Παναθηναϊκός: Η σπαζοκεφαλιά και το μεγάλο ρίσκο

Παναθηναϊκός: Η σπαζοκεφαλιά και το μεγάλο ρίσκο

Παναθηναϊκός: Η σπαζοκεφαλιά και το μεγάλο ρίσκο

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την επιστροφή του Στέφαν Γιόβιτς στην ενεργό δράση, την παρουσία του Πέιτον Σίβα και τον... γρίφο που έχει να λύσει ο Γιώργος Βόβορας ενόψει των φετινών playoffs στην Basket League.

Κοιτάχτε να δείτε τώρα τι έγινε...

Εκεί που ο Παναθηναϊκός έψαχνε πλέι μέικερ με το... τουφέκι τα δύο τελευταία χρόνια, έφτασε στο σημείο να δώσει ματς τη φετινή σεζόν με δύο κανονικούς point guards. Ποιος να το έλεγε και ποιος να το πίστευε. Το μεγάλο πρόβλημα των «πρασίνων» να γίνει και... πλεόνασμα.

Εντάξει, σαφέστατα και το γράφω με δόση υπερβολής. Και αυτό διότι ο μεν Γιόβιτς παραείναι ανέτοιμος, ο δε Σίβα ακόμα είναι έξω από τα νερά του και σίγουρα χρειάζεται χρόνος μέχρι να μπει στο κλίμα της ομάδας και να βρει τα πατήματά του. Κάτι που φάνηκε στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας. Ένα (θεωρητικά πάντα) εύκολο παιχνίδι στο οποίο ο Γιώργος Βόβορας είχε την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής και παράλληλα να αρχίσει να δοκιμάζει διάφορα σχήματα.

Έξω από τα νερά τους

Βέβαια ούτε ο Σέρβος αλλά ούτε και ο Αμερικανός έδειξαν σε καλή κατάσταση. Ήταν έξω από τα νερά τους. Και είναι λογικό. Απολύτως λογικό. Ο Γιόβιτς λόγω του ότι ήταν δυόμιση μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης ενώ ο Σίβα γιατί καλά-καλά δεν ήξερε τα ονόματα των συμπαικτών του. Ήταν δυνατόν να μάθει και τα συστήματα των «πρασίνων» μέσα σε διάστημα 3-4 προπονήσεων; Συν το γεγονός ότι φάνηκε τρακαρισμένος έχοντας 0/6 εντός παιδιάς. Ε, δύσκολα να το επαναλάβει.

Άλλωστε ο Σίβα δεν αποκτήθηκε για να σουτάρει (σ.σ. όχι ότι δεν θα το κάνει εάν χρειαστεί), αλλά για να... πασάρει. Αυτό (πρέπει να) είναι το πρωταρχικό του μέλημα και αυτό ακριβώς (θα) σκέφτεται. Ο Αμερικανός γκαρντ θα μπαίνει σιγά-σιγά στην ομάδα, κυρίως μέσα από τις προπονήσεις και αυτό διότι έχει απομείνει μόλις ένα ματς έως το τέλος της regular season.

Και σίγουρα θα είναι τελείως διαφορετικό να τον δούμε με όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού διαθέσιμους (όπως ο Νέντοβιτς και ο Παπαπέτρου ο οποίος έμεινε εκτός λόγω ίωσης) καθώς ο 45χρονος τεχνικός θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στα σχήματα που έχει στο μυαλό του. Στο πρώτο του ματς έπαιξε και στο «δύο» καθώς βρέθηκε στην ίδια πεντάδα με τον Γιόβιτς. Και εδώ, λοιπόν, έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Τον κόβει από τα playoffs ή τον κρατάει τον Σέρβο ο Βόβορας;

Ο Γιόβιτς που ταιριάζει περισσότερο, και το μεγάλο «αλλά»

Δεν έχω κρύψει ότι ο Στέφαν Γιόβιτς είναι ο παίκτης που ταίριαζε απόλυτα στον φετινό Παναθηναϊκό. Και ότι σε περίπτωση που ήταν 100% υγιής, ο Πέιτον Σίβα θα πήγαινε στο ΟΑΚΑ μόνος ως αντίπαλος. Δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αποκτηθεί. Κακά τα ψέματα. Εκτός του ότι ο Σέρβος είναι πιο «ψημένος» από τον άλλοτε παίκτη της Άλμπα, εκτός του ότι είναι ακόμη πιο... πλέι μέικερ, εκτός του ότι γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά τι σημαίνει Ευρώπη, Παναθηναϊκός, ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό, είναι το «ψηλό» point guard που θα μπορούσε να γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα παπούτσια του Καλάθη.

Αν και ο Γιώργος Βόβορας είπε μετά το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα Πάτρας ότι μετά την επιστροφή όλων των παικτών θα αποφασίσει για την εξάδα των ξένων, θα μου προκαλέσει τεράστια έκπληξη εάν και εφόσον δεν «κοπεί» ο Γιόβιτς. Κακά τα ψέματα. Όσο και αν είναι ο παίκτης που ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, άλλο τόσο δεν πρέπει να ρισκάρει ο 45χρονος προπονητής. Πάω στοίχημα ότι βαθιά μέσα του θα προβληματίζεται βλέποντας τον Γιόβιτς να πατάει παρκέ και να επιστρέφει στην αγωνιστική δράση. Όμως... ρισκάρεις; Δεν ρισκάρεις.

Φανταστείτε να βγάλει κάποιο πρόβλημα πριν ή κατά τη διάρκεια των τελικών... Τι γίνεται τότε; Μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι ο Σέρβος θα είναι 100% υγιής στα playoffs; Και στην τελική, γιατί αποκτήθηκε ο Σίβα; Για να είναι εκτός ομάδας στους τελικούς; Εκτός και αν υπάρχει σκέψη να «κοπεί» άλλος παίκτης προκειμένου να «χωρέσει» και ο Γιόβιτς στην εξάδα των ξένων. Και πάλι. Δεν θα είναι ρίσκο να μείνει εκτός παίκτης της frontline όπως ο Τζέρεμι Έβανς; Ξαναλέω. Εάν ο Γιόβιτς ήταν στο 100% ενόψει των playoffs θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ήταν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Από τη στιγμή που... κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει με τον Σέρβο, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και το ρίσκο. Όσο και αν είναι ο παίκτης που θα μπορούσε να σουλουπώσει ακόμη περισσότερο το «πράσινο» παιχνίδι

Ακόμα και στα 12:20 που έπαιξε με τον Απόλλωνα φάνηκε να είναι (όσον αφορά την παικτική αξία) ένα επίπεδο πιο πάνω από τον (κατα τ' άλλα) φιλότιμο και ορεξάτο Αμερικανό. Είπαμε όμως. Ακόμη είναι νωρίς για τον Σίβα. Μένει να το δείξει στα επόμενα ματς.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...