Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το πάρει;
Αν εξαιρέσουμε το εύρος της νίκης και όχι το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό, η 5η εφετινή νίκη της Λάρισας ήταν το αποτέλεσμα που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση από την αγωνιστική δραστηριότητα της 15ης αγωνιστικής. Ας αρχίσουμε την αναφορά μας, από τα παιχνίδια των δύο «αιωνίων αντιπάλων», όμως, που θεωρούνται οι δύο επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της χρονιάς.
Αν και στο πρώτο μέρος ήταν νωθρός και υποτονικός (ειδικότερα στην άμυνα), ο Ολυμπιακός (13-1) στην συνέχεια σοβαρεύτηκε και ανεβάζοντας την ένταση στα μετόπισθεν, πέτυχε την 2η πιο ευρεία νίκη του (101-58) στο πρωτάθλημα και κατέγραψε την 6η “κατοστάρα” και το χαμηλότερο εφετινό παθητικό στις εγχώριες διοργανώσεις.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που είχε την ευκαιρία να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τον Τόμας Ουόκαπ και να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητάς του για το Final 4, είδε την ομάδα του να σκοράρει 60 πόντους και να δέχεται μόλις 18 πόντους 2ο μέρος. Η διατήρηση του υψηλού ρυθμού, η ενέργεια στην άμυνα (10 κλεψίματα), οι καλές επιλογές στην επίθεση (57,3% εντός πεδιάς) και τα κέφια των Λούντζη (12π., 3ασ. & 2κοψ.) και Ζαν Σαρλ (12π., 12ρ., 1ασ., 1κλ. & 1κοψ. με 5/6 σουτ σε 20'), ήταν τα “takeaways” της αναμέτρησης με τους περυσινούς φιναλίστ του πρωταθλήματος.
Ειδικά ο Γάλλος ψηλός που δεν έπαιξε καθόλου με την Εφές και τον Άρη, ήταν το μεγάλο κέρδος των «ερυθρόλευκων» (Ντόρσεϊ 17π., 4ρ., 5ασ. & 6λ. με 5/6 τριπ.), που οδεύουν στην Κρήτη, έχοντας συμπληρώσει τις δύο πιο εποικοδομητικές εβδομάδες τους μέσα στο 2022 (4 νίκες και μία ήττα στην Μαδρίτη). Η αγωνιστική κρίση του Ιανουαρίου φαίνεται να αποτελεί παρελθόν και η λογική λέει, ότι θα έχουν τον πρώτο για την πρόκριση στον τελικό αλλά και ότι έχουν ανακτήσει τον απαιτούμενο ρυθμό για να ανταποκριθούν σε ένα «αιώνιο» ντερμπι «χωρίς επόμενη μέρα»...
Το Λαύριο (5-9) απογοήτευσε για μία ακόμη φορά, έφτασε τις 8 ήττες στα τελευταία 9 ματς κι αν δεν είχε ρεκόρ 4-1 στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, θα ήταν τώρα το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Οι πολύ κακές επιλογές ξένων και κατ' επέκταση η αγωνιστική πτώση του Μουράτου, αποτελούν τα αίτια της εφετινής καθίζησης για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη, που χρειάζεται 3 νίκες στα 10 εναπομείναντα ματς, για να μείνει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.
Ο καλός Νέντοβιτς μπορεί να δώσει υπεραξία
Ο Παναθηναϊκός (12-1) είχε την πολυτέλεια να ξεκουράσει το «βαρύ πυροβολικό» του μετά από δύο σερί παιχνίδια με πάνω από 30 λεπτά συμμετοχής στο καθένα και η απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς, απέδειξε ξεκάθαρα το μέγεθος της εξάρτησης των «πρασίνων» από τον 30χρονο Σέρβο διεθνή guard. Χωρίς τον “Νέντο”, οι πρωταθλητές έμειναν 18 πόντους κάτω από την μέση παραγωγικότητά τους (μ.ο. 88,0π.) πριν το ματς και στο τσακ έπιασαν το φράγμα των 70 πόντων.
Το ότι για σχεδόν 25 λεπτά ήταν σταθερά πίσω στο σκορ από τον Ηρακλή, πάντως, δεν λέει κάτι ιδιαίτερο ενόψει του Final 4. Πρώτον, γιατί τα νοκ-άουτ παιχνίδια που κρίνουν προκρίσεις σε τελικό ή τίτλους, έχουν άλλη δυναμική και από μόνα τους αυξάνουν την συγκέντρωση (που έλλειψε κόντρα στον “Γηραιό”) και δεύτερον, γιατί με τον πρώτο σκόρερ τους στο παρκέ, οι πρωταθλητές είναι άλλη ομάδα.
Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Δημήτρης Πρίφτης άφησε ένα μικρό παραθυράκι για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιωάννη Παπαπέτρου (υπό την έννοια ότι δεν το απέκλεισε εντελώς), προφανώς στον τελικό αν το «τριφύλλι» ξεπεράσει την αντίσταση του Προμηθέα στον ημιτελικό.
Η νέα ελπιδοφόρα εμφάνιση του Οκάρο Ουάιτ (19π. & 10ρ. Με 3/6 τριπ.) κατά πρώτο λόγο και του Τζέρεμι Έβανς (11π. & 10ρ.) κατά δεύτερο, ήταν αναμφισβήτητα το πιο θετικό στοιχείο μετά την 12η διαδοχική νίκη (70-58) αν και όλοι στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι με το δίδυμο Νεντοβιτς-Γιόβιτς σε καλό φεγγάρι και τους Σαντ-Ρος, Μέικον και Παπαγιάννη επιδραστικούς, τότε αυτομάτως η ομάδα θα ανέβει επίπεδο και θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο για να διεκδικήσει στα ίσα το τρόπαιο.
Τα «αουτσάιντερ» του Κυπέλλου
Οι Πατρινοί (το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ αναβλήθηκε) από την πλευρά τους, θα κατέβουν στην Κρήτη με αρκετά προβλήματα, τα οποία αυτομάτως τους τοποθετούν την ετικέτα του αουτσάϊντερ. Μπορεί οι τρεις παίκτες που βρέθηκαν θετικοί την περασμένη Παρασκευή (11/02) να συγκεντρώνουν πιθανότητες συμμετοχής στον ημιτελικό, στην πορεία, ωστόσο, προέκυψε και 4ο κρούσμα εξίσου βασικού παίκτη, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο του Ηλία Ζούρου και στα χαρτιά τουλάχιστον, «ψαλίδισε» τις πιθανότητες του περυσινού και προπέρσινου φιναλίστ του θεσμού.
Για την ΑΕΚ, το ζητούμενο είναι το πως θα παρουσιαστεί στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Αν δηλαδή θα έχει στην διάθεσή της τον Παππά και σε τι κατάσταση τον νεοαποκτηθένα Λάνγκφορντ (η συμμετοχή του Ανγκόλα θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη), έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική και διατηρήσει τι όποιες πιθανότητες της αναλογούν για να κοντράρει τους «ερυθρόλευκους».
Σταθερά στο «κόλπο» της 4άδας!
Από τα υπόλοιπα παιχνίδια, ξεχώρισε το 3ο εφετινό “διπλό” (80-76) του Κολοσσού (9-5), ο οποίος «λύγισε» τον Απόλλωνα (5-9) στην Πάτρα και διατηρήθηκε τροχιά 4άδας, έστω κι αν ο προπονητής του, Ηλίας Καντζούρης αρνείται το παραδεχθεί και επιμένει στην λογική του «κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος».
Η αλήθεια είναι ότι οι Ροδίτες (Μίλερ 16π., 9ρ. & 2ασ.) «κουβαλούν» και την τιμωρία αφαίρεσης ενός βαθμού λόγω της καθυστερημένης κατάθεσης του φακέλου συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ωστόσο η συνέπεια που παρουσιάζουν στην άμυνα (3οι με μ.ο.74,3π.), η εξαιρετική δημιουργία (4οι με μ.ο. 17,8ασ.) και οι πολλές ποιοτικές λύσεις που διαθέτουν, τους κάνουν να ξεχωρίζουν για το μπάσκετ που παίζουν.
