Γιατί πρέπει να πετύχει το εγχείρημα του mid ticket διαρκείας που εξέδωσε η ΚΑΕ Άρης
- Μόνο οι τρεις εισπράττουν 80.000 ευρώ μηνιαίως!
- Γιατί «καίγεται» για έσοδα;
- Το πλάνο της ανοιχτής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΑΕ Άρης καταφεύγει σ’ αυτό το εγχείρημα και στην πραγματικότητα τούτο είναι υποχρεωτικό από τη στιγμή που η βασική πηγή εσόδων της είναι τα χρήματα που αντλεί μέσα από την υποστήριξη των φιλάθλων της. Σήμερα (8/12) ανακοίνωσε την έκδοση του λεγόμενου «mid ticket season», δηλαδή, εισιτήρια διαρκείας για τους υπόλοιπους εντός έδρας αγώνες όπου προφανέστατα οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στον αριθμό αυτών. Αυτές κυμαίνονται από 50 έως και 140 ευρώ, εξαιρουμένων ασφαλώς των διακεκριμένων θέσεων όπου εκεί το ποσό ασφαλώς είναι μεγαλύτερο.
Η απόφαση έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας στα μέσα της χρονιάς ήταν αναγκαία διότι παρά τη χρηματοδότηση άνω των 400.000 ευρώ που ήδη έχει γίνει από το περασμένο καλοκαίρι – κυρίως από τον Αχιλλέα Ρουσιαμάνη ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης – υπάρχει πρόβλημα. Λόγω αυτής της χρηματοδότησης οι «κίτρινοι» κατάφεραν να διακανονίσουν οφειλές, να φτιάξουν ομάδα και επί της ουσίας να διατηρήσουν το στόμα τους πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, παραμένουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Για την ακρίβεια πρέπει να βρουν τρόπο εξασφάλισης ενός ποσού της τάξεως των 250.000 ευρώ έως τα τέλη του χρόνου ούτως ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κυρίως προς τρίτους, δηλαδή στους διακανονισμούς που ήδη έχουν κάνει με παλιούς αθλητές, μεταξύ αυτών και των Ντέβιν Μαρμπλ, Βίκτορ Σανικίντζε, Μάικλ Τζένκινς.
Μόνο οι τρεις εισπράττουν 80.000 ευρώ μηνιαίως!
Το κόστος της τωρινής ομάδας είναι (τουλάχιστον) το μισό σε σχέση με τα χρήματα που προβλέπεται να εισπράξουν οι τρεις παραπάνω παίκτες μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο. Για την ακρίβεια, η ΚΑΕ Άρης πρέπει σε μηνιαία βάση να καταβάλλει ποσό περί των 80.000 ευρώ και μάλιστα στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι τρεις πρώην παίκτες είναι ιδιαιτέρως σκληροί σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης.
Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντίδραση ενός εκ των τριών ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο προώρησε σε καταγγελία στη FIBA επειδή τρεις ημέρες μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία, δεν είχε εισπράξει τη δόση. Κι έτσι οι Θεσσαλονικείς αναγκάστηκαν να καταβάλλουν δύο δόσεις (περίπου 50.000 ευρώ!) για να σβήσουν τη φωτιά καθώς ο συγκεκριμένος διακανονισμός έγινε με παρέμβαση της FIBA.
