειτουργία του Ιωνικού.
Οι πληροφορίες περί οικογενειακού προβλήματος δεν επιβεβαιώνονται, καθώς ο ίδιος δεν έχει ενημερώσει τους ανθρώπους του συλλόγου με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σκέψεις για παραιτήσεις από το Δ.Σ. Το Gazzetta προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει μαζί του, καθώς το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος είναι απενεργοποιημένο.
Τα κρυπτονομίσματα
Επιχειρηματικά, ο Τσάπας είναι CEO στην εταιρεία Hellenic Coin, η οποία ιδρύθηκε το 2015 και δημιούργησε το πρώτο, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, ελληνικό κρυπτονόμισμα με τεχνολογία (blockchain) ανοιχτού κώδικα. Το HNC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, εναλλακτικό του ευρώ και ανάλογο του Bitcoin. Στον Ιωνικό τη θέση του δικτύου διαγνωστικών κέντρων Affidea δίπλα στο όνομα του συλλόγου πήρε από φέτος το «HNC REVOLUTION»
Η σχέση του Τσάπα με το μπάσκετ
Η ενασχόληση του Βαγγέλη Τσάπα με το μπάσκετ άρχισε το 2005, όταν ενεπλάκη με τον Θεμιστοκλή Κερατσινίου που τότε αγωνιζόταν στη Δ' ΕΣΚΑΝΑ ως προπονητής, παίκτης και παράγοντας. Μέσα σε μια τριετία, λοιπόν ο Θεμιστοκλής πέτυχε ισάριθμες ανόδους, φτάνοντας ως την Α' ΕΣΚΑΝΑ. Εν συνεχεία ο Τσάπας πρότεινε στους ανθρώπους του Φάρου Κερατσινίου την προοπτική συνεργασίας μέσω συγχώνευσης προκειμένου να πορευτούν μαζί τα επόμενα χρόνια. «Δεν είχα ούτε έναν άνθρωπο να με βοηθάει, πήγαινα μέχρι και τα νερά στο γήπεδο. Θέλαμε να σταθεροποιηθούμε στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, να περνάμε καλά. Αυτό ήταν όλο το κόνσεπτ. Τη Γ' Εθνική δεν την βλέπαμε ούτε με το κιάλι...» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Η άφιξη του Ανδρέα Πολέμη άλλαξε τα δεδομένα στον σύλλογο που άφηνε σταδιακά τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα, φέρνοντας τη λογική του επαγγελματισμού ενώ η πρώτη υπέρβαση έγινε με την απόκτηση του Σωτήρη Κατούφα, ο οποίος ήλθε από την Α2 στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, αλλάζοντας τις ισορροπίες και αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο με τις επιτυχίες των επόμενων χρόνων.
Το 2013, ο Γιώργος Κερασοβίτης και ο Μιχάλης Καρασταμάτης έδωσαν την ώθηση που έλειπε στον νεοφώτιστο στη Γ' Εθνική, Φάρο ώστε να ανέβει επίπεδο. Ήταν μια πολύ εύκολη σεζόν εκείνη για τον Φάρο Κερατσινίου που μαζί με την Κύμη, δεν είχαν αντίπαλο και ανέβηκαν εύκολα κατηγορία. Το 2014-15 ο Φάρος και η Κύμη ήταν ξανά τα φαβορί, ωστόσο ο ανταγωνισμός στη Β' Εθνική ήταν σαφώς μεγαλύτερος, έχοντας απέναντί τους ομάδες όπως ο Ιωνικός Νικαίας, ο Φιλαθλητικός και το Περιστέρι. Οι Κερατσινιώτες κατέληξαν δεύτεροι με ρεκόρ 22-4, πίσω από την Κύμη. Ηττήθηκαν μεν από τους Μαχητές Δόξας Πεύκων στα μπαράζ ανόδου όμως προβιβάστηκαν στην Α2 ως η πρώτη επιλαχούσα ομάδα αντί του Πανελευσινιακού που υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική μαζί με τον Πανιώνιο.