Δεν ξέρω αν θα «ισοφαρίσουν» το ρεκόρ των 16 νικών (16-8) που έκαναν επί Φραγκιά, την σεζόν 2011-12 (μοιάζει δύσκολο) και τους χάρισε την 3η θέση στην κανονική περίοδο, αλλά η επιστροφή του Βασίλη Ξανθόπουλου, θα τους βοηθήσει να τα δώσουν όλα για το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Η Ρόδος, άλλωστε, αξίζει να έχει μία δυνατή ομάδα στην Α1 Κατηγορία καθώς επίσης και να δοκιμάσει την τύχη της και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πλην του Μήτρου-Λονγκ (17π., 5ρ. & 4ασ.), ο Νίκος Βετούλας ατύχησε να έχει τους υπόλοιπους Αμερικανούς του σε μέτριο απόγευμα αλλά και το «βαρόμετρο» της ομάδας, Γιώργο Τσαλμπούρη (20π., 12ρ. & 2κοψ. με 7/21 σουτ) σε πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (33,3%).
Αν και οι Πατρινοί απέφυγαν τα πολλά λάθη και τελείωσαν το ματς με μονοψήφιο νούμερο (9), καθοριστικό ρόλο σε ένα πολύ κλειστό ματς, έπαιξαν τα δύο συνεχόμενα του Νίκου Δίπλαρου (15π., 5ασ. & 5λ.) στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα που συνετέλεσαν στο 0-6 σερί των φιλοξενουμένων και μετέτρεψαν το 76-74 του 38'56 στο τελικό 76-80.
Νίκησε με την χειρότερη «έκδοση» του 2022
Στο κλειστό “Ανδρέας Παπανδρέου”, η αγχωτική νίκη (71-68) επί του αποδεκατισμένου Ηρακλή (3-9), που κατέβηκε με 9 παίκτες, το παθητικό των 68 πόντων και η σταθερά καλή (δημιουργικά) απόδοση του Δημήτρη Μωραϊτη (11π., 7ασ. & 2κλ.), είναι τα μόνα θετικά στοιχεία που κρατάει το Περιστέρι (7-7) από την χειρότερη εμφάνισή του στο 2022.
Η ομάδα των δυτικών προαστίων που επέστρεψε στο 50% και παρέμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της 4άδας, είχε 18 λιγότερα ριμπάουντ και σούταρε με 37,8% εντός έδρας, οπότε απ' αυτή την άποψη, μάλλον τυχερή είναι που νίκησε έστω και στις λεπτομέρειες. Ο Μίλαν Τόμιτς δικαιώνεται από την επιλογή του να φέρει στην Ελλάδα τον Πολωνό forward, Τόμας Γκίελο (μ.ο. 14,5π. με 56% τριπ.) δώσει την μπάλα στα χέρια του 23χρονου point-guard που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ και με τον ίδιο στον πάγκο, έχει μ.ο. 10,2 πόντους και 6,0 ασίστ.
Ο Ηρακλής (3-10) των δύο τεσσάρων διαδοχικών ηττών και δύο εντός 48 ωρών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, πούλησε ακριβά το τομάρι του στην δυτική όχθη και χάρη στην κατά κράτος κυριαρχία του στην ρακέτα (Χένρι, Γκάρετ και Σκορδίλης μάζεψαν όσα ριμπάουντ πήρε όλο το Περιστέρι) και την ανέλπιστα εντυπωσιακή απόδοση του Δημήτρη Σταμάτη (19π.), τουλάχιστον έφτασε στο σημείο να απειλήσει στα ίσα τους «κυανοκίτρινους».
Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, οι δυνατότητες κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν ρεαλιστικά πολύ μικρές, αλλά τουλάχιστον η ομάδα του Κώστα Μέξα (Γκάρετ 15π. & 5ρ.) είχε την ευκαιρία να μπει σε φρενήρη αγωνιστικό ρυθμό για να αντέξει στην πίεση και να κάνει προθέρμανση για τους οκτώ «τελικούς» που την περιμένουν στα 10 παιχνίδια που θα δώσει μετά τη διακοπή για το Final 4 του Κυπέλλου.
Κάθε παιχνίδι ολοένα και πιο πειστική!
Στο κλειστό της Νεάπολης, η Λάρισα (5-9) απέδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε και μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό (70-101), η ομάδα του Φώτη Τακιανού σκοράρει κατά μ.ο. 83 πόντους, μετράει 4 νίκες στα τελευταία 6 ματς και βάσει απόδοσης, δεν εμπνέει πλέον την παραμικρή ανησυχία ότι μπορεί να κινδυνεύσει με υποβιβασμό.