Η αντίδραση χαρακτηρίστηκε ακραία, στην πραγματικότητα όμως πηγάζει από το βεβαρημένο παρελθόν και τη μη τήρηση συμφωνιών που είχαν γίνει. Για την ακρίβεια, ο Άρης «έκλεινε τους διακανονισμούς, έβαζε το ποσό της προκαταβολής, έκανε τις μεταγραφές και μετά δεν έδινε… ευρώ. Γι’ αυτό οι παίκτες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η τωρινή διοίκηση έχει σκοπό να εξυγιάνει την εταιρία και να πληρώσει όλους τους διακανονισμούς, παρότι έχει δείξει πολύ ξεκάθαρα τις προθέσεις της.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με άλλους πρώην παίκτες της ομάδας οι οποίοι εισπράττουν λιγότερα χρήματα (μηνιαίως) από τους τρεις παραπάνω. Η συνέπεια είναι αναγκαία ούτως ώστε να αποφευχθούν περιστατικά σαν αυτό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, στο διάστημα της αδειοδότησης της εταιρίας. Μια καταγγελία για καθυστερημένη καταβολή δόσης κοινοποιήθηκε παντού (ΕΕΑ, ΕΣΑΚΕ κλπ.) εκτός της ΚΑΕ Άρης! Εκεί οι Θεσσαλονικείς αντιλήφθηκαν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.
Γιατί «καίγεται» για έσοδα;
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας στα μέσα της σεζόν είναι ζήτημα επιβίωσης καθώς αφορα τους παλιούς παίκτες της ομάδας και όχι τους τωρινούς οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα εισπράξουν και την εξόφληση του Νοέμβρη. Αυτή η ανάγκη δημιουργήθηκε διότι ο Άρης λειτουργεί δίχως έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο καθώς τα χρήματα είναι δεσμευμένα και πηγαίνουν απευθείας σε πρώην παίκτες για την εξυπηρέτηση των διακανονισμών.
Υπολόγιζε σε περισσότερα χρήματα από το ποσοστό του στοιχήματος αλλά τα μηνύματα είναι δυσοίωνα για τις ομάδες της Basketleague τόσο ως προς το τελικό ποσό όσο και τον χρόνο καταβολής αυτού. Επίσης, διαπιστώθηκε τρομακτική δυσκολία στην προσέλκυση χορηγών, όχι μόνο λόγω της κατάστασης στην αγορά, αλλά περισσότερο της έξωθεν εικόνας που έβγαζε η εταιρία στα προηγούμενα χρόνια. Και για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της στην αγορά, χρειάζεται δουλειά και συνέπεια. Γι’ αυτόν τον λόγο η φετινή χρονιά θεωρείται ορόσημο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξυγίανση της εταιρίας. Αν η ΚΑΕ Άρης ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έως και τον ερχόμενο Μάιο, ουσιαστικά θα απεγκλωβιστεί από μια τρομερά δύσκολη κατάσταση που την ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση θα γίνει διαχειρίσιμη.
Το πλάνο της ανοιχτής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου
Αυτό είχε προαναγγελθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αλλά δεν έχει δρομολογηθεί διότι απαιτείται να τρέξουν γραφειοκρατικές διαδικασίες νομικής φύσεως. Στην πραγματικότητα, αν υπήρχε η δυνατότητα, αυτό το πλάνο θα είχε τεθεί σε εφαρμογή, συνυπολογίζοντας τα συναισθήματα που βγάζει στον κόσμο η ομάδα που δημιουργήθηκε. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περασμένη τριετία και με πολύ χαμηλό αγωνιστικό προϋπολογισμό, δημιουργήθηκε ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο ανταποκρίνεται στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, διώχνοντας τη… θλίψη που μέχρι πρότινος επικρατούσε στις τάξεις του κόσμου. Εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εφαρμογή του εγχειρήματος της ανοιχτής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την ευρεία συμμετοχή του κόσμου, αλλά εμπόδιο αποτελούν οι νομικές διαδικασίες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΚΑΕ προχώρησε σε αυτό της διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας στα μέσα της χρονιάς. Πέραν του ότι εξυπηρετεί την παραδοσιακή ισχυρή σχέση μεταξύ ομάδας και κόσμου, είναι ζήτημα επιβίωσης η εξασφάλιση ενός ποσού το οποίο θα πλησιάζει στην ανάγκη που έχει μέχρι το τέλος του μήνα.
@Photo credits: Intime
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.