Η χρονιά - όνειρο με τον Φάρο και ο τελικός Κυπέλλου
Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015-16, ο Φάρος του Τσάπα συμμετείχε στην Α2 και παράλληλα πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου , αποκλείοντας διαδοχικά πέντε ομάδες της Α1 πριν φτάσει στον μεγάλο τελικό. Η πορεία προς τον τελικό άρχισε με την πρόκριση επί του Παγκρατίου και ακολούθησαν εκείνες απέναντι σε Κολοσσό Ρόδου (70-66), Λαύριο (76-56), Τρίκαλα (82-67), Νέα Κηφισιά (61-59) και ΠΑΟΚ (69-65) στα ημιτελικά! Στο ρόστερ εκείνης της ομάδας δέσποζαν παίκτες όπως ο Βαγγέλης Καράμπουλας, ρέκορντμαν των ανόδων στις εθνικές κατηγορίες, ο Μάριος Μπατής, ο Νίκος Λιακόπουλος, ο Χρήστος Πετροδημόπουλος, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Μανώλης Παπαμακάριος και ο Γάιος Σκορδίλης! «Δεν θα ξαναγίνει αυτό που έγινε τότε... Όχι για τον Φάρο, αλλά γενικά. Μακάρι να το καταφέρει κι άλλη ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει και τύχη...» είχε αναφέρει ο πρώην διοικητικός ηγέτης του Φάρου έπειτα από την πρόκριση στον τελικό, όπου εν τέλει ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
Παρά το γεγονός ότι ο Φάρος εξασφάλισε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Α1, ο σύλλογος του Κερατσινίου αρνήθηκε τη συμμετοχή. Ο Τσάπας είχε δικαιολογήσει την απόφασή του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε για να είμαστε στην Α1. Αυτό είναι μια κατάσταση που δεν με ενοχλεί. Η ομάδα αυτή δεν έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή τις δυνατότητες να είναι στην Α1. Το θέαμα που προσφέρουν ο Λιακόπουλος, ο Καράμπουλας και τα άλλα παιδιά δεν το ανταλλάζω με το να φέρω έξι ξένους παίκτες, να τους ποτίζω, να τους ταΐζω και να φεύγουν μετά. Δεν το αλλάζω αυτό». Η ομάδα του Κερατσινίου, μετά από την πρώτη άρνηση συμμετοχής στην Basket League, όταν απέκτησε και πάλι το δικαίωμα να ανέβει κατηγορία προχώρησε το πλάνο της συγχώνευσης. Η πρώτη επιλογή ήταν το Περιστέρι ωστόσο τα όσα έγιναν με τους οργανωμένους, έβαλαν φρένο στα πλάνα.
Η σύμπραξη με τον Γ.Σ. Λάρισας και η ομάδα Γυναικών
Κάπου εκεί παρουσιάστηκε ο Γ.Σ. Λάρισας, το όνομα του οποίου στα τέλη Μαΐου του 2017 ενεπλάκη σε σενάρια συγχώνευσης με τον Πανελλήνιο και μεταφορά της έδρας στην Κυψέλη. Ουσιαστικά η ομάδα της Λάρισας, και συγκεκριμένα οι άνθρωποι που χρηματοδοτούσαν την ομάδα αγόρασαν μετοχές της ΚΑΕ που δημιουργήθηκε κανονικά τον Φάρο του Τσάπα, και εν συνεχεία έγινε η μεταφορά της έδρας. Η συμφωνία αφορούσε αποκλειστικά στο ανδρικό τμήμα, καθώς οι ακαδημίες παρέμειναν ως είχαν.
Παρ' όλα αυτά, ο Τσάπας παρέμεινε ως διοικητικός ηγέτης στην ομάδα μπάσκετ Γυναικών του Φάρου Κερατσινίου. Τη σεζόν 2017-18, ο νεοφώτιστος στην Α1 Φάρος κατάφερε να φτάσει στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας και να συμμετάσχει στους τελικούς του πρωταθλήματος, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Εν συνεχεία, ο Βαγγέλης Τσάπας ανακοίνωσε επισήμως την αποχώρησή του από τον σύλλογο: «Ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος μου στο Φάρο Κερατσινίου μετά από 8.5 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 8.5 χρόνια, η ομάδα σε αντρικό και γυναικείο τμήμα πανηγύρισε συνολικά οκτώ ανόδους, τρία κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ, συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και ένα Final 4 Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Φάρος Κερατσινίου έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Και όπου κι αν εμφανίστηκε άφησε το στίγμα του. Νιώθω απόλυτα υπερήφανος για όλο αυτόν τον κύκλο».
Όταν ο Ιωνικός... άγγιξε τους 200 πόντους
Ο Βαγγέλης Τσάπας παρέμεινε στον χώρο του μπάσκετ, ως διοικητικός ηγέτης του Ιωνικού, οδηγώντας την ομάδα της Νίκαιας ξανά στην Α1 τη σεζόν 2019-20 αφού εξαγόρασε το ΑΦΜ του Διαγόρα Δρυοπιδέων. Προηγουμένως, ο Ιωνικός έκανε μια σειρά από ιστορικά ρεκόρ στην Α2 αφού... σμπαράλια τον Εθνικό με το εκκωφαντικό 197-116 τον Απρίλιο του 2019. Ο Ιωνικός συνολικά στην αναμέτρηση είχε 26/61 τρίποντα και μάζεψε 60 ριμπάουντ, πραγματοποιώντας μία εμφάνιση άνευ προηγουμένου, ενώ στο φινάλε πάλεψε και για τους 200 πόντους, αλλά δεν ευστόχησε στο... πολυπόθητο τρίποντο. Πέρσι συμμετείχε στα playoffs και φέτος επέστρεψε στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στο FIBA Europe Cup.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.