Η ανταγωνιστική εικόνα που παρουσίασε κόντρα στον Παναθηναϊκό και η ήττα στις λεπτομέρειες, βοήθησε τους Θεσσαλούς (Τσαϊρέλης 12π., 5ρ., 2κλ. & 2κοψ.) να μπουν με αυτοπεποίθηση απέναντι στην ΑΕΚ (6-8) και να ξεπεράσουν πολύ γρήγορα το αρχικό -7 (9-16 στο 7'27”) και να φτάσουν σε ένα επιβλητικό +17 (82-65), ξεπερνώντας και το -12 του πρώτου αγώνα.
Ο Μάριτς (18π., 12ρ. & 2κλ.) δεν είχε αντίπαλο μέσα στην ρακέτα, ο Γκριν (16π., 5ρ. & 3ασ. με 3/6 τριπ.) έκανε πολύ καλή δουλειά από την περιφέρεια, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι γηπεδούχοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με την “Ένωση”, παρ' ότι ο συνήθως πολύ επιδραστικός Κρουμπάλι (0π., 1ρ., 1ασ. & 1λ. Σε 13'30”) βρέθηκε σε πολύ ρηχά νερά και ο Μούντι (11π., 3ρ. & 4ασ. με 8/10 βολ.) πήρε μόλις ένα εύστοχο σουτ.
Η «Ένωση» πληγώθηκε για μία ακόμη φορά από τις χτυπητές απουσίες της (Παππάς, Ράουτινς και Ανγκόλα) και παρ'ότι αμυντικά στάθηκε καλά για σχεδόν 27-28 λεπτά, χωρίς επιθετική βοήθεια (33,9% εντός πεδιάς), δεν μπόρεσε να προβάλλει αντίσταση και στην 4η περίοδο κατέρρευσε.
Συγκινητική η παρουσία του 36χρονου Δημήτρη Μαυροειδή (11π., 8ρ. & 2ασ.), που πλησίασε το double-double που ξεπέρασε για τα καλά στα 20 λεπτά συμμετοχής, ενώ επί της ουσίας, μάλλον άδικη ήταν η αποβολή του Στέφανου Δέδα, ο οποίος όμως βγήκε από τα ρούχα του, είχε άσχημη αντίδραση κι έχασε το δίκιο του.
Οι καλοί ξένοι λύνουν πάντα όλα τα προβλήματα!
Στο “Nick Galis Hall”, αν ο Γιάννης Καστρίτης αξίζει τα εύσημα για κάτι αυτό δεν είναι μόνο γιατί κρατάει τους παίκτες του σε αγωνιστική εγρήγορση εν μέσω μίας πολύ δύσκολης χρονιάς, αλλά και γιατί οι επιλογές που έχει κάνει στους ξένους, τον έχουν δικαιώσει απόλυτα.
Ο λόγος για τον Άρη (6-8), που παρά την απουσία του πιο πολυδιάστατου παίκτη του (Τζέιμς Κέλι), πήρε το 91,1% των πόντων (72/79) από τους Αμερικανούς (Κάουαν 25π., 6ασ. & 4κλ. με 4/8 τριπ.) και τον Καναδό του (ο Χάνλαν δεν βρέθηκε σε καλό απόγευμα και είχε 13π. με 4/15 σουτ) και ανέτρεψε την αντεπίθεση του Ιωνικού (3-11) στην 4η περίοδο. Το τελικό 79-75 απομάκρυνε αισθητά τους «κιτρινόμαυρους» (κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών), τέσσερις βαθμούς από τον ουραγό Ηρακλή και από τους προτελευταίους Νικαιώτες κι έδωσε βαθιά ανάσα στην «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα».
Το κενό που άφησε η αποχώρηση του 1ου σκόρερ της Basket League, Γιουτζίν Τζέρμαν (20,0π., 2,3ασ. & 1,0κλ. με 55,6% διπ.) για την ομάδα της Νίκαιας, φάνηκε ότι θα καλύψει επάξια ο νεοαποκτηθείς Ντάνιελ Χάμιλτον (23π., 9ρ. & 3ασ. με 5/11 τριπ.), ο οποίος πραγματοποίησε εντυπωσιακό ντεμπούτο και μαζί με τον Ιωσήβ Κολοβέρο (17π., 4ρ. & 3ασ.), ηγήθηκαν της σπουδαίας αντεπίθεσης των φιλοξενουμένων.
Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Κούρο Σεγούρα, ενόψει των 11 αγώνων που απομένουν, είναι η έλλειψη του inside game καθώς η αποχώρηση του Χουγκάζ, άφησε μόνο του τον Γόντικα μέσα στην ρακέτα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.